Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Kedi Maması Seçmeden Önce Dikkat Etmeniz Gereken 5 Şey

Merhaba Evcilblog okuyucuları. Bu yazımda sizlere kedi maması seçerken dikkat etmeniz gereken 5 şeyden bahsedeceğim.

Benim gibi tüm kedi sahipleri eminim kedilerinin sağlıklı ve mutlu olmasını ister. Kedilerimizin sağlıklı olmasının da ilk adımı tabi ki beslenme. Doğru ve kaliteli şekilde beslenen bir kedi daha sağlıklı ve mutlu olacaktır. Özellikle masraftan kaçmak için çok ucuza alınan kedi mamaları ilerde karşınıza daha yüksek veteriner masrafı olarak çıkacak ve dahada önemlisi çocuğumuz gibi olan kedilerimiz hastalıklarla boğuşacak. Bu nedenle mama seçiminde elimizden geldiğince titiz olmalıyız.

Kedilere Mama Seçerken Dikkat Etmemiz Gereken 5 Şey
Kedilere Mama Seçerken Dikkat Etmemiz Gereken 5 Şey

Kaliteli mama demek pahalı mama demek değildir. Kedi maması seçerken dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Şimdi gelin hep beraber kedi maması seçerken dikkat edilmesi gereken şeyler nelermiş görelim.

Kedi Maması Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler

1-) Kedimizin Yaşı

Kedimizin yaşı mama seçerken en önemli faktörlerden biridir. Kedimiz yavru mu? Yetişkin mi? Yoksa yaşlı mı?

Yavru kediler gelişimlerini tamamlayabilmek için daha yüksek seviyede proteine ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple yavru kedi mamalarının oranları da buna göre ayarlanmıştır. Yaşlı kedilerde ise protein oranının azaltılması fakat bulunan proteinin çok değerli kaynaklardan gelmesi gerekir.

Yaşlı kediler için kaliteli ve az protein önerilir. Bunun sebebi ileri yaşdan dolayı böbreklerinin fazla yorulmaması ve proteinin kaliteli olmasında dolayıda kas kaybı yaşamamasıdır.

Kedilerde Beslenme Nasıl Olmalı?
Kedilerde Beslenme Nasıl Olmalı?

Ara ayrıntıları atlayacak olursak kedileri 0-1 yaş arası, 1-8 yaş arası ve 8 yaş üzeri olarak değerlendirebiliriz. Bu durumda tüm yaş aralıklarında kedilerin ihtiyaçlarını anlamalı ve mama seçerken yaşa dikkat etmeliyiz.

2-) Kedimiz Kısır mı?

Eğer kedimizi kısırlaştırmışsak mama seçimine ayrı bir özen göstermeliyiz ve kısırlaştırılmış kedi maması kategorisine yoğunlaşmalıyız. Bunun sebebi kısırlaştırılmış kedilerin hormon dengelerinin tamamen farklı olması, doğru beslenmemesi sonucunda bir takım sağlık sorunları ve aşırı kilo alma gibi durumların oluşma ihtimalidir.

Mama seçerken mutlaka kısırlaştırılmış kediler için üretilen ve içerik oranları farklı olan mamalara odaklanın.

Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com

3-) Kedinizin Reçeteye İhtiyacı Var Mı?

Reçete mamalarına gerçekten bayılıyorum. Reçete mamaları kedinizin özel bir durumu varsa bu durum için üretilen mamalardır.

Örneğin alerji sorunu yaşayan bir kedi için Hipoelerjenik olarak hidrolize edilmiş özel mamalar vardır. Hipoalerjenik kedi maması diye aratırsanız internette bu tür mamaları üreten firmaları görebilirsiniz.

Bazı reçeteli mamalar aşırı stresli kediler, artritik kediler, tüy yumağı sorunu yaşayan kediler için özel diyetler içerir. hatta böbrek taşı çözmek ve böbreği desteklemek için üretilen reçete mamaları dahi vardır.

Bu nedenle kediniz için mama seçerken dikkat etmeniz gereken şeylerden biride kedinizin reçeteye ihtiyacı olup olmadığıdır.

Kedilere Ev Yemeği Verilir Mi? Konusunda yazdığımız yazıyı okumak için Buraya Tıklayabilirsin.

4-) Yaş Mama? Kuru Mama? Çiğ Besleme?

Aslında kedimizin yaş mamayla mı yoksa kuru mamayla mı beslememiz gerektiği gerek veterinerler gerekse kedi sahipleri tarafında çokça tartışılmaktadır.

Kedilerimiz doğal olarak yaş mamayı daha çok sever. Fakat birçok yerde kedilerin kuru mamayla beslenmesi gerektiğini, buna sebep olarak da tüm besin ihtiyacını karşılaması ve diş sağlığı için kuru mama tercih edilmesi gerektiği söylenir.

Kedilerde Dis Sagligi

Aslına bakılırsa bu durum biraz daha karışıktır. Kuru mamalar daha uygun fiyatlı, kullanımı kolay ve daha az uğraş gerektiren mama çeşididir. Muhtemel olarada kedilerin diş sağlığına daha iyi gelmektedir. Hatta bazı markaların bazı ürünleri Veteriner Ağız Sağlığı Konseyi (VOHC) diş sağlığı için yeterli kanıta ulaşılmıştır onayını almıştır. Hatta Hill’s gibi bazı markaların kedilerin diş sağlığı için özel üretilen plak çıkaran ve tartarı yok eden özel mamaları bulunmaktadır. (VOHC onaylı özel diş sağlığı mamaları listesine Buraya Tıklayarak ulaşabilirsiniz.)

Bunlara ek olarak kuru mamaların kötü bir özelliği su bakımından yoksun olmaları ve kedilerimizi diyabetin eşiğine getirecek kadar karbonhidrat yüklü olmaları.

Yaş mamalar ise protein kaynağı olarak biraz daha zayıf gözükse de sağladığı su desteği sayesinde kedilerimizin böbrekleri üzerinde olumlu etkileri vardır.

Bu durumda yapılacak en güzel şey ikisinin karışımı şeklinde beslemektir. Yani kuru mama olarak kaliteli bir mama almalı ve haftada bir veya birkaç kez yaş mamayla desteklemeliyiz.

Çiğ Besleme

Çiğ besleme konusu biraz bilgi ve tecrübe isteye bir konudur. Kedilerimize bilinçsiz şekilde yedirdiğimiz çiğ etler, parazit ve farklı bakteriler sebebiyle kedimizde ağır sıkıntılara yol açabilir. Bu sebeple çiğ besleme yapmak için detaylı bir araştırma yapmalı ve bu konuda tecrübeli bir Veteriner Hekimden destek almalısınız.

Mama Secimi

5-) Mama WSAVA Uyumlu Mu?

WSAVA‘nın açılımı Dinya Küçük Hayvanları Veterinleri Birliğidir. Mama endüstrisi gerçekten çok hızlı büyüyen bir endüstridir. Bu kadar üretimin içinde evcil hayvanlarımız için uygun olmayan, onların diyetlerini karşılamayacak hatta onlara çok ama çok zararlı olacak mamalar da üretiliyor. WSAVA da mamaların evcil hayvanların diyetine uygun olup olmadığını denetliyor.

Böyle kurumlara ne derece güven olur bilinmez ama yinede üretilen mamalar için bir kontrol mekanizması olması insanın içini biraz daha rahatlatıyor.

Kedi Maması Seçerken Dikkat Etmemiz Gereken Şeyler (Sonuç)

Yukarıda size kedi maması seçerken dikkat etmeniz gereken 5 şeyden bahsettim. Tabi kedinizi neyle beslediğinizin yanında nasıl beslediğiniz de çok önemlidir. Kedilerimizi nasıl ve ne sıklıkla beslemeliyiz tüm detayları öğrenmemiz ve çocuklarımız gibi olan kedilerimizin sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmelerini sağlamalıyız.

Bu yazımda sizlere elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım. Yorumlarınız bizler için çok önemli. Bol patili günler dilerim 🙂

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu