Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Kedi Öpüldüğünü Anlar mı? Kedi Öpmek Zararlı mı?

Birçok hayvan sahibinin evinde yer alan kedi öpmek zararlı mı sorusu, kimi zaman insanlar arasında görüş ayrılıklarına neden olabilmektedir. Ayrıca kedilerin öpüldüğü zaman sevgiyi hissedip hissetmedikleri de ayrı bir tartışma konusu olabilmektedir. 

Kedilerin kendisine gösterilen sevgiye karşı hisleri sadece hayvan severler arasında merak edilen ve tartışma konusu olan bir durum değildir. Aynı zamanda bu konu üzerine bilim adamlarının da araştırmaları bulunmaktadır. Kedi sahipleri için oldukça önemli olan ve kedilerine en iyi şekilde sevgisini göstermek isteyen kişiler için kafalarındaki soru işaretlerinin tamamını ortadan kaldırmaya çalışacağız.  

kedi opmek zararli mi 1
kedi öpmek zararlı mı

Kedi sevmek isteyen kişiler kimi zaman bu sevgilerini öpücük ile gösterebilirler. Fakat kediler öpüldüğünde ne hisseder, bunu anlamak da siz ve kediniz arasındaki iletişimin daha güçlü olabilmesi adına önemlidir. Kimi kediler tarafından öpücük çok hoş karşılanmasa da kedilerin çoğu öpüldüğü zaman kendilerine sevgi gösterildiğini anlayabilmektedirler.  

Sizin kedinizi öpmek istediğiniz anda kediniz istemeyebilir. Fakat bu kedinizin öpülmeyi sevmediği anlamına gelmez. Sadece o an öpülmek istemiyor da olabilir. Aynı şekilde farklı zamanlarda da kedinizi öpmeye çalıştığınızda da kediniz size tepki gösteriyorsa, kedinizi öpmek için daha fazla ısrarcı olmamalısınız. Tam tersi olarak da kediniz öpücük karşısında sevginize karşılık verebilir. Kendisini öpmeniz halinde tepki göstermeyebilir. Bu durumda da kedinizi rahatsız etmeyecek şekilde öpebilirsiniz. Eğer kedi sahibi bir kişiyseniz, kedi davranışları ile size ne anlatmak istiyor? Düşünmeli ve bu duruma göre hareket etmelisiniz. Öyleyse kedinize sizin vereceğiniz sevgi ve kedinizin de size karşı ne şekilde sevgi verebileceğini daha detaylı bir şekilde inceleyelim.  

Kedi Davranışları ve Sevgi Gösterme Şekilleri 

Kedi davranışları incelendiği zaman, insanlar gibi öperek sevgi göstermedikleri bilinse de insanlara karşı gösterdikleri sevgiyi farklı davranışlar sergileyerek de gösterebilmektedirler. 

Bu durumda ilk etapta kedi öpmek zararlı mı sorusu yerine asıl sorulması gereken soru kedinizin size karşı sevgisini gösterip göstermediği olmalıdır. Sizinle mutlu olan ve sizin yokluğunuzda sıkıntı çeken bir kediye sahipseniz, kediniz size yakın olduğu zaman mutlu olacaktır. Aynı zamanda size sürekli olarak yakın olma çabaları da olacaktır. Peki bunu anlamanızı sağlayacak kedi davranışları nelerdir? 

Kedinin Sevgisini Gösterme Yolları?

  • Kafa hareketi 
  • Sizi yalaması 
  • Kendisini yalaması 
  • Kuyruk sallaması 
  • Gözlerini yavaşça kısması 
  • Mırıldanması 
  • Sizin yanınızda veya üzerinizde uyuması 

Kedinizin kafa hareketleri ve sizi yalaması, size karşı duymuş oldukları sevgiyi gösteren en önemli işaretler arasındadır. Bu güçlü bağı elde etmek sizin kedinizle vakit geçirmenize bağlıdır. Bu bağı güçlendirmenin en güzel yollarından birisi olarak ise kedi otlu ve zilli oyuncak ile kedinizin dikkatini çekmek olabilir. Böylece kedinizin sosyal grubu içerisinde rahatlıkla yerinizi alabilirsiniz.  

Kedi sevmek için kedisini öpen kişilerin hareketlerine en yakın olarak nitelendirebileceğimiz kedi hareketi yalamadır. Kediniz sizi yalıyor ve vücudunu size sürtüyorsa, size duymuş olduğu güven ve yanınızda ne kadar mutlu olduğuna dair gösterdiği bir işarettir. Aynı zamanda birçok kedi sahibinin kedisinde görmüş olduğu, uzaktan kedisinin kısık gözler ile kendisine baktığı anlara şahit olduğunu ve bunun ne anlama geldiğini sorduğunu da duyabiliriz. Bu işarette kedinin sahibine yaklaşmadan sevgisini gösterme şeklidir.  

Kediler Öpüldüğünde Ne Hisseder? 

kediler opuldugunde ne hisseder
kediler öpüldüğünde ne hisseder

Kedilerin çoğu öpülmekten hoşlanır ve bunu da şu şekillerde belli ederler: 

  • Baş kaldırma veya öne eğme 
  • Hırıltı 
  • Kafasını sürtme 
  • Seven kişiyi yalama 
  • Kuyruğunu sallaması 

Kediler öpüldüğünde ne hisseder sorusu ilk başta kedilerin bu hareketi yapmamasından dolayı soru işareti oluştursa da kediyi öpme esnasında vücut kokunuzu kediye de hissettirmeniz, kedi için olumlu bir tepkime olabilir. Kedinizin de bu durumu size sürtünme yolu ile yaptığını düşündüğümüz zaman, kedinizi öperek aynı olayı gerçekleştirmiş olursunuz. Her iki durumda da fiziksel temas sonucunda karşı tarafa koku bırakma mümkündür.  

Öpülmeye Tepki  

Kedi öpmek zararlı mı sorusunu sormadan önce öğrenmeniz gerek bir diğer konu da kedinizin öpülmekten ne kadar hoşlandığıdır. Kedilerin çoğu öpülmekten hoşlansa da nadir de olsa bu durum karşısında mutsuz olan kediler de bulunmaktadır. Fakat kedinizin davranışını anlamayarak, onu üzmekten endişe etmenize gerek yok. Çünkü kediniz sizin yapmış olduğunuz hareket karşısında mutsuzluğunu kısa bir süre içerisinde şu şekillerde belli edecektir: 

  • Tıslama 
  • Kedinizin kulağının geriye doğru düz şekilde olması 
  • Tepki göstererek size pati vurması 
  • Isırmaya çalışması 
  • Kuyruğu ile mutsuzluğunu belli etmesi 

Kediniz bu hareketleri yapıyor ve öpmeniz için kendine yaklaştırmıyorsa, çok fazla durumu zorlamadan kedinizi rahat bırakmalısınız. Aksi taktirde kediniz ile olan bağlarınız çok daha kötü şekilde etkilenebilir. Bu bağı güçlendirmek ve kedinizi öpmek için tenine temas edebileceğiniz, aynı zamanda kedinizin de bu durumdan hoşlanabileceği masaj etkili tarak ile kedinizi tarayabilir ve kedinizin bir dahaki öpme girişiminizde tepki vermemesini sağlayabilirsiniz. Fakat bu süreç bir anda olmayacaktır. 

Kedi Öpmenin En Sağlıklı Yolları 

Söz konusu kedi öpmek olduğu zaman çok fazla dikkat edilmese de sağlığınıza ve kedinizin alanına dikkat edilmelidir. Kedi öpmek zararlı mı? Ne şekilde öpülürse zararlardan korunulur? Bu sorulara verilen cevaplara dikkat etmeli ve kedinizi burada yazılanlara göre öpmelisiniz. 

Kedi Patisini Öpmek Doğru mu? 

Kedi patisini öpmek isteyen veya öpen kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli konu hijyendir. Kedinizin gün içerisinde dolaşmış olduğu tüm alanlara patisi ile temas ettiği düşünülmeli ve buna göre hareket edilmelidir. Kedinizin her yeri temiz dahi olsa pati kısmından kedinizi öpmeniz tavsiye edilmemektedir.  

kedinin patisini opmek
kedinin patisini öpmek

Kedi Dudaklarından Öpülebilir mi? 

Kedi sahipleri tarafından kimi zaman sık sık yapıldığı görülse de kedi öpmek zararlı mı sorusunun sorulmasına neden olan hareketlerin başında, kedinin dudağından öpülmesi gelmektedir. Kedilerin dudağından öpülmesi sonucunda insana tükürük ile bakteri veya parazitlerin bulaşma ihtimali bulunmaktadır. Bundan dolayı kedisini öpmek isteyen kişilerin dudağını öpmeleri tavsiye edilmez. 

Tanımadığınız Kedi  

Tanımadığınız kediyi öpmek istemeniz halinde iki türlü risk bulunmaktadır. Bunlardan birincisi kedinin strese girmesidir. İkinci risk ise kedi sevmek isteseniz dahi sizi tanımayan bir kedinin size saldırma riski bulunmaktadır.  

Kedinizin patisini öpmek veya dudağından öpmek yerine kafa veya karın bölgelerini öperek de kedinizi sevebilirsiniz. Fakat tek sevgi göstermenin yolu kedinizi öpmek değildir.  

Kedinize Sevginizi Göstermenin Alternatif Yolları

Kediyi öpmek zararlı mı sorunu cevapladık. Fakat her kedinin öpülmekten hoşlanmadığını da belirttik. Bu durumda kedinize olan sevginizi göstermenizi sağlayacak birçok farklı yol daha bulunmaktadır. Bu yollar şu şekildedir: 

  • Kedinizi okşamanız 
  • Tüy bakımını yapmanız 
  • Ödül maması vermeniz 
  • Kediniz ile oyun oynamanız 
  • Size sürtünmesine ve yalamasına izin vermeniz 

Kediler öpüldüğünde ne hisseder sorusuna kedinizden almış olduğunuz cevap, sizin kedinize sevginizi ne şekilde göstereceğine dair bir işaret olacaktır. Bu aşamadan sonra kedinizin isteğine saygı duymalı ve kedinizin hoşlanacağı şekilde sevginizi göstermelisiniz.  

Ayrıca kediniz ile olan bağınızı güçlendirmeniz gerektiğini gösteren 7 işareti de buradan okuyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu