Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Kedilerde Kulak Bakımı (Yazı ve Videolu)

Kedilerde kulak bakımı yapmanızın bazı yolları ev uymanız gereken koşulları vardır. Kediler oldukça bakımlı ve temizliğine düşkün canlılardır. Çeşitli sorunlar ile karşılaşmadığınız sürece yıkama ve farklı bakım ihtiyaçlarını karşılama gereksinimi duymazsınız. Ancak kedilerde sıklıkla kontrol edeceğiniz ve desteğinize ihtiyaç duyduğu bazı konular vardır. Bunlardan birisi kulak bakımı ve temizleme sürecidir.

kedilerde kulak bakımı

Veteriner hekim tarafından destek alamayacağınız durumlarda kedinize gerekli bakımları sizin yapmanız gerekecektir. Fakat bu durum oldukça dikkat gerektiren ve hassas olunması gereken süreçtir. Aksi halde kediniz çeşitli rahatsızlıklar yaşayabilir.

Kedilerde kulak temizliği yaparken dikkat etmeniz gereken birçok durum vardır. Kullandığınız ekipman ve losyon gibi ekstra ürünlerde seçici olmalısınız. Ayrıca bakım sürecini hangi aralıklar ile devam ettiriyorsunuz. Eşsiz yapılara sahip olan kulakları oldukça narin ve sürekli temas edilmemesi gereken bölgelerinden birisidir.

Kedilerde kulak temizliği yapılır mı?

Kediler birçok konuda bakım ihtiyacı duymayan ve sürekli temizlik istemeyen canlılardır. Genellikle kendi işlerini görebilir ve farklı destekleri kabul etmeyebilirler. Tabi bu durum kulak gibi erişemedikleri bölgelerde zaman zaman gereksinimlerini göz ardı etmemize neden değildir.

kedilerde kulak temizliği nasıl yapılır

Farklı bakım ihtiyaçlarını patileri ve dilleri ile tamamlayan, fakat ulaşamadığı noktalarda destek alması gereken canlılar olduğunu bilmeniz gerekir. Kulak bölgesi de tahminleriniz üzerine erişimi onlara göre zorludur. Böylece temizleme durumları söz konusu değildir.

Kedilerde özellikle yaşlı ve yorgun olanların birtakım belirtileri olabiliyor. Ancak yaşı ilerlememiş kedilerde bu durumu çok nadiren görebilirsiniz. Kirli kulaklar özellikle bazı sorunları beraberinde getirir. Bu sorunlar genellikle sağlık ve koku yönünde kendilerini belli eder. Oldukça rahatsız edici ve kediniz için zararlıdır.

Kulak içi iltihaplanma, pireler ve sıklıkla geçirdiği farklı hastalıklar bu durumun oluşmasında asıl nedenlerden bazılarıdır. Kirlenme başlangıcı ve süreç ilerlemesiyle koku yayılmasını fark edebilirsiniz. Bu denli sorunlar ile karşılaşmanız durumunda fazla bekletmeden kulak bakımları yapılmalıdır.

Aksi durumlarda koku sorununun yanında, sağlık problemleri de yaşamaya başlayabilir. Ancak gerekli bakımları uygulamanız ve sürekli temiz tutmanız halinde, sıklıkla kulak içi kirlenmeler söz konusu ise kesinlikle veteriner hekime göstermeniz gerekmektedir.

Önerdiğim Yazı: Kedilerde Tırnak Kesimi Hakkında Her Şey

Kedilerde kulak bakımı hangi aralıklarla ve ne sıklıkla yapılmalı?

Kedilerde kulak temizliği gibi durumlarda en çok merak edilen yönlerinden birisi ise hangi aralıklar ile temizlik yapılacaktır. Kedinizin sağlığına ve cinsine göre değişkenlik gösteren bu durumu en iyi şekilde yönetmeniz gerekir. Kulakları sıklıkla kirlenen ve bakım ihtiyacı duyulan türleri de vardır. Uzun süre boyunca bu sorun ile karşılaştırmayan kedi türleri de vardır.

Belirleyeceğiniz net bir süreç yoktur. Kedinizi sıklıkla kontrol etmeli ve gerekli olduğunu düşündüğünüz anlarda bakım ihtiyaçlarını sağlamalısınız. Böylece kulak bölgesinde oluşacak kokuları yok etmeniz ve sağlığını korumanız mümkün olacaktır.

kulak bakımı

Kedinizin kulaklarında sürekli kirlenme ve koku şikayetleriniz varsa kesinlikle veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gerekir. Herhangi sağlık problemi veya farklı semptomların olmadığını kesinleştirmelisiniz. Böylece yapacağınız işlemler hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilir ve izleyeceğiniz süreci en iyi şekilde yönetirsiniz.

Bu durumlar dışında yıkama aralıklarınızı belirleyecek bir yön vardır. Örneğin kedinizin kulaklarında birkaç parça kir gördüğünüzde temizlemeniz önerilmez. Bu durum kedinizin kulak yapısını bozmaya ve enfekte olma gibi sorunları ile karşılaşmanıza sebep olur. Böylece bakım yaparak sağlığını korumaya çalışırken, daha zararlı durumlar ile karşılaşırsınız.

Kulak temizleme sıklığınız ayda bir defa olacak şekilde yürütmenizde fayda vardır. Böylece bakımlarını düzenli gerçekleştirir ve sürekli temizleme yapınca karşılaşacağınız sorunlardan uzaklaşmış olursunuz. Tabi bu süreç kedinizin cinsine ve yaşına göre değişiklik gösterebilir. En detaylı bilgiyi sağlık kontrolleri ardından veteriner hekimi tarafından alabilirsiniz.

Kedilerde kulak bakımı nasıl yapılır?

Kedilerde kulak temizleme işlemleri farklı bakımlarına nazaran daha kolay yapılmaktadır. Zahmetsiz ve hızlı şekilde tamamlamanız mümkündür. Kedinizin cinsine ve karakteristik yapısına göre bu durum sizi zorlayabilir. Kulak bölgelerine işlem uygulanırken oldukça hırçın ve saldırgan olmaları mümkündür.

Özellikle yeni sahiplendiğiniz ve bakımını üstlendiğiniz kedilerde bu tür saldırganlıklar görülebilir. Ancak detaylı bakım yapmak ve özellikle kulak temizliğini aksatmamanız gerekir. Bu süreci en iyi şekilde yönlendirmeniz gerekir. Şayet onunla eğlenceli bir iş yapıyormuş veya sevdiği oyuncakları kullanarak oyun oynar gibi işleminizi yapabilirsiniz.

kedilerde kulak hijyeni

Bazı kedi sahipleri bu tür saldırma sorunları ile karşılaşmamak açısından kedisi uyurken temizlikleri yapabiliyor. Ancak bu durumda kedinizin korkarak uyanması ve psikolojik bazı sorunlar yaşamasına sebep olabilir. Uyurken işlemi gerçekleştirmek istiyorsanız oldukça dikkatli ve kedinize hissettirmeden tamamlamalısınız.

Bu süreci atlattınız ve temizlik işlemlerine başlarken kesinlikle kullanacağınız ekipmanları özenle seçmelisiniz. Özellikle losyon kullanımı ve hangi ürünü tercih ettiğinizi iyice araştırmalısınız. Birçok losyonda alkol, peroksit ve hidrojen gibi maddeler ile oluşumu tamamlanır.

Temizlik esnasında oldukça etkili ve kendisini gösteren losyonlardır. Ancak kedinizin kulaklarında rahatsızlıklara sebep olması yüksek ihtimaldir. Böylece kedinizin kulak bölgesinde yara ve iltihap gibi sorunlarda canını yakmanız mümkündür.

Losyon seçimi yapmadan önce kesinlikle tercih ettiğiniz veteriner hekime danışmalı ve ona göre hareket etmelisiniz. Böylece kediniz için en sağlıklı ve yararlı temizlik malzemelerine sahip olacaksınız.

Önerdiğim Yazı: Kedim Isırıyor, Ne Yapmalıyım? (Kedilerde Isırma)

Kedilerde kulak bakımı yaparken losyon seçimi nasıl olmalıdır?

Kulak losyonu seçimi yaparken birçok unsura dikkat etmelisiniz. Özellikle içerisinde kullanılan malzemelerin ne olduğunu bilmekte fayda vardır. Kedi sahipleri genellikle birçok bakım ihtiyaçlarını karşılamayı ihmal etmiyorlar. Ancak bazı bakım türlerini oldukça yanlış biçimde ve bilgisizce yönetmeye çalışmayı sürdürürler. Bu durum kedinize farklı sorunları yaşatır ve zararlar verir. Özellikle kulak temizleme durumlarında yanlışlıklar sıkça gözlenmektedir.

kedi kulağı

Kediler oldukça eşsiz kulak yapısına sahip canlılardır ve hassas yapıları mevcuttur. Bu durumda en çok dikkat etmeniz gereken nokta kullanılan losyon ve yardımcı ekipmandır. Zarar görmemesi ve temizliğin doğru şekilde uygulanmasını sağlamalısınız. Bu süreçte en çok tercih edilen ve yanlış uygulanan yardımcı ekipman seçimi kulak çubuğudur.

Kesinlikle kulak çubuğu ile temizleme yapmamalısınız. Kediler aynı insanlar gibi kulak içi yapılarına sahiptir. Kulak zarları da aynı şekilde hassastır. Böylece kulak çubuğu kullanmanız durumunda zarına çeşitli zararlar verebilirsiniz. Losyon ile beraber bir parça pamuk kullanmanız tavsiye edilir. Böylece zarar verme riskiniz azalır ve daha detaylı bakım yapabilirsiniz.

Kedilerde kulak bakım yapılırken hangi adımları uygulamalısınız?

Kedinizin kulaklarını temizlerken farklı yöntemler kullanmanızın veya eziyet çektirircesine işlemlerde bulunmanızın sadece zararı olacaktır. Kediniz bu süreçte rahatlamalı ve zarar gelmeyeceğini anlamalıdır. Duygusal yönleri olduğu kadar, hırçın ve saldırgan yönleri de vardır.

Bu durumda en çok dikkat edeceğiniz noktalardan birisi ise kedinizin rahatlamasıdır. Böylece yapacağınız temizlik daha kolay ve iki taraf için eziyetsiz süreç olacaktır. Şimdi adımlar şeklinde kedinize kulak bakımı nasıl yapılır ona bakalım.

  • İlk etapta rahat edeceğiniz şekilde oturmalısınız. Ardından kedinizi kucağınıza alarak biraz sevmeli ve sakinleşmesini sağlayın. Bir süre oynamaya devam edin ve temizlik yapacağınız ekipmanları görmemesini sağlayın. Tıpkı normal bir gün gibi sadece oyun oynayacağınızı hissetmelidir.
  • Ardından kediniz bakım sürecinden hoşlanmıyor ve sürekli kaçıyorsa kıpırdamasını önlemelisiniz. Patilerini bağlamak gibi bir duruma başvurmayın. Havlu yardımı ile sarabilir ve hareket etmesini önleyebilirsiniz.
  • Kedinizin kafasını bacaklarınızın üstüne veya masanın üzerinde rahatça hareket edeceğiniz şekilde hazırlayın. Ardından kulağının ucundan tutmalısınız. Böylece kulağını geriye yatırabilir ve içerisini rahatça görebilirsiniz.
  • Bir elinizle kulak için görürken, diğer eliniz ile temizleme losyonunu sıkmalısınız.
  • Losyonu sıkarken kesinlikle ucunu kedinizin kulağına değdirmeyin. Aksi halde yaralanma, bakteri ve farklı sorunların oluşumuna sebep olabilir.
  • Kullanmanız gereken losyon ölçüsünü ambalajından veya kılavuzundan barak öğrenebilirsiniz. Miktarı ayarlamanız ardından pamuk yardımı ile kulak içini temizlemeye başlayabilirsiniz.
  • Bir kulak için uyguladıklarınızı aynı şekilde diğer tarafa da yapmalısınız. Temizleme bitmesinin ardından kedinizi bırakmayın ve kafasını sallamasına müsaade edin. Böylece iç kısımlarda kalan losyonlar yukarıya doğru gelecektir. Kuru pamuk ile yukarıya gelen losyonu da temizleyin ve işleminizi bitirin.
  • Kedinizi bırakabilir ve kulak temizleme işleminizin tamamlandığını böylece görebilirsiniz. Artık kedinizin kulağındaki koku ve kir sorunları ortadan kalmış olacaktır.

Kedilerde Kulak Bakımı ve Temizliği Video

Kedilerde kulak bakımı ve temizliği için siz değerli okurlarımın işini kolaylaştırmak için birkaç video buldum ve o videoları buraya ekliyorum. Dileyen dileyen videoları izleyerek yapabilir.

https://www.youtube.com/watch?v=NU-GEIW_9o4

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu