Kedi Bakımı ve Beslenmesi

En Az Tüy Döken Kedi Irkları

Kediler içerisinde en az tüy dökenler, ev şartları içerisinde yaşamaya en uygun olanlar olarak bilinmektedir. Bizde bu yazımızda en az tüy döken kedi ırklarını sizler için listeleyeceğiz. Fakat şunu mutlaka bilmeniz gerek. Sağlıksız bakılan veya herhangi bir hastalığı olan kediler mutlaka tüy döker.

Unutmadan söyleyeyim yazının sonuna kedisi çok tüy dökenler için video koydum yazının en altından o videoyu da izleyebilirsiniz. 🙂

En Az Tuy Doken Kedi Irklari
En Az Tüy Döken Kedi Irkları

En az tüy döken kedi ırkları şu şekilde sıralanabilir:

  • Sphynx
  • Russian Blue (Rus Mavisi)
  • Devon Rex
  • Burmilla
  • Abyssinian
  • British Shortair

Kediler, ırklarına bağlı olarak yılın belirli bölümlerinde tüy dökebilmektedir. Tüy dökme kedilerin yenilenmesi olduğu için onlar için gerekli bir süreçtir. Fakat yukarıda bahsedilen kedilerin tüyleri olmaması ya da az olması nedeniyle tüy dökme sorunu yaşanmamaktadır.

Tüy dökmekte olan kediler için ise düzenli bakım gereklidir. Tüylerin düzenli olarak taranması ve dökülmelerin tarama esnasında olması, ev içerisinde farklı bölgelere dökülme olmasını engelleyeceği için daha sağlıklı olacaktır.

Sphynx Kedi Irkının Özellikleri

Sphynx kedi ırkı, derisi üzerinde tüy barındırmamaktadır. Bu nedenle herhangi bir tüy dökme süreci olmadığından pek çok kişi tarafından tercih edilebilmektedir. Sphynx ırk kedilerinin özellikleri başlıca şu şekildedir:

Sphynx
  • Kanada kökenli bir kedi olduğu için yapısı da o bölgenin mevsim şartlarının sever niteliktedir.
  • Görüntü bakımından sert ve asi bir mizaç sunsa da oldukça yumuşak huylu bir kedi ırkıdır.
  • Ev içerisinde uyumlu ve oldukça sakindir. Bu nedenle ev yaşamına da uygun olduğu bilinmektedir.
  • Tüyleri olmadığı için sık sık banyo yapma ihtiyacı bulunmaktadır. Banyo sonrasında çok soğuk kalmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Maksimum yaşam ömrü 15 yıl olurken daha az yaşayanları da bulunmaktadır.

Russian Blue (Rus Mavisi) Kedi Irkı

Rusya kökenli olan bu kedi ırkının en dikkat çeken özelliği gözleri ve ağız yapısıdır. Yemyeşil gözler ve gülümsüyormuş gibi duran ağzı onu çok sevimli kılan özelliklerindendir. Bu ırkın diğer bir özelliği de sağlıklı bakıldığı takdirde çok az hatta bazen hiç tüy dökmediğidir.

Mavi Rus
  • Russian Blue ırkı kediler çok sağlıklı kedilerdir.
  • Ortalama ömrü 14-16 yıl arasıdır.
  • Başka kediler ve çocuklarla arası iyidir. Fakat bunun için küçük yaşta yapılan sosyalizasyon önemlidir.
  • Genelde özgürlüğüne düşkün kediler olarak bilinirler.
  • Aşırı derecede zekidirler.

Devon Rex Kedi Irkları

Devon Rex kedi ırkları, kısa tüylü kedi ırkları kategorisinde yer alan kedilerdir. Asıl soyları İngiltere’den gelmektedir. Fakat günümüzde farklı ülkelerde de bulundukları bilinmektedir. Kısa olan tüyleri dayanıklı ve güçlü olduğu için dökülme oluşmamaktadır.

Devon Rex

Tüy boylarının kısa olmasının yanı sıra dalgalı bir yapısı da bulunmaktadır. Dalgalı tüyleri onların parlak görünmesini sağlamakta ve bu sayede oldukça sevimli bir görüntü elde etmektedirler.

Tüy bakımı yapılırken, deri yapısına uygun bir tarakla düzenli olarak temizlenmesi gereklidir. Taramanın yanı sıra çok sık olmamakla birlikte bazı dönemler yıkanması hijyeni açısından önemli olmaktadır.

Tüy dökülmesi olmayan bu kedilerde yalnızca bazı mevsim geçişlerinde yeterli tarama yapılmaması durumunda dökülmeler ile karşılaşılabilmektedir. Fakat bu tüyler güçlü olduğu için diğer kedilere nazaran oldukça azdır.

Burmilla Irkı Kediler

Burrmilla ırkları, kısa tüylü kedi ırklarından bir diğeridir. Kökeni itibariyle Asya ülkelerinden gelmektedir. Kısa tüylü olmasının yanı sıra tüylerini kendi kendine temizleyebildiği için çok fazla bakım olmasa da hijyenik kalabilmektedir.

Burmilla

Tüyleri az ve kısa olduğu için yıl boyunca herhangi bir dökülme yaşanmamaktadır. Fakat dökülmelerin mevsimsel olarak meydana geleceği düşünülerek, düzenli olarak tüylerin taranması ya da el ile okşanarak dökülen tüylerin alınması önerilmektedir.

Kedi ırkları içerisinden en az dökülmelerin görüldüğü ırklardan olmasına rağmen yeterli taramalar yapılmadığında az az da olsa dökülmelere rastlanabilecektir. Haftada iki ya da üç defa tarama yapılması halinde dökülmeler ortadan kalkabilir.

Maksimum 19 yıl yaşayabilen bu kedilerin özellikleri cana yakın ve sosyal olmalarıdır. İnsanlar ile iyi ilişki kurmalarının yanı sıra farklı ırktan kedilerle de oldukça iyi anlaştıkları için sevecen olarak bilinmektedirler.

Abyssinian Kedi Irkının Özellikleri

Abyssinian kedi ırklarının genel özellikleri, kısa tüylü kedi ırkları grubunda yer almaktadır. Habeşistan kökeni ile farklı ülkelere dağılmış olan bu kedilerin en çok rastlanan özelliklerinden şu şekilde bahsedilebilir:

Abyssinian
  • Beslenmesine bağlı olarak tüy dökülmesi tamamen durmakta ya da oldukça az seviyeye inmektedir.
  • Haftada bir ya da iki defa tarama yapılması durumunda az olan dökülmelerin de durması beklenmektedir.
  • Sakin ve uyumlu kedi ırklarından birisidir.
  • Sıcakkanlı bir yapıları olduğu için pek çok insanla kısa sürede ilişki kurarak oyun oynayabilirler.

En az tüy döken kedi ırkları içerisinde dökülmelerin en az olduğu kısa tüylü bu ırk, maksimum 18 yıl kadar yaşamaktadır. Yaşam süresi ise beslenme koşulları ve hijyen durumuna göre değişkenlik göstermektedir.

British Shorthair Kedileri

British Shorthair ırkından gelen kediler de kısa tüylü ırklar arasında yer almaktadır. Sevimli görüntüleri nedeniyle çok kişi tarafından tercih edilen kediler olarak bilinmektedir. Farklı renklerde bulunmalarına rağmen en çok bilinen renkleri kül rengidir.

British Shorthair Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin İlgili Yazımı Okuyabilirsiniz: British Shorthair Özellikleri ve Bakımı

Tüylerinin özellikleri kısa olmasının yanı sıra aynı zamanda oldukça güçlü ve sert yapıdadır. Bu sayede dökülmeleri oldukça az ve temizlikleri de kolay olmaktadır. Haftada birkaç gün taranan kedilerde tüy dökülmeleri yok denecek kadar az seviyeye inebilmektedir.

British Shorthair Bakımı

Hijyeni çok sevdiği için bu kedi ırkları kendilerini de sık sık temizlemektedirler. Bu sayede dökülmelerini kendileri de azaltmış olurlar. Aynı zamanda tüylerinin de uygun bir tarakla taranması onların yaşamını kolaylaştıran bir destek olarak sağlanabilir.

Genel özellikleri sıcakkanlı ve sevimli olmaları ile birlikte çocuklar ile oynamaktan keyif almalarıdır. Bu nedenle küçük çocuklu ailelerin çok fazla tercih ettiği kedi ırklarının başında İngiltere kökenli British Shorthair kedileri gelmektedir.

Kedilerin Tüy Dökmeleri Nasıl Azaltılır?

Kedilerin tüy dökmelerinin azaltılması için onların bakım ve beslenme süreçlerinde bazı konulara dikkat etmeyi gerektirmektedir. Kedilerinizin daha az tüy dökmesi için şu önerileri takip edebilirsiniz:

  • Kaliteli mama en önemli faktördür. İçeriğinde zararlı besin değerlerinin bulunduğu ya da bayat olduğunu düşündüğünüz kedi mamaların tüketildiği süreçlerde tüy dökülmelerinde artış meydana gelmektedir.
  • Omega-3 ve Omega-6 kedilerin ihtiyacı olan vitamin değerleridir. Mamaların içinde bu değerlerden olmaması durumunda kedilerdeki tüy dökülmelerinin nedenleri vitamin eksikliği olarak nitelendirilebilmektedir.
Kedi Tarama
  • Kediler taranmaktan çok hoşlanmasalar da taranmaları durumunda tüy dökülmeleri tek bir noktada olacak ve uzun bir süre dökülme yaşanmayacaktır. Bu nedenle haftada birkaç defa tüylerin uygun bir tarakla taranması durumunda tüy dökülmelerinde azalmalar olabilmektedir.
  • Kedilerin sevmediği bir diğer şey olan yıkanmak, kedi tüylerinin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Fakat kedinizi rahatsız etmemek için yıkanma aralıklarının çok sık olmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir.
  • Kedilerin ev içerisinde özel alanlarının olması, dökülen tüylerin evin her yerinde olmasını önleyen bir diğer öneridir.
  • Kedilerin ortalama yılda bir ya da iki defa tıraş edilmesi de tüylerinin daha kontrollü dökülmesine yardımcı olmaktadır. Fakat iki defadan fazla yapılan tıraşlarda istene sonuçlar alınamamaktadır.

Cinslerine Göre Kedi Bakımları Nasıl Olmalıdır?

Kedi bakımlarının cinslerine göre yapılması, kedilerin tüy özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir. Az tüylü kedilerde daha sık yıkanma olması gerekirken çok tüylü kedilerin sık sık yıkanması önerilmemektedir.

Tuy Dokumu Icin Kedi Bakimi

Kedi bakımında, kedi ırkının tanınması oldukça önemlidir. Bu bilgiler sayesinde kedinin daha hijyenik olması sağlanırken aynı zamanda huzursuz ve güvensiz hissetmesine de engel olunmuş olmaktadır.

Her kedi için geçerli olan bakımlar ise tüylerinin düzenli olarak taranması ve tırnaklarının kesilmesidir. Çünkü tüyleri taranmayan kedilerde kontrolsüz bir tüy dökülmesi yaşanırken, tırnakların kesilmemesi durumunda ise hem kendine hem de çevreye farkında olmadan zarar verebileceği düşünülmektedir.

Kedi tarağı modelleri için buraya link bırakıyorum isteyen bakabilir. 🙂

En az tüy döken kedi ırkları ev içerisindeki düzene uyumlu olan kedi ırklarıdır. Fakat doğru bakım yöntemlerinin tercih edilmesi ile tüm kedilerin evde yaşamaları mümkün olmaktadır. Bu nedenle öncelikle kedinizin ırkını öğrenmeli ve onun için en doğru bakımın ne şekilde yapılacağını belirleyerek rutin oluşturmanız gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu