ÇinçillaKemirgenler

Chinchilla Hakkında Her Şey (Çinçilla Bakımı Ve Beslenmesi)

Çinçilla’lar aslında ginepigler ve tavşanlar gibi bizlerle bağ kurabilen, hisseden ve iletişim kuran canlılardan. Bu canlıdan Kürk üretenlere sövmemeye çalışacağım ama içimden saydıracağım yazımızdan umarım keyif alırsınız. Genel hatlarıyla çinçilla’lardan bahsedeceğiz.

Cincila Bakimi ve Beslenmesi

Çinçilla Nedir?

Çinçilla’lar rodentia yani kemiricilerden olup çinçillagiller ailesindendir 🙂

Genelde bizim gördüklerimiz uzun kuyruklu olanlardan, kısa kuyruklu bir türü daha var.

Uzun kuyruklular genellikler 350 gr- 600gr arasındayken kısa kuyruklu türlerde ağırlık 800 gram kadar olabiliyor.

Vücut uzunluğu ise yine uzun kuyruklu çiçillalarda 23-38 cm arasındayken kısa kuyruklu çinçillalar biraz daha iri kıyım sayıldıklarından 28-49 cm uzunluğa sahip olabilirler.

En belirgin ve belki de soylarını tükenme tehlikesine sokan fiziksel özellikleri çift kat, inanılmaz yumuşak kürküdür. Elinizi gezdirdiğiniz her cm2 içinde 25 bin adet tüy bulunuyor. Diğer bir deyişler her kıl folikülünden yaklaşık 60 kıl çıkıyor.

Cincila

Bu inanılmaz yalıtım özelliğinin onlara kattığı bir dezavantaj ise suda kolayca boğulmaları. kürkü inanılmaz su çekme özelliğine sahip!

Evimizde beslediğimiz diğer kemirgenlere göre ömürleri daha uzun. Doğada 10 yıl kadar yaşasalar da evlerimizde 20 yılı deviren çinçillalar vardır 🙂 Hatırlatmalıyım ki ginepiglerde bu ömür en fazla 12 olabilir…

Gebelik süresinden de bahsedecek olursak yaklaşık 112 gündür, yavrular minnacık olmalarına rağmen kürkleriyle ve boncuk siyah gözleriyle doğarlar. Ortalama ağırlıkları 45 gr civarıdır 🙂

Çinçilla Beslenmesi

Vejetaryen olan bu canlılar bitkisel bazlı beslenmeye alışkandır. Doğada küçük böcek ve yumurta yedikleri de görülen çinçillalar genellikle hazır yemle beslenir.

Evde baktığımız kemirgenlere zıt olarak ishale değil kabız olmaya daha yatkındırlar.

Cincila Beslenmesi

Ormanda görebileceğiniz her oyuk onların evi olabileceği gibi her topraktan çıkan besin de onların ağzına layıktır 🙂

Genellikle kuru ot bazlı beslenme yaparlar, genelde ginepigle ilgili bahsettiğimiz şeyler geçerlidir bu hayvanda da.

Bol bol kuru ot, pelet kemirgen yemi, kuru yemişler kuru sebzeler meyveler… Yine günlük C vitamini ihtiyaçlarını unutmamalıyız. Haftanın bazı günleri beslenmeye kuşburnu kurusu eklemek çok faydalı olacaktır.

Çinçillalar dışkılarını yemeye yatkın hayvanlardır, bu durum abartılmadığı sürece normal kabul edilir.

Cincila Temizligi

Tahıllardan mısır, yulaf ve buğdayı belli oranlarda karıştırarak verebiliriz. Bunun dışında elmaya gerçekten düşkünler ödül miktarlarında vermeniz onları çok mutlu edecektir. Yalnız elma doğumlardan önce ve sonra verilmemeliymiş. Tecrübeli insanlardan böyle duydum 🙏

Bulabiliyorsak eğer çinçilla pelet yemi kullanmamız gerekiyor çünkü tavşan,ginepig, hamster gibi çinçilla’lar da onlara özel beslenmeliler.

Çinçilla Bakımı

Her şeyden önce çinçilla’lar gece aktif olan hayvanlardır ve atlamayı zıplamayı çok severler bunu unutmayalım. Ayrıca doğada inanılmaz geniş aileler olarak yaşadıkları için MUTLAKA kendi türünden bir arkadaşa ihtiyaç duyacaklardır.

Cincila Nedir

Doğada her dört dişiye bir erkek düşecek şekilde aile yapısında yaşarlar. Kafes oluştururken insanlar da bu yapıyı gözlemleyerek bölmeli ve her dişiye özel odalardan oluşan kafes sistemi kurarlar.

Bana sorarsanız internette yazan kafes ölçülerini unutun hiçbir çinçilla 35X35 cm odalı kafeslerde yaşamak zorunda değil! Bu ormanda koşan zıplayan oldukça aktif bir canlı. Kesinlikle yaşam alanı hazırlanmalı!

5 cm altlık bulunmalı, bacaklarının sığamayacağı şekilde kafes örgüsünden tabanlık bulunabilir, bacakları tabandaki ızgaraya girerse kırılabilir!

Hamsterlara benzer olarak kafes içerisine oyuncaklar, tüneller ve çark koyulması çinçillanızı çok mutlu edecektir. Hatta çark içerisinde delicesine koştukları videoyu buraya bırakıyorum. İyi seyirler 🙂 Kendi çarkını kendi yapanlar da var hazır satın alanlar da var, çinçilla sahiplerinin yönlendirmesiyle seçiminizi yapabilirsiniz.

Sağlık Ve Temizlik

İlk olarak ağız sağlığından bahsedelim. Bu canlılar kemirgen ailesinden oldukları için yine diş uzaması gibi problemler görülebilir. Peki nasıl önlem alabilirim derseniz bunun tek yolu kemirtmek 🙂 Beslenmesinde bolca kuru ot koymalı ve kafeste yavruluğundan itibaren meyve dalları bulundurmalıyız.

Ginepiglerde mutluluğa giden yol yazımda da bahsettiğim gibi ben meyve dallarını (özellikle elma dalını çok seviyorlar) kurutuyorum bunu yapmadan önce de yarım saat sirkeli suya koyuyorum, güneş altındaysa ertesi güne çıtır çıtır oluyorlar 🙂

İlk başta beyaz olan diş rengi yaş ilerledikçe sarıya dönüyor, bu korkulacak bir şey değil, müdahale etmeye de gerek yok aksine olması doğal bir durum..

Chinchilla denince akla gelen ilk şey şüphesiz kürkleri ya da rahatsız olmayacağımız tabirle tüy yapısı… O kadar sık bir tüy yapısı var ki ıslatmak, kurutmak arındırmak mantıklı olmayacaktır.

Cincila Bakimi

Peki temizlerini nasıl yapıyoruz derseniz, siz değil onlar yapıyor. Tek yapmanız gereken kafes içerisine volkanik kül ya da sepiyolit pudrası koyuyorsunuz, geri kalanını o hallediyor.

Bu külün en önemli yararı hem doğada hayvandaki dış parazitlere karşı koruyuculuk yapmak hem de kiri tüylerden arındırmak. Kendilerini yalayarak temizleyemedikleri için tüyler arasındaki yağı ve kiri toz sayesinde atıyorlar. ( O kadar tüye çok normal şöyle hayal edin yetişkin bir erkeğin cm2 de sahip oldukları saçın yaklaşık 415 katı kadar cm2 başına tüyleri var :)) Hatta buraya da bırakıyorum toz banyosu videolarını.

Sizlere bu canlılardan bahsetmek istedim çünkü kürklerinden çok daha fazlası onlar! Kedi ve köpekler kadar sizinle iletişim kurabilen inanılmaz tatlılıkta bireyler…

Yazılarımızı kaçırmamak için abone olmayı unutmayın, hoşça kalın…

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu