Kedi Irkları

Habeş Kedisi (Abyssinian) Özellikleri, Habeş Kedisinin Bakımı *2021

Habeş kedisi (Abyssinian) son dönemlerde ülkemizde oldukça popüler hale gelen bir ırk. Habeş kedisi gerek zekasıyla gerekse enerji düzeyiyle sizi inanılmaz şaşırtacak bir kedi ırkı. Bu yazımızda Habeş kedisi (Abyssinian) hakkında tüm detayları sizlerle paylaşacağız.

Habes Kedisi Ozellikleri ve Bakimi

Habeş Kedisi Kişilik Özellikleri

Habeş kedisi (Abyssinian) kişilik özelliklerini maddeler şeklinde verdim. Habeş kedisi sahiplenirseniz gerçekten şahsına münhasır bir kediniz olduğunu anlayacaksınız. 🙂

  • Temizlik hastası: Diğer kedilerle belki de kıyaslayamayacağımız kadar titiz canlılardır. Kullandıkları tüm eşyalarının ve yaşam alanlarının temiz olmasını isterler.
  • Düzen Takıntısı: Rutinlerine düşkündürler, mama saati ya da uyku saati gibi zamanların aksatılmasından asla hoşlanmazlar.
  • Evin sahibi odur ve misafirler onu ilgilendirmez: Gelene gidene takıp kendilerini içlerine kapamazlar. İnsanlarla iyi ilişkiler kurarlar ve en sevdikleri şeyden, oyundan asla taviz vermezler.
  • Dokunmayın, alerjim var canım: Sık kucaklanmak, mıncıklanarak sevilmek ya da sürekli takip edilmek onların sevmedikleri davranışlardır. Kendi hallerine bırakın, onlar sizi özlerse zaten gelirler.
  • Düşük çene değiller: Siyam kedilerinin sürekli bıcırık tavırlarının aksine onlar evin emekli beyefendisi rolünü benimserler. Sus ve oyunun tadını çıkar. 😊
  • Tutumludurlar: Habeş kedisi ile bir hayatı paylaşanlar bilir, pahalı kedi oyuncaklarına asla gerek duymazlar. İp, top hatta bir mandal ile bile saatlerce oynayabilirler.
  • Gözlemci ve avcıdırlar: Yaban hayatından onlara kalan en etkin içgüdü av dürtüsüdür. Bu nedenle evin en yüksek yerlerine pusuya yatarak kendilerine eğlence ya da av arayabilirler. Merak ettikleri şeyin izini bir dedektif gibi sürerler.
  • Eğitim şart: Öğrenci kediler bunlar, komutları iyi algılar, ona göre davranırlar. Arada gıcıklığına yaramazlık yapsalar da aslında evi hemen benimser ve ev kurallarına kesinlikle uyarlar.
  • Yoğunuz, tatlıyız: Hareket onların işidir. Sürekli bir şeylerin peşinde bir oraya bir buraya ev içinde döner dururlar. Ayrıca yükseklere zıplamalı oyunları da ekstra severler.
Habes Kedisi Ozellikleri

İlginizi Çekebilir: Siyam Kedisi Özellikleri Ve Bakımı

Habeş Kedisi Fiziksel Özellikleri

  • Tüy katmanları üzerinde görülen koyulu açıklı çizgi geçişleri onlara sempatik bir görünüm katar.
  • Doğumlarının ardından geçen ilk 6 hafta, tüy renkleri hakkında kesin kanıya varmak doğru değildir. Pigmentler ancak o süre atlatıldıktan sonra oluşur.
  • Gümüş, karaca, leylak, mavi ve kırmızı renkte tüyler görülebilir. Ancak asıl tüy renkleri açık kahve ve koyu kahve tonlarıdır.
  • Dokunan insanda ipek hissi uyandıracak kadar yumuşak tüyleri vardır.
  • Tüy yapısı seyrek ve kısadır.

Habeş Kedisinin Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlarla Etkileşimi

Habeş kedileri, çocuklarınıza hayvan sevgisini aşılamanız adına en uygun patiler arasında yer alır. Çocuk onlar için bir oyun arkadaşıdır ve hiç sıkılmadan gün sonlarına kadar çocuklarınızla zaman geçirebilirler.

Hobileri arasında fare kovalamak en yaygın olanıdır. Böcek ve farelerin can düşmanı Habeş kedisi, eğer evinizde bir hamster varsa mutlaka onu yavruluk vaktinden tanımalıdır. Yoksa aralarında çekişmeler yaşayabilirsiniz. Cam kenarına geçip uçan kuşları izlemeye bayılırlar, heyecanlı kişilikleriyle atraksiyonu üzerlerine çekerler.

Habes Kedisi Karakteri

Diğer kedi ve köpeklerle, kendi özgürlük alanları gasp edilmediği sürece iyi anlaşacaklardır. Yavru zamanlarından tanıdığı evcil hayvanlarla sıkı dostluklar kurar, bunun dışında sadece ukala tavırları ve üstünlük çabasını çok sevmezler.

Habeş Kedisi Görünüm Ve Vücut Yapısı

Habeş kedisi görüntüsü ile diğer kedi türleri arasında hemen ayırt edilebilecek şekildedir. Özellikle gözlerinin altındaki çizgi çok belirgin bir özelliğidir.

  • Narin, asil bir vücudu vardır.
  • Vücutları cılız denecek kadar incedir.
  • Vücut hatlarında bolca kas ve kıvrım, karizmatik yönlerini oluşturur.
  • Bacak yapısı incedir ve patileri bu bağlamda olabildiğine küçüktür.
  • Kemikleri o kadar incedir ki dokunurken canını acıtmaktan korkabilirsiniz.
  • Kuyrukları boyuyla orantılanırsa uzun kalır.
  • Boyun altı, karın bölgesi ve bacakların ön kısımlarındaki tüy renk geçişleri daha belirgindir.

Habeş Kedisi Yüz Hatları Ve Kafa Yapısı

Habeş Kedilerinin dar ve üçgen şeklinde kafa yapıları vardır. İri gözlerinin altına konumlanmış çizgiler, Habeş kedilerinin en belirgin özelliklerindendir. Göz renkleri genelde altın sarısı ya da yeşildir. Göz aralıkları birbirinden açıktır ve kulakları bu görüntüden dolayı normalden daha mini durur.

Habes Kedisi Fiyatlari

Habeş Kedisi Ağırlık Ve Ortalama Boyutlar

Hareket etmeye olan merakları sebebiyle aşırı kiloya yatkın değillerdir. Genelde 3.5kg – 7kg arasında değerlendirilirler ancak 7 kg gerçekten uç bir kilo olur. Ben bu güne kadar en fazla 6 kg Habeş kedisine rastladım. Boyut olarak minik, kucağa rahat alınacak kediler arasındadırlar.

Habeş Kedisi Bakım

Habeş kedisi (Abyssinian) aktif bakım gerektiren kediler değillerdir. Ne kadar yoğun hayatınız olursa olsun, yuvanızı bir Habeş kedisiyle paylaşabilirsiniz. Tüy taranma sıklığı ortalama haftada 2 defa olabilir. Kulaklara aman dikkat, uzmanlar birer gün aralıklarla kulak temizliğinin yapılmasını öneriyorlar. Kullandığınız bez mutlaka sentetik kumaşla değil, pamuktan üretilmiş olmalı. Pek çok kedi severin de benim gibi elma sirkesinden yararlandığını biliyorum ama daha farklı bir temizleme konforu için elbette veterinerinizden yardım alabilirsiniz.

Göz enfeksiyonuna karşı aynı bakım rutinini gözlere de uygulamalısınız. Ağız bakımı kedilerde biraz bizleri zorluyor. Eğer siz de bu konuda sorun yaşarsanız pet kuaförler ya da veterinerler imdadınıza yetişecektir.

Gerekmedikçe banyo yaptırmanızı tavsiye etmiyorum, temizlik adına kuru şampuanlardan yararlanabilirsiniz. Tırnak bakımı için de tırmalama platformu deneyebilir, 15 gün aralıklarla tırnak kesimini yapabilirsiniz.

Beslenme

Habeş kedilerinin pek çoğu genetik böbrek sorunlarıyla savaşıyor. İnek sütüne alerjik reaksiyon gösteriyorlar ve peynir salam gibi yiyeceklere adeta bayılıyorlar. Ama kesinlikle mamasından başka bir yiyecek vermemelisiniz. Maması o gün için yoksa, asla inek sütünü telafi niyetine kullanmamalısınız.

Habes Kedisi Bakimi

Böbrek problemlerinden yana bahtsız olan bu patilerin mamalarını seçerken hassas olmalısınız. Mutlaka sağlık durumunu kontrol eden veterinerinizden konuyla ilgili yardım alabilirsiniz. Dışkıda değişik renk ya da davranışlarda anormallik sezerseniz acilen veterinerinize gitmelisiniz. İshal, kusma, halsizlik ve oyun oynamama bu ekstrem davranışlara örnek olarak sayılabilir.

Temizlik

Yukarıda bir yerlerde, aşırı titiz yaradılışlarından söz etmiştim. Bu nedenle başta kum kapları olmak üzere, temas ettikleri tüm yüzeyleri mutlaka temiz tutmalısınız. İçtikleri sudan dolayı hastalanmamaları adına, suyu sık sık değiştirmeli, mümkünse içme suyu vermelisiniz. Bunun dışında yatak odaları kesinlikle iyi havalandırılmış olmalıdır. Kum ve yemek su kaplarını yatağından çok uzağa konumlandırmamalısınız. Tüm oyuncaklarını fırsat buldukça duru su ile yıkamayı deneyebilirsiniz, temizlik biraz zormuş değil mi? 😊

Habeş Kedisi Sağlık Sorunları

Cins üretimleri, maalesef tüm evcil hayvanların başının derdi. Birbiriyle aynı özellikte canlıların üretilmeye çalışılması, elbette beraberinde çeşitli kalıtım rahatsızlıklarını da getiriyor. Aşağıda Habeş kedilerinin yatkın oldukları genetik hastalıklardan bahsedeceğim. Bunların dışında da kedinizin hastalanabileceğini, bu nedenle rutin aşılarının yaptırılması ve düzenli bakımının önemsenmesi gerektiğini unutmayınız.

  • Diş ve diş eti hastalıkları
  • Hiperestezi: tüy dökülmesi hastalığı
  • Diz kapağı çıkması
  • Böbrek yetersizliği
  • Göz ve göz çevresi rahatsızlıkları
  • Retina problemleri
  • Piruvat kinaz eksikliği: kan hücrelerine enerji üreten enzimin yetersizliği.
  • Çeşitli eklem rahatsızlıkları
Habes Kedisi Sagligi

Yaşam Süresi

Her şey olması gerektiği gibi devam ederse, ortalama 10 – 20 yıl bir Habeş kedisine dost olabilirsiniz. Elbette bunun için tüm aşıları, düzenli sağlık kontrol ve testleri yaptırılmalı, beslenme tavsiyelerine uyularak mutlu olacakları aktivitelere ağırlık verilmelidir. İlgisizlik, tüm canlıları çok yıpratır. Onlardan sevginizi eksik etmemelisiniz.

Kızgınlık Ve Çiftleşme Dönemleri

Dişi Habeş kedileri ilk 7 – 8 aylarını doldurduklarında kızgınlık dönemine girerler. Erkeklerde bu durum 1 yaşını bulur. Uzmanlar ilk kızışma döneminde çiftleşmeyi uygun bulmuyor çünkü, rahmin gelişmesi ve erkek için de sperm hücrelerinin güçlenmesi için birazcık daha zaman gerekli. Bundan sonrası için ise siz iki dost karar vereceksiniz. 😊 Eğer çiftleşme olmayacaksa ve kısırlaştırma da düşünülmüyorsa, anormal davranışların ortalama 15 gün sürebileceğini bilmelisiniz. Eğer kedinizi başka bir kediyle çiftleştirmek istiyorsanız, veterinerinizden alıştırma taktiklerini öğrenebilirsiniz. 😊

Habeş Kedisi Tarihçesi

Bir rivayete göre, Firavun 2. Ramses Habeş kralından bu kedilerden bir çiftini rica etmiş. Bu rivayeti doğrulayan savlar, Habeş kedisinin Etiyopya dolaylarında var olduklarını kanıtlıyor. Yine farklı bir efsane ise bu kedilerin Asya vatandaşı olduklarına dairdir. Ancak yapılan bir dizi araştırma, Etiyopya hipotezinin daha geçerli olduğuna karar verilmesini sağlamıştır. 1870 yılında, Habeş kedi cinsi en popüler zamanlarını yaşamaya başlamıştır. Ünlenen ilk kedi Zula isimli Habeş kedisiydi, Kristal sarayında kedi severlere tanıtıldı ve hemen ardından türe özgü araştırma komisyonu kurulmasına karar verildi. Bu arada o yıl yapılan Kedi Şampiyonasında 3. Olma şerefine nail olduklarını da ekleyelim. 😊 Fransa’ya 1927 yılında götürülen ve üreme programlarına kaydedilen Habeş kedisi, o tarihten itibaren tüm Avrupa’da sevgiyle yuva buluyor. Somali kedisiyle yakın akrabalıklarının olduğu ileri sürülen bu patilerin adı ise Abyssinian savaşından bir anı değerinde.

Habes Kedisi Besleme

Bu yazımda Habeş kedisi ile ilgili bilinmesi gereken tüm verileri paylaşmaya çalıştım. Atladığım bir detay varsa, benimle beraber tüm kedi severleri aydınlatmak için yorum kısmını kullanabilirsiniz. Yine ilginizi çeken, merak ettiğiniz bir şey olması halinde, yorumlar kısmında sizleri bekliyor olacağım.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu