Kedi Irkları

İran Kedisi Özellikleri ve Bakımı (Tam Rehber)

O bir prenses, o bir sultan, o evlerin nazlı kuzusu. 🙂 Evet doğru tahmin ettiniz, bugünkü konumuz İran Kedileri. Bu yazımızda İran kedisi sahiplenmek isteyenler için İran kedisi özellikleri ve bakımını anlatacağız.

Yazı sonunda İran kedisi ile ilgili tüm detayları öğrenmiş olacaksınız. Aklınıza takılan başka sorular olursa yorum kısından veya Soru/Cevap kısmından sorabilirsiniz.

İran Kedisi Özellikleri ve Bakımı
İran Kedisi Özellikleri ve Bakımı

İran Kedisi Özellikleri

İran kedisi 17. yy başlarında İran coğrafyasında ortaya çıkmış bir kedi türü. Bu tür öyle güzel bir tür ki uzun süredir tüm kedi güzellik yarışmalarında birinci oluyor. Tabi bize göre tüm kediler dünya güzeli 🙂

Uzun ve güzel tüyleri, basık suratı, kocaman gözleri ile İran kedisini ilk görüşte diğerlerinden ayırabilirsiniz.

İran kedisi bakımı gerçekten zor olan bir kedi türü. Özellikle göz akıntısı ve tüy bakımı gerçekten zor. İran kedisi için tüm ama tüm detayları yazımızın devamında bulacaksınız. Öncelikle size küçük bir tablo ile karakteristik özelliklerini vermek istiyorum.

Iran Kedisi
İran Kedisi

İran Kedisi Karakteristik Özellikleri Tablo

NOT: Tabloda yer alan değerler ortalamadır. Unutmayalım her kedinin ayrı ayrı karakteri vardır ve davranışları yetiştirme tarzına ve verilen eğitime göre değişmektedir.

EğitilebilirlikDüşük-Orta
Bakım İhtiyacıÇok Yüksek
Çocuklarla AnlaşmaDüşük-Orta
Tüy DökmeYüksek
ZekaOrta-Yüksek
OyunculukDüşük-Orta
Tarama İhtiyacıÇok Yüksek
Sahibine YakınlıkYüksek
SağlıkDüşük-Orta
İran Kedisi Karakteristik Özellikleri
İran Kedisi Karakteri
İran Kedisi Karakteri

İran (Persian) Kedisi Hakkında Herşey

  1. Dişi İran kedileri 3-5 kilo arası erkekler ise 4-7 kilo arası olabilir.
  2. Tüyleri çok sık ve iki katmanlıdır. Tüylerine her gün bakım yapılması ve taranması gerek. Aksi halde birbirine dolanır ve açılmaz.
  3. Bu maddeyi bir kez daha yazacam çünkü çok önemli. İran kedisi her gün en az bir kere özel kedi tarağı ile taranmalıdır.
  4. Son derece sakin yapıları vardır çok fazla koşturup zıplamazlar ve yetişkinlik dönemlerinde günün çok büyük bir kısmını uyuyarak geçirirler.
  5. Bazı yerlerde bu kedinin zekasının düşük olduğu yazıyor. İran kedisine zekası düşük diyenin aklında şüphe ederim 🙂 Gerçekten zeki çevresinde olanı biteni gözlemleyen ve anlayan bir kedidir.
  6. Uzun tüylerinden dolayı yıkaması biraz zordur. Eğer yıkayamazsanız kuru şampuan kullanabilirsiniz.
  7. Suratları basıktır. Buda İran kedilerinde nefes ve göz problemlerinin çok sık görülmesine sebep olur.
  8. Gözlerinde sürekli akıntı oluşur ve bu akıntıyı her gün temizlemeniz gerekir.
  9. Uzun tüylü oldukları ve fazla tüy döktükleri için çok fazla tüy yutarlar. Buna bağlı olarak bazı hastalıklar çok sık görülür.
  10. Yine neredeyse tüm cins kedilerde olduğu gibi sürekli aynı cins arasında çiftleştirilme yapıldığından genetik hastalıklara yatkınlığı yüksektir.
  11. İnanılmaz güzel gözleri vardır. Bakanı adeta büyüler 🙂
  12. Patileri yuvarlak yapıdadır. Kaslı bir yapıları olmasına rağmen bunu pek kullanmazlar. Daha çok yatmayı tercih ederler 🙂
  13. İyi bakıldıklarında 12-15 yıl arası yaşayabilirler.
  14. Sahibinin kucağında yatmayı severler.
  15. Mutlaka kaliteli mamayla beslenmeleri gerek. Yoksa çok çabuk tüy ve sağlık problemleri ile karşılaşılabilir.
Iran Kedisi Yuzu
İran Kedisi Yüzü

İran Kedisi Nasıl Beslenmeli?

İran kedinizi beslerken gerçekten dikkatli olmalısınız. Öğünlerini gün içinde belirli bir düzene koymalı ve kedinizin kilo durumuna göre besleme yapmalısınız.

Planlı bir beslenme yapılmadığında çok sakin yapılarından dolayı hızlı bir şekilde kilo alabilir ve obez olabilirler.

Obezlik aynı insanlarda olduğu gibi kedilerde de birçok hastalığın oluşmasına destek olur.

Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com

Ayrıca verdiğimiz yaş ve kuru mamaları elimizden geldiği kadar kaliteli mamalardan vermeliyiz. Kaliteli mama derken sadece fiyatı yüksek mamadan bahsetmiyorum. Kedinize uygun bir mama seçmek istiyorsanız aşağıda yazdığım makaleye giderek bu konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Önerdiğim Yazı: Kedi Maması Seçmeden Önce Dikkat Etmeniz Gereken 5 Şey

Gri Iran Kedisi
Gri İran Kedisi

İran Kedisi Sık Görülen Hastalıklar

İran kedilerinde sık görüle bazı problemler şu şekilde;

Göz Problemleri

İran kedisinde göz problemleri çok sık görülür. Basık suratlı olmalarında dolayı bolca göz akıntısı oluşur. Düzenli temizlenmezse göz çevresinde bakteri oluşumu yapar.

Trikobezuar

Aşırı tüy yutmaktan kaynaklanan bir hastalıktır. Uzun tüylü oldukları ve fazla tüy döktükleri için kendini yalarken yuttuğu tüyler mide ve bağırsaklarında topaklanır.

Iran Kedileri
İran Kedileri

Solunum Problemleri

Yine basık suratlı olmalarından kaynaklanan solunum problemlerini çok fazla yaşarlar. Bu solunum problemleri ilerde başka problemlere de davetiye çıkarır.

Böbrek Problemleri

İran kedilerinin çoğunda kalıtsal olarak böbrek hastalığına yatkınlık vardır. Bu nedenle ileri yaşlarda mutlaka böbrek hastalıkları için uzman bir veteriner hekime götürmelisiniz.

Kalp Problemleri

Hem nefes problemi yaşamaları hemde hareketsiz yaşamalarının getirdiği obezite riski ile kalp hastalıklarına aşırı derecede yatkın bir kedi ırkıdır.

İran Kedisi Bakımı (Sonuç)

Yazımızı kısaca özetleyecek ve iran kedisinin bakımını anlatacak olursak bakımı gerçekten çok zor bir kedidir.

Bir İran kedisi sahiplendiğiniz de sık sık veteriner ziyareti yapmalı ve birçok hastalık için kontrol yaptırmalısınız. Ayrıca aşılarını düzenli olarak yaptırmayı söylememe gerek bile yok. Sizin için aşağıya aşı takvimini bırakıyorum 🙂

Kedi Aşı Takvimi ve Aşı Fiyatları Buraya Tıkla

Iran Kedisi Bakimi
İran Kedisi Bakımı

Evde bir seviyeye kadar yalnız kalabilirler ve ortalığı dağıtma, yaramazlık yapma gibi huyları yoktur. Fakat duygusal bir kedi ırkıdır bu sebeple aşırı derecede yalnız bırakmanızı tavsiye etmem.

En önemli sorunları o mükemmel görünen gözleri ve tüylerindedir. E tabi her güzellik beraberinde bir sorun getiriyor.

Yukarıda da dediğim gibi tüylerini her gün en az bir kere taramalı ve göz akıntısını her gün silmelisiniz. Ayrıca yaz aylarında bunalmaması ve bakımının kolay olması için herhangi bir pet kuaföründe tıraş ettirebilirsiniz.

İran kedilerimizin kilo almasına engel olmalıyız. Çok hareketsiz ve sakin yaşam tarzları obeziteye yatkınlıklarını arttırıyor bu durumda beraberinde yukarıda belirttiğim birçok hastalığı beraberinde getiriyor.

Sonuç olarak sahiplendiğimiz bu cana çok iyi bakmalı, onun için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız. Benim İran kedisi ile ilgili anlatacaklarım bu kadar 🙂 Sorusu olan veya eklemek istediği birşey olan varsa yorum kısmına yazmayı ihmal etmesin 🙂

Önemli!!! Barınaklarda ve sokakta sahip çıkmamızı bekleyen zor durumda bir sürü kedi var. Onlarda iran kedisinin verdiği sevgiyi hatta daha fazlasını verebilirler. İlk tercihimiz lütfen barınaklardaki canlar olsun. Unutmayın bu kediler talep olduğu için çok fazla üretiliyor ve kötü şartlarda büyütülüyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu