Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Kedi İle Uçak Yolculuğu Hakkında Herşey

Kedi ile uçak yolculuğu gerçekten benim gibi evcil hayvan sahiplerini en fazla strese sokan konulardan biri. Kedimi uçağa alırlar mı? Yoksa bagaj kısmında mı gidecek? Ne kadar ücret ödeyeceğim? Bu konular gerçekten düşününce baya stresli olabiliyor.

Bu yazıda kendi yaşadığım tecrübeleri bir bir size aktaracak ve bu konuda aklınızda oluşan tüm soru işaretlerini kaldıracağım. 🙂

Kediler Ile Ucak Yolculugu Hakkinda Hersey
Kediler İle Uçak Yolculuğu Hakkında Herşey

Kedi İle Uçak Yolculuğu

Kedimi Kabine Alırlar Mı? Uçak Kabininde Kedi Taşıma Şartları

Soruya hızlı bir cevap verecek olursam EVET uçak kabininde kedinizi taşıyabilirsiniz. Fakat bunun için bazı şartlar var. Bu şartların bazıları kanunlar tarafından belirlenmiş fakat bazıları da uçacağınız firmanın koyduğu kurallar.

Şimdi size kedinizi uçak kabininde taşımak yani yanınıza almak istediğinizde gerekli olan kuralları bir liste halinde vereceğim.

Kedi ile yolculuk
Kedi ile yolculuk

Kabinde kedi taşıma kuralları;

  • Öncelikle son dönemde oluşan Covid-19 belası yüzünden uçakta evcil hayvan taşımak istiyorsanız uçuş öncesinde bir form doldurmanız gerekiyor. Bu formda kişisel bilgiler, sağlık durumunuzla ilgiler, uçuşunuz ile ilgili bilgiler ve kalacağınız yer ile ilgili sorular soruluyor.
  • Biletinizi aldıktan sonra ilgili hava yollarının müşteri hizmetlerini aramalı ve yanınızda kediniz olduğunu rezervasyon yaptırmak istediğinizi söylemelisiniz.
  • Ben rezervasyonu genelde birkaç gün önceden yaptırıyorum ne olur ne olmaz diye.
  • Kedinizi kabinde taşımak istiyorsanız mutlaka bir taşıma kutusu olmalı ve bu kutunun belirli standartlarda olması gerek.
  • Kutunun ön tarafında ki kapısı şeffaf plastik olanlar var onlar daha kolay onaylanıyor 🙂
  • Ayrıca kedinizin kutuyla birlikte ağırlı maksimum 8 kg olabilir. Daha ağır olursa kabin kısmına almıyorlar.
  • Boyutları maksimum 23 cm yükseklik X 30 cm genişlik X 40 cm uzunlukta olmalı. Daha büyük olanları almıyorlar. Ama bu söylediğim şeyler genel kurallar olsa da firmaya ve karşınızda o an muhatap olduğunuz Check-in görevlisine göre değişebiliyor. Siz siz olun check-in görevlisiyle aranızı iyi tutun 🙂
  • Kedimizin 10 haftalıktan büyük olması gerekiyor.
  • Kedinizin güncel sağlık karnesi ve kimliği olmalı, aşıları tam ve seyahat etmeye uygun olmalı. (Fotoğraflarını aşağıya koyacağım)
  • Ayrıca yolculuğunuz uluslar arası ise bu karne ve kimliğin uluslararası evcil hayvan seyahat standartlarını karşılaması gerekiyor.
  • Evcil hayvan için talep edilen ücretin ödenmesi gerekiyor. (Yazının devamında ayrıntısı var.)
Kedi Yolculuk Kafesi Örneği
Kedi Yolculuk Kafesi Örneği

Yukarıda bahsettiğim konular kabinde taşımak için şart olan konular. Peki bilet alım anından kabine girene kadar nasıl bir süreç ilerliyor gelin birde onu anlatayım.

Aynı Anda İki Kedimi Birden Uçakta Taşıyabilir Miyim?

Bunun cevabı evet. Eğer kedilerinizin ağırlığının toplamı kutuyla birlikte 8 kg ağırlığını geçmiyorsa kedilerinizi aynı kutu içinde kabine alabilirsiniz.

Bilet Alma Anından Kabine Girene Kadar Geçen Süreç

Şimdi ilk adım biletimizi almak. Biletimizi aldığımızı varsayarak devam ediyorum ve süreci Türk Hava Yolları üzerinden anlatmaya başlıyorum.

Kedi Yolculuk Kafesi Ornegi 2
Kedi Yolculuk Kafesi Örneği 2

Biletinizi aldıktan sonra direkt olarak müşteri hizmetlerini arayın. Müşteri temsilcisine bağlandıktan sonra ona biletimizin olduğunu ve kedimizle kabinde seyahat etmek istediğimizi söylüyoruz ve rezervasyon yapmak istiyorum diyoruz. Bundan sonra müşteri temsilcisi kayıt oluşturmak için bize birkaç soru soruyor. Bu sorular genel olarak aşağıdaki gibi;

  • Bilet numaranız nedir?
  • Taşımak istediğiniz evcil hayvan nedir? (kedi, köpek, kuş vs..)
  • Taşımak istediğiniz kedinizin aşıları tam mı?
  • Taşımak istediğiniz kedinize ait kimlik/karne mevcut mu?
  • Yakın zamanda hastalık geçirdiğimi veya mevcut bir hastalığı var mı?
  • Kediniz kaç kg?
  • Kediniz kaç haftalık/aylık?
  • Kedinizin cinsi ne? (Evet bu soru bana soruldu)
kedi ile ucak yolculugu 2

Bu soruları sorduktan sonra kayıt oluşturuyor ve size kabinde evcil hayvan taşımanız için gerekli olan detayları anlatıyor ve telefonu kapatıyorsunuz.

Bu adımdan sonra eğer kedinizin eksik aşısı varsa onları tamamlamak ve karne içindeki seyahat edebilir kısmını mühürletmek için veteriner hekiminizi ziyaret edin. Benim hekimim ziyaret edebilir kısmını mühürlemek için herhangi bir ücret talep etmedi.

Veteriner işini hallettikten sonra ertesi gün tekrardan müşteri hizmetlerini arayıp başvuru durumunu öğrenmeniz gerekiyor. Eğer kediyle seyahat kaydınız onaylandıysa hayırlı olsun bundan sonrası birazcık daha kolay diyebilirim. Fakat onaylanmadıysa kesinlikle kedinizi yanınıza kabine alamazsanız.

Kedi ile ucak yolculugu 4 1

Kedi ile kabinde seyahat başvurunuz onaylandıktan sonra uçuş gününü bekliyoruz. Uçuş günü gelip Check-in için gittiğinizde biraz daha erken gidin. Önce kendi Check-in işlemlerinizi yaptırmanız gerekiyor. Daha sonra evcil hayvanınız için check-in yapacaksınız. Burada personel gerekli kontrolleri yapıyor, size sorular soruyor, kedinin kutusuyla birlikte kilosunu ölçüp kutusuna bakıyor. Oda onay verdikten sonra evcil hayvan için gerekli olan ücreti ödeyip rahatça kapılardan geçip kedinizle birlikte uçak yolculuğunun keyfini çıkabilirsiniz.

Önerdiğim Yazı: Kedim Yemek Yemiyor?

Kedinizi Yanınıza Alma İşleminiz Neden Onaylanmaz?

Bazı durumlarda kedinin uçak kabinine alınması tüm şartları sağlasanızda onaylanmayabilir. Buda başıma geldi 🙂 Peki neden onaylanmıyor? Gelin sebeplerine yine maddeler halinde bakalım.

  • Aynı kabin içinde kedi ve köpek aynı anda taşınmıyor. Eğer kabinde köpek varsa kedi onaylanmaz.
  • Belirli bir sayının üzerinde evcil hayvan taşınmıyor. Kabin bu sınırı geçtiyse başvurunuz kabul edilmez.
  • Hayvanlara alerjisi olan veya bir hastalığı bulunan yolcu varsa ve bunu bildirmişse başvurunuz onaylanmaz.
Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com

Uçak Kabininde Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri

Kedinizi yanınızda taşımanızın bir ücreti var. Aslında bu ücret kabinde taşınan tüm hayvanlar için aynı. Yanihayvan türüne, kilosuna, ırkına göre bir fiyat değişikliği olmuyor. Kuşta taşısanız aynı kedide taşısanız aynı.

Türk hava yolları için konuşacak olursak en son yurt içinde kabinde evcil hayvan taşıma ücreti 80 TL idi. Yurt dışında ise bu fiyat 70 Dolardan başlıyor.

Kargoda taşınan evcil hayvanlarınız için ücretler biraz daha pahalı. Bu kısmı aşağıda kargoda hayvan taşıma bölümünde detaylı anlatacağım.

Kedi ile ucak yolculugu 4 2

Yazının sonunda hem Türk Hava Yolları hemde diğer firmaların evcil hayvanlarla ilgili olan şartlarını içeren linklerini bırakacağım. Oradan da detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Kedimizi Uçak Kargosunda Taşımak

Kargoda taşımak bizim gibi kedilerine düşkün insanlar için çok büyük stres kaynağı. Şahsen ben kedimi verirken çok stresli oluyorum ve aklım sürekli orada oluyor.

Fakat uçak kargoları canlı hayvan olduğu zaman gerçekten havalandırma ve ısıtma yönünden canlı taşınmasına uygun hale getiriliyor. Tek sorun hayvanın karanlıkta kalması.

Kedi ile ucak yolculugu 5

Ayrıca birde yer hizmetleri konusu var. Kedimiz oraya gidene kadar nasıl bir süreç izliyor? Hayvanı bagaja yükleyen kişiler nazik davranıyor mu? Tüm bu konular birer muamma ama işte el mahkum bazen vermek zorunda kalıyoruz.

Şimdi size bagajda evcil hayvan taşıma ile ilgili şartları tek tek anlatacağım.

Uçak Bagaj Kısmında Evcil Hayvan Taşıma

  • Bagajda taşımak için 8 kg altı diye bir şart aranmıyor. Sadece kiloya göre ücretlendirme yapılıyor.
  • Kedinizin aynı şekilde aşıları tam olmalı, karnesi ve kimliği olmalı.
  • Herhangi bir hastalığı bulunmamalı.
  • Bagajda taşımaya uygun bir kafes olmalı (bu konuda kafes önerileri yaptığım ayrı bir yazı hazırlayacam hazırladıktan sonra linkini buraya bırakrım.
  • Bu kafesin üzerinde kedinizin kimlik bilgilerini içeren bir etiket olmalı.
  • Aynı şekilde önceden kargo için rezervasyon yapmalısınız.
  • Uçak kargosunun o an evcil hayvan taşımaya uygun olması gerekiyor. (Bunun detayına aşağıda giricem)
Kedilerle Yolculuk

Bilet Aldığınız Andan Kargoya Gidene Kadar Geçen Süreç

Biletinizi aldıktan sonra hava alanına gidene kadar geçerli olan tüm süreç aynı.

Hava alanına geldikten sonra yine aynı şekilde check-in işlemlerini yapıp kedimizin kargoda gideceğini bildiriyoruz. Ona göre kutusunun uygunluğuna bakıyorlar. Kutu kesinlikle hava alacak şekilde ve sızdırmayacak şekilde olmalı. Aynı zamanda kimlik ve karne kontrolleri yapılıyor, tartım işlemi yapılıyor ve gerekli olan ücret sizden alınarak kedinizi kargoya götürmek üzere teslim alıyorlar.

Kediniz Uçak Kargosuna Neden Kabul Edilmez?

Aynı kabin gibi kargoya da alınmayabilirsiniz. Bunun sebepleri şunlar olabilir:

  • Uçakta toplam taşınabilecek evcil hayvan sayısı geçilmiştir.
  • Kargoda taşınabilecek evcil hayvan sayısı geçilmiştir.
  • Uçağın kargosu o an evcil hayvan taşımaya uygun değildir.
Iran Kedisi

Bu arada kargoda evcil hayvan taşıması her zaman son olarak pilot onayına bağlıdır. Her şey tamam olsa da pilot onay vermezse kargoda evcil hayvan taşınmaz. Kaptan pilot kargonun o anki durumuna göre karar verir. Kargo havalandırma sistemlerinde, basınçlandırma sistemlerinde bir arıza olduğu takdirde evcil hayvan kabul etmez.

Uçak Kargoda Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri

Yine fiyatlarda THY üzerinden gidecem fakat yazının en altında diğer firmaların linkini bırakacağım. Şimdi direkt olarak THY’nin yayınladığı tabloyu sizlerle paylaşıyorum.

Yurt İçi Seferlerinde Uçak Kargosunda Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri
Taşıma TürüAğırlıkFiyat (Sabit)
Kabin0-8 Kg80 TRY
Kargo9-15 Kg120 TRY
Kargo16-22 Kg180 TRY
Kargo23-28 Kg220 TRY
Kargo28 Kg ve üzeri260 TRY
THY Yurt İçi Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri
Yurt Dışı Seferlerinde Uçak Kargosunda Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri

Yurt dışı için kargo fiyatı olayını ben tam çözemedim. Ama şunu söyleyebilirim ki THY de minimum tutar 140 Dolar.

AVIH ücreti < 140 USD140 USD
AVIH ücreti ≥ 140 USDFazla bagaj ücreti
THY Yurt Dışı Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri

Bunun dışında transit yolcular, ara seferler ve duraklamalı yolcular için fiyat tarifesi değişiyor. Tüm detayları yazının en altında bırakacağım linklerden öğrenebilirsiniz.

Kedi Sahiplenmek

Kedisi ile Uçak Yolculuğu Yapacaklara Tavsiyelerim

Öncelikle kedinizin kutusunu sınırları aşmayacak şekilde en büyüğünden alın. Bunun sebebi kediniz yol boyunca rahat etsin.

Benim kedim kafesin içine girdikten sonra aşırı derece miyavlamaya başlıyor. Yani öyle bir şey ki 3 saat aralıksız mıiyavlayabiliyor. Böyle bir sorun olmaması ve kedinizin strese girmemesi için bazı rahatlatıcı malt gibi ürünler var ondan alabilirsiniz. Aşırı derecede sorun çıkarıyorsa veterinerinize önceden sorup bir sakinleştirici alabilirsiniz.

Kedi ile ucak yolculugu 6

Kedinizin kutusunun zemini için mutlaka köpekler için üretilen idrar pedlerinden alın ve kutusunun altına iki kat şeklinde serin. Çiş, kaka gibi sorunlara pratik çözüm 🙂

Yanınızda mutlaka küçük bir konserve mama olsun. Uçaktan inince hava alanında falan boş vakit yakaladığınız anda az az yedirirsiniz.

Mümkünse kafese koyduğunuzda birde üzerinde göğüs tasması gibi bir şey olsun. Yine dışarıya çıktığınızda alışkın bir kediyse kısa süreli dışarı çıkarabilirsiniz.

Kediniz Uçağa Alınmazsa Alternatif Çözümler Neler?

Eğer kediniz uçağa alınmazsa, arabanız yoksa ve illaki oraya gitmeniz gerekiyorsa kesinlikle otobüsü seçmeyin. Kediyle otobüste iki kere yolculuk yapmak zorunda kaldım ve gerçekten hayatımda yaşadığım en korkunç deneyimlerdi. Bu başka bir yazının konusu bununla ilgilide detaylı bir yazı hazırlamayı planlıyorum. Ama otobüs yerine BlaBlaCar diye bir uygulama var bunu kullanmanızı tavsiye ederim. Hem daha ucuza hemde araba konforunda gider kedinizle istediğiniz gibi ilgilenebilirsiniz.

Kedi Sahiplenmek İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

Evet abilerim, ablalarım, kardeşlerim. Bu yazımı burada sonlandırıyorum. Elimden geldiğince kedi ile uçak yolculuğu hakkında bildiklerimi aktarmaya çalıştım. Herhangi bir sorunuz olursa yorum kısmından veya Soru/Cevap sayfasından sorabilirsiniz. Hepinize patili günler diliyorum 🙂

Türk Hava Yolları Uçakta Evcil Hayvan Taşıma: https://www.turkishairlines.com/tr-int/bilgi-edin/evcil-hayvanlarla-yolculuk/

Pegasus Evcil Hayvan Taşıma: https://www.flypgs.com/bize-yazin/evcil-hayvan

AnadoluJet Evcil Hayvan Taşıma: https://www.anadolujet.com/tr/kurallar/evcil-hayvan

Sunexpress Evcil Hayvan Taşıma: https://www.sunexpress.com/tr/bilgi/bagaj/evcil-hayvanlarin-tasinmasi/

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. merhaba. yazınız için teşekkürler. ben de yakın zamanda kedimle uçak yolculuğu yapacağım. kafesinin en boy ölçüleri uygun ancak yükseklik 30 cm. kafesle alakalı bir sorun yaşar mıyım yoksa uygun ölçülerde yeni bir kafes mi alayım diye düşünüyorum. 23 cm yükseklik de çok küçük, kedi asla ayağa kalkamaz ve bu dar alanda strese girer diye de düşünüyorm. sizce mevcut kafesime izin verirler mi?
    Teşekkürler.

    1. Merhaba Nurgül hanım. Sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum ama bu aralar hiçbir yolculuğumu onaylatamadım. Pandemiden dolayımı yoksa kabinde köpek mi oluyor bilmiyorum. Mutlaka ama mutlaka önceden kayıt yaptırıp onaylandığıyla ilgili bilgi alın. Birde orada müşteri hizmetlerini aradığınızda mutlaka sorun kafesle bir sıkıntı olur mu? diye.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu