Hamster

Hamsterlar İçin Zararlı Besinler

Evde beslediğimiz küçük ırk kemirgenlerden olan hamsterlar taştan yumuşak her şeyi yer gibi gözükse de hamsterlar için zararlı besinler de vardır 🙂 isterseniz bakalım bu dostlarımız için verilmemesi gerekenlere…

Hamsterlar Icin Zararli Besinler
Hamsterlar İçin Zararlı Besinler

Hamsterların Beslenme Düzeni

Evlerimizdeki bu minik kafes kemirgenleri omnivor olarak beslenir. yani hem etçil hem otçul beslenme alışkanlığına sahiptirler.

Genellikle otçul olarak beslediğimiz hamsterlar ay çekirdeği gibi susam gibi yağlı besinlere bayılır. Özellikle kuru yemişlerden fındık, ceviz ve fıstığa hayır diyemezler.

Hasmter Zararli Besinleri

Tahıllardan da yedikleri birçok tahıl bulunmasına rağmen buğday ve mısır temelli beslenme düzeni hazır mamalarda oluşturulmuştur. Evde siz mısır verecekseniz eğer koçanıyla birlikte de verebilirsiniz, bu onları aynı ginepiglerde olduğu gibi çok mutlu edecektir.

Yine pek çok kemirgen gibi taze gıdalara bayılsalar da maalesef çok fazla taze gıda veremiyoruz. Ağızlarındaki ceplerde biriktirdikleri için ekşime, bozulma ve koku oluşumu söz konusu. Daha da önemlisi bu durum sindirim sistemlerini etkileyebiliyor. Hafta içerisinde 3 kereden fazla olmayacak şekilde ödül miktarlarında verilmelidir. Bunun dışında yiyebildikleri tüm taze gıdalar kurutulmuş şekilde verilebilir.

Hamster 1

Hamsterlar İçin Zararlı Besinler

Listelediğimizde aslında bu küçük canlıların yememesi gereken kocaman bir liste olduğunu siz de göreceksiniz. Doğada yiyebildikleri gıdalardan az az yiyerek ve avcılık da yaparak beslenen hamsterlara bu gıdaları verirsek ellerimizle zehirlemiş oluyoruz.

  • Acı Badem: Yağ oranından zengin olmasına karşı tatlı bademden 42 kat daha fazla siyanür içeriyor! Bizler için bile siyanür oldukça toksik iken onların minik bedenlerini düşünün…
  • Soğan ve Sarımsak: Kedi ve köpeklerimizde olduğu gibi hamsterlarda da soğanda bulunan n-propil disülfit canlının kırmızı kan hücrelerine zarar verir. Kesinlikle vermekten sakının.
  • Domates: Küçük miktarlarda verilmesi o kadar sorun yaratmasa bile birkaç lokmadan fazla domates tüketimi hamsterımızı ishal edebilir. Ayrıca yine ginepiglerde olduğu gibi domatesin yaprağı da toksik etki gösterir, daha önceden de söylediğim gibi sosyal medyada hayvanların bu besinleri yerken görmemiz bir şey olmadığına değil hayvanın yavaş yavaş zehirlendiğini gösteriyor maalesef…
Hamster 2
  • Fasulye ve Patates : Nişastadan ve liften zengin bu gıdalar hamsterlarda tolere edilebilecek miktar üstünde verildiğinde şiddetli ishallere sebebiyet vermektedir. Ve bu ishaller doğrultusunda maalesef dehidrasyon şekillenir. Su kaybı fazla ise ölüme bile sebebiyet verebilir.
  • İşlenmiş Şekerli Gıdalar: Evlerimizde bulunan meyveler yeterli miktarlarda oldukça faydalıdır. Bizlerde de olduğu gibi işlenmiş şekerler, glikoz şurupları hamsterların da iştahlarını oldukça açar. Diyabete eğilimi arttırır ve de kilo problemlerine sebep olur. Evet hamsterlar da obez olabilir. özellikle seviyorlar diye meyve suları, kekler ve pastalar verilmemelidir. Hazır gıdalar hamsterlar için zararlı besinlerdendir.
  • Cipsler ve Diğer Paketli Abur Cuburlar: Aşırı yağlı, aşırı tuzlu aşırı şekerli veya aşırı katkı maddeli bu ürünleri kendimiz kadar evdeki tüm çocuklarımızdan uzak tutmalıyız. Siz yerken istiyor olabilirler ama bu onları hasta edebilir.
  • Yer Fıstığı : Nemli ve sıcak ortamlarda Aspergillus flavus türü küflerden meydana gelen aflatoksin yer fıstığı içerisinde bulunabilir. Yemlerde bulunan fıstıklar genellikle sağlıklıdır, gün ışığı görmez ama özellikle yer fıstığı vermek istiyorsak dikkatli olmalıyız, bayatlamış hiçbir gıdayı vermemeliyiz. Özellikle bekletilmiş kuru yemişler hamsterlar için zararlı besinlerin başında yer alıyor.
  • Ravent Türleri: Yani kuzukulağıgillerden olan yeşillikler. Işkın da bu aileye ait olduğundan hamsterlar için verilmesi tavsiye edilmiyor. Özellikle çiğ verilmesi uterus kasılması, taşikardi karın ağrısı ve şiddetli ishale sebep olduğundan hamsterlar için zararlı besinlerdendirler.
  • Çikolata: Kedi ve köpeklerimizde hatta neredeyse tüm evcil hayvanlarımızda olduğu gibi hamsterlarımız da çikolatadan uzak durmalıdır. Nedeni ise kafein ve teobromin!
  • Avokado: Ginepiglerde olduğu gibi avokado yemek hamsterlar için zararlı besinler arasına girmektedir. İçerisindeki pepsin kemirgenler için toksiktir.
Hamster
  • Üzüm: Çoğu kaynakta üzümün hamsterlada böbrek üzerinde olumsuz etkileri dile getiriyor. Riske girmeye değmeyeceği için tercih etmememizde fayda var.
  • Biber Çeşitleri: Acı ya da tatlı olması fark etmeksizin dolmalık biber harici tüm biberler hamsterlar için faydadan çok zararlıdır. Dolmalık biberi ise çekirdeklerinden ve çöpünden ayırarak koymakta fayda var.

Yukarıda bahsettiğimiz gıdaların haricinde turunçgilleri de çok abartmamamız gerektiğini belirterek hamsterlar için zararlı besinler yazımızı noktalayalım. Turunçgillerin çok kulanılamama sebepleri ise yüksek asit içermeleri ve bunun da hamsterın midesine ve sindirim sistemine zarar verebileceğidir.

Bizimle çok fazla yaşayamasalar bile hamsterlar kesinlikle çok iyi bir ev hayvanı, bu da onları mutlu etmemiz ve kaliteli hayat sunabilmemiz için yeterli bir neden.

Hamster 3

Tüm evcil dostlarımız bizim hayatımızın kısa bir bölümünde olmasına karşı biz onların tüm hayatıyız. Bu hayatları da birlikte güzelleştirebileceğimize inanıyoruz.

Onlar için en güzelini hazırlamaya çalıştığımız yazılarımızı kaçırmamak için abone olmayı unutmayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu