Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Kedilerde İdrar Yapamama Sorunu ve Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu

kedilerde idrar yapamama 1
kedilerde idrar yapamama

Kedilerde idrar yapamama sorunu veya kedilerde idrar yolu enfeksiyonu sonucu sorunlar yaşanabilir. Bu problemler genelde kedilerin yaşamış olduğu en sık sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Bundan dolayı eğer evinizde evcil kediniz bulunuyorsa, idrar sorunları yaşamamak için gerekli olan önlemleri en baştan almanız gerekir. 

Kedilerde idrar sorunu, idrar yolu enfeksiyonu, taş veya idrar yolunda oluşan tıkanıklığa bağlı olarak gerçekleşebilir. İdrar yolunda oluşan enfeksiyon nedeniyle kedinizin idrar yapma sırasında hissedeceği yanma hissi, idrarını sık sık yapma ve idrar renginde değişim olması ile enfeksiyon anlaşılabilir. Bunun dışında kedinizin idrarını yaparken sıkıntı çekmesine neden olacak olan idrar yolu daralması veya bu yolun tamamen tıkanması nedeniyle kedileriniz sorunlar yaşayabilir. Özellikle idrar yolunun tıkandığı anlaşıldığı takdirde, vakit kaybetmeden kendinizin uzman bir veteriner hekim tarafından kontrol edilmesi gerekir.  

Kedilerde İdrar Sorunu için Çözüm Yolları 

Kedilerde idrar sorunu için bazı önlemler alındığı takdirde, kedinizin herhangi bir sorun yaşamadan sağlıklı bir şekilde hayatına devam etmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler: 

  • Kedinin günlük olarak düzenli su içmesi sağlanmalıdır. 
  • İçilen su miktarının artması için suyun temiz olması ve mümkünse hareketli olması gerekir. 
  • Kedinin idrar sorunu yaşamaması için yemiş olduğu ürünlere dikkat edilmelidir. Kısır bir kediye, yavru veya yetişkin kedi maması verilmemelidir. 
  • Düzenli aralıklarla kedi ile oynanmalı ve egzersiz yapması sağlanmalıdır. 
  • Kedilerin stresten uzak durması gerekir. 

Yukarıda saymış olduğumuz maddelere dikkat ettiğiniz takdirde, kedilerde idrarı yapamama veya idrar konusunda farklı sıkıntılar yaşama ihtimali en aza indirilmiş olunur.  

Kedilerde idrar sorununun yaşanması ile tedaviye geçiş aşamasındaki süreçte, kedinin neye bağlı olarak idrar sorunu yaşadığı ilk olarak tespit edilmelidir. Sorun anlaşıldıktan sonra duruma bağlı olarak, kedinizi kendiniz tedavi edebileceğiniz gibi mecbur kalarak cerrahi müdahale ile tedavinin gerçekleşmesi adına veteriner hekiminize de başvurabilirsiniz.  

Kediler için idrar sorunu oldukça önemlidir. Sorunun ne kadar önemli olduğu ilk başta bilinmediği için müdahale edilmediği takdirde ileride kediniz için beklenmedik durumlar ile karşılaşma ihtimali bulunmaktadır. Özellikle kedilerde idrar yapamama sorunu, kendinizde ciddi sağlık sorunlarına ve kedinizi kaybetmenize dahi yol açabilecek ciddiyette sıkıntılı bir sürece neden olabilir.  

Kediniz için en başta idrar sorunu yaşanmaması adına gerekli tedbirleri almanız gerekir. Fakat kediniz idrar sorunu yaşıyor ve tedavi edilmesi gereken bir aşamadaysa, durumun ciddiyetini veteriner hekiminizden öğrenebilir ve tedavi süreci hakkında gerekli bilgiyi veteriner hekiminize danışabilirsiniz. 

İdrar sorunları kedi tuvaletindeki sorunlar nedeni ile de olabilmektedir. Çözüm olarak Oprobiotic doğal koku giderici kum ile hem kumunuzun daha kaliteli olmasını sağlayabilir hem de oluşacak olan kokuyu engellemiş olursunuz. Ayrıca kedi kumunun hangi sebeplerle koktuğunu ve önerdiğimiz doğal kumun ne gibi etkileri olacağı hakkında buradan bilgi edinebilirsiniz. Kediler neden ortalığa işer veya kum kabından neden koku geliyor gibi soruların cevaplarına bu yazıda bulabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu