Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Kedi Tuvalet Temizliği Yapılmazsa Ne Olur? Kedi Tuvaleti Temizliği Önemi!

Kedi sahibi olmak ne kadar güzel bir duyguysa, yapılması gereken kedi tuvalet temizliği de bu güzel canlılar için üstlenmeniz gereken bir sorumluluktur. Eğer kedi sahiplenmek istiyor ve sahiplenmiş olduğunuz kedi ile uzun yıllar birlikte yaşamak istiyorsanız, kediniz için gereken sorumlulukları da almanız gerekmektedir. Bugün de beslemekte olduğunuz kediniz için zaruri ihtiyaç olan kedi tuvaleti temizlenmezse ne olur sorusuna cevap vereceğiz.  

kedi tuvalet temizligi
kedi tuvalet temizliği

Evinizde beslemiş olduğunuz yetişkin veya yavru kedi tuvalet temizliği ile kedilerinizin konforlu bir yaşam sürmelerini sağlamanız mümkün olacaktır. Bu yüzden kediniz için sormanız gereken ilk sorulardan birisi, kedi kumu kaç günde bir değiştirilir sorusu olmalıdır. Kedinizin zaruri ihtiyacı olan tuvaletini ev içerisinde belirli bir yere yapması gerektiği için mutlaka kumun temizlenmesi gerekmektedir. Kumun temizlenmediği durumlarda, kediniz tuvalet ihtiyacını evin farklı köşelerinde giderecektir. Ayriyeten kirli olan kumun bulunduğu tuvaletten bulaşan hastalıklar ile kediniz istenmeyen sağlık sorunları ile mücadele etmek zorunda kalır. Evinizde beslemekte olduğunuz ve sorumluluğunun size aittir ve yetişkin veya yavru kedi tuvalet temizliği kedi ve evdekiler için oldukça önemlidir.  

Kedinizin ve dolaylı yoldan sizlerin kedi kumunun temizlenmesine bağlı olarak yaşayacak olduğunuz problemlerin önüne geçmek için düzenli olarak kedi tuvalet temizliği yapılmalıdır. Kumunun temizlenmesi, kum yetersiz geliyorsa ilave edilmesi ve kabın tozunun alınması gibi belirli aralıklarla ihtiyaç duyulan temizlik aksatılmamalıdır. Aksi taktirde sonuç olarak aksatılan temizlik sonucu zarar gören sadece kediniz olmaz.  

Kedi Tuvalet Temizliği Yapılmadığı Durumlarda Yaşanabilecek Sorunlar 

Kedi tuvalet temizliği yapılmaması halinde, evde yaşayan kişiler ve kedi durumdan etkilenecektir. Kum temizliğini düzenli olarak yaparak istenmeyen koku ve kedinizin tuvaletini farklı yerlere yapması gibi problemleri yaşamazsınız. Kediniz ile güzel vakitler geçirebilirsiniz. Kedinizin ile geçirecek olduğunuz vaktin ne kadar huzurlu ve mutluluk verici olacağı ise size bağlıdır. Düzenli olarak yapacak olduğunuz kum temizliğine ek olarak, kum kalitesinin artmasını ve kumdaki koku oluşumunu çok daha uzun süreler engellemek istiyorsanız, bu bağlantıya tıklayarak ihtiyacınız olan ve problemlerinizi çözecek olan kumu inceleyebilirsiniz. Kedi tuvalet temizliği için gereken önemi vermez ve kirli kumu temizlemezseniz, şu problemler ile karşı karşıya kalmanız muhtemeldir: 

İdrar Yolları Enfeksiyonu 

Kedi tuvaleti uzun süre temizlenmediği takdirde, kediniz tuvaletini yapmak yerine beklemeyi veya kum yerine farklı bir alana tuvaletini yapmayı tercih edecektir. Kediniz tuvaletini beklettiği takdirde soracak olduğunuz kedim tuvaletini yapmıyor sorusu, kum temizliğinin yapılmamasına bağlı olabilir. Bu durum sürekli olarak tekrarlandığı takdirde kedinizde idrar yolları enfeksiyonu, mesane enfeksiyonu ya da böbrekte oluşan problemler gibi kedinizin sağlığını ciddi derecede etkileyen sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Bu enfeksiyonlar ve böbreğin zarar görmesi ile kediniz ciddi sağlık sorunları yaşayabilir. 

Amonyak 

Kedinin idrar ve dışkısı uzun bir süre kimse tarafından temizlenmediği takdirde, amonyak oluşumu artacaktır. Amonyak zararlı olduğu için kediye vereceği zararın yanında, bu ortamda sürekli olarak duran insanların da aşırı miktarda amonyağı solunması sonucunda baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma şikayetleri ile karşı karşıya kalmaları muhtemeldir. 

Kedi Tırmığı Hastalığı 

Kedi kumunun batık olması sonucu kedi sahiplerinin aklına ilk gelen soru, kedi tuvaleti gelince ne yapar sorusu olacaktır. Çünkü iyice batmış bir kuma kedi tuvaletini yapmak istemez. Fakat kum kirli olsa dahi tuvaletini yapmaya devam eden kedi, insanlara bulaşabilen kedi tırnağı hastalığına neden olabilir. Bu hastalık kumdaki zararlı bakterilerin çoğalmasıyla ortaya çıkar. Daha sonrasında kediye bulaşan ve kediden de insanlara bulaşan bir hastalık olarak bilinir ve özellikle yaşlı olan kişiler için bu hastalığın oldukça ciddi sorunlara yol açabileceği bilinir. 

Salmenolla 

Salmonella, kedilerin dışkılarından insana bulaşır. Bulaşma riskinin artması için kedi kumunu uzun süre boyunca temizlenmemiş olması gerekir. Salmenolla riskine karşı kısa aralıklar ile kum temizliğini yaparken, temizleme işlemi bittikten sonra da ellerinizi sabunla yıkamanız gerekir. 

Parazit

Kedi kumunun temizlenmemesi sonucunda sadece yetişkin veya yavru kedide tuvaletini yapmıyor sorusu problem oluşturmaz. Bu problemden başka, kedi kumunda çok daha büyük risklerin bulunduğunu unutmamanız gerekir. Yukarıda saymış olduğumuz ve insanlara bulaş riski olan durumların haricinde parazit de aynı şekilde insan sağlığını tehdit etmektedir. Kedi dışkısı kum içerisinde birikir ve uzun süre temizlenmez ise kedinin dışkısında bulunan parazitler, uzun sürenin ardından kumu temizleyen kişiye bulaşma riski bulunmaktadır. Bu parazit de insanda ateşe neden olmak ile birlikte hamile ve bebekler için farklı riskleri de barındırmaktadır. 

Mantar 

Kedi tuvalet temizliği uzun süre yapılmadığı takdirde mantar enfeksiyonu da oluşabilmektedir. Bu enfeksiyon türü insanlara kolay bir şekilde bulaşabilir. Özellikle bağışıklık sistemi düşük olan kişiler, çocuklar ve hamileler için mantar enfeksiyonu riski çok daha fazladır. 

yavru kedi tuvalet temizligi
yavru kedi tuvalet temizliği

Kedi Tuvalet Temizliği İçin Dikkat Edilecekler 

Kedi tuvalet temizliği yapılmadığı için oluşabilecek olan problemleri önlemek adına kedi tuvaletini düzenli olarak temizlemek gerekmektedir. Eğer gerekiyorsa kuma ilave yapmalı veya koku oluştuğu durumlarda kum için en doğal olan koku giderici ürünleri kullanarak kokuyu engellemek gerekmektedir. Kedi tuvaleti için gerekli olan bakımlar yapıldığı zaman, kedi neden tuvaletini eve yapar? Kedi pisliğinde bulunan zararlı enfeksiyonlar insana bulaşır mı gibi sorular için yanıt aramaya gerek kalmayacaktır. 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu