Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Kedi Yıkamak Zararlı mıdır? Yavru Kedi Yıkanır mı?

Kedi yıkamak konusunda bazı kedi sahiplerinin görüş ayrılığına düşme sebeplerinden birisi olarak kedi yıkamak zararlı mıdır sorusu yer almaktadır. 

 Bu yazımızda sizler için yavru ve yetişkin kedilerin ne zaman yıkanması gerektiği ve kedinin neden dolayı zorunlu kalınmadığı durumlarda fazla banyo yaptırılmaması gerektiğiyle ilgili bilgi verirken, yavru kedi yıkamak konusundaki soru işaretlerinizi de ortadan kaldıracağız. 

kedi yikamak 1
kedi yıkamak

Kedi Yıkamak Zararlı mıdır?

Kedi yıkamak zararlı mıdır sorusunun en doğru şekilde cevaplanabilmesi için ilk önce sizin sahip olmuş olduğunuz kedinin cinsini bilmeniz gerekir. Öyle ki Sfenks kedisi için banyo yapmak bir zorunlulukken, uzun tüye sahip olan kediler için bazı zamanlar risktir. Bunun yanında uzun tüylere sahip olmasa da çoğu kedi yıkanmak istemeyecektir.  

Kediniz için yıkanma zorunluluğu yokken, rutin bir şekilde haftalık veya belirli gün aralıkları ile kedinizi yıkamanız yanlıştır. Bunun yerine kedi yıkamak için mecbur kalınan zamanlarda kedinizi yıkamayı tercih etmeniz gerekir. Kedinizi yıkamanız gereken şartlar genelde şu şekildedir: 

  • Tedavi sonrası veteriner yıkanmasını isterse, 
  • Sokağa kaçması ve uygun bulmadığınız farklı maddelere istemediğiniz halde temasta bulunması, 
  • Kedinizdeki egzama, 
  • Deride görülen mantar hastalığı, 
  • Sfenks kedisi gibi derisi belirli aralıklarla nemlendirilmesi gereken kediler, 
  • Kedinizin üzerine dökülen istenmeyen maddeler. 

Sayılan tüm hastalıklarda veteriner kontrolünde tedaviye başlanması önerilmektedir. Hastalık dışında kalan diğer yıkama şartlarına kediniz uyduğu taktirde kedi şampuanı ile evde kedinizi kendiniz dikkatli bir şekilde yıkayabilirsiniz. Ayrıca kedinizi yıkarken kedi şampuanından hariç olarak evde kendiniz için kullanmış olduğunuz şampuanlar ile yıkamamaya dikkat etmeniz gerekir. Kedi şampuanı içerisinde kedilere uygun şekilde tasarlanmış olan formül ile kedinizin tüy sağlığını da korumuş olursunuz.  

Kedinizi yıkamanız gereken durumlar arasında yer alan durumlardan birisi olarak, kedinizin üstüne dökülen maddeler başta gelmektedir. Bu maddeler çamaşır tozu veya çamaşır suyu gibi evde bulunan kimyasal maddeleri etrafta meraklı şekilde gezinirken üzerlerine devrilmesi halinde, dilleri ile kendi tüylerini kediniz temizlemeden sizin kedinizi temizlemeniz gerekir. Kedi yıkamak bu gibi durumlarda oldukça önemlidir. Kedinizin kimyasal maddeyi dili ile yalaması sonucunda oluşacak olan sağlık sorunlarını yıkama ile baştan engellemiş olacağınız için kediniz sağlıklı bir şekilde hayatına devam edecektir.  

Kedisini yıkamak isteyen kişiler genelde sokaktan sahiplenmiş olduğu kediyi yıkayacak veya evinde bulunan kedinin tüy dökmesini azaltmak için yıkamak isteyecektir. Sokaktan alınan yavru kedi yıkanır mı sorusu için cevabımız evet olsa da yavru kediler için genel itibariyle zorunlu kalınmadıkça banyo yaptırılması risklidir ve tercih edilmemektedir. 

kedi yikamak zararli midir
kedi yıkamak zararlı mıdır

Sokaktan alınan ve evinizi açmış olduğunuz kedi yıkamak ile eve sokulamayacağı için sadece banyonun kedi üzerindeki kirlerin tamamını götüreceğini düşünerek banyo yaptırmamalısınız. Sokak kedilerinin çoğunda bulunan kedi bitinin geçmesi için banyodan hariç olarak eve alınmadan önce belirli bir süre balkon benzeri alanda tutulması gerektiğini unutmamanız gerekir.  

Kedi yıkamak isteyen kişilerin gerekli zorunlulukların oluşması halinde kedilerini yıkamaları önemli olduğu için ilk soru kedi nasıl yıkanır yerine, kedimi yıkamama gerek var mı olmalıdır. Özellikle sonbahar ve kış mevsiminde kedi yıkarken çok daha dikkatli olunması gerekmektedir. Bunun nedeniyse kedinin havanın soğuk olmasına bağlı olarak üşüme ihtimalinin daha çok artmasıdır.  

Kedi Nasıl Yıkanır?

Kedi yıkamanın zorunlu olduğu veya yaz ayında nadiren de olsa kedinizin sıcaktan bunaldığını düşünerek yıkamak istediğiniz anlarda kedi nasıl yıkanır sorusunu sorusu için belli adımlar mevcuttur. Uygulanması gereken adımlar şu şekildedir: 

Korunma 

Kedi yıkayan kişiler için bazı zamanlar zorluk yaşanmaktadır. Bazı kedilerin suya karşı korkularından dolayı hırçın olmaları muhtemeldir. Bu gibi durumlarda kedinize zarar vermemek ilk önceliğiniz olacakken, kedinizin de o anın stresi ile size saldırması ile zarar görmekten kaçınmak için üzerinize sizi koruyacak kalın elbiseler giyebilirsiniz. Ayrıca banyoda hırçınlaşarak olan ve size pati atacağınızı düşündüğünüz bir kediyi yıkamak üzereyseniz, banyo öncesi kedinin tırnağını da kesmeniz sizin adınıza iyi olacaktır.  

Kedi Yıkanacak Alan 

Bu adım özellikle havaların soğuk olduğu zamanlarda önemlidir. Banyo yaptıracak olduğunuz kedinizin banyo öncesinde, banyo yaparken ve banyo sonrasında üşümemesi gerekir. Bunun ilk aşaması olan banyo öncesinde kediniz için ortam sıcaklığını ideal hale getirmeniz gerekir. Bunu bulunmuş olduğunuz alanı ısıtarak yapabileceğiniz gibi kediniz banyo yapmadan önce evde bulunan bireylerden birisi duşa girerek de ortam ısısının yükselmesini sağlayabilir.  

Suyun Sıcaklığı 

Suda yıkanmayı zaten sevmeyen kediler, su sıcaklığının soğuk veya çok sıcak olması ile de daha fazla strese girecek ve yıkayan kişiye karşı daha da saldırgan olacaktır. Bu durumu yaşamamak adına kedinizi yıkayacak olduğunuz suyun ideal olduğundan ilk önce sizin emin olmanız gerekir. 

Suya İlk Temas 

kedi nasil yikanir 1
kedi nasıl yıkanır

Suya karşı tedirgin olan kedinizi rahatlatmanız ilk temas öncesi oldukça önemlidir. Suyun ani bir şekilde kedi üzerine dökülmesi halinde kedi birden hırçınlaşabilir. Bu durum suyun yeteri kadar ılık olması halinde bile mümkündür. Kedi nasıl yıkanır sorusunun asıl kritik aşamalarından biri olan bu adımda, kedinizin suya yavaşça alışmasını sağlamalısınız. Bunun için de kedinizin üzerine suyu elinizle yavaşça serperek alıştırabilirsiniz. Ne olursa olsun kediniz stresli olmaya devam ediyor da olabilir. Bu durumda kedinizi gerekli adımlara uyarak, en hızlı şekilde banyo yaptırmaktan başka çareniz kalmayacaktır.  

Kedi Şampuanı Seçim ve Kullanımı 

Kedinin şampuan ile yıkanması aşamasında sorulan soru kedi normal şampuanla yıkanır mı sorusudur. Böyle bir şey kediniz için uygun olmamakla birlikte kedi cildine zarar verici etkilere de yol açabilmektedir. Bundan dolayı kedinin yıkanması için seçilecek olan şampuan, kedilere özel üretilmiş olan şampuanlardan olmalıdır. Ayrıca kedi yıkanırken gözlere şampuan temas ettirilmemelidir. Gerekirse kedinin yüz kısmı ıslak havlu yardımı ile de silinerek, şampuanın göze kaçması engellenebilir. 

Kurulanma

Kedinize banyo yaptırdıktan sonra kurulama aşaması oldukça önemlidir. Kedinin tüylerinin uzun olması bu adımı biraz daha zorlaştırabilmektedir. Durum ne olursa olsun kedinizi en iyi şekilde kurulamanız gerekir. Bu aşamada kedinize zarar vermeden kurulamaya da ayriyeten dikkat etmelisiniz. Kurulama aşamasında havlu yardımı ile kedinizi kurutabileceğiniz gibi kurutma makinesini de kullanabilirsiniz. Kurutma makinesi kullanımı sırasında sıcaklığın en düşükte olduğundan ve cihazın kediden yeterli uzaklıkta olduğundan emin olmanız da son derece önemlidir. 

Kedi yıkamak zararlı mıdır sorusunun sorulmasına neden olan durumlardan birisi stresken, bir diğeri de kedinin banyo sonrasında iyi kurulanmamasına bağlı olarak hastalanma riski olacaktır. Tatbikî bu riskler yetişkin kediler içindir. Ayrıca yavru kediler için banyo yaptırmanın riskleri de bulunmaktadır.  

Yavru Kedi Yıkanır mı? 

Yavru kedi yıkanır mı sorusu aslında, yavru kedi sokaktan bulunmuşsa veya çok fazla kirlenmişse sorulması gereken bir sorudur. Diğer durumlarda zorunda kalınmadıkça yetişkin kedilerde olduğu gibi yıkanması çok fazla önerilmemektedir. Ayrıca yavru kedinin üşümeye bağlı hasta olması da daha büyük bir risk oluşturacağı için ufak kirlerden temizlenmesi için yavru kedinizi evcil hayvanlar için üretilmiş olan tek kullanımlık steril havlu ile temizlemeniz daha uygun olacaktır. 

Yavru kedinin yıkanması sizin için eğer zorunluluksa, kedi normal şampuanla yıkanır mı sorusunu sormadan yavru kediniz için bir kedi şampuanı temin etmenizi öneririz. Bu kısımdan sonra kedinin nasıl yıkanacağını adım adım tarif etmiş olduğumuz kısmı yavrular için de uygulayarak sıkıntısız bir şekilde yavru kediyi yıkayabilirsiniz. 

Ayrıca kedi tüy dökme nedenlerini de buradan okuyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu