Uncategorized

Evde Beslemek İçin En Uygun 7 Kuş Türü

Bir çok kuş türü sıklıkla doğa ortamlarına ayak uyduran yönleri ile bilinir. Ancak evcilleştirilme eğilimleri yüksek potansiyel göstermektedir. Türüne ve yapısına göre ev ortamına ayak uydurabilmesi değişir, fakat beslemek için ideal hayvanlardır. Bulunduğu ortama genellikle hızlı ayak uydurabilen ve farklı işlevselliğe açık olan birçok tür vardır.

evde beslenebilecek 7 kuş türü

Kendinize en yakın huyları taşıyan kuş türünü seçerek başlayabilirsiniz. Mesela boyut, renk, huy, eğitim ve bakım gibi temel unsurlar bu süreçte en dikkat edeceğiniz yönlerdir. Sizin için bazı kuş türleri hakkında bilgi verici içerik oluşturduk. Evde beslemek için en uygun 7 kuş türü başlıklı içeriğimize daha yakından göz atabilirsiniz.

Kakadu Papağanı

Kakadu papağanı, Avustralya ve Pasifik adaların güney bölgesine uzanan alanlarında yaşam belirtisi verdiği görülmektedir. Kendi türleri arasında toplamda 17 farklı cinse ev sahipliği yaparlar. En bilinen türleri ise Sultan papağanı olarak adlandırılır.

kakadu papağanı

Farklı karakteristik özelliklere ve eğlenceli yapıya sahiptir. Cana yakın tavırları ise sahiplenen kişilerin dikkat çektiği noktası olmaktadır. Ayrıca her kakadu türü kendine has şımarık hareket eğilimine yatkındır. Böylece papağan kısa eğitimler sonucunda kafes ortamından ayrılabilir.

Kakadu papağanı özellikleri

Birçok karakter özelliklerine bürünebilir yetenekleri vardır. Eğlenceli tavırları dışında, numara ve taklit etme gibi durumlarına yatkın yönleri ise onları yansıtmaktadır. Eğitim ile 15-20 kelimeyi net öğrenebilirler. Ancak bu bakımına ve gösterilen ilgisine göre değişiklik sağlayabilir. Sıklıkla tek renk oldukları gözlemlenir. Ancak birden farklı renklere sahip türleri de mevcuttur.

Tüy yapısı yumuşak ve dayanıklıdır. Böylece bakım süreçleri daha kolay sonuçları ortaya çıkarır. Yaklaşık 25 ila 50 yıl arasında yaşamlarını sürdürebilirler. Tabi bu sürecin kısalması ile tamamen bakımına göre değişiklik göstermektedir. Sürekli sahip değiştirmeyi ve yeni kişilere alışmayı pek sevmez. Ancak alıştığı ve sevdiği kişiyi unutması mümkün değildir.

Kakadu Papağanı hakkında detaylı bilgi almak için daha detaylı yazdığımız Kakadu Papağanı Özellikleri yazımızı okuyabilirsiniz.

Muhabbet Kuşu

Muhabbet kuşu, Avustralya kökenlidir. Papağan türleri ile aynı familya grupları arasında yer almaktadır. Papağanlar kadar gösterişli yapıya sahiptir, ancak aralarında en küçük yapıya sahip kuş türüdür. Birçok renk, desen ve yeteneklere sahip olmaları evcil hayvan besleme kategorisine girmelerini sağlamıştır. Diğer türlere nazaran daha uysal ve gelişimi nadir oluşan canlılardır.

muhabbet kuşları

Fiziksel yönden diğer kanatlı canlılara göre çok zayıf yönleri vardır. Hırçın davranışlar sergilemez ve sahibine saldırganlık göstermez. Kökenlerinden gelen karakter özelliklerini ise çok nadir durumlarda değiştirmeleri bilinir. Ayrıca standart karşılaşılan muhabbet kuşları, kimi zaman iri yapılara sahip türlerini de gösterebilir.

Muhabbet Kuşu Özellikleri

Muhabbet kuşları özellikleri ve karakter yapıları diğer türlere göre daha farklı gözükmektedir. Yaşamını sürdürdükleri ortamda üstünlük sağlama veya farklı canlılara saldırma gibi eğilimleri bulunmaz. Hızlı ayak uydurma ve alışma süreçleri vardır. Böylece cana yakın yönlerinin daha üst düzey olduğu gözlemlenir.

Gaga yapıları ve renkleri sıklıkla açık yeşil tonlarında gözükmektedir. Tüy yapıları boyutlarına göre oldukça yumuşak ve hissiyatlıdır. Boyutları ise ortalama 18 santim olarak standart şekilde ilerlemektedir. Böylece yapısına göre kilo oranı da 40 gram ve yakın ağırlıklarda belirli olur. Farklı renklere ve desenlere sahiplik ederler, fakat büyük kısmı kuyruk bölgeleri mavi renkli olanlarıdır.

Muhabbet kuşu bakım, kafes özellikleri ve eğitimi nasıl olmalıdır?

Muhabbet kuşu bakım aşamaları veya eğitim süreçleri zorlu süreçlerden geçmemektedir. Duygusal ve bağlılık göstermesi yüksek oranda yapısını belli eder. Bu bağlamda bakım yapmak için ekstra uğraşlara gerek kalmaz. Ancak bazı durumlarda destek almaları gerekir.

Sürü yaşamlarına alışkın olmalarından ötürü kesinlikle yanlarında bir eş istemektedir. Böylece kafes seçimleri de bu durum göz önüne alınarak sağlanmalıdır. Doğal yaşam tarzına uygun çalı, çimen ve ormanlık alanda bulunacak her detayı kafeslerinde görmeyi severler.

Muhabbet kuşu eğitim gibi konulara pek alışık değillerdir. Ancak sahiplerine karşı bağlılık durumlarında bu süreci hızla kavrayabilirler. Kelime yapıları gelişmiş değildir. Bu durumda fazla kelime havuzu oluşturamaz ve her kelimeyi konuşamaz.

Sultan Papağanı

Sultan papağanı, 1700’lü yıllarda Amerika bölgelerinde keşfedilmişti. İlk oluşumları ve gelişimlerini bu bölgede sürdüren papağan türleri, zamanla Avrupa bölgelerinde yaygınlaşmaya başladı. Kakadu ailesine bağlı ve en popüler üyelerinden birisidir. Ana vatanı Avustralya ve kökenleri o bölgeden çıkan papağanların nesline dayanmaktadır.

Sultan papagani ne zaman konusur

İnsanlara karşı daha uysal ve bağ kurma yetenekleri ile sevilen Sultan papağanı, evcil beslenmeye uygun yapıdadır. Fazla renk seçeneği olmayan ve sıklıkla altın sarısı olarak rastladığımız türlerdir. Doğal yaşamlarında ise farklı renk seçenekleri ile karşılaşmak oldukça mümkündür.

Sultan Papağanı Özellikleri

Kakadu papağan familyasında oldukça etkin rol oynayan türler, genellikle onların huylarından barındıran belirgin özelliklere sahiptir. Ancak kendilerini en çok ön plana çıkartan özellikleri sahipleri ile kurdukları bağdır. Bu bağlamda tek başına yetiştirilmeleri durumunda daha samimi dostluklar kurmanız diğer papağanlara göre daha kolaydır. Kemirme ve eğlence durumları oldukça yüksek şekilde karşınıza çıkacaktır.

evde beslenebilecek kuş türleri

Sultan papağanları boy olarak 25 ila 35 cm aralıklarındadır. Ağırlıkları ise 80 ila 90 gram arasında değişebilir. Yaşantıları boyunca stabil ölçülerde kalabilirler. 15 ila 20 yıl arasında normal standartlarda yaşayabilirler. Fakat bakımlarına ve ilgilenmeye göre bu durum 25 ila 30 yıl arasına yükselmektedir.

Kafa bölgelerinde genellikle turuncu rengine yakın açık veya koyu büyük bir nokta bulunur. Gagaları ise renklerine göre koyu veya açık renklerde olabiliyor. Yine aynı şekilde kafa bölgelerinde yukarıya doğru tüylü saç modelleri bulunmaktadır. Sıklıkla karşılaşacağınız renkler ise altın sarısı ve koyu gri olarak bilinmektedir.

Sultan Papağanları hakkında daha fazla bilgi almak için Sultan Papağanı Bakımı (TAM REHBER) yazımızı okuyabilirsiniz.

Kanarya

Kanarya, Afrika bölgesinde adının geldiği adalar tarafında yaşam belirtisi vermeye başladı. Kanarya Adaları bölgesinde üremeye başlayan kuş türü farklı yapıları barındırması ile bilinir. Amerika ve Avrupa’nın ilgisini çekmesi ile beraber iyice yaygınlaşmaya başladı. Çocukluğumuzun bazı çizgi film anıları ile dikkatleri çeken kanarya kuşu Tweety ile sevilen türler arasına girmeyi başardı.

kanarya

Doğal yaşantılarında kömür madenleri ve gaz dedektörü olaylarında sıklıkla kullanılmaktaydı. Ancak sürecin ilerlemesi ile beraber ev ortamlarına ayak uydurması ve evcil konumuna geçmesi sağlandı. Doğal yaşantılarında kullanım amaçlarından ötürü bilimsel adı Serinus Canaria olarak geçmektedir.

Kanarya Kuşu Özellikleri

Kanarya türü kuşların bazı özellikleri sevimli tavırları ve sadık olma yönlerinin yüksek olduğu görülür. Ancak bu çoğu kuş türü için geçerli sebep olsa da diğerlerinden ayıran en belirgin özelliği esaret altında yaşamlarını sonlandırma yönleridir. Zorbalık ve hapsetme durumlarında kendirini öldürme eğilimleri oldukça yüksektir. Evcil yetiştirilme durumlarında ise kafes ortamında belirli bir süre yaşamaları ve alışması durumunda sürekli kafes kapısının açık bırakılması gerekir.

Vücut yapısı olarak boyutları 10 ila 13 cm arasında gelişim gösterir. Boylarına göre ağırlık yapıları ise 28 gram olarak stabil düzeyde ilerleyiş gösterir. Yaşama süreleri bakım ve gösterilen ilgi ile yükselebilir. Ancak standart olarak 10 ila 15 yıl arasında yaşamaları mümkündür. Ötüşü tamamen sahibini cezbedecek derecede hayran bıraktırır ve kesinlikle rahatsız edecek tonlarda değildir.

Kanarya bakımı, kafes seçeneği ve eğitim durumu nasıldır?

Kanarya türleri bakım için fazla süre harcanma gereksiniminde değillerdir. Bazı durumlar dışında desteğinize ihtiyaç duymazlar. Böylece sadece tüy yapıları ve sağlık durumları için bazı desteklerinizi kabul ederler. Her çeşit besini sevmemekle beraber, beslenme durumları stabil şekilde ilerleyebilir.

Kafes ortamlarını habitat yaşamlarından ötürü pek sevmezler ve kendilerine zarar verecek eğilimleri bulunur. Bu durumda sahiplenme sürecinizden sonra alışmasını tamamlamasını beklemelisiniz. Ardından evinizin içerisinde özgürce dolaşmasına izin vermelisiniz. Bu süreçte yaşamlarına etkili çözümler oluşacaktır.

Eğitim almaya pek yatkın değillerdir. Sahiplerine bağlılık durumları oldukça yüksek ve duygusal yönlerini belli etmeyecek şekilde yaşarlar. Kimi zaman sert tepkiler ile karşılık verebilir veya tam tersi durumları gösterebilir.

Cennet Papağanı (Sevda Papağanı)

Cennet papağanı, kökenleri Afrika bölgelerinden gelmektedir. Papağan türlerinin en küçük ve haylaz kısmını oluşturan türlerdir. İsimlerini ise tam anlamıyla yansıtmaları ve diğer papağan türlerinden farklı birçok özellikleri ile anılmaktadır. Sevecen tavırlarının yanı sıra kemirgen huyları ise en belirgin yanlarıdır.

Böylece diğer papağan türlerinden kendilerini ayırt etmektedir. Afrika kökenli diğer papağan cinslerine göre boyları daha küçük ve ağırlıkları daha düşük düzeydedir. Farklı renk ve mutasyon türleri ile cennet papağanı veya sevda papağanı olarak adlandırılmaktadır. Bunun en belirgin yanı ise renkleri, tüyleri ve kafa yapıları ile gözlemlenmektedir.

Cennet Papagani

Cennet ve Sevda papağanı özellikleri

Her papağan türünün kendine has özellikleri ve huyları vardır. Tabi bu seçenek cennet papağanı için oldukça geçerli yönlerini fark ettirmektedir. Haylaz, sevimli, sadık, kemirmeyi seven ve saldırgan yapıları bulunuyor. Ancak yetiştirme ve alıştırma durumuna göre bu durumlar farklılık gösterebilir.

Sahiplendiğiniz yaşına girmiş veya girmeye yakın cennet papağanları, daha önceden bulunduğu ortama ve sahibine göre saldırgan tavırlar sergiler. Fakat yavrudan büyüttüğünüz sevda papağanları ilginize göre daha uysal davranır. Etrafta gördükleri şeyleri kemirmeyi ve parçalamayı aşırı derecede sevdikleri bilinir. Bu durumda koltuk, ahşap ve farklı cihazlarınıza dikkat etmeniz gerekir.

Sürekli etrafta dolaşmayı ve bu durumlarda haylaz hareketlerde bulunmayı severler. Şımarık yönleri bazen onları sevimli ve sempatik gösterir. Boyları 15 cm ve ağırlıkları boylarına nazaran 50 gram olarak gözükür. Yaşam süreleri ise 10 ila 12 yıl arasında bakıma göre değişiklik gösterir.

Cennet Papağanı hakkında daha detaylı bilgi almak için Cennet Papağanı Hakkında Herşey isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Hint Bülbülü

Hint bülbülü, Avustralya kökenli evcil kuş türlerindendir. Zebra ispinozu olarak adlandırılan Hint bülbülü, uysal ve cana yakın kuşlardır. En küçük türlerden ve şahane ötüşünden tanınır. Adeta bir kuş gibi değil de ninni gibi öttüğü söylenmektedir. Genellikle surat kısımlarında oluşan göz altı şekilleri ve benekli vücut yapıları bulunmaktadır.

Kırılgan vücut yapılarına sahiplerdir. Bu durum ise titizlikle ve diğer kuş türlerinden daha dikkatli bakılmasına sebep olur. Ancak sizi tatmin edecek tek özelliğini söylemek gerekirse kesinlikle ötüşüdür. Sırf bunu duyabilmek ve sürekli işitebilmek için sahiplenen sayısı oldukça fazladır.

hint bülbülü

Hint bülbülü özellikleri

Bülbül gibi şakımak deyiminin tam anlamıyla akıllarda yer etmesini sağlayan kuş türüdür. Böylece kendisini en belirgin eden özelliği ise ötmesidir. Ayrıca boyut ve ağırlık olarak elinizde hissedemeyeceğiniz hafifliği sağlarlar. Bu durum çoğu zaman kötü sonuçlara sebep olabiliyor. Hastalık gibi durumlarda sıklıkla karşınıza çıkabilir.

Tüy yapısı ve renk çeşitliliği çok yoktur. Ancak yeterli düzeyde renk çeşidine sahiplik eder. Kafa yapılarında ve göz altlarında güzel tonlar belirgindir. Ayrıca kanat ve vücut kısımlarında ise benekli olduğunu görebilirsiniz. Boyları 10 ila 12 cm arasındadır ve ağırlıkları ise 12 gram olarak bilinir. Ayrıca yaşamları genellikle 5 yıl boyunca sürmektedir.

Macaw (Ara) Papağanı

Macaw papağanı, Güney Amerika bölgesinin en irileri olarak bilinen papağan türüdür. Sıklıkla Brezilya, Paraguay, Panama, Bolivya ve Amerika bölgesinde görülmektedir. Yaşam alanları ise o bölgelerin iklimine göre sürdürülecek farklı ülkelerde değerlendirilerek seçilmelidir. Ev yaşantılarına sıklıkla uyum göstermekte ve eğitim yönleri kuvvetli canlılardır. Diğer papağan familyalarından onu ayıran en net özelliği zekâ durumu ve kelime öğrenme hacminin yüksek olmasıdır.

Birçok papağan türüne kıyasla daha aktif ve eğlenceli vakitleri seven Macaw papağanı sadık dostlardır. Konuşma özellikleri oldukça gelişmiş ve ezberleyeceği kelime sınırı yoktur. Bu durumları ise eğitimleri ile daha ileri düzeye taşınabilir hale gelmektedir.

evde macaw papağanı beslemek

Macaw Papağanı Özellikleri

Papağan türleri arasında oldukça büyük ve gelişime yatkın macaw papağanı, güçlü gagalara sahiptir. Saldırgan olmaları durumunda ciddi hasarlar verecek güce sahiptir. Tehlikeli durumları erkenden algılayabilir ve buna göre koruma gerçekleştirir. Sahibini ise bu titizlikle zararlara karşı koruma içgüdüsüne sahip papağandır.

Yaklaşık 75 ila 90 cm arasında boylara ulaşabilmektedir. Ağırlıkları ise 1000 ila 1200 gram aralıklarındadır. Büyük ve ağır olmaları ise bazı yorgunluklara sebep olabilir. Konuşma, taklit etme ve zekâları ile ön plana çıkan özelliklerini kesinlikle geri planda bırakmaz. Bakımları ise diğer türlere göre daha zahmetlidir. Tüy bakımları ise en çok uğraştıran yönlerinden birisidir. Ayrıca kuyruk yapıları da uzundur.

Macaw Papağanı hakkında daha detaylı bilgi almak için Macaw Papağanı Özellikleri ve Bakımı isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu