GinepigKemirgenler

Ginepiglerde Kafes Kokusuyla Baş Etme Yöntemleri

Merhabalar tekrardan, uzun bir sürenin ardından sizlere tekrar yazı yazabildiğim için çok mutluyum 🙂 Son birkaç ay ginepiglerde kafes kokusuyla savaştıktan sonra tecrübe ettiklerimi sizerle paylaşacağım ki, muhtemelen sizler de internette ginepigler koku yapmayan hayvanlardır olarak okuyup pig sahibi olmaya daha da heveslenmişsinizdir.

ginepiglerde kafes kokusu

Öncelikle her canlı gibi ginepigler de kafesleri veya yaşam alanları temizlenmezse koku yaparlar. Üstelik o koku öyle fazla olabilir ki insanlar odanıza girmek istemeyebilir. Ama ben bu kokuyu 2 tip kafeste de hissedilemez düzeye indirmeyi başardım 🙂

Kafes mi? Yaşam Alanı mı?

Ginepiglerde ilk tecrübem yaşam alanı kurmak olmuştu, hatta marangozla su çekmeyen tahtadan dublex ev bile yaptırdık 🙂 Bizi bunlardan vazgeçiren şey ginepig evlerinin kolayca söküp takılamayan ve ağır olup temizliği zorlaştırması sebepleriydi.

Hatta annem “vazgeçelim mi?” demişti kokunun bitmeyeceğini düşünerek 🙁
Daha sonra son bir kere daha deneyerek kafes düzenine geçmek istedik. Öncelikle aldığımız kafes modelleri ve linklerini ekliyorum sizin için.

Bu arada plastik saklama kutusu bile kullanabilirsiniz büyük boylarda, sadece ginepiginiz mutlu olmalı günlük olarak evi ya da bahçeyi dolaşmalı sizinle iletişim kurmalıdır.

ginepig kafesi nasıl temizlenir

Peki Ginepiglerde Kafes Kokusu İçin Hangisini Tercih Ediyorum?


Ben refahlarını arttırmak için kafesi daha sağlıklı buldum, en iyisi yaşam alanı onlar için ama o zaman da benim refah seviyem düşüyordu. Ayrıca ginepiglerde kafes kokusunu yok etmek için en iyisi kafes tercih etmekti, yaşam alanı temizliği gerçekten beni çok yordu. (cümle biraz saçma oldu ama ginepiglerde kafes kokusundan kastımız aslında yaşam alanı kokusu :))

Ve size minik bir tavsiye vereyim biz pahalı olan dayang kafesi 1.500 tl yerine 350 tl gibi bir fiyata ikinci el sitelerden bulduk 🙂
Dayang Tekerlekli Tavşan Kafesi 88 x 54 x 91 cm

IMAC Easy Plus 80 Ginepig veTavşan Kafesi

Kafeslerimden biri ızgaralı diğeri değil bu 2 şekilde de size nasıl ginepig kokusu giderilir hemen anlatıyorum.

Ginepig kafesleri

Izgaralı kafeste Ginepig Kafes Kokusu Giderme

Izgara tipindeki ginepig kafeslerinin mantığı hayvanların dışkı ve idrarla temas etmemesi direkt alt hazneye atıkların toplanması mantığına dayanıyor, buraya kadar her şey çok güzel ama bir detay var. Erkek ginepigler idrar yaparken püskürtebiliyor bu da duvara ve yere sıçrayıp anneleri delirtebiliyor 🙂 Hemen çözüm bulduk ve şeffaf mukavva ve plastik kelepçe ile etrafı sardık.

Bu sefer de haznedeki koku bizi delirtti. Ginepiglerde kokuyu sıfırlamak için daha çok yol denemeye başladık.
Size tavsiyem tek çeşit alttıktan medet ummayın 🙂 Burada ginepig kokusunu giderecek nokta silika kedi kumudur, ha bütçeniz el verirse ever clean kedi kumu bana çok önerildi kokuyu muhteşem hapsettiği söylenerek bende size önermiş olayım. Orta bütçeye hitaben de reflex aktif karbonlu kedi kumu kullanılabilir.

ginepiglerimin kafesi çok kokuyor

Ben kedi kumunu en aşağı zemine seriyorum 2 cm katman olacak şekilde, üzerine çam peletinden bir kat çıkıyorum ve onun da üzerine silica kedi kumu yığıyorum 🙂

Pelet koyduğum katmana 4 tl ye aldığım kafes koku giderici tozlardan ekliyorum böylece en azından parfümlü oda kokusu oluyor, astımınız ve alerjiniz varsa sizin veya ginepiginizin ASLA KULLANMAYIN BU ÜRÜNÜ!!!

Silica kum ginepiglerle temas etmediği için zehirleyici değil ve kalitesi arttıkça koku çekmesi de artıyor.
Yalnız akıtan ginepig suluklarına dikkat edin lütfen, sürekli akıttı ve kafeste ıslaklık yaptığı için bakterilerin üremesine ve dolayısıyla koku oluşmasına olanak sağlıyor.
Bu kafes tipi uzun tüylü ginepig ırkları için uygundur. Örnek olarak Peru, Sheltie, Teddy ve uzun tüylü rozet ginepigler verilebilir.

Izgarasız kafeste Ginepig Kokusu Nasıl Giderilir?

Ben imac marka kafesimde uzun bir süre ginepiglerde kafes kokusuyla mücadele içerisine girdim, ama bu mücadelem kafesin markasıyla alakalı değildi. Tamamen benim kullandığım altlıklar ile ilişkiliydi.

Bir gün doğayı taklit etmek aklıma geldi, kuru toprağı güneşte daha da kurutarak altlık yaptım 🙂 Bu arada tabi ki böceğini vs ayıkladım bu kısım biraz iğrençti. Ama ne çam peleti ne talaş ne kedi kumu bize yaramadı! Çok memnun insanlar da var ama dediğim gibi çok titiz bir eviz biz pelet etrafı da toz yapıyordu ve temizlemesi zordu.

Demem o ki ginepiglerde kafes kokusu için en iyisi topraktır!

ginepig kafesine toprak

Riskleri var mı? VAR. Bakteriyel kontaminasyon olabilir, toprak parazit taşıyor olabilir çünkü organik bir madde…

Bakteri ve parazit riskini düşürmek için ;

  • köpeklerin ve kedilerin çok fazla uğramadığı direkt gün ışığı alan kuru toprağın üstünü sıyırarak altta kalan temiz toprağı kullandım.
  • Kurumuş toprağı 2 gün kadar tekrar güneşin UV ışınlarıyla doğal olarak iyice kuruttum.
  • Diatomlu toprak kullanarak parazitlerin ve yumurtalarının ürememesini sağladım.

Diatomlu toprak ginepiglerde kafes kokusunu gidermesinin yanısıra benim ayıklayamadığım eklembacaklıları da öldürüyor. Doğanın bir mucizesi evet ama direkt olarak ginepiglerinize kullanmayınız, kemirgenlerin solunum kanalları dardır ve toz bunu tahriş ederek daha da tıkayabilir.

ginepig kokusu nasıl geçer

Ya Ginepiginiz kokuyorsa?

Bunun için pek çok sebep olabilir ben size en favori 5 koku sebebini yazayım

  1. Tüylere yapışan idrarın zamanla sararması ve kokması
  2. Ginepiglerde yağ bezesi sorunsalı (yine idrar gibi olayan kuyruk bölgesinden çıkan yapışkan renkli sıvı, ayda bir yıkamayla sorun olmaktan çıkar.)
  3. Erkek ginepiglerin testis arası keselerinde biriken salgıların ve kafes içi kirlerin birikmesi ( tavsiyem en geç yılda 1 kliniklerde temizletmeniz. Ben ayda bir temizliyorum yine kir çıkıyor)
  4. Düzgün beslenme planı olmayan ginepiglerin cıvık dışkısı ve dışkı kokusu
  5. Paraziter enfeksiyon kaynaklı dışkı kokusu

Tüm bu sebepleri zamanla bloga yazmayı planlıyorum o yüzden bildirimleri açabilir ve kemirgenler başlığımızı takip edebilirsiniz.

Kokunun beslenme kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız, ginepiglerde beslenme nasıl olmalıdır isimli yazıma göz atıp her şeyi doğru yaptığınıza emin olabilirsiniz.

Size bugün kısaca ginepiglerde kafes kokusundan nasıl kurtulduğumu anlatmak istedim, umarım sizlerin derdine de çözüm olmuşumdur. Bize her zaman soru sorabilirisiniz.

Kendinize ve tüylü evlatlarınıza çok iyi bakın 🙂

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu