Kedi Sağlığı

Kedilerde Kızgınlık Belirtileri

Üreme için hazır olan her kedi, belirli periyotlarda kızgınlık dönemine girer. Kedilerde kızgınlık belirtileri ortalama 3 hafta gibi bir süre alır ve yılda yaklaşık 3 kez yaşanır. Bu süreçte kedimizin davranışlarında bazı farklılıklar gözleriz, genelde olumsuz durumlardır ve bunları önleme yolları ararız. İşte bu belirtiler nedir? Dişi ve erkek kedilerde ne gibi değişiklikler gösterir? Yazımızın devamında tüm detaylarıyla bu konuyu ele alacağız.

Kedilerde Kizginlik Belirtileri
Kedilerde Kızgınlık Belirtileri

Dişi Kedilerde Kızgınlık Belirtileri Ve Süreci

Dişi kediler, ortalama 6. Aylarını doldurduklarında kızgınlık belirtisi göstermeye başlarlar. Her ne olursa olsun, rahimlerinin henüz gelişimi tamamlanmadığından, çiftleşme gerçekleştirilecekse bile bunun en iyi ihtimalle pati 1 yaşına geldiğinde değerlendirilmesi gerekir. Dişi kedilerde kızgınlık süreci, ortalama 7 – 10 gün gibi bir süreci kapsar. Aslında kedinin cinsine, sağlık durumuna ve yaşına göre bu sürede esnemeler olabilir. Daha geniş bir aralık vermemiz gerekirse, 3 – 21 gün aralığında kızgınlık dönemi geçirilebilir. Yıl içinde yaklaşık 3 kez bu durum tekrarlanır, dişi kedi eğer kızışma sürecinde bir erkekle beraber olursa, hamile kalabilir. Gebelik başlangıcından doğuma kadar geçecek olan sürede kedide bir daha kızgınlık belirtisine rastlanmaz. Elbette anne olurken de davranışları değişecek, büyükanne / büyükbaba oluyorsunuz, katlanırsınız artık 😊

Eğer Bebiş Kedileriniz Olursa Önerdiğim Yazım: Yavru Kedi İlk 4 Haftalık Gelişim Süreci

Kedi ureme

Dişi Kedide Kızgınlık Dönemi Davranışları

Bu dönem, patimizin “çapkın” olarak tabir edeceğimiz bir dönemidir. Normal dışı bazı davranışlar sergilerler ve aslında bu davranışların altında yatan temel etmen, erkeğin ilgisini cezbetmektir. Bakalım, neler olabilir:

  • Aşırı miyavlama: genel bir belirtidir, dönemde huzursuzluk olarak algılanmamalıdır.
  • Sürtünme isteği: Sahibine, ev içerisindeki sert eşyalara sürtünme görülebilir.
  • Evden kaçma: Fırsatını bulur bulmaz kendini sokağa atma çabası görülebilir. Bunun önlemi alınmalı, açık cam bırakmamalısınız.
  • Kıvranmalar: fizyolojik bir gereksinimi var ve bu nedenle kıvranıyor. Sakin olun, durumun doğal bir döngü olduğunu unutmayın.
  • Perdelere ya da ev eşyalarına zarar verme: uysaldı, evet sizin gözbebeğinizdi o ama şuan psikolojik ve fizyolojik bir sancı yaşıyor. Anlayışlı olmakta fayda var.
Disi Kedilerde Kizginlik

Erkek Kedilerde Kızgınlık Süreci

Erkek kedilerin ergenliğe giriş süreleri 12. Aylarını doldurduklarında tamamlanır. Ama bazı cinslerin gelişimleri daha hızlıdır ve 4. Aydan itibaren “türe göre farklar olmakla beraber” kızgınlık belirtileri gözlenebilir. Eğer çiftleşme gerçekleştirilecekse, doğacak olan yavrunun bağışıklık sistemi ve genel sağlığında bozulmalar olmaması adına birlikteliğin yaş doldurulduktan sonra planlanması faydalıdır.

Pati, yılda üç kez kızışma dönemine girer ve bu süreler ortalama 7 gün olur. Elbette yaş, sağlık durumu ve ırk özellikleri de bu kızgınlık süreci aralığının genişlemesinde etmendir. 3 haftaya kadar çıkabilen bu süreler, bazı istisnalarda 2 gün gibi bir düşüşle de görülebilir.

Erkek Kedilerde Kizginlik

Erkek Kedilerde Kızgınlık Davranışları

Normal dışı tutumlar bu süreçte de gözlenir. Yukarıda dişiler için yazılan maddelerin aynısı erkek patide de geçerlidir. Ancak buraya idrar püskürtme olayını eklemek istiyorum: Kediler birbirlerini idrarlarından tanırlar. Bu nedenle erkek patimizde ev içinde bir yerlere idrar püskürtme, dişi kediye “ben buradayım, beni fark et, seni görmem lazım” iletisi gönderme yoludur.

Aynı zamanda acımasızca ısırılma / tırmalanma gibi davranışlara maruz kalabilirsiniz.

Kedilerde ciftlesme donemi

Tüm Kediler İçin Ortak, Kızışma Etkilerini En Aza İndirgemek

Ev içerisinde bazı mini değişimlerle, patinin sancılı sürecinde ona yardımcı olabilirsiniz. Birkaç maddeyle özetlemek gerekirse:

  1. Rahatlatıcı müzikler: “kedi ile müzik ne alaka” demeyin, ruhsal etkilerin azaltılması adına rahatlatıcı müzikler gerçekten de faydalıdır.
  2. Bolca oyun: Enerjisini atmaya, dolayısıyla da size ihtiyacı var. Bu süreçte rutinden birazcık daha fazla nazlanacak, ilgi vermelisiniz.
  3. Yemek mayıştırır: deli gibi oyun oynayıp yorulan patinize akşam yemeğini sunun. Ağırlık çöksün ve hiç değilse akşam güzel bir uyku uyusun. 😊
Kizgin Kedi Davranislari

Elbette bunlar onun değişik hareketlerini tamamen kesmez. Ya bu şekilde kısa zaman sabredecek, ya da çeşitli yolları denemeye alacaksınız. Süreçte veterinerinizden destek almanız, reçete ettiği bir tedavi varsa mutlaka uygulamanız gerekir.

İlaçla Kızgınlık Önlemek

Bu tıpkı bizlerdeki doğum kontrol hapları gibi görülebilir. Nasıl bizde de hormon dengesine olumsuz etkileri varsa, elbette sevimli afacan için de çok tercih edilesi bir yöntem değildir. Hatta ileriki aşamada, işin bir de ağır fizyolojik bedelleri olabilir.

Kizginlik donemi

Yine veterinerler tarafından kesinlikle önerilmeyen, döngünün ertelenmesini sağlayan hormon iğneleri piyasada dolanıyor. Bir hayvan sever olarak asla tavsiye etmiyorum. Zaten kedilerimiz genetik olarak pek çok hastalıkla burun buruna geliyor, bir de hormon hastalıklarını biz eklemeyelim değil mi?

Kısırlaştırma Kızgınlık Dönemlerinde En Kestirme Yol

Bu bağlamda hayvan dostları iki gruba ayrılmışlar. Evet, kısırlaştırma sonrasında kedi üreme fonksiyonunu kaybediyor. Ancak yaşam kalitesi arttırılıyor. Eğer yavrulamasında sakınca yoksa, doğan meleklere de yardımcı olursanız, onları sokağın acımasız kollarına terk etmezseniz, elbette hiçbir kedinin üreme hakkı elinden alınmasın.

Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com

Ancak kısırlaştırmanın bilimsel olarak bazı hastalıklara tampon olduğu biliniyor. Bunun yanında yılda üç kez, 15 yıl yaşayacak olan bir kedinin kabaca 42 kez bu sancılı dönemi geçireceğini hesap edersek, çiftleşme gerçekleştirilmeyecekse bu durum onlar için bir işkence halini alıyor. Kısırlaştırma sayesinde daha uysal huylu, daha narin yapıları oluyor, pek çok hastalıktan da korunuyorlar.

Ancak pati dostunuzu kısırlaştıracaksanız, ilk kızgınlık döneminin atlatılmış olmasına ve yaşını doldurmasına dikkat etmelisiniz. Bu şartlar sağlanmazsa ameliyat uygulanmamalı, bağışıklığına ve ruhsal sürecine zarar verilmemelidir.

Kedilerde Kizginlik Sureci

Yukarıda kedilerin kızgınlık dönemleri hakkında elimden geldiği ölçüde bilgilendirme yapmaya çalıştım. Yorum kısmından bana bu süreci atlatırken yaşadıklarınızı anlatabilir, değinmeyi unuttuğum bir bilgi varsa yorum olarak yazarak hem eklememi hem de diğer takipçilerimizin faydalanmasını sağlayabilirsiniz. Konu hakkında merak ettiğiniz her türlü soruda, size yanıt olmaya çalışacağım, yorum ve mesajlarınızı beklerim. 😊

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu