Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Kedilerde Vücut Dili Ve Anlamları

Kedilerin vücut dili, anlamları sırt, kuyruk, patiler, kulaklar ve bıyıklar üzerinde sergilenen faklı hareketleri ve bu hareketlerin ifade ettiği mutluluk, heyecan ve korku hisselerini kapsar. Kedilerde vücut dili ve anlamları kapsamında bir kedi tüylerini kabartarak, kuyruğunu yukarı kaldırıyor ise sinirli, aşağıda bir kuyruk ve normal seviyede kulaklar ile sahibine yaklaşıyor ise mutludur.

Kedi Vucut Dili ve Anlamlari
Kedilerde Vücut Dili ve Anlamları

Kedilerde Kuyruk Hareketleri

Kedilerin kuyruk hareketleri şu şekilde sıralanırlar:

  • Kuyruk yukarı kalkık,
  • Aşağıda ve kabarık,
  • Hızla aşağı ve yukarı hareket,
  • Havda titreyen kuyruk hareketi,
  • Yerde sallama,
  • Uç kısmının kıvrık durması,

Bu gibi kuyruk hareketlerinin ne anlama geldiğini alt başlıklar altından öğrenebilirsiniz.

Kedi Kuyrugu

Kedilerde Kuyruğun Yukarıda Durması

Kedinin kuyruğunun yukarda durması, bir insanı gördüğü için mutlu olması anlamına gelir. Kuyruk dimdik bir şekilde yukarı kaldırılmış ise mutluluk ve heyecan hissi yükseltir. Pozitif yönde bir vücut dili olan bu eylem, kedinin psikolojik açıdan iyi durumda olduğunu ifade eder. Diğer yandan karşısında bulunana insandan korkmadığı ve ona karşı sevgi beslediği, güven duyduğu ifade edilir.

Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com

Kedi Kuyruğunun Aşağıda Ve Kabarık Olması

Kedi uyruğunun aşağıda, kabarık durması, korktuğunu gösterir. Korkan ve tehdit altında olduğunu düşünene kediler kuyruklarını aşağıda kabarık şekilde tutarken, hareketsiz şekilde beklerler. Kuyruk düz fakat açı aşağı doğru eğimli ise kendini saldırma pozisyonuna hazırlıyor demektir. Kuyruk kıllarının bu duruş ardından farklı yönlere kabarması ise tehdit altında hissetmeye bağlı heyecanın yükseldiğini gösterir.

Korkmus Kedi Vucut Dili

Kedinin Kuyruğu Hızla Aşağı-Yukarı Sallaması

Kedinin kuyruğunu hızlıca yukarı aşağı sallaması, yalnız hissettiğini gösterir. Köpeklerde sevinç ifadesi olan bu vücut dili kedilerde tam tersi bir anlamı ifade eder. Yalnız kalmak istemeyen ve ilgi görmeye ihtiyacı olan bir kedi yalnız bırakıldığı ve bu durumdan hoşnut olmadığı dönemde telaş ile kuyruğunu yukarı ve aşağı doğru hızlıca sallar. Özellikle evde çokça yalnız bırakılan evcil kedilerde gözlemlenen bir vücut hareketidir.

Önerdiğim Yazı: Kedi Sahiplenmeden Önce Ayrılması Gereken Bütçe Miktarı

Kedi Kuyruk Hareketi Anlamlari

Kedi Kuyruğunun Hava Titremesi

Havada titreyen kedi kuyruğu, kedinin çiftleşme döneminde olduğunu ifade eder. Karşı cinse iletişim kurmak istediğini ifade ederken yukarıda titreyen bir kuyruk görülür. Fakat sahibine doğru ilerlerken kuyruğunu yukarı kaldırıp, titreme hareketi yapıyor ise kişiyi görmekten heyecan duyduğu anlaşılır. Normal seviyede, aşağıda duran bir kuyruğun aralıklar ile titretilmesi ise her hangi bir şeye karşı kaygı duyulduğu anlamına gelir. Titretme hareketi kedilerin koku bırakma işlemlerinde uyguladıkları bir davranış olarak da bilinmektedir.

Kedilerde Vucut dili Anlamlari

Kedi Kuyruğunun Yerde Sallanması

Yerde sallanan kedi kuyruğu, karşıda yer alan insanın sevgisinin kedi tarafından algılandığını gösterir. Kedi ile iletişim kurulduğunda ve ya sevildiğinde sakin adımlar ile yaklaşırken, yerde kuyruk sallama hareketi gerçekleşiyorsa, karşıda bulunana kişiye sevgi ve şefkat hissediliyor demektir. Kuyruk alçak seviyede sadece sağ veya sadece sol tarafa doğru sallanıyorsa, genel olarak kızgınlık hissinin yüksel olduğu ifade edilir. Kedilerde vücut dili ve anlamları kapsamında oyun istenmesi halinde ise kuyruk alçak seviyede her iki yana doğru sallanır.

Kedi Kuyruğunun Ucunun Kıvrık Olması

Ucu kıvrık kedi kuyruğu duruşu, arkadaşlık isteği gönderildiğini ifade eder. Bir kedi karşıda yer alan insan ile arkadaşlık bağını geliştirmek istediğinde aşağı doğru kıvrık bir kuyruk ile kişiye doğru ilerler. İlerleyen süreçte kedi ile kurulan bağ ve iletişim ardından kuyruk kıvrık şekilde yukarı alınıyorsa, kedinin mutlu olduğundan söz edilir.

UcuKivrik Kedi Kuyrugu Anlami

Kedilerde Yere Sırt Üstü Yatma Ne İfade Eder?

Kedinin yere sırt üstü yatmasının anlamı, yüksek ölçüde mutlu olduğu ve oyun oynama isteğinin yükselmesidir. Yere sırt üstü yatan, kendini sevdiren ve elleri devamlı olarak hareket ettiren bir kedi, içinde bulunduğu durumdan oldukça mutlu olduğunu anlatmaya çalışır. Diğer yandan bu sürecin devam etmesini ve oyun oynama süresine giriş yapılmasını bekler. Bu vücut hareketi sahibini çağırma yolu olarak da algılanabilmektedir.

Önerdiğim Yazı: Kedilerde En Çok Görülen 10 Hastalık

Sakin Kedi

Kedilerde Kulakları Geriye Doğru Yatırma Ne Anlama Gelir?

Kedinin kulaklarını geri yatırmasında anlam, bir problem olduğudur. Tehlike içinde olduğunu düşünene, tedirgin olan kedi, kulaklarını geriye doğru yatırır. Aynı anda gözlerde büyüme gözlemleniyor ise korku duygusu yükselmiştir. Bu gibi bir durumda kedinin sakinleştirilmesi en doğru müdahaledir.

Tedirgin Olmus Kedi

Kedilerde Kulakları Dik Tutma Ne Anlama Gelir?

Kedinin kulaklarını dik tutmasının anlamı, olayları kavramaya çalışıyor olduğudur. Kedi kulaklarını dik tutarak, etrafı gözlemliyor ise ortamda yaşanan olayları kavramaya çalışıyor demektir. Vücudunu N şeklinde tutarak kuyruğunu havaya kaldırma ve kulakları dik tutma pozisyonu ise kendini kavramaya çalıştığı olaylara karşı koruma altına aldığını ifade eder. Bu kendini koruma modunda ise her hangi bir negatif durumda saldırıya hazır pozisyondadır.

Kedi Vucut Dili

Kedinin Tırnaklarını Yere Geçirmesi Ne Anlama Gelir?

Kedilerde tırnakları yere geçirme, yeni oluşan tırnakların kaşındığını gösterir. Özellikle halen yavru sınıfında yer alan kediler tırnaklarını yere geçirerek kaşıntıyı giderirler. Yetişkin olan ve tırnaklarını yere geçiren kediler ise uyku moduna geçiş için uygun bir alan bulduklarını ve rahatsız edilmek istemediklerini ifade etmeye çalışırlar.

Kediler Neden Elleri Isırır?

Kedilerin eller ısırma sebepleri, dişlerin kaşındığını ifade edebilmekte ve ya o an oynana oyundan zevk alındığı anlamını taşımaktadır. Oyun sırasında sahibinin canını yakmadan elleri ve parmakları ısıran kedi, oyun anında mutlu olduğunu ve eğlendiğini ifade eder. Yavru kedilerin bu eyleme gerçekleştirmeleri ise dişlerin çıktığını gösterir.

Korkmus Kedi

Kediler Neden Hırlar?

Kedilerde hırlama sebepleri şu şekilde sıralanır:

  • Çok mutlu ve rahat olduklarında tatlı ve içten bir hırıltı sesi duyulur.
  • Acı çekme halinde duraksız ve nefes alışveriş yüksek hızdayken hırlama görülür.
  • Mama istemek için veya tuvaletini belirtmek amacı ile ayakta dururken hırlama ve belirli hareketler ile sahibi dilediği noktaya götürme eğilimi gözlemlenir.

Kedilerin Beden Dilinde Dikkat Edilecek Noktalar Neler?

Kedilerin beden diline dair dikkat edilecek detaylar şu şekilde sıralanır:

  • Kedinin mutlu olup olmadı hakkında beden dilinden destek alınmak isteniyorsa, kedinin kulaklarının normal seviyede olmasına dikkat edilmelidir. Aynı anda, bıyıklar rahat, gözler sakin ve kuyruk rahat pozisyondadır.
  • Kedinin canı sıkkın ise kulaklar geriye bakar. Bıyıklar önde ve göz bebekleri küçüktür.
  • Kedi korkmuş ise kulaklar aşağı veya yana bakar. Bıyıklar geriye kadar çekilmiş ve göz bebekleri genişlemiştir. Ağzı açma ve dişleri gösterme hareketi bu anda gözlemlenir.
  • Kulaklar kalkık, gözler yarı kapalı ve mırlama sesi çıkartılıyor ise kedinin rahat ve mutlu olduğundan söz edilir.
  • Diğer bir hayvan ile kavga sırasında baş kalkık ise agresif ve meydan okuyan bir psikolojide olunduğu, kafa aşağıda ise korku duyulduğu anlaşılır.
Mutlu Kedi Vucut Dili

Kedilerde Sırt Bükme Hareketi Ne Anlama Gelir?

Kedinin sırt bükmesindeki anlam, tehlikede olduğunu düşünmesi ve saldırıya hazırlanmasıdır. Başka bir kedi ile anlaşmazlık yaşayan ve kavga eğilimine giren bir kedi sırt kısmını aşağı doğru büker. Aynı anda tüylerin dikleştiği gözlemlenir. Bu gibi durumda kedinin sakinleştirilmesi gerekir. Tüylerin kabarması ve ardından hırıltıların gelmesi halinde kavgaya başlangıç için bir atak yapılacağı anlaşılır.

Uzgun Kedi Vucut DIli

Bu durumun tam tersi koşullarda, kedilerde vücut dili ve anlamları kapsamında karşı cins ile karşılaşma halinde sırt bölümünün ön plana çıkarılması, şefkat ve ilgi istendiğini belirtir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu