Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Kedilerde Tırnak Kesimi Hakkında Her Şey

Kedilerde tırnak kesimi, en az banyo yaptırmak kadar zahmetli bir iştir ve genelde patiler bundan asla hoşlanmazlar. Çoğu kedi dostu tarafından hezeyanla sonuçlanan bu süreci en normal şekilde yaşamak için bazı püf noktaları bilmelisiniz.

Kedilerde Tirnak Kesimi Hakkinda Hersey
Kedilerde Tırnak Kesimi Hakkında Herşey

Kedilerin Tırnaklarını Neden Ve Ne Kadar Aralıklarda Kesmeliyiz?

Öncelikle aktif bir hayatı olan kediler, eğer siz yanında olmasanız da dışarıda takılıyorsa tırnaklarını gerekmedikçe kesmemelisiniz. Bu tür patiler için gereklilik hangi maddelere bağlıdır:

  • Oyun esnasında oraya buraya tırnakların takılması ve dolayısıyla kedinin canını acıtması
  • Sizinle şakalaşırken tırnaklarının istemeden sizin canınızı yakması
  • Yürüyüşünde farklılıklar oluşması…
kedi kuaforu

Mümkün mertebe dışarıda sizin kontrolünüz dışında da takılan patileri silahlarından ayırmayın. Evet, kedilerin silahları tırnaklarıdır ve kavga anında kesilmiş tırnaklarla maalesef kendini savunamayacaktır.

                Peki ev kedileri? Evde sizinle beraber yaşayan ve sizin eşlik etmenizle dışarıya çıkan kedilerin tırnakları belirli aralıklarda kesilmelidir. Genel olarak bu aralıkların kedi cinsine göre değiştiğini söyleyebilirim. Yine de bir yaklaşık veri verilecekse, 15 gün ile 30 gün arasında bir zaman dilimi idealdir. Yavru kedilerin tırnak kesimi için ilk 6 haftalarını doldurmaları gerekir. Minicik tırnakları olduğundan yavru kedilere daha dikkatli olmalısınız. Bunun yanında kedi tırmalama platformları sayesinde tırnaklarını törpülemelerine yardımcı olabilirsiniz. Sokakla aktif bağlantısı olan patilerin de tırnak törpüsü görevini ağaçlara verdiklerini düşünürsek, bence her kedinin tırnak bakımına ihtiyacı vardır. 😊

Kedi Tirnak Makasi

Tüm Aşamalarıyla Kedilerde Tırnak Kesimi

Yazımızın devamında, bir kediyi tırnak kesimi sürecine hazırlama konusunda ipuçları bulacaksınız. Unutmayın, kedilerin tırnaklarını kesmeye çalışırken yapılacak en ufacık hata, sinirlerine zarar vererek onun dayanılmaz acılar çekmesine sebep olabilir. İşte bu yüzden sabırlı ve dikkatli olmalıyız. Eğer endişe ediyor, panik yapıyor ya da süreci iyi yönetemiyorsak veterinerlerden bu işi yaptırabiliriz. Cüzi rakamlara tatlı patilerin tırnaklarını kesiyorlar ve bu işe bizden daha fazla alışık olduklarından kedimiz de strese girmiyor.

Tirnak makasi secimi

Kediyi Ve Kendinizi Sürece Hazırlayın

Uysal ya da huysuz olması fark etmez, tüm kediler silahlarına yani pençelerine dokundurmazlar. Öncelikle bu sürece onu alıştırmanız gerekecektir. Bolca ödül maması kullanacaksınız, fazlasıyla sakin kalacaksınız ve birkaç tırmalama girişimine maruz kalabilirsiniz.

  1. Oyuna çevireceği herhangi bir nesnenin olmadığı, sakin ve sessiz bir odayı tercih edin. İlgisini tamamen size vereceği bir ortam olsun, tercihen iyi ışıklandırılmış…
  2. Yemek sonrası anı ya da oyundan iyice yorulduğu an. Evet, sakin ve uykulu bir zaman dilimi seçmelisiniz. Patiyi kucağınıza alın, rahatça oturun.
  3. Tercihen tırnak keseceğiniz aleti onunla tanıştırabilirsiniz. Örneğin aletin arasına bir şey koyun, bir elinizle patisini okşarken diğeriyle de makasın içindekini kesin. Hemen bir ödül maması vererek bu yaptığının hoş bir davranış olduğunu hatırlatın.
  4. Patisini avuç içinize alın, hafif dokunuşlarla masaj yapın. Bu sırada ona huzur verici bir şeyler söyleyerek sakinleşmesini sağlayabilirsiniz. Eğer patiyi çekmeye çabalıyorsa korkutmayın, sıkıştırmayın. Bu kez sevilmekten hoşlandığı yerlerini sevin.
  5. Mayışıp yaptıklarınıza tepki vermemeye başladığında, patinin ortasına hafiften baskı uygulayarak tırnakların dışarı çıkmasını sağlayın.
  6. Bir müddet tırnakları inceleyin. Pembe kısmın kesinlikle kesilmemesi gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.
  7. Hemen ilk başlanan günde tırnak kesimi tamamlanmak zorunda değildir. Bunun kötü bir işlem olmadığına onu alıştırırken, birkaç günde de tüm tırnakları bitirebilirsiniz.
  8. Tüm bunları o daha yavruyken yaparsanız daha hızlı sonuç alır, yetişkin çağlarında da rahat edersiniz.
Kedi Tirnagi

Önerdiğim Yazı: Yavru Kedi İlk 4 Haftalık Gelişim Süreci

Tırnak Makası Seçme Ve Tırnakları Kesme

Kedilere uygun tırnak makasları genel anlamda iki grupta incelenir. Genelde bizlerin kullandığına benzer bir makastır, ergonomik ve keskin olmasına dikkat edin. Tırnak kalınlığına göre farklı makaslar tercih edebilirsiniz. Kedinize ilk yuva açtığınız anda, makas seçimi konusunda da veterinerinize danışmanız daha mantıklı olacaktır.

Tırnakların pembemsi kısımlarına dikkat ediniz. Kesim dediğimiz işlem, tırnağın sadece sivri ve beyaz kısmının alınması işlemidir. Eğer yanlış bir hareket yaparsanız, kanamaya ve kedide tırnak kesimine karşı bir travma yaratmaya sebep olursunuz.

Kedi Bakimi

Önerdiğim Yazı: En Az Tüy Döken Kedi Irkları

Tırnak Kesiminde Bunlara Dikkat

Yukarıda süreci nasıl yöneteceğinizi ve kedilerde tırnak kesmenin altın kurallarını verdik. Şimdi de olası kötü sonuçlarda neler yapabileceğinizden bahsedelim.

  • styptıc pudra veya batikon yanınızda bulunsun. Tırnağı derinden kesmeniz halinde kanı durdurmak için kullanabilirsiniz. Kanamanın ardından yaranın durumunu birkaç gün daha takip edin, değişiklik sezerseniz mutlaka doktorunuza danışın. Pamuk ve batikon sayesinde mikrop kapmasını da engellemiş olacaksınız.
  • Sakin ve sabırlı olun, ona bağırıp çağırmanız her şeyi daha içinden çıkılmaz bir evreye sokacaktır.
  • Olanaklarınıza göre tırnak kesimi sırasında bir yardımcı ayarlayabilirsiniz. En azından patinin sakinleştirilmesi adına.
  • Ödül mamaları tercih etmeniz, işinizi kolaylaştıracaktır.
  • Tüm bunları pet kuaförlerinden de yaptırabilirsiniz, yeter ki onun keyfi olsun.
  • Kesim sonrası yürüyüşü değişebilir, hareketleri kısıtlanabilir, endişe etmeyin.
  • Kendi tırnak bakımını kendisi yapması adına evinizde tırmalama platformu bulundurmayı ihmal etmeyin.

Kedilerde tırnak kesimi hakkında tüm sorularınızı yorumlar kısmından ya da “soru sorun” bölümünden alabilirim. Bunun dışında tırnak kesimi adına geliştirdiğiniz ilginç yöntemler ve paylaşmak istediğiniz anılar varsa, zevkle okuyacağımdan kuşkunuz olmasın. 😊

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu