Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Kedim Isırıyor, Ne Yapmalıyım? (Kedilerde Isırma)

Bugün üzerinde duracağımız konu kedilerde ısırma sorunu. Eğer kediniz elinizi ve ayağınızı sürekli ısırmaya çalışıyorsa doğru yazıdasınız. Çünkü bu davranış her ne kadar kediniz küçükken sorun olmasa da kediniz büyüyüp diş geçirmeye başladığında büyük bir sorun yaratacaktır. Kediniz ısırdığında yapmanız gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

Kedilerde Isirma Problemi
Kedilerde Isırma Problemi
  • Sakin tepkiler vererek bağırma veya kovalama gibi davranışlardan kaçınmak,
  • Kedinizle fiziksek temas kurmayı bırakmak ve dokunmamak,
  • Isırma olayından sonra yaklaşık 15-20 dakika boyunca ona yemek vermemek,
  • Isırması ve oyalanması için farklı oyuncaklarla oynamasını sağlamak,
  • Isırdıktan sonra anlaşılır bir şekilde “Hayır” diyerek kediyle göz teması kurmak,
  • Isırıldıktan sonra kediyle ilgilenmeden farklı şeylerle uğraşmak.

Kedi Isırması Nasıl Önlenir?

Kedi ısırmasını önlemenin yolları davranışın sebebine bağlı olarak değişebilir. Isırma ve tırmalama davranışı yavruyken fazla rahatsızlık vermezken büyüdükçe sahibi için bir soruna dönüşür.

kedim beni surekli isiriyor
  • Oyuncak Kullanmak: Oyun oynadığı sırada kediler kendisini kontrol edemez. Bu nedenle istemeden de olsa ısırabilir. Bu davranışı önlemek için ip ya da lazer gibi oyuncaklarla kedi oynatılabilir. Plastik top veya hayvan vb. oyuncaklar da kedilerin oynamaktan zevk aldığı oyuncaklardır. Buradaki temel amaç, ilgisini dikkat çekici materyallere yöneltmek ve enerji atmasını sağlamaktır.
  • Kısırlaştırmak: Genellikle kısırlaştırma sonucu agresif yapı daha sakin bir yapıya dönüşür. Her kedi için geçerli olmasa da kediler kısırlaştırıldıktan sonra ev ortamını daha çok sevebilir.
  • Oyunu Bitirmek: Oyun oynarken kedi ısırıyorsa hemen oyunu bitirerek “Hayır” şeklinde tepki gösterilmelidir. Bunu yaparken eller birbirine vurularak ses çıkarılabilir. Bu davranıştan sonra kedi, ısırması yüzünden oyunun sonlandırıldığını anlar. Bir dahaki oyunda ısırma davranışını kontrol altına alacaktır.
  • Kediden Uzaklaşmak: Isırdıktan sonra yanından uzaklaşıp ilgi göstermeden hareket edilmelidir. 15-20 dakikalık süre içerisinde mümkünse yemek vermekten kaçınılmalıdır. Yemek verilirse doğru bir şey yaptığını ve ödül aldığını düşünebilir. Isırdıktan sonraki süreçte bir süre iletişim kesilerek tepki gösterilmelidir.
Kedi Isirmasi
  • Hareket Ettirmek: Kedinin enerjisini hareket ederek ve oyunlar oynayarak boşaltması gerekir. Yavruluktan itibaren oyun oynamak fiziki ve akıl becerilerinin gelişmesini sağlar. Oyun esnasında yorulan kedi, saldırgan davranışları daha az sergiler. Günlük hayatta kedinin hareket etmesi, hem kilosu açısından hem de sağlıklı olması açısından olumlu etki yapar. Özellikle gün içerisindeki en hareketli zamanları tespit edilerek o saatlerde sahibiyle oyun oynayabilir.
  • Açık Hava: Bahçeli evlerde oturanların imkanı olduğunda kediyi oynaması için doğal ortama çıkarabilir. Doğada serbest olarak hareket eden kedi, avcılık veya saldırma gibi genlerinde bulunan davranışları daha rahat sergiler. Günümüzde ise genellikle apartmanda yaşam sürüldüğü için böyle bir fırsat bulmak nadirdir.
  • Tanımak: Kediler saldırı veya oyun amacıyla ısırma eğilimi gösterebilir.Altında yatan sebebin anlaşılması önemlidir. Kedinin gösterdiği birtakım fiziksel tepkiler saldırmadan önce ipucu verebilir. Hırlama, göz bebeğinde genişleme, kulakları yatırma vb. tipik davranışlar sergiler. Dişlerini gösterme veya ses çıkarma gibi davranışlarda bulunmuyorsa oyun amaçlı ısırmış olabilir. Kedinin vücut dilinin anlaşılması ve hangi durumlarda saldırdığını bilmek davranışı önleyecektir.

Önerdiğim Yazı: Kedilerde Vücut Dili Ve Anlamları

Kedi Davranis Problemleri

Kedi Neden Isırır?

Kedilerin ısırma nedeni olarak farklı etkenler söz konusu olabilir.

  • Anne Sütü Eksikliği: Doğduktan sonraki süreçte annesi yanında olmayan kediler anne sütü yerine biberonla beslenmek durumunda kalır. Annesiz kediler, süt emerken bütün kedilerin bebekken yaptığı itme çekme eylemini yerine getirememiş olur. Bu doğal süreçten mahrum kalan kediler, büyüdüklerinde ısırma, tırmalama vb. davranışlarını kontrol etmekte güçlük çeker.
  • Stres: Kediler kendisini kıstırılmış hissettiği zamanlarda saldırgan davranışlar sergileyebilir. Farklı insanlarla bir araya gelmesi veya aniden çıkan bir gürültü kedinin strese girmesine yol açabilir. Çevrede kedinin ısırmasını tetikleyen etkenler mümkün olduğunca ortadan kaldırılmalıdır.
  • Ani Sesler ve Tepkiler: Herhangi bir durumdan dolayı sinirlenme veya korkma gibi durumlarda kedilerde ısırma davranışı gözlenebilir. Bu tip bir ısırma davranışı sebepsiz yere ortaya çıktıysa ve sürekli devam ediyorsa veterinerden yardım alınmalıdır.
Kedim Elimi Isiriyor
  • Genler: Kedilerin ısırması temelde genlerinde yatan özelliklerden kaynaklanır. Kendilerinden küçük canlıları kovalama ve avlama konusundaki eğilimleri bu tip davranışlar sergilemesini sağlar. Parmaklarınız veya ellerinizi oynattığınızda kediler buna potansiyel bir av gözüyle bakar.
  • Hastalıklar: Kedi herhangi bir yerinde rahatsızlık hissediyorsa agresif tavırlar sergileyebilir. Hissettiği ağrı veya acı bu tip tepkiler vermesine yol açabilir. Kedide iştah bozukluğu, kilo verme vb. durumlar görüldüğü zaman vakit kaybetmeden veterinere başvurulmalıdır.

Önerdiğim Yazı: Kedilerde En Çok Görülen 10 Hastalık

  • Yaşlılık: Kedi ısırması, yaşı ilerlemiş olan kedilerde genç olanlara göre daha sık görülebilir. Yaşlı kediler gençlere göre daha tahammülsüz olduklarından belirli durumlarda karşısındakini ısırabilir. Kucağa alma, sevmeye çalışma gibi eylemlerde saldırgan tutum sergileyebilir. Sahibi bu durumun farkında olmalı, farklı biri sevmek istediğinde kedinin yaşıyla ilgili bilgi vererek uyarmalıdır.
Yavru Kedi Isirmasi

Kedi Nasıl Uysallaşır?

Kediyi uysallaştırma yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

  • İyi Davranışa Yöneltme: Kediler herhangi bir davranış sonucunda caza sistemini anlamakta zorlanır. Bu nedenle iyi davranışlara yöneltmek için ödül yöntemi kullanılmalıdır.
  • Davranışlarınıza Dikkat Etme: Sahibinin sergilediği davranışlarla kedinin saygısının kazanılması gerekir. Kediler aniden çıkan gürültüler ve yapılan hareketlerden hiç hoşlanmaz. Dik dik bakma davranışı da kedilerin sevmediği davranışlardandır.
  • Teşvik Etmek: Teşvik edilecek davranışlar sergilediği zaman doğru bir şey yaptığını belli edecek bir sevgi veya coşku gösterilebilir. Kediler bunun farkına varacak, teşvik edilecek bir şey yaptığını bilecektir.
Kediler
  • Engellemek: Yapmaması gereken bir davranış sergilediğinde bu davranışın onaylanmadığı gösterilmelidir. Örneğin yemek masasının üzerine çıkan bir kedi için “Hayır” sözcüğümü tekrarlayarak yapmaması gerektiği anlatılmalıdır.

Önerdiğim Yazı: Kedilerin Hoşlanmadığı Şeyler

Yavru Kedi Neden Isırır?

Yavru kedinin ısırma sebepleri arasında en önemlisi dişlerinin kaşınıyor olmasıdır. Süt dişlerini çıkaran yavru kediler dişlerini kaşımak amacıyla çevresindekileri ısırabilir. Diş çıkarma dönemi 3,5 ay – 7 ay arasında geçen süreçtir. Bu süreçte yavrulara dişlerini kaşıması için oyuncaklar alınabilir. Yavru kedinin ısırma sebebi dişler ise bu süreç bittikten sonra ısırma davranışı ortadan kalkacaktır. Yetişkin bir kedi olduğunda bu davranışın devam etmemesi için ısırmanın doğru bir davranış olmadığı öğretilmelidir.

Kedim Ayagimi Isiriyor

Yavru Kedi Isırması Tehlikeli Midir?

Yavru kedi ısırığının tehlikeli olup olmadığı konusunda ısırığın şiddeti önemlidir. Evcil kediler yavru veya yetişkin olması fark etmeksizin sahibini veya başkalarını ısırabilir. Can acıtmasının yanısıra kedi ısırığı bazı durumlarda enfeksiyona yol açabilmektedir. Kediler ısırdıklarında dokulara kadar ulaşabilen bakterileri insana bulaştırabilir. Kedilerin aşılı olup olmaması bu noktada önem taşır.

Kedi Isırdığında Ne Yapılmaz?

Kedi ısırdığında yapılmayacak şeyler şu şekilde sıralanabilir:

  • Ayak veya el gibi bölgelerle oyun oynatmaya devam edilmemelidir. Yavruyken sorun olmasa da yetişkin bir kedi olduğunda bu durum can acıtır.
  • Isırma sonucunda sert tepkiler vermeden ve fiziksel olarak cezalandırmadan tepki gösterilmelidir. Fiziksel olarak verilen tepkiler kedinin psikolojisini olumsuz etkiler.
Isirma
  • Isıran kediden kaçmak onu daha da teşvik edebilir. Kedinin saldırgan hareketleri bu şekilde daha da artabilir.
  • El veya ayak aniden çekilmemelidir. Bu durum kedi için daha cazip bir hal almasının yanında canınızı daha çok acıtabilir.
  • Isırma veya tırmalama davranışından sonra kedi daha fazla sıkıştırılmamalıdır. Kedinin daha fazla agresifleşmesine neden olacak davranışlardan kaçınılmalıdır.

Kediler yaşadıkları ortamda sosyal bağlar geliştirmeye elverişli canlılardır. Hayvanlar kendi aralarında birbirleriyle oynarken ısırma, saldırma vb. davranışlar sergiler. Kendi doğasında oynama imkanı bulunmadığından bu tip davranışları insanlara gösterir. Kedi ısırması, insanlarla oynadıkları oyunlarda dozu ayarlanmadığında hafif yaralara neden olur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu