Kediler Neden Tüy Döker?
Kediler neden tüy döker sorusunun sorulma sıklığının artacağı bazı durumlardan dolayı kedinizin tüy dökme durumunda artış olabilmektedir. Kedinizin tüyündeki dökülmeyi artıran sebepler değişiklik göstermektedir. Kimi zaman kedide görülen hastalık tüylerin dökülmesine neden olurken, bazı zamanlar da kedinizin kızgınlığa girmesi tüy dökülmesine neden olabilir. Fakat kediler için tüy dökülmesine neden olan tek sebep bunlar değildir. Kedi tüy dökmesi mevsimler arası geçişte de olmaktadır.
Gerekli koşullar sağlandığı ve kediniz kendini rahat hissettiği taktirde, kediler neden tüy döker sorusunu çok daha az sormaya başlarsınız. Tüy sıkıntısı çekmemek adına Sfenks türü kediler sahiplenilebilir. Bu sayede kedinizde tüye bağlı sıkıntı yaşamazsınız. Fakat Sfenks kedisinde de sizi zorlayacak bazı durumlar yaşanabilir. Bunlardan birisi olarak, bu kedilerin derisi üzerinde diğer kedilere kıyasla daha çok yara oluşabilme ihtimali bulunması olabilir. Bundan dolayı da bu tür kediler sahiplenilince de kedinizi daha çok banyo yaptırma ihtiyacınız oluşacaktır.
Kedi sahiplenmek isteyen kişiler, mevsim geçişlerinde mutlaka kedilerinin üzerinde bulunan tüylerin döküleceğini bilmeleri gerekir. Peki bu olay yılda kaç defa ve ne zamanlar gerçekleşir?

İçerik
Kedilerin Tüy Dökme Mevsimi Ne Zaman?
Ev içerisinde normalden fazla tüy bulmaya başladığınızda, kedilerin tüy dökme mevsimi ne zaman olduğunu bilmeniz gerekir. Buna göre kedinizin farklı bir durumu olup olmadığını da belirleme şansınız artacaktır. Kediler ilkbahar ve sonbaharda normalden daha fazla tüy dökmektedir. Bu duruma engel olmanız mümkün değildir. Mevsim geçişlerinde, senede 2 defa olmak üzere kediniz üzerindeki tüyleri yenilemektedir. Bu sayede kış ve yaz aylarına kendilerini hazırlayabilmektedirler. Bunun yanında kedinizin mevsim geçişi olmamasına rağmen, tüy dökme durumları da olabilmektedir.
Kedilerin Tüy Dökmemesi için Ne Yapılır?
Kediler mevsim geçişine bağlı olarak tüy dökmüyorsa, ilk önce tüy dökülmesine neden olan sorun bulunmalıdır. Bu sorunları sırasıyla sayacak olursak;
- Vitamin eksikliği,
- Kızgınlık Dönemi,
- Mama seçimleri,
- Hastalık,
- Sıvı eksikliği,
Üst kısımda saymış olduğumuz 5 maddeye dikkat ettiğiniz taktirde, kedinizde yaşadığınız veya yaşayacak olduğunuz tüy dökülmesi sorununa da engel olmuş olursunuz. Bu maddelerin kimisi doğal olarak uygulanabilirken, kimisindeyse vitamin takviyesi veya veteriner hekim tarafından sağlanacak desteğe ihtiyaç duyulabilir.
Kedi Tüy Dökülmesi Vitamin
Kedi tüy dökülmesi vitamin eksikliği kaynaklı olabilmektedir. Burada sizin devreye girmeniz ve kedinize tüy sağlığını destekleyecek vitamin takviyesi almanız gerekir. Bu vitamini Supravet Biotine kedi vitamini ile sağlayabilirsiniz.
Kedilerin vitamine bağlı yaşamış oldukları tüy dökülmelerinin temel nedeni, vücutlarında oluşan çinko ve B vitamini eksikliğidir. Supravet Biotine kedi vitamini ile de oluşan B vitamini eksikliği giderilmekte, vitamin içerisinde bulunan çinko takviyesi ile de kedilerinizin gerekli ihtiyaçları giderilmektedir. Böylece tüylerin vitamin eksikliğine bağlı dökülmesi engellenirken, kedinizin tüy parlaklığı da daha canlı hale gelecektir. Ürünü alırken kullanım talimatlarına bakmanız ve uygun dozaj ile kullanmanız son derece önemlidir!

Kedi Hastalıkları
Kedi hastalıkları yüzünden kedinizin tüy dökmesinde artışlar yaşanabilir. Kimi hastalıklar evde gerekli uygulamalar yapıldığı taktirde iyileşebilir. Bunun yanında kedinizin hastalığını iyileştiremeyeceğiniz ve veteriner hekim desteğine ihtiyaç duyacağınız anlar olabilir. Gerekli tedaviler sonucunda kediniz hastalığı atlattığı taktirde tüylerin dökülmesinde azalma gözlemlenecektir.
Kedi Tüy Dökülmesi Engellemek için Doğal Yöntemler
Kısa tüylü kedi veya uzun tüylü kedi bakmanız hiç fark etmez. Kedi tüy dökülmesi doğal yöntemler ile çok daha az olabilir.
Kedi Tarama
Kediniz için düzenli olarak yapacak olduğunuz tarama işlemleri sonucunda daha az tüy dökülmesi olacaktır. Tarama işlemini tüy toplama eldiveni ile veya kedi tarağı ile yapabilirsiniz. Kedinize uygun tarak veya eldiveni volipet üzerinden seçebilirsiniz. Tarama işlemi ile kedideki tüy sağlığını koruyacağınız gibi deri sağlığını da korumuş olursunuz.
Kızgınlık Dönemi
Her kedi kızgınlık dönemine girebilmektedir. Bu zamanlarda kedinizin stres seviyesi artacak ve buna bağlı olarak tüy dökülmesinde artış olacaktır. Buna engel olmak ve kızgınlık dönemi ile kedi sahiplerinin farklı sorunlar ile karşı karşıya kalmaması için kediler kısırlaştırılmaktadır.
Mama Tercihi

Kediler neden tüy döker sorusuna büyük ölçüde bu maddede cevap verebiliriz. Kediniz için seçmiş olduğunuz mama, tüy dökülmesine neden olabilmektedir. Mama seçimi doğru şekilde yapıldığı taktirde, kediniz için tüy dökme sorunu %50-60 oranında sona erecektir. Diğer saydığımız uygulamaları da elinizden geldiğince yaparak, kediniz için en sağlıklı sonucu alabilirsiniz.
Mama tercihi ile tüy dökülmesi azaltabilmek için mamanın kalitesini ve kedinize uygunluğunun tercihini en doğru şekilde yapmanız gerekir. Bunun için güvenilir markalar ve alışveriş siteleri tercih edilmelidir. Kedinize uygun mamayı da yavru, yetişkin veya kısır kedinize göre seçmeniz gerekir. Sınıflandırmış olduğumuz kategorilerde yer alan her kedinin protein ihtiyacı farklı olacaktır. Doğru mama tercihi ile kedinizin tüy sağlığını korumuş olacaksınız. Bunun yanında kedinizde oluşacak diğer sağlık sorunlarına engel olmak için de doğru mama tercihiniz önemlidir
Sıvı Eksikliği
Kediniz yeterli miktarda su tüketmediği taktirde de tüy dökebilir. Buna engel olmak için günlük olarak kediniz için taze su koymanız gerekir. Bunun yanında kediler hareketli sulardan sıvı ihtiyacını karşılamayı daha çok sevmektedirler. Su kabı tercihinizi de buna uygun yaptığınız taktirde, sıvı eksikliğine bağlı olarak yaşanacak tüy dökülmesini engelleyebilirsiniz.
Kediler neden tüy döker sorusunu en detaylı şekilde açıkladık ve kedinizin tüy dökmesini en aza indirmek adına yapabileceğiniz uygulamaları anlattık. Ayrıca kedinizi kısırlaştırmayı düşünüyor veya kedinizde olması muhtemel hastalıkları öğrenmek istiyorsanız, evcilblog sitemiz içerisindeki diğer yazıları da buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.