Kedi Sağlığı

Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı Zararları ve Faydaları

Kedi kısırlaştırma vakti geldiği zaman, birçok kişi kedi kısırlaştırma zararları ve kedi kısırlaştırma faydaları hakkında bilgi edinmek istiyor. Bu yazımızda kedinizin kısırlaştırılması ile ilgili alacağınız kararda yardımcı olacağız. Aynı zamanda kısırlaştırma hakkında bilgi edinmek isteyen kişiler için de gereken bilgilerin edinildiği bir yazı olacak. 

Kedi kısırlaştırma operasyonuna dair kararı verirken ilk dikkat etmeniz gereken unsurlar, kedinizin yaşı, erkek veya dişi mi olduğu ve operasyona gireceğinden dolayı bünyesinin ne kadar dayanıklı olduğudur. Bu durumlar çoğu veteriner hekim tarafından operasyon öncesinde kontrol edilmekte ve size gerekli bilgiler verilmektedir. Eğer evinizde özel ırk bir kedi besliyorsanız veya kedinizin bazı değerleri farklı nedenlerle düşük çıkmışsa, kediniz için gerekli olan vitamini alarak kedinizin düşük olan değerlerini yükselterek kısırlaştırma operasyonunu yaptırabilirsiniz. Peki yavru olarak almış olduğunuz kedinizin ne zaman ve hangi koşullarda operasyona girmedi en uygunu biliyor musunuz? 

kedi kisirlastirma 2
kedi kısırlaştırma

Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılır? 

Kediler ne zaman kısırlaştırılır sorusunun cevabı 6 veya 7 aylık oldukları zaman olacaktır. Aynı zamanda bu kedilerin operasyona girebilmesi için 2,5 ile 3 kilogram ağırlığa ulaşmış olması da gerekir. Gerekli olan tüm şartları karşılayan kedilerin operasyona girmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Operasyon için gerekli şartları sağlayan kedilerin veteriner hekim tarafından da uygun görüldüğü taktirde operasyona alınması, özellikle evde yaşayan kediler için çok daha iyi olabilmektedir. Tatbikî kedi kısırlaştırma operasyonu ile kedinizi olumsuz yönde etkileyecek durumlar da mevcuttur. Bu durumları inceleyerek sizler de kedi kısırlaştırma operasyonun zararları ve faydalarını karşılaştırarak, en doğru kararı verme şansınızı arttırabilirsiniz. 

Kedi Kısırlaştırma Faydaları 

  • Kedi kısırlaştırma operasyonu sonrasında özellikle dişi kediler daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmektedirler. Operasyon sonucunda dişi kedide bulunan rahim ve yumurtalığın alınması ile rahimde oluşacak enfeksiyonlar engellenmiş, yumurtalık kistleri ile birlikte meme kanseri riski de büyük oranda ortadan kalkmış olacaktır. Dişi kedilerin genelde sorun yaşama ihtimali yüksek olan bu hastalıklar, operasyon ile büyük oranda sorun olmaktan çıkacaktır.  
  • Evde beslenmekte olan kediler için kızgınlık döneminde yaşanacak sıkıntılardan birisi de erkek kedilerin dişi bulmak için dışarıya çıkma çabası ve aynı şekilde dişi kedinin de erkek kedi bulmak için kaçma çabasıdır. Bu çabalar kızgınlık döneminde fark edilir seviyede artacaktır. Evden çıkmak istediğiniz zamanlarda kapıyı açınca sizinle birlikte çıkmak isteyen kediniz ile karşı karşıya kalma durumunuz olduğu gibi sürecin stresi ile camdan aşağıya atlayan kedilere de rastlanmaktadır.  Tüm bunların yanında kedinizin kızgınlık döneminde karşı cins ile iletişim kurmak için rahatsız edici bir şekilde miyavlamasına da şahit olabilirsiniz. Kedi kısırlaştırma sonrası tüm bu sorunlar çözülecektir.  
  • Kısırlaştırma operasyonu yapılmayan kedi çiftleşme isteği duyacaktır. Bu da kedinizin farklı kediler ile mücadeleye girmesine veya çiftleşme esnasında diğer kediden enfeksiyon kapmasına neden olabilmektedir.  
  • Kedi kısırlaştırma faydaları sadece dişiler için değil aynı zamanda erkekler için de geçerlidir. Operasyon sırasında erkek kedilerden ameliyat ile alınan testisler ile birlikte, yaşanma ihtimali olan hastalıklar arasında bulunan testis kanseri veya prostat riski de tamamen ortadan kalkmış olacaktır.  
  • Erkek kediler dişilere oranla daha bölgeci canlılar olabilmektedirler. Bunun asıl nedeni de salgılanan testosteron hormonudur. Operasyon sonrasında kedinizin davranışları değişecek ve bölgeci tavırları azalacaktır.  
  • Bölgeci olan erkek kediler için söylenecek asıl sorunlardan biri de dişiler ile çiftleşmek için bırakmış oldukları idrardır. Evin farklı bölgelerine bırakılan bu işaretler de kısırlaştırma ile son bulacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken konuysa, kedinin kısırlaştırılmadan önce işaretlemiş olduğu alanları koku kalmayacak şekilde temizlemeniz olacaktır.  

Kedi Kısırlaştırma Zararları 

  • Kedi kısırlaştırma zararları arasında birçok kişinin ilk aklına gelen, kedilerin soyunu sürdüremeyecek olması ve popülasyonlarının tehlikeye gireceğidir. Bu düşünce her ne kadar doğru olsa da sokakta yaşayan kediler göz önüne alındığında, kedi popülasyonu için risk oluşturacak bir faktör olmadığı anlaşılmaktadır.  
  • Kediler için kısırlaştırma zararları düşünüldüğü zaman, en büyük sorunlar kilo artışı ile başlamaktadır. Kedi kısırlaştırma operasyonu sonrasında kediler, normalde harcamış oldukları enerjiden çok daha az enerji harcayacaklardır. Bunun nedeniyse kedinin daha az hareket etme isteği duymasına bağlıdır. Durum böyle olunca kedi sahiplerinin dikkat etmesi gereken en önemli unsur mama seçimi olmaktadır. Ameliyat sonrasında eski mama ile devam edilmemelidir. Önceden kullanılan ve protein oranı oldukça yüksek olan mamalar yerine, kedinize uygun olan kısır kedi mamasını kullanmanız gerekir. Aksi taktirde kedi aşırı kilo alarak obez olacaktır.  
  • Obez olan kediler için tehlike çok daha büyüktür. Aşırı kilo almaya bağlı olarak kedide çeşitli hastalıkların görülme ihtimali artacaktır. Bu hastalıklar diyabet, kalp hastalıkları, tüy kaybı ve hareketsizliğe bağlı olarak eklem hastalıklarıdır. 

Kedi Kısırlaştırma Sonrası  

Kedi kısırlaştırma işlemi sonrası özellikle ilk bir haftalık süreçte dikkatli olunması gerekir. Kedi kısırlaştırma operasyonu sonrasında kediniz narkoz etkisi ile tam olarak kendine gelmemiş olacaktır. Bu süreçte kedinize herhangi bir şey yedirip içirmemeniz gerekir. Hatta operasyon için bırakmış olduğunuz kedinizi almanız için sizi ararlarsa da işinizin çıktığını ve buna bağlı olarak gecikeceğinizi söyleyerek kedinizin veterinerde bir süre daha kalmasını sağlayabilirsiniz. Böylece kediniz siz gidene kadar veteriner kontrolünde iyice kendine gelmiş olacaktır. Her veteriner ameliyat sonrası kediyi almanız için aramayacaktır. Kimi veteriner klinikleri tarafından operasyona girmiş kediler bir gün misafir edilmektedir. Bu durumu göz önüne alarak da hareket etmeniz, kediniz için daha sağlıklı olacaktır. 

Kedi kısırlaştırma işlemi sonrasında dikkat edilmesi gereken süreç sadece veteriner hekimden kedinizi alana kadar gerçekleşen süreçten ibaret değildir. Evinize götürmüş olduğunuz kedinize ilk başta vereceğiniz mamayı yerken yanında durmanız ve kedinizin düzgün şekilde önündeki yemeği yiyebildiğini kontrol etmeniz gerekir. Bu sayede kedinizin yaşayacağı herhangi bir sıkıntıda müdahale etme şansınız olacaktır. Bunun yanında kedinizin ameliyat olmuş olduğu bölgeyi yalamasını engellemek de son derece önemlidir. Kısırlaştırma sonrası kedi davranışları gereği gerçekleşecek olan bu durumun önüne geçmek için takılacak olan koruyucunun ilk bir haftalık süreçte gerekmedikçe çıkarılmaması gerekir.  

Evde birden fazla kedi besliyorsanız, operasyon sonrası çok daha dikkatli olmanız gerekir. Kendi ameliyat bölgesini yalamaması için koruyucu takmış olduğunuz kedinizden hariç diğer kedi de ameliyatlı bölgeyi yalayabilir. Bu durum da enfeksiyon riskini ortaya çıkaracaktır. Bunu engellemek adına ameliyat sonrasındaki ilk bir haftalık süreçte kedilerinizi ayrı odada tutmak daha doğru olacaktır.  

Kısırlaştırma sonrası kedi davranışları arasında sizi zorlayacak olan ve sizin de durumun ciddiyetini o anlık göz ardı ederek kedinize merhamet etmeniz halinde yaşayacağınız enfeksiyon sorununa dikkat edilmelidir. Kediler kafaya takılan korumaya alışkın olmadıkları için rahatsız olacaklardır. Buna bağlı olarak geriye yürüme, korumayı çıkarmaya çalışma ve daha farklı davranışlar sergileyebilir. Aynı zamanda kediniz yemek yemeyi de kesebilir. Bu sorunlar karşısında kedisinin korumalığını açarak, istemeden de olsa kedisinin enfeksiyon kapmasına neden olan kişiler olabilmektedir. Bu durumu yaşamamak için kedinizin yemek yemesi için kedinizin boynuna takılı olan korumayı açmaya mecbur kalsanız dahi yanından ayrılmamalısınız. Yemek yemeyi bıraktığı an korumalığı tekrar takmalısınız. 

 Kedi kısırlaştırma işlemi yapıldıktan sonra mutlaka birkaç gün kedinize bakacak kişinin evde olması gerektiği detayını da unutmamanız gerekir.  

Kısırlaştırma sonrası kedinize yetişkin maması verip vermemek konusunda henüz net bir karar vermediyseniz, kısırlaştırılmış kediye yetişkin kedi maması verilir mi adlı yazımızı da okuyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu