Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Kedilerde Dışkılama Sorunu (Davranış Bozuklukları Sonucu)

Kedilerde dışkılama sorunu birçok nedene bağlı olarak gerçekleşiyor olabilir. Bu nedenler arasında kedilerde davranış bozuklukları sonucu dışkılama problemlerinin ortaya çıkma durumu da görülmektedir. Normalde her kedi kendi temizliği konusunda oldukça titiz olmaktadır. Buna bağlı olarak da tuvalet alışkanlıkları konusunda sahiplerinin eğitim verildiği andan itibaren zorluk çıkarmamaktadırlar. Fakat eğitimli olmasına rağmen, kedim neden tuvaletini eve yapıyor sorusunu soruyorsanız, yolunda gitmeyen bir şeyler olduğu söylenebilir. 

Kediniz tuvaletini eve yaptığı zaman, ilk olarak sorunun ne olduğunu bulmanız gerekir. Sorun belki de şunlar olabilir: 

  • Kediniz hasta olabilir, 
  • Tek başına belirli bir süre boyunca alışkın olmadığı halde odada tek kalmış olabilir, 
  • Aniden korkmuş olabilir. 

Yukarıda saymış olduğumuz durumlar ve bunlara benzer verilebilecek bazı örneklere bağlı olarak, kedim ilk defa kakasını eve yaptı cümlesini kurmanız normal olabilir. Yaşanılan olaya bağlı olarak bir seferliğine kediniz bu durumu gerçekleştirmiş olabileceği gibi uzun süre boyunca tuvaletini eve yapma girişiminde de bulunma ihtimali vardır. 

Karşılaşmış olduğunuz bu sorun neticesinde, kedilerde dışkılama sorunu çözümü için kedinize kesinlikle ceza vermemeniz gerekir. Aslında kedinize o anki öfkeniz ile verecek olduğunuz ceza, ileriki süreçte tekrardan size yansıyacaktır. Böyle anlarda kedilere ceza verilmesi ve istenmeyen şekilde müdahale edilmesi durumunda, kedilerde davranış bozuklukları ortaya çıkabilir. Bu durum da kedinizin daha korkak ve her türlü durumdan tırsan bir canlı haline gelmesine neden olabilir. 

Kedim İlk Defa Kakasını Eve Yaptı 

Kedim ilk defa kakasını eve yaptı diyorsanız, dışkının bulunmuş olduğu alanı koku kalmayacak şekilde temizlemeniz gerekir. Kedilerin koku alma duyuları oldukça gelişmiştir ve siz kedinizin tuvalet kabı kumu dışında bir yere tuvaletini yaptığını park etmenize rağmen herhangi bir temizleme işlemi yapmazsanız, kediniz aynı noktaya tekrardan tuvaletini büyük ihtimalle yapacaktır. Bu bölgeyi temizlemenin ardından, ek bir önlem olarak da yapabileceğiniz müdahale portakal veya mandalina kabuğunu tuvalet yapılmasını istemediğiniz bölgeye koymak olabilir.  

Kedim Neden Tuvaletini Eve Yapıyor? 

Her kedi için kedim neden tuvaletini eve yapıyor sorusuna verilecek olan cevap farklılık gösterebilir. Fakat yazımızın devamında bu soru için en sık karşılaşılan problemler ve bu problemler karşısında bulunabilecek çözümlerden bahsedeceğiz. Kedinizin bir hastalığı var olabilir, huzursuzluğu olabilir veya kum kabına çeşitli nedenlerden dolayı tuvaletini yapamadığı için üriner sistemde rahatsızlık yaşıyor olabilir. Buna bağlı olarak da kedi ishal olarak, istemeden de olsa dışkısını kum kabı dışına yapabilir. 

Kedi hastalığı nedeniyle tuvaletine kum dışına yapıyorsa, kedilerde kanlı dışkılama da görülmesi muhtemeldir. Dışkının şekline ve katı mı yoksa cıvık mı olduğuna bakarak, kedinizin sağlığı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Bunun yanında kediniz kum kabının yeterince temizlenmemesi ve kokuyor olmasından dolayı da kuma tuvaletini yapmak istememiş olabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınız takdirde, Oprobiotic doğal koku giderici kum kullanarak, kedinizin tuvalet kumunun kalitesini arttırabilir ve ortalığa istenmeyen kokuların yayılmasına engel olabilirsiniz. 

Kedilerde dışkılama sorunu nedenleri arasında sayılabilecek bir diğer durum ise kedinin yaşlı olmasına bağlı olarak, kedi tuvaletinin bulunmuş olduğu alana varamadan tuvaletini yapmasıdır. Bu duruma engel olabilmek için ise çözüm yolu oldukça basittir. Kedinin daha rahat ulaşabileceği ve merdiven gibi kedinin tuvalete ulaşmasını zorlayacak engellerin olmadığı yerlere tuvalet kabının konulması sayesinde sorun ortadan kalkacaktır. 

Kedilerde davranış bozuklukları ve tuvaletlerini kum dışına yapmalarına neden olacak nedenler arasında yabancı misafirler de yer alabilir. Burada kastetmiş olduğumuz eve çağırdığınız arkadaşlarınız veya kedinizin daha önce hiç karşılaşmadı yabancı hayvanlar olabilir. Bu durumlara karşı alabileceğiniz önlem ise hayvanlar için eğer yabancı hayvan evde kalmaya devam edecekse, duruma kedinizi yavaş yavaş alıştırmanız gerekir. Eve çağırmış olduğunuz arkadaşlarınızdan çekindiği ve strese girmesi halinde de kedilerde dışkılama sorunu çözümü olarak, arkadaşlarınızın geldiği vakitlerde kedinizi kendi odasında oyuncakları ile güzel vakit vakit geçirmesini sağlamanız sorunu çözecektir.  

Ayrıca kedi neden kumuna tuvaletini yapmaz? yazımızı da okuyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu