Kedi Irkları

British Shorthair Özellikleri ve Bakımı

British Shorthair cinsi kediler gerek Dünya da gerekse ülkemizde oldukça popüler olan kedi cinslerinden. Bu sebeple British Shorthair özellikleri ve bakımı onu sahiplenmek isteyenler için merak konusu. Bu yazımızda sizlere sevimli mi sevimli olan bu kedilerin özelliklerini ve bakımını anlatacağız.

British Shorthair Özellikleri ve Bakımı
British Shorthair Özellikleri ve Bakımı

British Shorthair Özellikleri

Bu kedi ırkı 19 yy. dan sonra birçok kedi güzellik yarışmasında birincilik almaya başlayarak popüler hale gelmiştir. Yuvarlak ve tombul yüzü, iri ve kaslı yapısıyla sempatikliği daha çok artmıştır.

British shorthair kedi özelliklerini öncelikle küçük bir tablo ile 10 üzerinden puanlayıp daha sonra bu tabloda yer alan tüm başlıkları ayrı ayrı ele alacağız. Yazı sonunda da British Shorthair bakımı ile ilgili tüm detayları paylaşacağız.

British Shorthair Özellikleri Tablo (10 Üzerinden)

Bakım İhtiyacı3
Özgürlük İsteği7
Tüy Dökme4
Zeka Seviyesi7
Oyunculuk5
Sağlık5
Taranma İhtiyacı3
Hayvanlarla Dostluk7
Çocuklarla Dostluk8
Hareketlilik6
Sahibine Yakınlık8
British Shorthair Özellikleri Tablo

NOT: Bu tabloda yer alan değerler tamamen ortalamadır. Tüm bu değerler kedinizin karakterine, yetiştirilme şekline ve bakım kalitesine göre değişiklik gösterir.

British Shorthair Bakımı
British Shorthair Bakımı

British Shorthair Hakkında Herşey

  1. British shorthair kedisinin en çok görülen rengi İngiliz Mavisi denilen gri ve tonlarıdır. Bunun yanında beyaz, gri, lavanta, çikolata ve bunların birbiriyle karışımı şeklinde renklerde bulunabiliyorlar.
  2. Kafası iri, tombiş ve yuvarlak hatlı, vücudu orta boyda kaslı ve güçlü görünümdedir.
  3. Irk olarak böbrek, kalp ve ciğerlerinden hasta olma ihtimalleri yüksektir. Bu nedenle beslenmesine ayrı bir önem gösterilmelidir.
  4. British shorthair cinsi kediler çok az tüy dökerler. Tabi mevsim geçişleri, mama değişimi, kalitesiz mama kullanımı veya herhangi bir hastalık durumunda tüy dökümü artabilir.
  5. British shorthair erkek kediler dişilere göre yaklaşık 2 kat daha fazla büyüyebilirler. Erkek olanlar 6-11 kg arasında olurken dişi olanlar 5-7 kilo arasında olabilir.
  6. İyi bakıldıklarında 15-20 yıl arasında ömürleri olabilir. Fakat British shorthair ırkı kedilerin genetik hastalıklara yatkınlığı olduğunu tekrardan hatırlatmakta fayda var.
  7. Yavruyken aşırı oyuncu gibi gözükse de büyüdüklerinde günde 20 saat uyuyabileceklerini göreceksiniz 🙂 Bu tür sakin yapıdadır ve dinlenmeyi sever. Evi dağıtma huyu çok fazla görülmez ve siz evde yokken genelde uslu dururlar.
  8. Kucakta durmayı çok fazla sevmezler fakat yanınızdan da hiç ayrılmazlar. Bir British Shorthair sahibiyseniz sürekli yanınızda oturan, uyuyan ve sakin sakin peşinizde dolanan bir takipçiniz olacak 🙂 Ben bu yazıyı yazarken bile kızım Misha klavyemin yanında uyuyor 🙂
  9. Karakter açısından çok uysal bir kedidir. Heybetli gözükseler de zarar verme huyları yoktur.
  10. Birlikte yaşadığı sahibinin yaşam tarzına kolaylıkla uyum sağlar. Yani tam bir ev kedisidir.
  11. Az tüy döktükleri ve kısa tüylü oldukları için taranma ihtiyacı azdır. Haftada bir veya iki haftada bir taramak yeterlidir.
  12. British Shorthairler hamile kaldıkları zaman genellikle 4-6 arası yavru meydana getirirler.
  13. Çok sıcak ortamları pek sevmezde. Yazın hava sıcaklıkları arttığında genelde klimalı odalarda veya gölge kısımlarda kalmayı tercih ederler.
Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com

British Shorthair Nasıl Beslenmeli?

British Shorthair kediler tombiş ve yemek yemeyi seven kedilerdir. Fakat bu aşırı yemek yeme durumu ileride onlar için sıkıntı yaratabilir. Özellikle fazla kilo kaynaklı karaciğer, kalp ve damar hastalıkları görülebilir. Ayrıca fazla kilolar genetik hastalıklarını da tetikleyebilir.

British Shorthair kedileri beslerken belirli bir düzen dahilinde beslememiz ve kilo kontrolü sağlamamız gereklidir. Ayrıca mama seçiminde de hassas olmamız önemlidir.

Önemli: Aşağıya bırakacağım linkten British Shorthair kediniz için nasıl doğru mamayı seçeceğinizi öğrenebilirsiniz.

Kedi Maması Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Şey

British Shorthair
British Shorthair

Ev Ortamında British Shorthair

Ev ortamı için gayet uygun bir kedidir. Sahibi ile beraber yaşadığı her ortama kolayca uyum sağlayabilir.

Genelde çok sık ve güçlü miyavlamazlar. Buda gürültü problemi oluşturmaz. Sesleri daha nazik ve alçak tondadır.

Ev eşyalarına zarar vermez. Eşyaları yüksek yerden aşağı atma huyu yoktur 🙂 Adabıyla oyun oynar, adabıyla dinlenirler 🙂

Genellikle sizin yatağınızda uyumak isterler. Siz ne kadar ona en güzel yatakları alsanız da gece uyandığınızda yanınızda kıvrılmış yatıyor olarak göreceksiniz.

British Shorthair Irkı
British Shorthair Irkı

British Shorthair Bakımı (Özet)

Kısa bir özet geçecek olursak British shorthair ırkı kediler evde bakmaya uygun kedilerdir.

Tüy dökümü çok az olduğu için haftada bir taramanız uygun olacaktır. Fakat hem tüy hemde genel sağlıkları için kaliteli bir besleme yapmanız gereklidir.

Her kedi gibi aşılarını ve veteriner kontrolünü düzenli bir şekilde yaptırmalısınız. Fakat unutmayalım ki tüm ırk kediler gibi British Shorthairler de bazı genetik hastalıklara yatkındır.

Önemli!! Sokakta ve barınaklarda sıcak bir yuva bekleyen bir sürü kedi var. Kedi satın almak yerine barınaklarda ki kedilere sahip çıkmanızı tavsiye ediyoruz. Irk olmayan kediler ırk olanlara göre daha sağlıklıdır ve genetik hastalıklara yatkınlığı doğal seleksiyon sebebiyle düşüktür. Onlarda ırk kediler gibi size çok yakın dost olup sevgilerini çok üst seviyede hissettireceklerdir. Fakat özellikle ırk kedi istiyorsanız biraz arayarak barınaklarda ve ücretsiz sahiplendirme sitelerinde ırk kedileri bulabilirsiniz. Unutmayın popüler olmaları sebebiyle ırk kediler çok kötü şartlar altında üretilip zarar görmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu