Köpek Irkları

Golden Retriever Özellikleri Ve Bakımı

Merhaba değerli Evcilblog takipçileri 🙂 Bu yazımda sizlere anlatacağım köpek ırkı başlıkta gördüğünüz gibi Golden Retriever. Dünyanın en akıllı köpekleri listesinde en baş sıralarda yer alan, insansı duygularla herkesi sarıp sarmalayan bu ırk eminim birçok kişinin gözdesi. Şimdi çok uzatmadan Golden Retriever Özellikleri ve Bakımını anlatmaya başlayalım 🙂

Golden Retriever Ozellikleri ve Bakimi
Golden Retriever Özellikleri ve Bakımı

Golden Retriever Tarihçesi

İskoçya sınırlarında, 1865 yılında “Batının İlk Sarı Köpeği” diye anılan “Nous” isimli ilk yavru, Golden köpeklerin atası sayılıyor. Bundan sonra Dudley Marjoribanks isimli köpek yetiştiricisinin Kraliçe Victoria zamanında türün gelişmesine büyük katkı sağladığı bilinir. “En İyi İtaat Köpeği” konulu çokça etkinlikte evine şampiyonlukla dönen Retriever, hiç bize öyle görünmese de geçmişte av sporlarına yardımcı olması amacıyla eğitilirdi.

Önerdiğim Yazı: Köpek Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı? Hangi Eğitimler Verilmeli?

Golden Retriever Karakteristik Özellikleri

  • Ailesine sadıktır: bir tek can dostu vardır belki de ancak ev içinde herkes onun dostu, oyun arkadaşı olabilir.
  • Bitmek tükenmek bilmez enerjileri vardır: oyun dediniz mi Golden direkt sahalardadır. Alanın hiç önemi yok, evinizin salonunda bile eğlenceli dakikaları beraber yaşayabilirsiniz.
  • İnadı tutarsa istediğini verin: Eğer o elinizdeki yumurtayı, portakalı ya da makarna tabağını gözüne kestirdiyse, yapmadığı şaklabanlık, girmediği komik hal kalmaz. Ona sık olmamak kaydıyla bu isteklerini verebilirsiniz.
Golden Retriever Fiziksel Ozellikleri
  • Eğitime yatkındır: Özellikle tuvalet eğitimi, bir kere kendi pisliğinden kendisi rahatsız olacak kadar elit bir beyefendi – hanımefendiden bahsediyoruz. 😊
  • İtaatkar ruhludurlar: Narkotikten avcılığa, engellilerin yaşamını kolaylaştırmaktan yaşlı bir kimseye yoldaş olmaya kadar pek çok konuda sevgiyle ve büyük bir teslimiyetle çalışırlar.
  • Saldırgan değildirler: Evi koruma adına asla kullanılamazlar, “Hırsıza terlik getirip bir de oyuna davet edebilir.” Golden Retriever evin bir mini meleği olarak değer görmeli, hiç o cüssesine bakmayın siz.
  • Aileden, ev içinden uzak tutulmamalı: korktuğunda çok havlar, ayrıca izole bir hayat sürdürülecek olursa mutlaka yaramazlıklar yapabilir.
  • Sadıktır: onun can dostu olmaya karar verdikten sonra, birkaç yıl geçince bu kararınızdan vazgeçerseniz Golden ya size geri dönmenin yollarını ararken zarar görecektir ya da depresyona girip ölümü bekleyecektir. ☹
Golden

Çocuklar Ve Evcil Hayvanlarla İletişimi

Golden retriever’ler, literatüre “dadı köpek” olarak kendilerini geçirebilen bir ırktır. Çocuklarla mükemmel oyunlar oynayabilir, onu ne hallere sokarlarsa soksunlar, onların canını acıtmaz. Ancak yavru zamanlarından beri beraber yaşadığı çocuklara alıştığında, eğitim verilerek onların kendisine tanıtıldığında durum böyledir.

Golden Retriever 2

Evcil hayvanlarla iletişimi konusunda, bir Golden patim olduğu için, başımdan geçen bir anıyı paylaşmak istiyorum. O zamanlar bahçeli bir evim vardı, gündüzleri yakışıklımla ben mutlaka bahçede takılır, serin serin keyif yapardık. Geceleriyse beraber evimize girerdik. Bir tane tatlı sokak patisi evimize gelmeye başladı, tabi o zamanlar benim afacanım birazcık bebek. Bu çocuk onun mamasını çalıyor, suyunu döküyor, ondan büyük olduğu için benim görmez tarafımdan kuyruğunu tüyünü falan ısırıyor… Prensim büyüdüğünde karşımıza çıkan tüm kedilerin üstüne atlamaya çalışırdı. O yaramaz sayesinde kediden dost olmayacağına kendisini inandırmıştı, bu önyargısını kıramadık. Ancak evde papağan besledik, ona şefkatle yaklaşıyor, komik hareketler yaparak onu bile eğlendirmeye çalışıyordu.

Yani evcil hayvanlarla ilişkisi, yavruluk zamanlarında bir travma atlatmadığı taktirde gayet güzel sürecektir.

Golden Retriever Fiziksel Özellikleri

Sportif, dayanıklı ve güçlü bir fiziğe sahiptirler. Uzun boyları ve kaslı vücutlarıyla dikkat çekerler. İngiliz, Kanada ve Amerikan gibi çeşitleri vardır ama bunlar birbirinden radikal fiziksel değişimlerle ayrılmazlar.

Golden Retriever

Görünümü Ve Vücut Yapısı

Başlangıçta kaslı, sonradan kalın ve kıvrımlı kuyrukları vardır. Kuyruk kemiklerinin uzun olmasıyla bilinirler, genelde arka dizin iç kısmına kadar uzanabilir. Kürklerinde iki tabakalı tüyler vardır. Alt tabaka soğuğa ve suya dayanıklıdır, üst tüyler dökülme gösterebilir. Tüyleri dalgalıdır, kısmen düz tüylü de görülebilirler. Boyun duruşları güçlüdür ve kafa yapıları geniştir. Baldır kısımları adaleli, göğüs boyutları da geniştir.

Golden Retriever 1

Yüz & Kafa Yapısı

Kafa yapısı geniştir, yanlara baskın, alın çıkıntısı görünecek kadar baskın bir duruşu vardır. Burunları azıcık uzundur, üst kısımlarıysa yandan bakılınca düz gözükür ve siyah renklidir. Kulaklar Göz kısmının hemen üst hizasından başlar, yanaklara kadar uzanabilir. Göz renkleri genelde koyu tonlarındadır. Göz kenarlarında renk geçişlerine rastlayabilirsiniz. Baby Face olarak tanınan bu melekler, insanda büyük bir çekim hissi uyandırırlar. Çeneleri çok güçlüdür, bir ısırışta 90KG eti parçalayabilecekleri halde, onların dişlerini kullandıklarını sadece mama yerken görebilirsiniz. 😊

Golden Retriever Kafa Yapisi

Golden Retriever Ebatları

Dişi golden köpekler ortalama 23 – 29kg dolaylarında ağırlığa sahiptirler. Erkekler ise 28 – 35KG aralıklarında görülebilir. Erkek golden köpekler ortalama 56 – 62CM boya sahip olurlar, dişilerde bu durum 50 – 56CM dolaylarında seyreder.

Golden Retriever Bakımı

Retriever ırkı, haftada birkaç kez, tüy yapısının sağlıklı durması ve dökülmenin azaltılması için, iyi bir fırça ile taranmalıdır. Yapı olarak Golden cinsi suyla oynamaya bayılırlar. Bu yüzden yetişkin bir Golden için banyo yapmak oldukça zevklidir. Yavru köpeklerdeyse, ilk 6 ay banyo yapılmaması gerekir. Bunun yerine can dostunuz çok kirliyse, kuru şampuanla onu temizleyebilirsiniz. Elbette şampuan seçerken içeriğini iyice değerlendirmeli, veterinerinizden yardım almalısınız.

Golden Retriever Bakimi

Yetişkin köpeğinizin sorunsuz bir banyo deneyimi için; şampuanı mini bir sünger üzerinde iyice köpürterek vücuduna sürmeniz gerekir.

10 haftayı doldurmamış bir yavru golden, ebeveyn ve kardeşlerinden ayrılmamalıdır. Eğer elinizde olmayan şartlardan dolayı bu duruma maruz kaldıysanız, anne sütünde bulunan antikorlardan eksik kalmaması adına neler yapabileceğinizi veterinerinize danışmalısınız. Bunun yanında düzenli spor yaptırılması çok önemlidir.

Temizlik

Tuvalet eğitimini yavruluk zamanlarından başlatmalısınız. Odası, yatıp kalktığı yer rutin olarak havalandırılmalı, oyuncakları ve ağzına koyduğu her şey gün aşırı duru suyla yıkanmalıdır. Odasında eğer sirkeli temizlik yapıldıysa üstünden bir kez de duru su ile temizlik geçilmeli ve kendisi ev ahalisiyle takılırken, dışarıdayken orası iyice havalandırılmalıdır. Mama ve su kapları, kimyasal temas ettirilmeden, her yemek öncesinde düzenli olarak yıkanmalıdır.

Yavru Golden Retriever

Beslenme

Kilo almaya aşırı derecede yatkındırlar. Veterineriniz özel bir diyet maması verdiyse, kesinlikle bunun dışına çıkmayın. Egzersizine dikkat edin ve mama seçimi yaparken ırka özel mamalar kullanın. Protein bakımından zengin, yaş grubuna ve türüne uygun mamalarla tavsiye edilen günlük ölçülerde beslediğiniz taktirde bir sorun yaşamayacaksınızdır. Yavruluk zamanlarında laktozsuz süt, yaş mama gibi oluşacak olan beslenme ritüeli, yetişkinlik döneminde kuru ve protein bakımından zengin mamalara dönmelidir. Hastalıklara karşı dirençsiz olduklarından, bağışıklıklarının güçlenmesi ve her şeyin yolunda gitmesi açısından mamada ekonomik kaygı güdülmemesi taraftarıyım.

Önerdiğim Yazı: Doğru Köpek Maması Nasıl Seçilir? (En İyi Köpek Maması)

Golden Retriever Beslenme

Sağlığı

İyi bakım ve yaşam koşulları sağlandığında, uzun yıllar bize arkadaşlık edecek can dostumuz, ne yazık ki hastalıklara biraz dayanıksız. Sağlık problemlerinden kaçınmak adına rutin veteriner kontrollerini ihmal etmemeli, aşı takvimine uymalısınız. Bunun yanında beslenmesi, uyku düzeni, temizlik kuralları ve egzersizleri gibi tüm detayları hassasiyetle takip etmelisiniz. Karşılaşılma ihtimali yüksek olan bazı hastalıklara göz atacak olursak:

  • Kulak enfeksiyonları
  • Patella çıkığı
  • Katarakt
  • Von Willebrand hastalığı: Bir çeşit genetik rahatsızlıktır. Kan hastalığıdır. Kanamalar esnasında pıhtılaşma azdır ve kan kaybından ölümlere yol açabilir.
Golden Retriever Saglik
  • Lenf Kanseri
  • Cilt problemleri
  • Çeşitli kalp hastalıkları
  • Kalça dizplazisi
  • Çoklu organ kanserleri
  • Tümör oluşumu: kronik olarak tümör türü hastalıklara yatkındırlar. Kemik içlerinde, lenf bezlerinde ve benzer bölgelerinde tümör bulgusuna rastlanabilir.
  • Kemik kanseri
  • Kemik ve eklem rahatsızlıkları: kalça çıkması, dizkapağı veya dirsek çıkıklığı
  • Hipotiroidi: yaşlanma süreciyle ortaya çıkar. Irkın %90’ında görülür, kaşıntı, kilo alımının artması, huysuzluk ve tüy yapısının parlaklığını kaybetmesiyle kendini gösterir. Etkilerini azaltmak adına metabolik sistemini yormayan mamaları tercih etmelisiniz.
  • Bilişsel işlevsizlik: yine yaşlılık sürecinde damar sağlıkları bozulur. Beyne daha az oksijen taşınması başlanır, bilişsel bozulmalar görülebilir. Ama bu hastalık, türün çok az bir kısmında belirgindir.
  • Ağrılı eklem hastalıkları: yaşlılık zamanında, topallamaya ya da hiç yürüyememeye varan sorunları beraberinde getirebilir. Semptomlarının azaltılması olağandır, ama tedavisi tamamen mümkün değildir.
  • Görme kaybı: zaman içinde görüş yetisini belirli bir düzeyde kaybedebilirler.
Golden Retriever Ozellikleri

Evet, oldukça uzun bir liste paylaştım, bu pati dostlarımızın bakımını kendi prensimden biliyorum çünkü. Onları olabildiğine zor bir hayat bekliyor, bir Golden sahiplenirken onun ailenizin bir parçası olacağından emin olmalısınız. Eğer bunda netseniz, sizinle sağlığında güzel anılar paylaşan bu meleği daha çok ve daha kaliteli yaşatma adına her şeyine dikkat etmelisiniz. Mutlaka ayda bir kez veterinerinden gerekli kan testleri ve filmleri çekmesini rica ediniz. Bunun yanında beslenme ritüeline özen gösterin ve aşılarını asla ihmal etmeyin. İşlevsiz kalan kemikler, zamanla güçlerini kaybederler. Temiz havada beraber zaman geçirin, evinize enerjisini atmış bir şekilde dönün. Gereken vitamin ve mineral takviyelerini mutlaka uygulayın, büyüme çizelgesine göre gidip gitmediğini sürekli veterinerinizle beraber kontrol edin.

Yaşam Süresi

Olması gereken her şeyi eksiksiz yaptığınıza inanıyorsunuz, onun mutlu, huzurlu ve kaliteli bir yaşamı var. Görülen tüm sağlık problemleri kontrol altında, tedavi ediliyor ya da semptomları azaltılıyor. Tüm taşları doğru oynarsanız, can dostunuz en az 10 yıl sizinle beraber yaşayacaktır. Benim veterinerimin patisi Golden Retriever ve birkaç ay önce 20. Doğum gününü kutladık. Bence hiç de kısa bir süre değil ha? Yeter ki patinizden sevginizi eksik etmeyin. 😊

Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com

Kızgınlık Ve Çiftleşme Dönemleri

Golden dişileri genelde ilk 6. Aylarını doldurduklarında kızgınlık dönemine girerler. Rahmin oluşması ve yavrulayacakları sürece gelmeleri adına bu dönemi veterinerinizin tavsiyelerine uyarak atlatmalısınız. Daha sonraki kızışma süreçleri, ortalama 6 – 9 ayda bir gerçekleşecektir. Kısırlaştırma düşünülüyorsa bu, mutlaka ilk kızgınlık dönemi atlatıldıktan sonra sağlanmalıdır.

golden retriever 3

Erkekler için kızgınlık dönemi genelde 1 yaşını geçtiğinde başlar. Doğacak yavrunun sağlıklı olması adına erkek Golden Retriever de ilk kızgınlığında çiftleştirilmemelidir. Bu kızgınlık süreçlerinde dişilerde de erkeklerde de istemediğiniz davranışlara rastlayabilirsiniz. Biyolojik olarak sık idrara çıkarlar, çok havlarlar, dışarıda zapt edilmeleri güçlenir ve sırnaşık tavırları varsa sizden uzaklaşabilir ya da her zamankinden daha fazla ilgi isteği olabilir.

Çiftleşme gerçekleştirilmeyecekse veterinerinizden dönemi en az yorgunluk ve hasarla nasıl atlatabileceğinize dair çeşitli reçeteler talep edebilirsiniz.

golden retriever 4

Bir hayvanın üreme hakkının kesinlikle korunması gerektiğine inanıyorum. Ancak özellikle kendim de bir erkek Golden pati ile hayatı paylaşıyorum, onun için olabilecek her şeyin en iyisinin olmasını istiyorum. Çeşitli hastalıklar, kısırlaştırılmayan erkeklerde daha ağır basıyor. Bu nedenle aslında onu birtakım hastalıklardan da koruma adına kısırlaştırma yoluna girebilirsiniz. Elbette, dişilerin de sağlığını daha uzun zaman koruması için bu gerekli ama, veterinerimden edindiğim bilgiye göre özellikle erkek Golden türü için kısırlaştırma daha fazla hayat kurtarıcı.

golden retriever 5

Yukarıda, Golden Retriever köpekler konulu bir yazı hazırladım. Kendi deneyimlerimden, öğrendiklerimden ve bu ırkın patilerine sahip olan arkadaşlarımdan edindiğim bilgilerden yararlandım, tüm detaylarıyla sizlere onları anlatmaya çalıştım. Mutlaka eksik kaldığım yerler olacaktır, yorum yazarak benim yetmediğim noktaları diğer takipçilerimiz için aydınlatabilirsiniz. Bunun dışında özellikle Golden köpekler hakkında aklınıza takılan tüm soruları yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. Keyifle yanıtlayacağımdan kuşkunuz olmasın. Bol patili günler 😊

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu