Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Kediler Kaç Ayda Doğurur? Kedilerde Doğum Belirtileri

Kediler kaç ayda doğurur? kedisi hamile olan insanlar için çok önemli bir soru. Kedinizin doğumunun yaklaştığını önceden bilmek önemlidir. Bunun için kediler kaç ayda doğurur ve kedilerde doğum belirtileri nedir bilmek gerek.

Kediler kac ayda dogurur.

Kediler Kaç Ayda Doğurur

Kediler kaç ayda doğurur? sorusunun net cevabı 2 aydır. Çiftleşmenin ardından ortalama 60 – 64 gün gibi bir sürede yavruların doğumu başlayacaktır. Hamile patilerde ilginç davranışlar gözleyebiliriz. Bunlar:

  • Sürekli kucağa çıkma,
  • Saklanma ihtiyacı
  • Tatlı miyavlamalar
  • İçgüdüsel koruma
  • Dostundan yardım isteme
  • Daha sevecen olma
Kedi dogum sureci

Gibi farklı, rutinde olmayan davranışlarıyla karşılaşabiliriz. Gebeliğin tüm aşamalarında ona yardımcı olduk ve sona geldik, kedilerde doğumun yaklaştığını nasıl anlarız?

**Kedi doğurduktan sonra yavrunun gelişimini merak edenler Yavru kedilerin ilk 4 haftalık değişimi isimli yazımı okuyabilirler.

Kedilerde Doğum Belirtileri

Kedilerde doğum belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İştahsızlık: Genelde hamile kediler ileri derecede yemek yemeye meyillidirler. Ancak doğuma gün sayarken bu durumda azalma görebiliriz.
  • Göğüste süte benzer sıvı: Anne kedi bunu yalayarak da temizleyebilir ancak göğüs ucunda sütümsü sıvı görmeniz mümkün. Koyu krem renginde olan bu sıvı, gebeliğin son gününde görülecektir.
  • Yuvaya kaçma: tüm canlılar çocuklarını güvenli bir ortamda, tehlikeden uzak dünyaya getirmek isterler. Evin içinde beklentilerini karşılayacak bir yer arayışıyla dönüp durduklarına ya da buldukları o alanda sürekli yaşam sürdüklerine dikkat kesilebilirsiniz. Eğer ev içinde böyle bir ortam bulamazsa doğumu sokağa çıkarak gerçekleştirmeye kalkacaktır.
  • Vücut sıcaklığı: Kedilerin vücut ısıları ortalama 38 derece dolaylarında seyreder. Gebelik başlangıcından beri, günlük bir rutinde onun ateşini ölçerseniz doğumun başladığını fark edebilirsiniz. Normal seyrinde devam eden sıcaklık, doğuma kısa süre kala 1 – 2 derece düşecektir. Önemli not: ateş ölçümünde koltuk altı ya da kulaktan yararlanın, makat bölgesinden asla ateş ölçümü yapmayın.
  • Vulvodan sıvı gelmesi: doğumun başladığı anda, kedinizin vulvosundan sıvı gelecektir. Jinekolojik olarak değerlendirirsek annenin suyunun gelmesi şeklinde de düşünebilirsiniz. Bunun ardından kasılmalar, huzursuzluk baş gösterir.
  • Çok hareket ya da olduğu yere yatma: Kedilerin bir kısmı kasılmalarından doğan acılarını unutmak adına huzursuzca hareket eder, bir bölümüyse olduğu yere yatar ve acısının dinmesini bekler. Bu esnada hafif ağlamalara tanık olabilirsiniz, sakin olun ve kontrolü elden bırakmayın.

NOT: Kedisinin doğumu zor geçenler için ingilizce bir kaynak bırakıyorum. Buraya tıklayarak gidebilirsiniz.

Kedilerde dogum belirtileri

Doğum Sürecinde Kedime Nasıl Yardımcı Olabilirim?

Onu doğal ortamında bırakın, herhangi bir komplikasyon gelişmezse kediniz işleri tek başına idare edecektir. Problem anında iletişime geçeceğiniz, tercihen size en yakını veterineri olsun. Görüntülü arama yoluyla tavsiyelerini siz uygulayabilir, eğer telaşlı bir pati dostuysanız doğuma yakın veterinerinizin yanınızda olmasını talep edebilirsiniz. Tüm yavruların doğması ortalama 60dk gibi bir zaman alabilir, telaşlanmayın ve onu rahatsız etmemeye çalışın. Kediniz yavrularını nefes alması için uyaracak, temizleyecek ve plasenta sıvısından onları kendi doğal yöntemleriyle ayıracaktır. Genellikle yavruya siz müdahale etmeye kalkarsanız, pati dostunuz tehlike hissine kapılabilir. Ancak o doğurduğu yavrularının plasentadan ayrılmasına yardımcı olmuyor, emzirmiyor ve uyarılmalarını sağlamıyorsa devreye siz girmelisiniz:

  • Yeni doğan kediyi doğumdan sonra ilk 2 saat içinde besleyin.
  • Ilık, steril ve nemlenmiş bir bezle hafif hafif masaj yaparak uyarılmasını ve bu esnada temizlenmesini sağlayın.
  • Doğum anında yeni doğan kedilerin gözleri kapalıdır ve sağırdırlar. İlk 15 gün içinde tahminen bu sorunu atlatacaklar panik yapmayın ve ona yardımcı olmaya çalışın.
  • Anne kedinin doğum stresi 24 saati aşarsa, kesinlikle veterinere danışın.
  • Eğer plasenta içindeki yavruyla beraber çıkmaz, rahim yolunu tıkarsa kesinlikle klinik tedavisi şarttır. Bu durumu hafife almayın, kediniz rahim yolunda parçalanan plasenta sebebiyle zehirlenip hayatından olabilir.
  • Yavruları ne amaçla olursa olsun ilk 6 hafta anne sütünden ayırmayın. Anne sütü sayesinde hayatları boyunca kullanacakları bağışıklık düzenini o ilk haftalarda gerçekleştiriyorlar. İlk 3. Hafta tamamlandığında alıştırma mamalarını deneyebilirsiniz.
  • Yavruların babalarını doğum esnasında patilerden uzak tutmalısınız. Çünkü dişisinin bir an önce kızgınlık sürecine girmesini isteyen erkek kedi, yavruları yeme girişiminde bulunabilir.
  • Anne kedi genellikle yavrularının tuvaletlerini popolarını yalayarak yaptırır. Olur da bunu sizin kediniz yapmazsa, Islak bir pamukla yeni patilerin popolarına siz masaj yapın. Lütfen hafif, nazik. 😊
Anne Kedi

Yukarıda gelişecek herhangi bir riske karşı neler yapılacağı, genel kedi doğum süreci bilgileri ve benzer şeyleri dilim döndüğünce anlatmaya çalıştık ve kediler kaç ayda doğurur sorusunun cevabını verdik. Eğer sizin de doğum anılarınız varsa, en tatlı dostunuzun bu kutsal zamandaki hatıralarını yorumlar kısmından bizlere aktarabilirsiniz. Süreci nasıl yöneteceğiniz konusunda aklınıza takılan tüm soru işaretleri için ben yorumlar kısmında bekliyor olacağım.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu