Kedi Sağlığı

Kedilerde En Çok Görülen 10 Hastalık

Kediler şüphesiz evimizin neşe kaynakları. 🙂 Fakat kedi sahipleri çok iyi bilir ki iyi bakılmadıklarında birçok hastalıkla karşı karşıya kalabiliyor hatta hayatlarını kaybedebiliyorlar. Böyle bir durumla kimse karşılaşmak istemez. Bu nedenle bu yazımızda kedilerde en çok görülen 10 hastalık konusunu ele almaya karar verdik.

Kedilerde En Cok Gorulen 10 Hastalik
Kedilerde En Çok Görülen 10 Hastalık

Kedilerde Sağlık Sorunları

Kedilerde en sık rastlanan 10 hastalığın neler olduğu şu şekilde sıralanabilir:

  • Deri Rahatsızlıkları
  • İdrar Yolunda Enfeksiyon
  • Kulak Enfeksiyonu
  • Apse Oluşması
  • Kedi Nezlesi
  • Hipertiroidi
  • Mide Rahatsızlıkları
  • Şeker Hastalığı
  • Böbrekte İltihaplanma
  • Konjunktivit

Kedilerde hastalık insanlarda olduğu gibi farklı belirtiler ile ortaya çıkabilir. Birçok kedide görülebilen bazı rahatsızlıkların engellenmesi veya erken tedavi edilmesi önem taşır. Daha ciddi durumlara yol açmaması ve ölümcül olmaması için önlemler alınmalıdır.

Hasta Kedi

Kedilerde Deri Rahatsızlıkları

Kedilerde oluşan deri iritasyonu belirli bölgelerde şiddetli kaşınma hissi uyandıran bir rahatsızlıktır. Günümüzde veterinere gidenlerin %40’ının deri problemi bulunmaktadır. En yaygın belirtileri arasında kedinin tüylerinde dökülmeler veya yaralar oluşması bulunur. Şiddetli şekilde tırnaklarıyla kendini kaşımasından dolayı derisinde yaralar oluşur. Açılan yaralara müdahale edilmediğinde iltihaplanması ve mikrop kapması söz konusu olabilir. Mantar hastalığı veya farklı bakterilerden dolayı oluşmuş ise kesin nedeni veteriner tarafından tespit edilir.

Önerdiğim Yazılarım: Dişi Kedilerde Kısırlaştırma Neden Önemlidir? (Ovariohysterectomy)

Kedilerde İdrar Yolunda Enfeksiyon

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu yaygın olarak görülen rahatsızlıklardan birisidir. Çiş yaparken ortaya çıkan belirtilerle anlaşılır. Kedinin çiş yaptığında zorluk yaşaması, kum dışında başka yere yapması vb. semptomlar olduğunda şüphelenilmelidir. Çiş yaparken yaşadığı zorlanmadan dolayı birtakım sesler çıkarabilir. Erkelerde dişilere göre daha sık ortaya çıkan bir durumdur. Bu tip durumlar görüldüğünde veterinerden yardım alınmalıdır.

Kedi problemleri

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu

Kedilerin kulağında enfeksiyon oluşması akıntı veya kötü koku gibi belirtiler gösteren bir durumdur. Kulak içinde sürekli oluşan kaşınma hissi yara oluşmasına neden olabilir. Kedide huzursuzluk ve normalde olmayan davranışlara sebep olabilir. Belirtiler görüldükten kısa süre sonra tedavi edilirse ciddi bir sorun oluşturmamaktadır. Veteriner tarafından rutin olarak yapılan kulak kontrolleri sayesinde hastalığın ilerlemesi önlenir. Kulakların düzenli olarak temizlenmesi ve kulak akıntısı için solüsyon kullanılması enfeksiyonu önleyebilir.

Kedilerde Apse Oluşması

Kedilerde oluşan apse genellikle kediler arasında edilen kavgalar sonucu oluşur. Farklı kedilerin ısırması veya tırmalaması yüzünden iltihaplı şişlikler oluşabilir. Kedilerde apse bulunan yerlerde şişme ve aşırı hassaslık gözlenir. Enfeksiyon oluşan bölgede sıcaklığın yüksek olması da apsenin belirtilerindendir. Apsenin tedavi edilebilmesi için yerinin ve ne kadar ciddi olduğunu anlaşılması gerekir. Kedilerde deri altında apse bulunuyorsa iltihaplı bölgenin boşaltılması gerekir. Operasyondan sonra veteriner tarafından antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Antibiyotik kullanılırken ilaç saati ve dozunun belirtilen şekilde kullanılması önem taşır.

Kedi Deri Rahatsizliklari

Kedilerde Nezle

Kedilerin nezle olması bulaşıcı bir durumdur. Farklı kedilerin bir arada bulunduğu ortamlarda hızlı şekilde yayılım gösterir. Kedi nezlesine FVR virüsü diğer adıyla feline calicivirus neden olur. Kedilerde öksürük, ateş yüksekliği, yeme bozuklukları, burun akması gibi durumlar gözlendiğinde veterinere danışılmalıdır. Göz akıntısının sıklıkla görüldüğü nezlede ağız içinde yara oluşumu da görülebilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan yavru kedilerde görüldüğünde ölümcül sonuçlara yol açar. Kedilere düzenli olarak aşılama yapılarak hastalığın önüne geçilebilmektedir.

Kedilerde Hipertiroidi

Kedilerde hipertiroidi oluşması tiroid bezlerinin olması gerekenden fazla çalışması ile gerçekleşir. Vücutta tiroid hormonun çok salgılanması kedilerde birtakım belirtilere yol açar. Kedilerde iştah artarken kilo vermenin görülmesi hipertiroidin en yaygın belirtilerindendir. Aşırı su içme, tüy dökülmesi gibi durumalar da ortaya çıkabilir. Tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Tedavi edildikten sonra kedi eski haline döner.

Kedi Eklem Rahatsizliklari

Önerdiğim Yazılarım: Kedim Tuvaletini Neden Evin İçine Yapıyor?

Kedilerde Mide Rahatsızlıkları

Kedilerde mide hastalıkları sık rastlanan rahatsızlıklardandır. Farklı sebeplerden dolayı mide hastalıkları oluşabilir. Hassas mide yapısına sahip olan kedilerde reflü, gastrit ve iltihaplanma gibi durumlar görülebilir. Hazmedilemeyen yiyecekler, virüsler, farklı cisimler yutulması mide hastalıklarının sebeplerinden olabilir. Mamasını yedikten sonra kusma vb. durumlar görülmesi mide iltihaplanmasının işareti olabilir. Kusma durumu yaygın olarak tüy ve tüyde bulunan pisliklerin yutulması sonucu da gelişebilir.

Kedilerde Şeker Hastalığı

Kedilerin diyabet olması insanlardakiyle aynı şekilde oluşur. İnsülinin yetersiz olması sonucu şeker hastalığı meydana gelir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de kilo artışının olması diyabet için risk faktörlerinden birisidir. Kilosu aşırı olmayan kedilerde hastalık görülme olasılığı da bulunur. Kedilerde görülen yorgunluk ve özellikle gece saatlerinde aşırı su tüketimi diyabetin belirtilerinden olabilir.

Kedi Saglik Sorunlari

Kedilerde Böbrek İltihaplanması

Kedilerde böbrekte iltihaplanma erken dönemde fark edilmediğinde böbrek yetmezliği gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Böbrekler görevini yerine getiremediğinde atıklar doğru şekilde vücuttan uzaklaştırılamaz. Atık maddelerin atılamamasından dolayı kanda toksinler birikmeye başlar. Kiloda düşüş, bitkinlik, yediklerini çıkarma vb. durumlarla karşılaşıldığında erken teşhis edilerek tedavi edilmesi gerekir.

Kedilerde Konjunktivit

Kedilerdeki konjunktivit gözde enfeksiyona yol açabilen bir rahatsızlıktır. Birçok hayvanda ve kedilerle yaygın olarak rastlanabilir. Gözde bulunan ve konjonktiva olarak adlandırılan bölgenin enfeksiyon kapmasıyla oluşur. Kullanılan temizlik malzemeleri, polen, kirli sular, bakteriler gibi etkenler buna sebep olur. Özellikle alerjik reaksiyonlara sebep olabilecek maddeler, konjunktivite yol açabilir. Gözde oluşan kızarıklık ve akıntı meydana gelmesi en önemli belirtilerindendir. Tedavi yöntemleri soruna neden olan etkene göre farklılaşabilir. Göz ilaçları veya göz damlaları tedavi için başvurulan yollardandır.

Kilolu Kedi

Yaşlı Kedi Hastalıkları Nelerdir?

Yaşlı kedilerde görülen hastalıklar yaştaki artışla birlikte kronikleşebilir. Yaş almış kedilerde görülen hastalıkların semptomları ve tedavi yöntemleri farklılaşabilir.

  • Kronik Böbrek Rahatsızlığı: Yaşı ilerlemiş olan kedilerde yaygın olarak görülür. Böbrekler zarar gördüğünde ve yaşa bağlı olarak işlevini yitirdiğinde atık maddeler vücuttan uzaklaştırılamaz. Sürekli su içme, fazla idrar yapma ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
  • Eklem İltihaplanması: Arterit olarak bilinen eklem iltihaplanması atlama veya zıplamalarda zorlanma şeklinde kendini gösterir. Uyku saatleri artar ve daha pasif davranışlar sergiler. Daha erken dönemde teşhis edildiğinde önlemler alınarak yaşam kalitesi arttırılabilir. Kireçlenme olarak da bilinen bu hastalık, diğer yaşlılık semptomlarıyla karıştırıldığı için geç anlaşılabilmektedir.
  • Şeker Hastalığı: Yaşlılıkla beraber hareketsizlik gibi nedenlerden dolayı kandaki insülin seviyesinin artması sonucu diyabet oluşur. Erken fark edilirse uygulanan tedavi yöntemleriyle önüne geçilebilir. Pankreasın zarar gördüğü durumlarda ise insülin iğneleri tedavi için kullanılmaktadır. İnsülin iğnesi kullanımının yaşamın sonuna kadar devam etmesi gerekir.
Kedi Sahiplenmek
  • Kanser: İnsanda olduğu gibi kedilerde de kansere yakalanma riski bulunur. Hangi organda oluştuğuna bağlı olarak tedavi yöntemleri farklılaşabilir. Kedinin yaşı ilerledikçe veteriner kontrolleri daha sık yaptırılmalıdır. Hasta olma riski daha çok bulunduğu için yapılan rutin kontroller sayesinde erken teşhis edilme olasılığı artar.
  • Kalp Rahatsızlıkları: Kalp kaslarında meydana gelen sorunlar yaygın görülen rahatsızlıklardandır. Kalp kapakçıklarının bozulması gibi farklı kalp sorunları meydana gelebilir. Genellikle kalp rahatsızlıklarında kalp yetmezliğine kadar giden bir tablo çizilir.
  • Tiroid Hormonu Bozukluğu: Genç kedilerde görülebildiği gibi yaşlı kedilerde de sıklıkla rastlanan bir durumdur. Yemek yeme isteği artmasına rağmen gözle görülür bir kilo düşüşü söz konusudur. Gösterilen belirtiler kedilere göre farklı olabilmektedir.
  • Diş Hastalıkları: Kedilerde hastalık, yaşlanmayla beraber diş rahatsızlıkları olarak ortaya çıkabilir. Diş ve diş etlerinde meydana gelen sorunlar yaş ilerledikçe daha sık rastlanan bir olaydır. 3 yaşını geçmiş olan kedilerde görülmesine karşın yaşlandıkça diş problemleri daha da artabilir. Diş ve diş etlerinden kaynaklanan durumlar kedinin beslenmesinde, iştahında ve psikolojisi üzerinde doğrudan etkiye sahiptir.

Önerdiğim Yazılarım: Kedi İle Uçak Yolculuğu Hakkında Herşey

Kedi Hastaliklari

Sonuç

Gördüğümüz gibi kedilermizde hem genetik kökenli hemde dış etkilerden kaynaklı birçok hastalık oluşabilmekte. Herhangi bir hastalık durumunda kedinin iyi gözlenmesi ve gerekli durumlarda hemen veteriner kliniğine götürülmesi gerekmektedir. Unutmayın onlar da bizim ailemizin bir üyesi ve sağlıkları her şeyden önemli. 🙂

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu