Uncategorized

Kedi Sahipleneceklerin Bilmesi Gerekenler (Kedi Sahiplenme Rehberi)

İlk defa kedi sahiplenmek gerçekten Dünya’nın en güzel ve en mutluluk verici anlarından bir tanesidir. Fakat ilk defa kedi sahiplenen, bu konuda hiç tecrübesi olmayan insanların kedi sahiplenmesi, hem kedi için hemde ev halkı için zorlu bir süreç demektir. Bende ilk defa kedi sahiplenecek kişilerin işini kolaylaştırmak ve hem kedinin hemde ev halkının daha bilinçli ve sağlıklı süreç geçirmesi için bir Kedi Sahiplenme Rehberi hazırlamaya karar verdim.

KEDİ SAHİPLENECEKLERİN BİLMESİ GEREKENLER
Kedi Sahipleneceklerin Bilmesi Gerekenler

Bu yazıda tecrübelerimden yola çıkarak bir kedi sahiplenmeye karar verdiğiniz andan itibaren neler yapmanız gerektiğinden bahsedeceğim. Bu sayede eve yeni gelen kediniz, kendini en hızlı şekilde evinde ve ailesinin yanında hissedecektir.

Kedi Sahipleneceklerin Bilmesi Gerekenler

Kedi Sahiplenmeden Önce Alınması Gereken Malzemeler

Eve yeni bir evcil hayvan getirmek yeni bir bebek getirmekten farksızdır. Kediyi eve getirip öylece bırakamazsınız. Kediniz için gerekli olan minimum ihtiyaçları karşılamalısınız.

Kedi eve geldiğinde önceden alınmış ve yerleştirilmiş eşyaların olması gereklidir. Aşağıdaki listede vereceğim ihtiyaçları kediniz eve gelmeden birkaç gün öncesinde evde hazır etmelisiniz. Aksi takdirde evde küçük sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. 🙂

Kedi Gelmeden Önce Alınacaklar Listesi

  • Kedi Kumu
  • Kedi Tuvaleti
  • Kedi Maması
  • Mama Kabı ve Su Kabı
  • Ödüller ve Oyuncak (İlk anda çok önemli değil)

Kedi Gelmeden Önce Evin ve Yaşayacağı Alanın Hazırlanması

Yeni bir kedi sahiplenirken yapmanız gereken en önemli şeylerden biride onun yaşayacağı alanın ve evin uygun şekilde ayarlanmasıdır. Bu adım hem kedinin kendini güvende hissetmesi için hemde evde küçük veya büyük kazalar yaşanmaması için gereklidir.

Kedi Sahiplenmek
Kedi Sahiplenmek

Kedinin Yaşayacağı Alan Nasıl Olmalıdır?

Kedi eve ilk geldiği zaman sınırlı bir alanda kalmalıdır. Kediyi eve getirir getirmez tüm evi açıp onu içine bırakmamalıyız. Benim tavsiyem ilk olarak tek bir odada kalması.

Kediniz kalacağı odayı seçtikten sonra daha önceden almış olduğumuz Tuvalet kabını, mama ve su kaplarını bu odaya yerleştirmeliyiz. Kedinin tuvalet kabını odanın bir ucuna, mama ve su kabını başka bir ucuna koymamız daha iyi olacaktır çünkü kediler tuvaletini yaptığı alanın yakınında yemek yemekten pek hoşlanmazlar.

Yaşam alanıyla ilgili diğer önemli konuda kediniz eve gelmeden önce odayı .ok iyi bir şekilde temizlemeniz ve kedinin girip sıkışabileceği alanları kapatmanızdır. Ayrıca odada saksı benzeri içinde toprak barındıran başka eşyalar varsa bunları odadan çıkartmalısınız. Kendiniz bir kaç gün bu odayı tanıdıktan sonra yavaş yavaş diğer odaları da açabilirsiniz.

Kedi Sahiplenmeden Önce Evin Hazırlanması

Bir kedi ile birlikte yaşamaya başladıktan sonra tüm evi kediye göre düzenlemeniz gerektiğini fark edeceksiniz. Bu farkındalığa kedi gelmeden önce sahiplenmek evi ona göre düzenlemek hem sizin hemde kedinin faydasına olacaktır. Bunu söylememin sebebi kedi eve geldikten sonra ev ona göre düzenlenmiş değilse çok büyük kazalar, eşya kayıpları ve buna benzer durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Evin Kediye Göre Düzenlenmesi
Evin Kediye Göre Düzenlenmesi

Öncelikle evin her köşesini detaylı bir şekilde temizlemenizi tavsiye ediyorum. Kediniz eve ilk geldiğinde bulduğu her deliğe her kuytu köşeye girecektir. Kedinizin koltuğun altına girip toza bulanmış bir şekilde çıkmasını ( yaşadığım kötü tecrübe 🙂 ) istemezsiniz. Ayrıca kedinizin girmesini istemediğiniz tüm açıklıkları kapatmalı, düşürebileceği değerli şeylerinizi kaldırmalı ve odalarda saksı ve çiçek varsa kedinin erişemeyeceği güvenli bir yere koymalısınız. Emin olun yavru bir kedi hayal bile edemeyeceğiniz deliklere girecek, hiç tahmin etmediğiniz yerlere tırmanacak ve gözden kaçırdığınız birçok alanı kurcalayacak. Saksı varsa dibindeki toprağı karıştıracaktır. Ayrıca bazı çiçekler kediler için öldürücü derecede zehirli olabiliyor bu nedenle saksıları kedinin girmesine izin vermediğiniz bir odaya kaldırmalısınız.

Ama ne yaparsanız yapın mutlaka küçük kazalar yaşanacaktır. Ee buda kedinin tatlı ve meraklı dünyasından kaynaklanıyor 🙂

Kediyi İlk Sahiplenme Anı

Yeni kedi sahiplenmenin en heyecan verici anlarından birisi budur. Ailenize yeni katılacak bir üyeyle ilk karşılaşma anınız ve bu üye dünyanın en tatlı varlıklarından biri.

Yeni kedimizle karşılaştığımız ilk an kedimiz biraz stresli ve korkmuş olabilir. Bu durum gayet normal. Düşünsenize hiç tanımadığınız birileri sizi elden ele aldırıp gezdiriyor. Bence gayet stresli bir durum 🙂

Yavru Kediler
Yavru Kediler

Bu ilk anda kediyi sevmek için çok azla sıkıştırmamalıyız. Eğer kedimizin aşıları yok ise eve gitmeden önce veterinere götürüp kontrollerini yaptırmalı ve yaşına göre aşılarını yaptırmalıyız.

Kedinin İlk Veteriner Ziyareti

İlk başta yeni sahiplendiğimiz kedinin sağlık durumundan haberdar olmalıyız. Bunun için veterinere götürüp kediyi yeni sahiplendiğinizi ve gerekli kontrolleri yapmasını isteyebilirsiniz. Özellikle FIV ve FELV testleri isteyebilirsiniz. Bunun yanında kedinizin aşıları yoksa yaş durumuna göre gerekli olan aşılarını yaptırmalısınız.

Kediler İçin Gerekli Aşılar

  • İç Parazit ve Dış Parazit Aşıları (2 ayda bir tekrarlanır)
  • Genel Tarama + Karma Aşısı (İlk karma aşısının iç parazitten 1 hafta sonra yapılması daha iyidir.)
  • Genel Tarama + Karma Aşısı 2 *devam aşısıdır. (2 karma aşısında tamamlandıktan sonra yılda bir tekrarlanır)
  • Lösemi Aşısı + Kösemi testi
  • Lösemi Aşısı Devam + Lösemi Testi
  • Kuduz Aşısı ( 3 aylıktan sonra yapılmaya başlanır. )

Kedi Aşı Takvimi ve Aşı Fiyatları İçin Buraya Tıkla

Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com

Yeni Kedi Sahiplendikten Sonra Temel İhtiyaçları

Kedinin Beslenmesi ve Su İhtiyacı

Yeni sahiplendiğiniz kedinin bakımında en önemli noktalardan biri beslenmedir. Beslenmenin doğru olması ne kadar sağlıklı bir kediye sahip olacağınızı belirler. Evcil hayvanlarınızı doğru ve kaliteli beslemediğiniz zaman birçok hastalık, sorun ve tüy dökülmesinin artması gibi problemlerle karşılaşırsınız. Ayrıca en pahalı mamayı vermek doğru besliyorum demek değildir. Doğru besleme kedinizin türüne, yaşına, kilosuna ve kısır olup olmadığı durumlara göre seçilen mamadır.

Kediniz için en uygun mayayı seçmek istiyorsanız kediler için mama seçimi yazımıza göz atmanızı tavsiye ediyorum 🙂

Ayrıca kedinizin suyunu mümkünse günlük olarak değiştirmeli ve taze, temiz su içtiğinden emin olmalıyız.

Kedi Tuvalet Alışkanlığı, Kedi Tuvaleti ve Kedi Kumu

Yani sahiplendiğiniz kediyi odaya koyduğunuz anda ilk tanıştırmanız gereken şey tuvalet kabı ve kumudur. Kediyi ilk olarak alıp kumun üzerine bırakmanızı tavsiye ediyorum. Patileriyle kumu kazmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede kumunu görecek ve yerini öğrenecektir. Daha sonra kediyi odada kendi halinde bırakabilirsiniz. Ayrıca kedi kumu seçimi de önemlidir. Kedilerin en temel ihtiyaçlarından biri olduğu için düzenli almanız ve temizliğini yapmanız gereken bir şeydir.

Kedi kumuyla ilgili daha detaylı bilgi için Kedi kumu Seçimi ve Kedi Kumu Temizliği yazımızı okuyabilirsiniz 🙂

Kedi Sahiplenmek İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler
Kedi Sahiplenmek İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

Kedimizin tuvalet eğitimi varsa kendi tuvaletine hızlı bir şekilde alışacaktır fakat eğer tuvalet eğitimi yoksa evin içine yapmayı tercih edecektir 🙂 Bu durumda kedimize tuvalet eğitimi vermeli ve kumuna alışmasını sağlamalıyız. Yine aynı şekilde Kedilerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir? isimli yazımı okuyarak bu konuda tecrübe sahibi olabilirsiniz.

Yeni Kediyi Evde Yalnız Bırakabilir Miyim?

Evcil hayvanların evde çok fazla yalnız kalmaması tavsiye edilse de iş hayatımızdan dolayı bu çok mümkün olmuyor. Bu nedenle kedimizi daha ilk zamanlarından yavaş yavaş yalnız kalmaya alıştırmalıyız. Bunun için evde yalnız kaldığında ona zarar verebilecek her türlü objeyi kaldırmalıyız. Evde yalnızken vakit geçirebilecekleri fakat onlara zarar vermeyecek oyuncaklar almalıyız. Mama ve suyunun tam olduğuna emin olmalıyız. Daha sonra aralıklı olarak onu yalnız bırakarak bu duruma alışmasını sağlamalıyız. Örneğin ilk zamanlarda 1 saat dışarı çıkıp gelebilir ve zamanla bu süreyi uzatarak alıştırabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=Ra0mr5-72N4

Sonuç

Sonuç olarak ilk defa kedi sahiplenecek insanların bilmesi gereken çok şey olmasına rağmen temelde bir şeye çıkıyor. Sahiplendiğimiz şey bir canlı ve bir süre sonra ailemizdeki bir fertten bir farkı kalmayacak. Kendi karakteri, istekleri, iyi ve kötü yanları olacak. Onu kendi çocuğumuz gibi görmeli ve tüm ihtiyaçlarını bu şekilde çözmeliyiz. Emin olun onun sevgisinden sonuna kadar payınızı alacaksınız ve buna değecek 🙂

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu