Kedi Sağlığı

Kedim Tuvaletini Neden Evin İçine Yapıyor?

Kedim tuvaletini evin içine yapıyor ne yapabilirim? Bu konuda yazmaya bir takipçimizin sorması üzerine yazmaya başladım. Soru tam olarak şöyleydi; Kedim tuvaletini neden halıya yapıyor? Kedimin tekrardan kum kabına yapması için ne yapabilirim?

Soruyu aldıktan sonra soran kişiye gerekli yanıtı verdik fakat yine bu tip sıkıntı yaşayan insanların yararlanabileceği bu yazıyı hazırlamaya karar verdim. Kedilerimizin ara sıra meydana getirdiği bu durum biz kedi sahiplerinin pekte istediği bir şey değil. Şimdi kedimiz tuvaletini neden kum kabının dışına yapar? ve bunu engellemek için bazı pratik ipuçları nelermiş hep beraber bakalım.

Kedim Tuvaletini Evin icine Yapiyor
Kedim Tuvaletini Evin içine Yapıyor

Kedilerde Tuvalet Alışkanlığı Nedir?

Yavru kediler 5-7 haftalıktan itibaren kum kabını nasıl kullanacağını öğrenmeye başlar. Bunu gerek annesinden görerek gerek sizin verdiğiniz eğitimle yapar. Sağlıklı bir kediden beklediğimiz şey birkaç aylık olduktan sonra tamamen kaba alışması, tuvaletini kendi başına gidip buraya yapması ve üzerini kumla kapatmasıdır. Genelde tüm sağlıklı kediler bunu doğru şekilde yapar.

Eğer kediniz birden tuvaletini kum kabının dışında bir yerlere veya halıya yapmaya başladıysa burada bir sıkıntı var demektir.

Kedi Tuvalet 10

Kedinin Tuvaletini Halıya Yapma Sebepleri Nelerdir?

Kediniz tuvaletini bir anda dışarı yapmaya başladıysa bunun sebepleri şunlar olabilir;

  • Herhangi bir hastalık.
  • Yüksek stres seviyesi.
  • Evde herhangi bir büyük değişiklik. (Stres yaratır)
  • Kumunun veya kum kabının çok pis olması.
  • Kum kabının küçük gelmesi.
  • Kumun az gelmesi.
Kedi Tuvalet 5

Kediniz Tuvaletini Kabın Dışına Yapmaya Başladıysa Hasta Olabilir

Hastalık konusunu kesinlikle göz ardı etmemeniz gereken bir konudur. Kediler hastalık durumlarında genelde yemekten, sudan kesilirler ve bunun yanında ani davranış değişiklikleri gözükebilir.

Kediniz tuvaletini halıya yapmaya başladıysa şu sorunlardan dolayı olabilir;

  • İdrar Yolu Enfeksiyonları: İdrar yolu enfeksiyonları kediniz için gerçekten acı verici olabilir. Böyle durumlarda stres yapan kedi kum kabına gitmek yerine yeni çözüm yolları aramaya başlayabilir. Ayrıca daha önce kum kabında tuvaletini yaparken canı yanan bir kedi kum kabını acıyla ilişkilendirebilir.
  • Yaşa Bağlı Sorunlar: Kediniz yaşlandıkça tuvaletini kum kabının dışına yapmasına neden olabilecek sıkıntılar yaşayabilir. Hatta yapılan bazı araştırmalarda yaşlı kedilerde bunama belirtileri bile görülmüştür. Yani kediniz yaşlıysa kum kabına yapması gerektiğini unutuyor olabilir.
  • Yeni Yiyeceklere Tepki: Yakın bir zamanda kedinize farklı bir şey yedirdiyseniz veya kedinizin mamasını değiştirdiyseniz sorun bu olabilir. Ani değişim kedinizin sindirim sisteminde sıkıntı yaratmış ve ani dışkılamaya neden olmuş olabilir.
  • Sindirim Sorunları: Kabızlık ve ishal bu sorunların başında gelir. Kabız veya ishal olan kedide ani dışkılama isteği, kutuya yetişememe ve buna bağlı olarak dışarıya dışkılama davranışı gelişebilir.
Kedilerde Stres

Kedilerde Stres Sebepli Ev İçine Tuvalet Yapma

Kediler ev içine tuvalet yapma davranışını aşırı stresli oldukları durumlarda da gerçekleştirebilir. Örneğin bir kere evde çekim yapmak için ışık sistemlerini odama taşıdığımda bu ışıkları ilk defa gören kedim yorganımın üzerine işemişti 🙂

Yani evdeki büyük değişiklikler veya buna benzer kedinizi stres altına sokabilecek herhangi bir durum kedinizin olduğu yere idrar ve dışkı yapmasına sebep olur. Stres kaynaklı dışkılamayı en iyi veteriner hekimler bilir. Stresli bir kedi geldiğinde muayene masasının üzerini bolca idrar ve dışkı yapar. 🙂 Kokusu burnunuza kadar geldi değil mi? 🙂

Kedi Tuvalet 4

Diğer Davranış Problemleri

  1. Eve yeni bir kedi geldiğinde kediniz beklenmedik davranışlar sergileyebilir. Örneğin aniden yeni gelen kediye karşı bölge belirlemesi yapar. Bunu kızgınlık dönemindeki idrar püskürtmeyle karıştırmayalım. Bildiğiniz işeyebilir.
  2. Kedinizin kumunun tamamen temiz olduğundan emin olun ve en az iki günde bir mümkünse günde bir kutusundaki idrar ve dışkıları kürek yardımıyla temizleyin.
  3. Sadece dışkıları temizlemekle kalmayın. Kum ağır kokmaya devam ediyorsa kumu değiştirin ve tuvalet kutusunu güzelce yıkayın.
  4. Kum değişikliği de bazen kedinizin ev içine veya halıya tuvaletini yapmasına neden olabilir. Bir anda ince taneli kumdan kalın taneliye geçmek veya bir anda farklı kokuda bir kum kullanmak kedinizi rahatsız edebilir. Tabi bu kedinizin karakteriyle ilgilide bir durumdur.
Kedi Tuvalet 7

Kedinizin Tuvaletini Ev İçine Yapmasına Nasıl Engel Olursunuz?

Öncelikle bu durum hastalık kaynaklı ise altta yatan hastalığın tespit edilmesi ve tedavi edilmesi gerekiyor. Hastalık durumunun ortadan kalktığını veya diğer sebeplerle dışarıya tuvaletini yaptığını düşünerek yapmanız gereken şeyleri tek tek açıklayım.

1-) Tüm Tuvalet İzlerini Temizleyin

Kediniz bir bölgeye idrar veya dışkı yaptıysa o bölgeyi iyice temizleyin. Mümkünse temizlerken evcil hayvan idrar ve dışkı temizliği için özel ürünlerden kullanın. Bu sayede o bölgedeki idrar ve dışkı kokusunu yok edersiniz. Eğer o bölgede koku kalırsa kediniz orayı düzenli olarak tuvaletini yapması gereken yer olarak ilişkilendirebilir.

Kedi Tuvalet 6

2-) Kedinizin Tuvalet Kutusu Gözden Geçirin

Başta anlattığım gibi öncelikle kedinizin tuvalet kutusunu temizleyip kumunu yenileyin. Daha sonrasında gözlem yapın. Kediniz tuvalet kutusunda rahat mı? Tuvalet kutusu küçük olabilir ve kediniz içinde rahat edemiyor olabilir veya kum seviyesi düşük olabilir. Eğer kap küçük geliyorsa yeni bir kedi tuvaleti almalısınız. Kum alçaksa önerilen kum seviyesi ortalama 7 cm dir.

Kedi Tuvalet 9

3-) Stres Seviyesini Azaltın

Kedinizin stres seviyesini azaltmak bu konuda çok fazla işinize yarayacaktır. Örneğin onunla sevdiği bir oyunu oynayabilir, evin içinde rahatsız olduğu bir şey fark ettiyseniz kaldırabilir veya kedinizi rahatlatmak için bazı ürünler kullanabilirsiniz. Örneğin bazı kedilerde Kedi Nanesi (Catnip) kedinin stresini azaltmak için iyi bir yol olabilir.

Bu adımda kedinizin neyden dolayı strese girdiğini anlamak çok önemlidir. Bu durumu iyi bir gözlemle fark edebilirsiniz.

Kedilerde Stres 3

4-) Günlük Rutinlerini Daha İyi Hale Getirin

Kedinize zaman ayırarak, onunla oyun oynayarak, rahat bırakmanız gerektiği yerde rahat bırakarak gününü daha iyi geçirmesini sağlayın. Mama ve suyunu belirli bir düzen içinde verin ve bu düzeni bozmayın. Ona ihtiyaç duyduğu sevgiyi, ilgiyi ve merhameti gösterirseniz kum kabının dışına tuvalet yapma gibi antisosyal davranışlar geliştirme ihtimali azalacaktır.

Kedilerde Stres 2

5-) Son Olarak Sabırlı Olun

Kedinizin kum kabı dışına tuvalet yapma huyu bir gün içinde değişmeyecektir. Bu nedenle kedinizi aşırı derecede baskılamaktan, ona kızmaktan kaçının. Bu onu daha fazla strese sokacaktır. Olabildiğince nazik davranın ve yukarıda anlattığım adımları uygulayın. Eğer kedinizde bir hastalıktan şüpheleniyorsanız mutlaka veteriner hekiminize başvurun. Unutmayın sabır her konuda en önemli anahtardır.

Kedi Tuvalet 2

Evet sevgili Evcilblog.com takipçileri, sizlere kedilerin ev içine tuvalet yapması hakkındaki tüm bilgilerimi aktardım. Umarım yazıyı faydalı bulmuşsunuzdur. Tüm sorularınızı yorum kısmından veya Soru/Cevap bölümünde sorabilirsiniz. Bol patili günler dilerim 🙂

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu