Kedi Bakımı ve BeslenmesiKöpek Bakımı ve Beslenmesi

Kedi ve Köpek Birbirine Nasıl Alıştırılır? (Aynı Evde Yaşar Mı?)

Kedi ve köpek birbirine nasıl alıştırılır? Kedi ve köpeğin birbirine alışması için öncelikle evin eski üyesinin mevcut şartlarının değişmeyeceğinden emin olması gerekmektedir. Kedi ve köpeğin birbirine alışması sırasında ilgi konusunda her iki tarafın da dengelenmesi gerekmektedir. Ayrıca birbirlerini kabul ettiklerinden emin olmadan aynı evin içerisinde yalnız kalmamalarına özen gösterilmelidir. Yavruyken tanışmaları, alışma süreçlerinin daha kolay olmasını sağlamaktadır. Ancak karakterleri birbirleri ile benzeşen yetişkin kedi ve köpeklerin de problemsiz alışma süreçleri olabilmektedir. Ayrıca kedi ve köpeğin ilk tanışma anı da sorunsuz geçmelidir.

kedi ve köpek birbirine nasıl alıştırılır

Kedi ve Köpeğin Birbirine Alışması İçin Yapılabilecekler Nelerdir?

Kedi ve köpeğin aynı evde yaşayabilmeleri için uygulanması gerekenlere bakıldığında; öncelikle yavru kedi ve yavru köpeğin birbirlerine alışması, yetişkin kedi ve köpeğin birbirine alışmasından daha kolay olmaktadır. Yavru oldukları dönemde, çevrelerini tanımaya başlamaktadırlar ve bu süreçte birbirlerine alıştıkları için sıkıntı çıkmamaktadır.

Alışma sürecinin daha da zorlaşmaması için kedi ve köpeği tedirgin edebilecek durumların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Ortamın sessiz, sakin ve huzurlu olmasına özen gösterilmelidir. Kedi ve köpeğe birbirlerinin eşyalarının koklatılması ile beraber, birbirlerinin kokularını benimsemeleri sağlanabilmektedir. Ayrıca köpeğin olduğu bir eve kedi getirilecek olması halinde; köpeğin kediyi gördüğü her an, köpek ödüllendirilmelidir. Bu sayede köpeğin kediye daha olumlu davranması sağlanabilmektedir. Köpeğin ve kedinin birbirlerine alışmaları için aynı ortamda oldukları süre içerisinde kontrolü kaybetmemek oldukça önemlidir.

kedi ve köpek aynı evde yaşar mı

Birbirine Alıştırılacak Olan Kedi ve Köpeğin Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

Aynı evde yaşayacak olan kedi ve köpeğin karakterlerinin birbirlerine yakın olması gerekmektedir. Aksi takdirde ev içerisinde problem çıkabilmektedir. Oldukça sakin ve çekingen bir köpek ile enerjik bir kedi aynı evde olduğunda; köpek her uyumak istediğinde, kedi etrafında koşuşturmaktadır ve bu da köpeği ürkütmektedir. Dolayısı ile aynı evde yaşayacak olan kedi ve köpeğin zıt karakterli olmamasına özen gösterilmelidir. Yetişkin bir köpek ile yaşayanların sahiplenecekleri kedilerin 3-5 aylık olması tavsiye edilmektedir.

Hangi Cinsiyetteki Köpekler Kediler İle Daha İyi Anlaşır?

Kediler ile daha iyi anlaşan köpek cinsiyeti; dişidir. Bunun nedeni ise; dişi köpeklerin liderlik dürtülerinin erkek köpeklere göre çok daha az olmasıdır. Liderlik dürtüleri daha az olduğu için daha kolay şekilde dostluk kurabilmektedirler ve bulundukları ortama daha rahat uyum sağlamaktadırlar. Erkek köpekler ise zaman içerisinde liderin kim olduğunu fark edene kadar kediler ile çok iyi anlaşmamaktadırlar.

kedi ve köpek 3

Köpek ve Kedinin Tanışmaları Nasıl Olmalıdır?

Köpek ve kedinin ilk karşılaşması için kedinin taşıma kabında olduğu ve köpeğin evin içerisinde serbest dolaşabildiği bir ortam yaratılabilmektedir. Birbirlerini görebiliyor olmalarına rağmen birbirlerine dokunamayacakları için olası bir zarar verme yaşanmamaktadır. Ayrıca köpeğin heyecanlanması durumunda, kontrol edilmesi daha kolay olmaktadır. Köpekler sahiplerinin hissettiklerini benimsedikleri için sahiplenilen kediye olan yaklaşım oldukça önemlidir. Rahat ve sakin bir tutum izlenmelidir.

Köpek ve kedi tanıştıktan sonra kedinin kendi yaşam alanına alışma süreci başlatılmalıdır. Kedi serbest bir şekilde kendi alanında yaşamaya başlamalıdır ve bu süreçte ev içerisinde rahat olmasına özen gösterilmelidir. Ortalama birkaç günlük bir süreçtir. Evin içerisinde köpeğin kediyi gezerken gördüğü anlarda, köpeğin tasmasından tutulmalıdır. Ayrıca köpeğin kedinin kokusuna alışabilmesi için kedi odasının dışarısındayken köpek kedinin odasına bekletilmelidir. Bu süreçte kedi ve köpeğin birbirine alışması için köpeğe ekstra ilgi gösterilebilmektedir.

aynı evde kedi köpek

Köpek Kediye Katılacak İse Ne Yapılmalıdır?

Kedinin olduğu eve köpek gelir ise; köpek eve gelmeden önce kayıt edilmiş olan havlama sesi kediye birkaç gün boyunca dinletilmelidir. Sese alışarak zaman içerisinde korkusunu yenmesi sağlanmalıdır. Aynı zamanda kokularına alışabilmeleri için eşyaları da birbirlerine götürülebilmektedir. Köpeğin ev içerisinde ulaşamayacağı bir alana kedinin mama ve su kapları koyulmalıdır. Ayrıca tuvaletleri de birbirlerinin ulaşamayacağı yerlerde olmalıdır. Kedi ve köpeğin tırnakları kısa kesilmelidir ve bu sayede ilk tanışmalarında birbirlerine büyük hasar verememektedirler.

Her Köpek Irkı Kedilere Alışabilir Mi?

Kedilere alışamayan köpek cinsleri bulunmaktadır. Bu cinsler; kediler ile karşılaştıklarında daha sert ve huysuz olmaktadırlar. Dolayısı ile kedi ile yalnız kalmamasına özen gösterilmelidir. Uzun süre yalnız bırakılmaları sonucunda, fiziksel temasa başvurdukları görülebilmektedir. Özellikle aynı ortamda kalmaları gerekiyor ise; yemek ve su kaplarını uzak yerlere koyarak rekabet azaltılmalıdır. Kedinin hareketlerini hedef olarak gören ve avlanma dürtüleri tetiklendiği için kediler ile aynı ortamlarda yaşamayan köpek cinsleri aşağıdaki gibidir:

  • Rottweiler
  • Jack Russel
  • Doberman
  • Bull terrier
kedi köpek birbirine alıştırma

Kediler İle İyi Anlaşabilecek Köpek Cinsleri Nelerdir?

Kediler ile geçinebilen köpek cinsleri aşağıda verilmiştir:

  • Golden retriever: Hem uysal hem de sevecen köpekler oldukları için bütün evcil hayvanlar ile problemsiz bir şekilde anlaşabilmektedirler. Sosyal ilişkileri oldukça kuvvetli olan bir köpektir.
  • Bichon frise: Oldukça arkadaş canlısı, enerjisi yüksek ve mutlu bir köpek cinsidir. Köpeklerin yanı sıra kedilerle de iyi geçinme özelliği bulunmaktadır.
  • Labrador retriever: Uysal olmaları, ılımlı tavırlar sergilemeleri, sosyal ilişkilerinin oldukça düzgün olması gibi özellikleri bulunmaktadır. Kedi sahiplenmek isteyenlerin evlerinde labrador retriever olması durumunda; endişe etmelerini gerektiren bir durum bulunmamaktadır.
  • Cavalier king Charles spaniel: İsmi oldukça uzun olduğu için kimi zaman unutulan bu köpek cinsi; hem çocuklar ile hem aile bireyleri ile düzgün ilişki kurabilecek en iyi köpek cinsidir. American Kennel Club tarafından ev yaşamının en problemsiz cinsi olarak görülmektedir. Ayrıca aynı durum kedi sahiplenecek olanlar için de geçerlidir.
  • Papillion: Eğlenmeyi seven bir köpek cinsidir. Ayrıca buna ek olarak alışma süresi de kısa olan bir köpektir. Bu sebeple yeni yaşam koşullarına ayak uydurmakta veya eve yeni gelecek olan kediye alışmakta sıkıntı yaşamamaktadır. Kediler ile iyi geçilen bir cins olarak bilinmektedir.
  • Maltese: Malta cinsi olarak da bilinmektedir. Oldukça sakin bir yapısı bulunmaktadır. Aynı zamanda sevimli bir köpek cinsidir. Tam bir aile evi köpeği olarak bilinen bu ırk; kediler ile de aynı ev içerisinde problem yaşamamaktadırlar. Ancak yine de kedilerin bu cins köpekleri tırmalamamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Pug: Yaşam alanlarını diğer köpekler ile ve kediler ile paylaşabilmektedirler. Bulundukları ortamın şartlarına oldukça kısa süre içerisinde adapte olabilme özellikleri bulunmaktadır. Mutluluğa odaklı köpek cinsleri oldukları için daima beraber yaşadıkları insanlardan ve hayvanlardan memnundurlar.
  • Basset hound: Paylaşımcı ve sakin köpek ırklarından biridir. Bakımları aksatılmadıkça ve oyun ihtiyacı karşılandıkça her şeye göz yumabilecek bir köpek cinsidir. Herhangi bir evcil hayvan ile aynı ev içerisinde yaşamasını sorun etmemektedir.
  • Boxer köpek: Oyuncu köpeklerden biridir. Dolayısı ile kedi sahiplenmek isteyenlerin bu süreçte hem kedilerine hem de boxer köpeklerine oyun konusunda gerekli vakti ayıracaklarından emin olmaları gerekmektedir. Aksi takdirde boxer köpek ve kedi arasında sıkıntı çıkabilmektedir. Ancak eğer her ikisine de gerekli vakit ayrılır ise; sıkıntı çıkmadan bir arada yaşayabilmektedirler.
  • Newfoundland: Cüsseleri oldukça büyük olsa da; aynı hane içerisinde yaşadıkları canlılara karşı oldukça ılımlı olan köpek cinslerinden biridir. Kedi ve köpeğin birbirine alışmasında, anlaşmazlık yaşanmamaktadır.

Kedi ve Köpek Birbirine Nasıl Alıştırılır Videolar

Aynı evde kedi ve köpeğin birlikte yaşaması doğru eğitim ve alıştırma teknikleri ile gayet normaldir. Bu konu ile ilgili videolar izlemek isterseniz işinize yarayacak birkaç videoyu aşağıya bırakıyorum.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu