Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Kedilerin Hoşlanmadığı Şeyler

Kedilerin hoşuna gitmeyen şeyler, onların yaşam dünyasında anlamı olmayan ya da biz fark etmesek de onları rahatsız eden durumlardır. Kedilerin hoşlanmadığı şeyler başlıca şu şekilde sıralanabilir:

Kedilerin Hoslanmadigi Seyler
Kedilerin Hoşlanmadığı Şeyler
  • Araba seyahatleri
  • Banyo yapmak ya da ıslanmak
  • Karın bölgelerine severek de olsa baskı uygulanması
  • Tüylerinin taranması
  • Tırnaklarının kesilmesi
  • Kötü kokular
  • Şekerli besinler
  • Kendi yaşadığı bölgeye gelen başka kediler
  • Çok fazla ya da çok az ilgi görmeleri

Bunların yanı sıra kediler beslenme konusunda ve temizlik konusunda da oldukça hassas canlılardır. Taze olmayan yiyecekleri tüketmek istemezler, tüketmek zorunda kaldıklarında ise belirli bağırsak sorunları ile karşı karşıya kalabilirler.

Kedilerin temizlik hassasiyeti de onların yaşamsal standartları arasında yer almaktadır. Pis bir kum kabı olan kedinin o bölgeye tuvaletini yapmak istememesi sonucunda evin temiz bulunan başka yerine tuvaletini yapabilir. Bu nedenle kum kaplarının temiz tutulması, kedinin sağlık durumu ve yaşam düzeni açısından oldukça önemlidir.

Husursuz Kedi

Kedilerin temizlik hassasiyeti yalnızca görünen bir temizlik değil aynı zamanda koku ile anlaşılabilen bir temizlik hassasiyetidir. Kötü kokuları çok hızlı bir şekilde algılayıp ortamdan uzaklaşmak isteyebilirler. Bu nedenle kedilerin kum kaplarının temiz olduğundan emin olmak için kokusunun da kontrol edilmesi gerekmektedir.

Önerdiğim Yazı: Kedilerde Vücut Dili Ve Anlamları

Bunlara ek olarak kediler sakinliği ve huzuru seven hayvanlardır. Ortamda çok fazla ses veya gürültü olduğunda rahatsızlık hissedebilirler. Bu nedenle kavgalar esnasında kedinizin yanınızda bulunmadığından emin olmanız önceliklidir.

Kediler Yıkanmalı Mıdır?

Kedilerin yıkanması, aslında kedilerin suyu sevmemelerinden kaynaklı olarak onlar için eziyete dönüşmektedir. Gün içerisinde de sulu ortamlardan kaçındıkları için bir kedinin yıkanması onun yaşamsal düzeninde olumsuzluklara neden olabilmektedir.

Kedi Yikamasi

Kediler hem kendi temizliklerine hem de çevrenin temizliğine yönelik hassasiyet ile dünyaya gelirler. Bu nedenle gün içerisinde sık sık kendilerini yalayarak temizleyebilirler. Bu durum da kedilerin yıkanma ihtiyaçlarını ortadan kaldırmaktadır.

Ev sahipleri, kedilerin pis olduğunu düşünerek belirli aralıklarla kedilerini yıkamak isteseler de bu durum hijyen sağlamaktan ziyade kedilere zarar verebilmektedir. Dolayısıyla kedinizin kendini temizleme özelliğini bilerek, yıkama girişiminde bulunmamanız önerilmektedir.

Kediler Nasıl Sevilmelidir?

Kedilerin sevilmesi, onların bir ihtiyacı olarak bilinmektedir. Fakat kediler zorla sevilmek değil yalnızca kendileri istediğinde veya kendilerinin ihtiyacı olduğunda sevilmek isterler. Bu durumda da yakınında bulunan kişilere yaklaşıp sürtünerek sevilmek istediklerini tarif ederler.

Mutlu Kedi Vucut Dili

Kedilerin zorla sevilmesi aslında onların ihtiyacının karşılanması değildir. Tam aksine kediler zorla sevilmekten ve sert hareketlerle sevilmekten hiç hoşlanmazlar. Onları severken de nazik ve hassas olmanızız beklerler.

Kedilerin sevilirken rahatsız oldukları bir diğer konu da karın bölgelerine baskı uygulanmasıdır. Bu baskı onların fizyolojik olarak rahatsız olmalarına neden olduğu gibi sizden kaçmasına da neden olabilmektedir.

Kediler Yolculukları Neden Sevmezler?

Kedilerin yolculukları sevmemesi öncelikle rutin düzenlerinin bozulmasından kaynaklanmaktadır. Kediler bulundukları bölgeyi benimser ve oradaki düzene kolay bir biçimde adapte olurlar. Fakat bu düzenin bozulması ya da sekteye uğraması onları rahatsız edebilir.

Kedilerin hoşlanmadığı şeyler arasında bulunan araç yolculukları aynı zamanda sarsıntılı ve gürültülü olduğu için de onların dünyasını rahatsız edebilmektedir. Özellikle çok fazla sallanan araçlarda mideleri bulanmakta bu nedenle tedirgin olmaktadırlar.

Kedileri Arabaya Bindirmek

Araçların çok sallanması ya da kedilerin bulundukları kafeslerin çok fazla sallanması, kedileri oradan çıkma isteğine itmektedir. Böyle bir durumda da rahatsızlıkları çıkardıkları yüksek sesten anlaşılabilmektedir.

Kedilerle yolculuk yapmanın en kolay yolu sarsıntısı çok fazla olmayan bir araç ile yolculuk etmektir. Bunun dışında yolculuk yapma zorunluluğunuzun olması halinde kedinize bakacak birini bulmanız önerilmektedir.

Kediler Tüylerinin Taranmasını İster Mi?

Kedilerin tüylerin taranmasını istemeleri, doğrudan oluşan ritüelleri ile ilgili olmaktadır. Kedi bakanlar, küçük yaştan beri onları taramaya alıştırmışlarda bu kediler için rahatsız edici bir durum olmaktan çıkabilmektedir.

Kedi Taranmasi

Bunların yanı sıra kedilerin genel doğasını düşündüğümüzde hiçbir kedinin taranmayı sevmediği bilinmektedir. Özellikle elinde tarak gören kişilerden kaçmaları bu durumun en önemli işareti sayılabilir.

Kedilerini taramak isteyenlerin öncelikle bu durumun gerekli olmadığını bilmeleri önerilmektedir. Kedi, tüylerini temizleyen ve sürekli düzenleyen bir canlı olduğu için tarak uygulaması onun doğasının bozulmasına neden olabilmektedir.

Kedilerin Tırnakları Nasıl Kesilmelidir?

Kedilerin tırnaklarının kesilmesi, onların hoşlanmadığı şeyler arasında yer almaktadır. Çünkü tırnaklarının kesilmesini kendilerine tehdit olarak algılarlar ve doğaları gereği önlem alma ihtiyacı hissederler.

Fakat küçük yaştan beri bir kedinin tırnak kesmeye alıştırılması, ilerleyen dönemlerde onun tırnak kesme işlemini rutin hale getirmektedir. Bu sayede kediniz tırnak kesmeyi güven tehdidi olmadan gerçekleştirmenize yardımcı olmaktadır.

Kedi Tirnak Kesilmesi

Kediler her ne kadar tırnaklarının kesilmesini sevmese de bu durum onların hijyen ve bakımı açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle kedinizi tırnak kesmeye alıştırmanız ve gerekli durumda daha önce tırnak kesme işlemini yapmış birinden destek almanız sürecinizi kolaylaştıracaktır.

Kedilerin Bölgelerine Gelen Başka Kediler Onları Rahatsız Eder Mi?

Kedilerin bölgelerine gelen başka kedilerden rahatsız olmaları, öncelikle onların mekanlarını çok fazla sahiplenmeleri ile ilgili olmaktadır. Kediler bulundukları bölgeyi sahiplenir ve oranın başka bir sahibi olmasın isterler.

Kedilerin kendi doğalarını ve ailelerini korumak üzere geliştirmiş oldukları bu iç güdü, doğal yaşam içerisinde onların yaşamsal aktivitelerini sürdürmelerine yardımcı olmaktadır. Her kedi yalnızca kendi aile ve akraba kedileri ile bir arada bulunurken diğer kedileri kendine tehdit olarak algılamaktadır.

Bolgesine Baska Kedi Girmesi

Akraba olmayan kediler arasında eğer bir ilişki kurulmuşsa bu durum kedilerden birinin daha baskın olması sonucunda oluşan ilişkiyi göstermektedir. Bunun dışında sokakta ya da doğada karşılaşan kediler genellikle bir rekabet içerisinde bulunmaktadırlar.

Kediler Kötü Kokulara Duyarlı Mıdır?

Kedilerin kötü kokulara duyarlı olmaları, onların burun hassasiyetlerinin yanı sıra hijyen ihtiyaçlarıyla da ilgili olmaktadır. Kediler temiz ortamları severler ve bu ortamlarda yaşamlarını sürdürmektedir.

Kötü kokuların bulunduğu ortamlar, tıpkı yabacı kediler gibi tehdit olarak algılanmaktadır. Bu nedenle kedilerin kötü koku duydukları ortamlardan uzaklaştıkları ya da bu kokunun bulunduğu ortamda daha huysuz davranışlar sergiledikleri gözlemlenmektedir.

Kotu Kokular

Kedilerin burunları insan burnuna oranla çok daha hassas ve çok daha duyarlıdır. Bu nedenle bizim rahatsız olmadığımız kokulardan onlar daha fazla rahatsız olabilirler. Rahatsız oldukları ortamlar da onlar için terkedilecek bir yer olarak bilinir.

Kedilerin kokulara duyarlılıkları yalnızca kötü kokulara yönelik değildir. Aynı zamanda sevdiklerinin de öncelikle kokularını tanırlar sonrasında sevilmeye izin verirler. Bu nedenle bir kediyi sevmeden önce sizi koklamasına izin vermeniz gerekir.

Kediler Tatlı Besinleri Neden Yemezler?

Kedilerin tatlı tüketmek istememeleri, doğrudan onların genetik kodları ile ilgili bir durumdur. T1R2 olarak bilinen bir gen türü nedeniyle içerisinde şeker barındıran besinleri tüketmek istemez ve bu kokuyu aldıklarında da oradan uzaklaşırlar.

Önerdiğim Yazı: Kedilere Ev Yemeği Verilir Mi?

Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com

Kedilerin hoşlanmadığı şeyler arasında yer ala şekerli besinler aynı zamanda kedilerin bağışıklık sistemlerinde de bozulmalara neden olabilmektedir. Bu nedenle istemedikleri halde şekerli besinleri onlara vermemek gerekir.

Şekerli besinler genellikle çocukların en çok sevdikleri yiyecek kategorisinde yer alması nedeniyle pek çok çocuk kedilere şekerli besinler vermeye çalışmaktadır. Bu durum, kedilerin kendilerini güvensiz hissetmelerine ve bulundukları ortamdan uzaklaşmak istemelerine neden olabilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu