Köpek Irkları

Akita Inu Özellikleri ve Bakımı (Haçiko Cinsi Köpek)

Akita İnu özellikleri ve bakımı isimli yazımızda Haçiko filmi ile ülkemizde ün kazanan bir ırk olan Akita İnu ırkı köpeklerden bahsedeceğim.

Akita İnu Özellikleri ve Bakımı

Akita İnu ırkı gerçekten geçmişi çok uzaklara dayanan bir köpek ırkıdır. Bu kadar süre boyunca insanların ona olan ilgisi sayesinde ırk özelliklerini koruyarak gelebilmiş ve günümüzde popülerliğini biraz daha arttırmıştır.

Japon Akita Inu veya Amerikan Akita İnu olarak bilinir. Ben bugün sizlere Japon Akita İnuları anlatacağım ve bu yazının sonunda bu ırkla ilgili her şeyi biliyor olacaksınız.

Akita İnu Irkı Tarihi

Akita inu gerçekten çok eskilere dayanan bir ırktır. 1600 lü yıllardan bu yana var olduğu bilinir. Akita İnu ırkı köpeklerin ilk ortaya çıktığı yer Japonyadır ve hala Japon tescilli bir ırktır. Japonlar 1600 yılından bu yana Akita İnu ırkı köpekleri koruma amaçlı olarak kullanmaktadır. Bu köpekler bekçilik içgüdüleri ile hem yabancılardan hem de yırtıcı hayvanlardan koruma sağlamış.

İlk kez bir ABD’li tarafından Japonya topraklarından çıkarılan bu ırk bugüne kadar ün kazanarak gelmeye devam etmiştir.

Akita İnu Haçiko Cinsi Köpek

Akita İnu Irk Özellikleri

Akita İnu ırkı köpekler Haçiko filmiyle çok ün kazansa ve bolca sahip olunmak istense de bu ırkı sahiplenecek insanların büyük bir özen göstermesi gerekiyor.

Akitalar hem kendi ırkından hem de başka ırktan olan köpeklere karşı aşırı agresif tavırlar sergileyebilir. Bu sebeple bu ırkın daha yavruluk döneminde sosyalizasyon çalışmasının düzgün bir şekilde yapılması gerekir.

Fiziksel olarak kompakt ve güzel duran bir vücuda sahiptir ve bu nedenle çevik hayvanlardır. Ayrıca güçlü kas, kemik ve kürk yapısı bulunmaktadır. Kısa ve sivri burunları ve hafif çekik gözleriyle hemen ilgi çekerler.

En belirgin ve değişmeyen özellikleri kuyruklarıdır. Kendilerine has bir kuyruk duruşu vardır. Belin üzerine doğru simit şeklinde kıvrılmış ve ucu ‘S’ şeklini almış kuyruk yapıları vardır.

Sahibine alıştığında çok sadık olan fakat yabancılara ve farklı hayvanlara karşı aşırı derecede agresif olabilen bir ırktır.

Akita İnu ırkı köpekler genelde biraz şahsına münhasır bir ırktır. Yani özgürlüğüne düşkündür. Bu nedenle eğitime cevap verme kabiliyetleri biraz daha zayıftır. Eğer bir Akita İnu eğitmek istiyorsanız bolca çaba harcamanız gerekir.

Akita İnu yavrusu

Akita İnu Karakter Özellikleri Tablosu

Irk özelliklerine ayrıntılı girmeden önce size karakter tablosu ile özet bir bilgi vermek istedim. Devamında vücut, tüy, sağlık ve bakım konularına detaylı bir şekilde bakacağız.

Tüy DökmeYüksek
Egzersiz İhtiyacıYüksek
Enerji DüzeyiOrta
Diğer Köpeklerle GeçimDüşük-Orta
Koruma ÖzelliğiYüksek
Yabancılara DavranışDüşük-Orta
EğitilebilirlikOrta
Taranma İhtiyacıYüksek
Özgürlük İhtiyacıYüksel
Akita İnu Karakter Özellikleri Tablosu

Akita İnu Fiziksel Özellikleri

Akita İnu cinsi köpekler fiziksel olarak kompakt yapıda oldukları için çok atik ve dengeli vücut yapısına sahip olan canlılardır. Bu fiziksel atiklik dışında estetik bir görünüm kazanmalarına neden olur.

Kafa Yapısı

Akita İnu kafa yapısına bakıldığında oldukça sevimli gözükebilir. Ayıcık gibi tombik bir kafa yapısı vardır. Burnu genelde sivri ve kısadır. Kulakları dik ve gözleri hafif çekik yapıdadır. Fakat gözleriyle ilgili sağlık sıkıntılarına yatkınlığı bulunmaktadır. Buna sağlık konusunda değineceğim.

Vücut Yapısı

Akita inu ırkı köpekler dişili ve erkekli olarak 60-66 cm civarında omuz yüksekliğine ulaşabilir. Yine aynı şekilde dişili ve erkekli olarak 30-35 kilogram civarında vücut ağırlığına ulaşabilirler.

Fiziksel yapılarından dolayı ve uzun süredir aynı ırkın çiftleştirilerek gelmesinden dolayı bazı genetik hastalıklara karşı yatkınlığı ve hassasiyeti vardır.

Akita Inu Kafa Yapisi

Akita İnu Tüy Yapısı ve Renkleri

Akita İnu çok güçlü ve sık bir tüy yapısına sahiptir. Ayrıca alt kürk yapısı da çok iyi gelişmiştir. Tüy yapılarından dolayı sıcaktan pek hoşlanmazlar fakat soğuk havalara çok dayanıklı bir ırktır.

Kürk yapısından dolayı haftada en az 2 3 kere taranmalıdır. Özellikle mevsim geçişlerinde bu oran arttırılmalıdır çünkü bu dönemde tüy dökümü aşırı derecede artacaktır.

Bu ırkın en çok bilinen rengi Tarçın/turuncu – Beyaz olan rengidir. Bunun yanında daha beyaz tonlarda olanları veya daha koyu renkte olanları da vardır. Ayrıca kaplan desenli Akita İnu da oldukça popülerdir.

Akita İnu Bakımı

Akita İnu Bakımında Önem Verilmesi Gereken Konular

Akita İnu beslemeye karar veren kişiler için bazı önemli noktalara değinmek istedim. Bu kısımda madde madde yazacağım. Yine bakım konusu ile ilgili sorusu olan olursa yorum kısmından çekinmeden sorabillirler.

  • Akita İnu sahiplenen kişiler daha yavruyken insanlarla ve hayvanlarla sosyalizasyonunu iyi yapmalıdır. Yoksa ilerde çok agresif bir köpeğiniz olabilir.
  • Sık sık egzersiz yaptırmalı ve oyun ihtiyacını karşılamalısınız.
  • Yine tüyleri çok gür olduğu için sık sık taranması gereken bir ırktır.
  • Yemek düzenini ayarlarken tek öğün yemek verilmemelidir. En az iki öğün olarak beslenmelidir. Aksi halde mide dönmesi sorununa rastlama ihtimaliniz çok yüksek. Mide dönmesi köpeğinizin ölümüne bile yol açabilir.
  • Akita inu besleyecekseniz köpeğin sıcak havalardan çok fazla haz etmediğini bilmenizde fayda var.
  • Gençlik hastalığı, kanlı ishal gibi hastalıklara hassasiyeti yüksek olan bir ırk olduğu için aşılarının çok düzenli takip edilmesi ve mutlaka yaptırılması gerek.

Akita İnu Eğitilebilirlik

Özgürlüğüne biraz düşkün bir ırk olduğu için eğitilebilirliği biraz düşüktür. Bu sebeple köpeğinizi eğitmeniz biraz zaman ve emek gerektirir. Bu gibi durumlarla bu ırk ile çalışmış deneyimli eğitmenlerden destek almanız iyi olacaktır.

Akita İnu Yavruları

Sağlık Durumları

Sürekli aynı tür arasında çiftleşme gerçekleşmesi ve çok uzun zamandır bunun değişmemesi bazı genetik hastalıklara sebebiyet vermiş.

Bu ırk köpekler tüm büyük ırklarda olduğu gibi kalça displazisine yatkındır.

Ayrıca Sistemik Lupus Eritematozus diye bir hastalığa yatkınlıkları bulunmaktadır.

Mide dönmesi denilen hastalığı çok yatkın oldukları için günde tek öğün değil birden fazla öğüne bölünerek beslenmelidir. Ayrıca çok fazla yiyip içtiği bir yemeğin hemen ardından oyun oynanmamalıdır.

Akita beslemek isteyen bir kişisinin en dikkat etmesi gereken konulardan biri aşılarını çok düzenli şekilde takip edip yaptırmasıdır. Türkiye de oldukça yaygın olan gençlik hastalığı ve kanlı ishale aşırı derece duyarlı bir ırktır. Bu hastalıklar köpeğimizin ölmesine sebep olabilecek çok ciddi hastalıklardır.

Önerdiğim Yazı: Köpek Aşı Takvimi ve Aşı Fiyatları

Ayrıca bu ırklarda bazı göz hastalıklarına yatkınlıkta vardır. Bu konuya dikkat edilmesi gerek.

Hastalıkların yanında birde güzel yanlardan bahsedecek olursak genel olarak güçlü yapıları olduğu için nezle gibi enfeksiyon hastalıklarına çok fazla yakalanmazlar. Ayrıca çok güçlü bir sindirim sistemleri vardır.

Akita İnu Evde Bakım ve Besleme

Bu ırktaki köpekler hem evde hem dışarıda beslemeye uygun köpeklerdir. Fakat ev içinde besleyecek kişiler tüy konusuna dikkat etmelidir.

Tüm yıl boyunca tüy döken Akitalar özellikle mevsim geçiği döneminde daha fazla tüy dökerler. Eğer alerjiniz varsa veya tüy konusunda hassas iseniz bu ırkı tercih etmemenizi tavsiye ederiz.

Ayrıca evde bakacak kişiler köpeğin egzersiz ihtiyacını gün içinde çok iyi karşılamalıdır. Aksi takdirde agresif tavırlar ile karşı karşıya kalabilirler. Özgür ve inatçı köpekler olduğu için baştan beri statü algısını iyi geliştirmek gereklidir.

Beslenme konusunda obezite yatkınlıkları olduğu için düşük tahıllı mamalar tercih edilmelidir.

Özellikleri ve Bakımı İle İlgili Videolar

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu