GinepigKemirgenler
Trend

Ginepiglerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Ginepigler hepimizin hemfikir olduğu üzere dünya tatlısı canlılardır. Küçük olmaları onları sevmemizi ve sahiplenmemizi önemsiz yapmaz. Onlar da ailemizin üyelerinden. Peki ginepig nasıl beslenir? Ginepiglerde beslenme nasıl olmalı?

Yazıyı okuduktan sonra konuyla ilgili sorularınızı Soru/Cevap sayfamızdan veya yorum kısmından sorabilirsiniz.

Soru/Cevap: https://evcilblog.com/soru-cevap/

Ginepiglerde Beslenme Nasil Olmalidir
Ginepiglerde Beslenme Nasıl Olmalıdır

Ginepigler Nasıl Beslenmeli?

Ginepiglerde beslenme düzenini bilmek çok önemlidir çünkü tanışırsanız göreceksiniz ki bu çocukların ağzı hiç durmuyor 💖

Bize beslenmelerinde olmazsa olmazı söyle derseniz eğer lifli gıdalar derim çünkü bu dostlarımızın sindirim sistemi bizlerinki gibi iyi çalışan kaslardan oluşmuyor:) Kabaca açıklamak gerekirse ginepglerde beslenme %60 kuru ot (kuru yonca ve çayır otu), %20 pelet gıdalardan oluşan kuru mama ve %20 kadar da taze sebze meyve.

Ginepigler

Ginepig beslenmesinin temeli budur. Kuru yonca alırken bol yaprak içermesine dikkat edin, çayır otlarında ise bol bol püsküllü şeyleri yemeyi tercih ediyorlar 🙂

Pelet gıda dediğimiz şey aslında ginepig yem karışımı. Ginepiglerde beslenmenin bir diğer önemli noktası da kaliteli mama kullanmaktır çünkü kaliteli mama hem ginepiglerde kokuyu azaltır hem tüy dökülmesine iyi gelir hem de ginepigleirn kalbine giden yol midesinden geçer 🙂 Güzel yiyeceklerle gönlü kapılmayacak ginepig yoktur!

Taze sebze ve meyveler ise çok çeşitli… Üzümden başlayıp domatesin sapına kadar zevkle yiyorlar. Dikkat etmemiz gereken nokta sebze ve meyveleri çok iyi yıkamak gerektiği !

Ginepigler Ne Yer
Ginepigler Ne Yer?

Yavru Ginepiglerde Beslenmede Taze Gıdalar Olmalı Mıdır?

Kesinlikle olmalıdır. Çok duyduğumuz ‘6 ay sebze meyve yemesin’ sözleri maalesef nasıl bu kadar yayıldı anlam veremiyorum. Yavru ginepiglerde beslenme düzeninde yeterli lif oranını sağladığınızda abartmadan ve ona uygun olan taze gıdaları elbette verebilirsiniz.

Lütfen yavru ginepiginizi gözlemleyin, dışkıda yumuşama görürseniz lütfen sebze ve taze gıdaları sınırlanırın, lifli yiyecekler ve kuru ota ağırlık verin.

Ginepig 3

Benim Ginepiglerde Beslenme Düzenim

Öncelikle beslenmenin %60 kadarı lifli gıdalardan oluşturulmalıdır desek bile ginepigler beslenmelerinde daha çok canları ne istiyorsa onu yiyorlar. Bu sebeple ben kafes içerisinde devamlı kuru yonca ve çayır otu bulunduruyorum, sabah ve akşam günde 2 kez kuru pelet yem karışımı koyuyorum, ara öğün olarak 3 yavru ginepige günde 1 salatalık veya bahçeden topladığım onların yiyebileceği taze sebze, meyve ve otlardan koyuyorum.  (siz yavaş yavaş vermeye başlayın, taze gıdaların abartılması ishale sebep olabilir.)

Ginepiglerde Besleme
Ginepiglerde Besleme

Beslenmenin kilit noktalarından biri de onların C vitamini ihtiyaçlarını karşılamak bu sebeple ben ara öğünlerinde genellikle çarliston biber, maydanoz ve dereotunu kullanıyorum. (Her pigin damak zevki farklıdır sezoş asla biber yemiyor ama diğerleri bayılıyor.) 

Şimdi gelelim çok sevdikleri atıştırmalık meyvelere. Portakal ve kivi C vitamini bombası olduğu için, elma ve armut yüksek lif içerdiği için sağlıklı bir meyve porsiyonu oluştururlar. Bir iki dilimden fazla vermeniz ve buna sürekli devam etmeniz yüksek şeker oranı sebebiyle bağırsak sağlını bozabilir, diyabete eğilimi artırabilir.

Su içeriği yoğun olan ve besleyiciliği düşük olan karpuz ve kavunu ise abartmadan verebiliriz yalnız pigimiz yavruysa çekirdekleri çıkartalım 🙂

Ginepig Bakimi

Ginepiglerde Beslenmede Tahıllar Önemli Mi?

Diyette yulaflar, tohumlar ve tahıllardan az miktarlarda yararlanabiliriz ancak karbonhidrat ve yağ oranı yüksek protein oranı düşüktür.  Tam kaliteli bir ana besin kaynağı değiller bence. Bazı zengin yem markaları tahıl bile kullanmıyor, bu çok sağlıklı değil tahıllar ve tohumlar da beslenmede önemlidir  ve yağ asitleri bakımından gereklidir .  Nedir peki bu tahıllar ve tohumlar derseniz eğer;  buğday, mısır, yulaf, çekirdek içi ve mercimek örnek verilebilir.

Bulabilirseniz organik siyez buğdayı samanı verebilirsiniz, ya da siyez buğdayını da erebilirsiniz. Ben kendimde de ginepiglerimde de siyez buğdayını sıkça kullanıyorum.

Ginepig

Ginepiglerde Beslenmede Bulunmaması Gereken Yiyecekler

Maalesef minik ginepiglerimizi beslerken hatalar yapabiliyoruz. Bu hataların en büyüğü kuru ot vermemek yoncayı pelet yem olarak vermek! Unutmamamız gerekiyor ki her ginepig diş uzaması problemiyle karşılaşabilir. Kuru otlar çiğnemeyi artırarak diş sağlığına katkı sağlar.

Ginepig 4

Başka bir kemirgen yemi kullanmak da yine hatalıdır. Özellikle hamster yemleri yağlı kuruyemişler içerebilir. Tavşan ve hamster yemi  devamlı asla verilmemelidir. D vitamini toksikasyonu yapabilir. Her ginepig mutlaka onlara özel beslenme çeşidini yemelidir.

Kalorisi ve şekeri yüksek besinler = sağlıkta bozulma. Asitli ve şekerli meyvelere en güzel örnekler portakal ve kuru üzümlerdir. Aşırıya gidilmemeli . İlk zamanlar problem yokmuş gibi görünse bile onların da diyabete eğilimli olabileceğini unutmamalıyız. Her besinin azı karar çoğu zarar 🙂

Ginepig 2

Kesinlikle verilmemesi gerekenlerde ise  patates, soğan , sarımsak, roka, meyve çekirdekleri, mor lahana ve hayvansal gıdaları söyleyebiliriz. ( ah avokadoyu da unutmayalım lütfen!) 

Artık az çok ginepig nasıl beslenir biliyoruz 🙂 Çok daha detaylı ginepig yazıları gelecektir lütfen takipte kalalın, kendinize ve minik piginize çok iyi bakın…:)

Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu