Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Kediler Neden Kumdan Başka Yere İşer? 5 Sebep

Kedi bakımı oldukça keyifli olmakla birlikte, kediler neden kumdan başka yere işer gibi bazı can sıkıcı soru işaretlerinin cevabını kimi zaman aramanıza sebep olur. Genelde kediler içgüdüsel olarak toprağın içerisine tuvaletlerini yapmak isterler ve bu durumda tuvalet kaplarını kullanırlar. Fakat kimi zaman bu durum bazı sebeplere bağlı olarak gerçekleşmeyebilir ve kedinin tuvalet kabı içerisine, tuvaletini yapmasına mâni olabilir. Çeşitli sebeplerden dolayı tuvaletini kap içerisine yapmayan kedi, sahibinin kediler neden çişini başka yere yapar gibi sorular sormasına sebep olur. Evde beslenen kedilerin tuvalet ihtiyaçlarını giderecekleri tek alanı olan tuvalet kabının kediler tarafından kullanılmaya devam edilmesi nasıl sağlanır ve kedim neden kum dışına işiyor sorununun sebeplerini yazımızın devamında anlatacağız. 

Kediler neden kumdan başka yere işer sorusunu soran kişinin, ilk olarak kedinin herhangi bir sağlık sorununun olup olmadığına bakması gerekir. Bunu kişinin kendisi tam olarak bilemeyebilir. Bundan dolayı yazımızda belirteceğimiz 5 sebebe bağlı olarak kediniz çişini kum kabı dışına yapmıyorsa, soruna neden olan durumu bulmak için bir veteriner hekime kedinizi götürmeli ve sağlık sorunu yaşayıp yaşamadığını detaylı şekilde kontrol ettirmelisiniz. Kedinizi veteriner hekime götürmeden önce mutlaka kontrol etmeniz gereken sebepler şunlardır: 

1. Kum Kabı Pis Olması 

Evde beslemekte olduğunuz kediler, titizliğe son derece önem verirler. Eğer tuvalet kabında bulunan kum kirliyse ve düzenli olarak temizlenmiyorsa, kediniz bu duruma bağlı olarak kuma çişini yapmak istemez. Bunun yanında kedi için eğer kum yüksekliği yeterli değilse, dışkısını kapatamayacak ve bu durum da kedinin aynı şekilde tuvaletini kum kabı içerisine yapmasına engel olacaktır. Eğer kedinizin rahat etmesini istiyorsanız, mutlaka kum yüksekliğini 7 cm yapmalısınız.  

Kum kabının pis olması sorununu çözmek için düzenli olarak kum temizliğinin yapılması gerekir. Kum kabını temizleme süresi size kısa geliyor ve daha uzun aralıklar ile temizlemek istiyorsanız, Oprobiotic doğal koku giderici kum satın alabilir ve kumun içerisine bu ürünü serpiştirebilirsiniz. Eğer kedi kumunuzun içerisine Oprobiotic serpiştirirseniz, kum kokuları içerisine hapsedecek ve kum kalitesi artacaktır. Kedinizde kokusuz ve temiz bir kum içerisine tuvaletini daha rahat yapacağı için kedi neden başka yere işer sorunu ile uğraşmanıza gerek kalmayacaktır. 

2. Kediniz Seçicidir 

Kedi bakımı yapan kişilerin de bildiği gibi kediler oldukça seçici hayvanlardır. Bu durum tuvalet kabı içerisine konulan kumlar için de geçerlidir. Eğer kedinizi ilk defa kuma alıştırıyorsanız, kedinize seçim yapma hakkı sunmalısınız. İlk etapta 2 farklı kum tercihinden hangisini seçerse, kedinizin tuvalet kabında bu kumu kullanmaya devam etmeniz en iyisi olacaktır. Böylece kediler neden kumdan başka yere işer sorusu ile karşılaşma ihtimaliniz oldukça azalacaktır. 

3. Kum Kabı Yeri 

Kediler için tuvalet kabının yeri oldukça önemlidir. Bu durumu dikkate almalı ve buna uygun şekilde yer seçimi yapmalısınız. Kumu dışında kedi neden başka yere işer sorusu için özellikle bu sebep, dikkat edilmediği zaman kedi sahiplerinin başını ağrıtacak ilk sorunlardan biri haline gelebilir. Bundan dolayı kediniz kum kabı dışına çişini yapmadan, kedinizin kum kabının doğru yerde olduğundan emin olunuz. Böylece kedi çişi neyle temizlenir sorusunu sormak zorunda kalmazsınız.  

Kedi tuvalet kabı için seçim yapılırken şunlara dikkat etmeniz gerekir: 

  • Tuvalet kabının sessiz bir ortamda olması, 
  • Kediniz tuvaletini yaparken onu rahatsız edecek kişilerin sürekli kap yanında dolaşmaması gerekir. 

Yukarıda saymış olduğumuz iki maddedeki gibi kedinizin tuvaletini yaparken ortamın sessiz olması ve kedi mahremiyetine önem verdiği için tuvalet ihtiyacını giderdiği sırada, tuvalet kabı etrafında kimsenin olmaması gerekir. 

kediler neden cisini baska yere yapar
kediler neden çişini başka yere yapar

4. Kap Seçimi 

Kediler neden kumdan başka yere işer sorusu için bir diğer önemli sebep ise kedinin kum kabını sevmiyor olmasıdır. Kum kabının kapalı olması, kedilerin amonyak kokusunun daha fazla belirgin olmasına bağlı olarak tuvaletlerini kum içerisine yapmalarına engel olabilir. Kedinizin tuvalet kabını beğenmemesinin bir diğer nedeni de tuvalet kabının küçük olmasından dolayı olabilir.  

5. Stres 

Kediler neden kumdan başka yere işer sorusu için sayacağımız son sebep ise strestir. Strese bağlı olarak kedinizde birçok davranış bozukluğu gözlemleyebilirsiniz. Bu davranış bozukluklarından birisi de kedinizin çişini tuvalet kabı dışına yapmasıdır. Eğer kediniz yakın bir zamanda yaşamış olduğu duruma bağlı olarak stres olmuş ise kedinizin tuvalet kabı dışına işemesi ve sizin de kediler neden çişini başka yere yapar araştırmaya başlamanız gerekebilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınız zaman kedinizin strese girmesine neden olan durumu bulmalı ve ortadan kaldırmalısınız. Aynı zamanda kedinizin çiş yapmış olduğu alanları belirlemeli ve kedi çişi ne ile temizlenir? Bilgi sahibi olmanız gerekir. Kısaca açıklamamız gerekirse, kimyasal olmayan ama kokuyu da ortadan kaldıracak ürünler ile çiş yapılan bölge temizlenmelidir. Temizlik sırasında enzimatik temizleyici ürünler ve sirke ile koku sorununu tamamen ortadan kaldırmanız mümkün olacaktır.  

Ayrıca yetişkin kediye nasıl tuvalet eğitimi verilir yazısını da buradan okuyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu