Kedi Irkları

En Uysal Kedi Cinsleri (Uysal 5 Kedi Irkı)

En uysal kedi cinsleri ve karakter özelliklerini bilmek ebeveynler için oldukça önem taşıyan başlıca konulardan birisidir. Birçok kedi türünü yavrudan yetiştirmek veya yetişkin halinde sahiplenmek isteyebilirsiniz. Bu süreçte kedinizin karakterine göre uysal ya da hırçın olması mümkündür.

en uysal kedi cinsleri

Ebeveyn tercihine göre yetiştirilmek istenebilir ve aile ortamına yaklaşımları yönetilebilir. Ancak bu gibi durumlar ile uğraşmak istemeyen ebeveynler ise kesinlikle daha uysal karaktere sahip kedileri seçmeye doğru yönelir. Fakat kimi zaman kedi ile ilgili detayları bilmediğinden zorluk yaşamaktadır.

Her kedi cinsinin karakter özellikleri, yaklaşımı ve itaat etmesi aynı eşitlikte olmamaktadır. Alacağınız kedinin ev yaşantısına ayak uydurabilmesi gerekir. Sevimli dostunuzu seçerken ise bu tip durumları göz ardı etmek ileride pişmanlık ile sonuçlanması mümkün sorunlardan birisidir.

Kedilerin Uysal Olması Neye Göre Belirlenir

Kedilerin uysal olması ile tanınan bazı yönlere sahiptir. Tabi her cins için aynı sonuç gözükmese de bazılarında bu sorunu aşmak daha kolay yöntemleri beraberinde getirmektedir. Özellikle ilk defa sahiplenecek ve bakımını üstlenecek ebeveynler için uysal kedi seçimi oldukça önemlidir.

uysal 5 kedi cinsi

Uysal kedi seçimi yaparken karakter özelliklerini araştırmak, sevebileceği aktivite, oyuncak ve mama gibi ürünlerin neler olduğunu belirlemek gerekir. Ayrıca bu tip araştırmaları yaparken kesinlikle atalarından gelen yönlerini de bilmek faydalı olacaktır.

En Uysal Kedi Cinsleri

Kediler, insanlara en yakın evcil hayvanlar ve sevimli canlılar arasında yer alan minik dostlarımızdır. Eskiye dönük tarihleri yüzyıllara dayanmaktadır. Birçok karakter özelliğini barındıran hırçın, uysal, saldırgan, çekingen, oyuncu ve hiç aktivite yanlısı olmayanlar olarak ayrılırlar.

Her yaştan kedi seven ve sahiplenmek isteyen ebeveynler ise kedi tercihi yaparken en çok karakter özelliklerine bakarak seçimlerini tamamlamaktadır. Böylece evine ve yaşantısına alacağı minik dostunun kendisine en yakın yönlerini bularak tercih eder. Tabi bu süreçte dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır ve yukarıda detaylıca anlatılmıştır. Sizde evcil hayvan seçiminizi kediden yana yapıyor ve uysal olmasını tercih ediyorsanız kesinlikle listemize göz atmalısınız.

British Shorthair

Kedi dediğin uysal olmasıyla kalmamalı arada haylazlıklar yaparak eğlenceli vakitlerin öncülüğünü sağlaması gerekir. British cinsi kediler ise tamamen evinize şenlik katacak ufak çaplı yaramazlıkları bulunan ve genel yaşantısını uyumluluk çerçevesinde sürdüren canlılardır.

British Shorthair

Kökenleri İngiltere bölgesine dayanan ve 20 yüzyılda Roma bölgesinin yerli vatandaşları tarafından keşfedilmiştir. Dönemin kraliçesi tarafından oldukça ilgi duyulan cins, kısa süre içerisinde popülerliğini arttırmıştır. Yaşadığı dönemlerde genel olarak haşere avcısı olarak kullanılan ve zamanla evcil konuma getirilen türdür.

Ayrıca ikinci dünya savaşının ardından yaşanan kıtlık döneminde nesilleri tükenmeye başlayan türler olarak da bilinmektedir. Dönemin bilim adamları ve hayvan severleri tarafından koruma altına alınan sevimli canlıların tekrardan eski gücüne kavuşması sağlanmıştır. Çiftleştirmeler ile neslinin sürdürülmesi sağlanan kediler arasındadır.

Belirtilen dönemlerde yaşadıkları zorluklar ise evcilleştirilmesi ve apartman dairelerine uygun yapıya getirilmesi ile kurtarılmıştır. Günümüzde ise birçok British Shorthair cinsi kediye rastlamak ve sahiplenmek oldukça kolaydır.

Karakter yönünde yönünden yaşadıkları zorluklardan ötürü ataları oldukça çekingen ve saldırgan tavırlar sergilemiştir. Ancak evcilleştirme dönemlerinin ardından oldukça uysal ve cana yakın yönleri ortaya çıkmıştır. Oyun oynamayı çok severler ve sahiplerine haddinden fazla bağlı olan canlılardır.

Kalın kürk yapısına, dolgun kafa ve hafif pofuduk yüz görünümüne sahiptir. Huyları gibi sesleri de oldukça yumuşak ve hafif tonlardadır. Böylece yavru ve yetişkinleri miyavladığında rahatsızlık vermez, aksine en çok sevdireceği yönlerinden birisi olacaktır.

British Shorthair Cinsi hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayarak ilgili makaleye gidebilirsiniz. 🙂

Bombay Kedi Cinsi

Bombay, görünüş olarak oldukça saldırgan ve zarar verecek yönlere sahip gibi görülebilir. Fakat tam tersi yapıya sahiptir. Oldukça uysal ve oyuncu yapıya sahip olan kedi cinsi, evcil hayvan seçimlerinde ise en popüler tercihler arasında yer almaktadır. Kendine has tavırları ve karakter yapıları bulunmaktadır.

Bombay Kedisi

1970 yıllarında Amerika bölgesinde melezlenerek dünyaya gelen türlerdir. Shorthair ve Birman cinsi kedilerin çiftleşmesiyle ortaya çıkmıştır. İlk 10 yıl boyunca pek ilgi gösterilmeyen ve varlığı kabul edilmeyen türlerdi, ancak sonradan kedi federasyonu tarafından tanınması ile beraber ırk kayıtları arasında yerini almıştır.

Simsiyah ve yumuşacık tüyleri vardır. Aynı zamanda oldukça parlak tüy yapısını barındırmaktadır. Göz renkleri ise en çok dikkat çeken fiziksel özelliklerinden birisidir. Sarı gözleri kimi zaman korkutucu, kimi zaman masum bakışlar atabilir.

Kolay eğitilebilir, sahibine bağlı, söz dinleyen ve oyun oynamayı seven türlerdir. Yaramazlık ve ortalık dağıtma gibi huyları pek yoktur. Genel olarak bir köşeye kıvrılıp sakin yaşantı sürdürmeyi hedeflerler. Çocuklu aileler için ise oldukça uyumludur.

Tiffanie Kedi Cinsi

Tiffanie kedi türü pofuduk kafa ve yumuşacık tüy yapısı ile dikkatleri üzerine çeken uysal kedi türlerinden birisidir. Döneminin en popüler kedisi olması ise dikkat çekici fiziki ve karakter özelliklerinden ötürü daha yüksek potansiyellere ulaşmıştır.

Avrupa bölgesinde keşfedilen kedi türü, Güney Asya bölgesinde Burmese ve Chinchilla türü kedilerin çiftleşmesiyle melezlenmiştir. Benzerine az rastlanan türlerdir. Dönemin kedileri fare yakalama ile görevlendirilirken, Tiffanie evcil hayvan kategorisine girerek yaşantısına böyle başlamıştır.

Tiffanie Kedisi

Fiziksel özellikleri yönünden zengin ve eşsiz yapıya sahip olmaları ise en büyük artılarından birisidir. Oval göz yapısı, yumuşak ve kabarık tüy yapısına sahiptir. Bakım yönünden oldukça kolaylıkları bulunmakta ve hızlıca eğitilme yönlerini barındırmaktadır.

Karakter özellikleri olarak sahiplerine aşırı bağlı, üzüntülü dönemlerinizde dert ortağı olabilen ve tamamen zahmetsiz yapıya sahiptir. Uysal ve cana yakın olması ise tercih edilme sebebiyetini arttıran en büyük yönleri arasında yer almaktadır.

Selkirk Rex Kedi Cinsi

Selkirk kedi cinsi, ebeveynlerin ve ilk defa kedi sahipleneceklerin başta çekingen yaklaştığı veya korktuğu türler arasında yer almaktır. Öyle ki görünüşü adeta korkutucu gerekçeleri sunmaktadır. Fakat tam aksine en uysal kediler arasında yer alan ürkütücü kedidir.

Selkirk Rex Kedisi

1987 yıllarında doğal mutasyon sonucu doğan kediler, Montana eyaletinde ilk görünme süreçlerini başlatmışlardır. Kedi üreticilerine karşı dikkat uyandıran yapısı sayesinde üretim sayısı kısa sürede daha da çoğalmıştır. İlk zamanlarında dönemin diğer kedi türleri gibi fare avcılığı için kullanılmıştır. Ancak zamanla evcilleştirilmişlerdir.

Sert bakışlara sahip sarı gözleri, kıvırcık ve sıkı tüyleri bulunmaktadır. Minyon türde görülmesi daha muhtemeldir, ancak iri yapılı olmaları da mümkündür. Görünüşüne göre oldukça sakin, uysal, tembel ve soğuk davranması fark edilmektedir.

Ragdoll Kedi Cinsi

Kedi sahiplenen birçok kişinin sadece evinde dolaşacağı canlı değil, aynı zamanda komediyi eksik etmeyecek bir dost edinmeleri sıklıkla görülür. Birçok ebeveyn için ise en ideal seçimi oluşturan türlerden birisi ise Ragdoll kedisidir. Sakin yapı, sahibine bağlı, yeri geldiğinde afacanlık yapan ve kısmen şımarık yapıya sahiptir.

Ragdoll Kedisi

1960 yıllarında ortaya çıkan kedi türü, zamanla tanınmaya ve sevilmeye başlanmıştır. 2000’li yıllarında başlarında ünlü dergi tarafından kapak yapılması ile evcil hayvanlar statüsünde tercih edilmesi ve talebin artışlarının da gözle görülmesi sağlanmıştır.

Mavi gözleri, iri yapı, kaslı görünüm, bölgesel koyu renkleri barındırma ve genel rengi ise beyaz olarak görülmektedir. Sevimli yüz yapısı ve dik kulakları ile dikkatleri çekerken oldukça yumuşak tüy yapısının da gözlerden kaçmaması gerekir.

Oldukça sakin ve uysal türlerdir, öyle ki ev içerisinde oradan oraya koşturan kedilerin aksine kıvrılıp tembellik yapmayı sever. Fakat oyun vakti geldiğinde sanki hiç sakin özelliklerinin olmadığını düşünebilir ve şaşırabilirsiniz. Oyun oynadığında tanınmaz ve aşırı komik hallere bürünmektedirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu