Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Kedilerin Hoşlandığı Şeyler

Kedilerin hoşlandığı şeyler, özellikle bir kedi ile yaşayanların hayatlarını olumlu yönde değiştirebilecek konulardır. Kedilerin hoşuna giden şeyler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Keyifle oynayabilecekleri top ve benzeri oyuncaklar
  • Temizlik ve hijyenin sağlandığı bir ortam
  • Oynamak için naylon poşetler
  • Tırmanabilecekleri tahta yollar
  • Dışarıyı seyredebilmesi için cam önünde oluşturulan uygun bir alan
  • Sakin temas, nazik dokunuşlar
  • Kaliteli zaman geçirme
  • Düzenli ve yeterli uyku
  • Sıcak ve yumuşak yerler
  • Taze mamalar
Kedilerin hoşlandığı şeyler

Kedilerin Hoşlandığı Şeyler

Bir kedinin sevdiği şeyler kedinin cinsine ya da küçüklüğünden bu yana geliştirdiği ritüellere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle kedinizin nelerden hoşlandığını anlayabilmek için öncelikle onu iyi bir biçimde gözlemlemeniz gerekmektedir.

Kediler bu bahsedilen konuların yanı sıra müzik ile sakinleşmeyi de çok severler. Özellikle klasik müzik kediler üzerinde oldukça etkili bir güce sahiptir. Yapılan araştırmalar, müzik veya aroma terapi ile kedilerin de iyileştiğini gözlemlemişlerdir.

Kediler rutinlerini seven hayvanlardır. Bu nedenle onlara bir rutin oluşturmak ve bu rutinin düzenli bir biçimde sürdürülmesine yardımcı olmak kedinizin daha huzurlu olmasını sağlayabilecektir.

Kediler nelerden mutlu olur

Bir kedi tıpkı büyümekte olan çocuk gibi hem özgürlüğünü sürdürmek hem de sizinle bağını korumak isteyecektir. Bu ikilem arasında siz de onun ihtiyaçlarını gözeterek hem doğadan uzaklaşmamasını sağlayarak hem de onunla güzel vakitler geçirerek gelişimine yeterli düzeyde destek olabilirsiniz.

Kediler Hangi Oyuncaklar ile Oynamayı Severler?

Kedilerin oynamayı sevdiği oyuncaklar, top ya da poşet gibi hareket ettirilebilir nesnelerdir. Bu nesnelerden bazıları şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Naylon poşet
  • Lazer ışığı
  • Çeşitli şekillerde yapılmış küçük toplar
  • Bocuk ya da köpük çıkaran oyuncaklar

Kedilerin oyun algısında genel olarak kaçma yakalama ya da kovalama aktiviteleri bulunmaktadır. Bu nedenle oyuncak olarak belirlenen nesneleri de kovalayarak eğlenmektedirler. Aynı şekilde lazer ışığı ile devam eden oyunda da lazer ışığından kaçtıkları için keyifli bir hale dönüşmektedir.

Kediler, insanlarla da oyun oynamayı severler fakat bunun için öncelikle güven sağlanmasına ihtiyaç duyarlar. Tıpkı insanlar gibi önce ilişki kurar ardından oyun oynar ya da sevilmek için sokulurlar.

Kedileri mutlu etmenin yolları

Kedilere oyuncak seçerken aynı zamanda sivri ve zarar verici oyuncakların seçilmediğinden emin olunması gerekmektedir. Kediler sivri oyuncakların zararını ön göremedikleri için kendilerine zarar verebilirler.

Kimyasal içerikli ürünler de kediler için tehlikeli oyuncak grubu içerisinde yer almaktadır. Bu nedenle tercih edilen oyuncakların sağlıklı ve organik olmasına da dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kediler Hangi Yiyeceklerden Hoşlanırlar?

Kedilerin hoşlandığı yiyecekler, onların gen özellikleri dikkate alınarak belirlenmektedir. Özellikle gen değişimlerine bakılarak şekerli besinleri sevmedikleri ve tüketmelerinin onlar için zararlı olduğu bilinmektedir.

Kedilerin mama seçimleri tamamen kendilerine özeldir. Kimi kediler yaş mama severken kimileri kuru mamayı tercih etmektedir. Bu nedenle kedinizin hangi mamayı tercih edeceğini öğrenmek için birkaç alternatifi denemeniz gerekmektedir.

Kedi tırmalama

Kediler aç kaldıklarında sevmedikleri mamalarını yemezler, bunun yerine evde farklı bir gıda bularak onu yiyebilirler. Fakat bu durum onların fizyolojik yapısında bozulmalara neden olabileceği için dikkat edilmesi gereken konular arasında yer almaktadır.

Bunların yanı sıra çiğ ya da pişmiş yumurta sarısı, patates veya konserve balık gibi evdeki yiyeceklerden yemelerinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Yalnızca bu besinlerin ölçülerine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kedilerin neyi sevdiklerinin yanı sıra nasıl sevdikleri de önemli olmaktadır. Örneğin yemek yediği yerin hijyenik olmasını beklerlerken aynı zamanda tuvalet ve mama kabının da çok yakın olmamasını isterler.

Önerdiğim Yazı: Kedilerin Hoşlanmadığı Şeyler

Müzik Kedileri Nasıl Etkiler?

Müziğin kediler üzerindeki etkisi, rahatlatıcı ve sakinleştirici nitelikte olmaktadır. Müziğin takip eden ritmik rutini kedilerin kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle kedinizin zorlayıcı davranışlar gösterdiği durumlarda ona bir müzik dinletebilirsiniz.

mutlu kedi

Her müziğin kediler üzerinde olumlu etkisi bulunmakla beraber en etkili ve kısa sürede ulaşılan çözümler klasik müzik tercih edilmesi halinde olmaktadır. Kedilerin hoşlandığı şeyler arasında yer alan klasik müzik dinletileri sayesinde kediniz ile daha huzurlu vakitler geçirmeniz mümkündür.

Kedinize müzik dinletirken aynı zamanda çok hareketli ve yorucu bir müzik olmamasına dikkat ederken, müziğin sesinin de rahatsız edici boyutta olmadığından emin olmanız gerekmektedir. Aksi durumda gürültü nedeniyle kediler olumsuz etkilenebilmektedir.

Nasıl Sevilmek Kedilerin Hoşuna Gider?

Kedilerin hoşuna giden sevilme şekli, öncelikle gönüllü olandır. Kediler zorla sevilmeyi tercih etmezler. Fakat sevilmek ve dokunulmak onların da en temel ihtiyaçlarından birisi olduğu için doğru şekilde sevilmeleri gerekmektedir.

Kedilerin sevilmeyi istedikleri nokta genellikle çene bölgelerinin alt kısmıdır. Bu kısımdan sevilen kediler uysallaşırlar. Fakat karın bölgesinden sevilen kedilerin rahatsız olduğu bilindiği için bu konuda hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir.

kedi oyuncağı

Kediler sevilirken aynı zamanda nazik dokunuşlar ile sevilmeleri gerekmektedir. Sert ve ani hareketler kediler için tedirgin edici olması nedeniyle bu şekilde sevilmeleri durumunda huysuz davranışlar göstermeleri beklenmektedir.

Kedileri Rahatlatan Şeyler Nelerdir?

Kedileri rahatlatan şeyler, öncelikle huzurlu ve sakin bir ortamda rutinlerinin devam etmesidir. Kediler rutin olarak ilerleyen sürecin bozulması durumunda huzursuzlanır ve olumsuz davranışlar sergilemeye başlarlar.

Bunların yanı sıra kediler temiz ortam arayışındadırlar. Kötü kokuların olduğu ve hijyenik olmadığını hissettikleri yerlerde kalmak istemezler, tuvaletlerini yapmak için bile daha hijyenik bir ortama kaçabilirler.

Kedilerin güvenilir ortam arayışı oldukça fazladır. Güvenli bir ortam olmaması durumunda kedilerin davranışlarında bozulmalar olabilmektedir. Bu nedenle hem bildikleri bir bölgede olmalı hem de hijyen koşulları yeterli düzeyde sağlanmalıdır.

Kedileri rahatlatmak için aynı zamanda yeterli ilginin de verilmesi gerekmektedir. Yeterli düzeyde ilgi gösterilmeyen kediler de bulundukları ortamda huzurlu olamayabilirler. Huzursuz kediler ise daha saldırgan tutumlar sergileyebilirler.

Mutlu uyuyan kedi

Kedilerin Uyku Kalitesi Nasıl Olmalıdır?

Kedilerin uyku kaliteleri, onların sağlıklı bir biçimde yaşamlarının sürdürebilmeleri için en önemli konulardan birisidir. Sağlıklı ve güzel bir uyku alamayan kedilerin gün içerisinde kendilerine uygun yer bularak uykularını tamamladıkları bilinmektedir.

Kediler sıcak ve sakin ortamlarda uyumayı tercih ederler. Bunun için güneş alan bir pencere kenarı uygun olabilir. Aynı zamanda gürültünün olmadığı yerler de kaliteli uykular için oldukça önemli bir konudur.

Kedilerin uykuya geçmeleri kadar uyandırılmaları da önemlidir. Kedinizin aniden uyanmasına neden olacak sesleri ortadan kaldırarak onu sakince uyandırmanız, kedinizin daha huzurlu uyanmasını sağlayacaktır.

Kedilerin Davranışlarını Etkileyen İçgüdüleri Nelerdir?

Kedilerin davranışlarını etkileyen içgüdüleri, doğaları gereği hiçbir zaman yok edilmemektedir. Bu iç güdüler beslenme, ilişki kurma, avlanma ya da çiftleşme gibi konuları içermektedir.

kedi oyuncaklıyla mutlu

Evde yaşamaya başlayan kediler doğal ortamlarından uzaklaşmaya başladıkları için bu iç güdüleri fark edilmese de hiçbir zaman tamamen yok olmaz. İç güdüleri onların hayatta kalmalarına yardımcı olduğu için yalnızca yaşam koşullarına göre değişkenlik göstermektedir.

Kedilerin hoşlandığı şeyler içerisinde olan iç güdülerine uygun yaşam sürmenin ev içerisinde de engellenmemesi gerekmektedir. Kedinin dışarıya çıkması durumunda avlanma ya da çiftleşme ihtiyaçları engellendiğinde davranışlarda da bozulmalar görülmesi söz konusu olabilmektedir.

Her canlının olduğu gibi kedilerin de yapıları doğal yaşama uygun olması nedeniyle kendilerini korumayı oldukça iyi bir biçimde başarabilirler. Bu başarı aynı zamanda onların huzurlu olmasına da yardımcı olmaktadır.   

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu