Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Kedilerin Tuvalet Dışına Kaka Yapması, Kedim Tuvaletini Dışarı Yapıyor

Kediler, evlerde en çok beslenen ve en çok sevilen evcil hayvanlardır. Sevimli oldukları kadar, kimi zaman kedilerin tuvalet dışına kaka yapması gibi sahiplerini uğraştıran durumlara da neden olabildikleri bilinmektedir. Kedim tuvaletini dışarı yapıyor cümlesi, bir şeylerin ters gittiği anlamına gelebilir. Kedinizin sergilemiş olduğu bu davranış eğer yavruluk döneminde oluyor ise daha kolay bir şekilde bu yanlış davranışı düzeltebilmeniz mümkün olacaktır.  

Kediler içgüdüsel olarak tuvaletlerini kum içerisine yaparlar. Bunun için ev içerisinde kedi tuvalet kabı bulundurulur. Fakat kediniz stres altında olması veya farklı sağlık sorunlarına bağlı olarak, tuvaletini dışarıya yapma davranışını sergileyebilirler. Eğer bu sorunu yavru kedi sahiplenme sonrasında yaşıyorsanız, ilk olarak kediniz için tuvalet kabını evin neresine koymanız gerektiği ile ilgili bilgi vermiş olduğumuz yazıyı okumanızı tavsiye ederiz. Bahsetmiş olduğumuz yazıyı okumak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.  

kedim tuvaletini disari yapiyor 1
kedim tuvaletini dışarı yapıyor

Kedim Tuvaletini Dışarı Yapıyor, Niye Tuvalet Kabını Kullanmayı Bıraktı? 

Normal şartlarda kedim tuvaletini dışarı yapıyor sorunu için kedi sahiplerinin araştırma yapması beklenemez. Fakat böyle bir sorun ile karşılaşmışsanız, kediniz için yolunda gitmeyen mutlaka bazı sorunlar vardır. Bu durum kimi zaman kedinizin sadece bir sevgiye ihtiyacı olduğunu gösterirken, kimi zaman da çok ciddi sağlık sorunlarının olduğunu göstermektedir. Yazımızın devamında bu sorunlara tek tek kısaca değineceğiz. 

Kedilerin tuvalet dışına kaka yapması, yer değişikliğine bağlı olarak olmuş olabilir. Kediler, alışkanlıklarına bağlı hayvanlardır. Ufak değişiklikler dahi kimi zaman kedilerinizin tedirgin olmasına ve strese girmesine neden olabilir. Bu sirkülasyon sonucunda da kediniz tuvalet kabı yerine, tuvaletini ev içerisine yapabilir. Böyle bir durum ile karşılaşan kişi de belki kedim ilk defa kakasını eve yaptı diyerek şaşırabilir. Fakat böyle bir durumun yaşanması halinde, durumun bu seviyeye gelmesine neden olan olayın bulunması gerekir. Böylece kedinin tekrardan tuvalet kabı yerine, evin içerisine tuvaletini yapması engellenmiş olunur.  

Kedi kakasını neden dışarıyı yapar veya tuvalet kabı dışına kedi neden tuvaletini yapar sorusuna neden olabilecek bir diğer sebep ise kedinin taşınma dolayısı ile ev değiştirmiş olmasıdır. Bu duruma ek olarak kediyi farklı kişinin sahiplenmesi veya kedinin farklı bir sebepten dolayı yeni bir ortama götürülmesini de ekleyebilirsiniz. Her iki durumda da kedi alışmış olduğu ev ortamından koptuğu için strese girecektir. Hiç tanımadığı ve keşfetmesi gereken yeni bir ortam, ilk başlarda kedinin tuvaletini kedi tuvalet kabı dışına yapmasına neden olabilir. 

— 

Yemek Rutini 

Kedim ilk defa kakasını eve yaptı diyorsanız, şüphelenmeniz gereken durumlardan birisi de kedinizin yemek rutininde değişiklik yapıp yapmadığınız olmalıdır. Özellikle kediniz her gün yemiş olduğu yiyeceklerden farklı bir beslenme ile günü geçiriyorsa, ishal olma durumu meydana gelmiş olabilir. Böyle bir durumda da kediniz istemese dahi tuvalet kabına ulaşamadan tuvaletini yapma durumu ortaya çıkması muhtemeldir. Bazı durumlarda da kedinin sadece ishal sorunu ile mücadele etmekten çok daha fazlasını yapmak zorunda kalabilir. Kendinize vermiş olduğunuz mama veya farklı yiyeceklerin kullanım süresinin geçmesi durumunda, kendiniz aynı zamanda zehirlenme durumu ile de karşı karşıya kalacaktır. 

Kedilerin Tuvalet Kabı Dışına Tuvaletlerini Yaptıkları Anlaşılırsa 

Kedi tuvalet kabına, kedim tuvaletini yapmıyor. Böyle bir durum ile karşılaşıldığı zaman elbette ki kedi sahibinin canı sıkılabilir veya kızabilir. Fakat bu kızgınlığınızın kediye belli edilmemesi gerekir. Böyle bir durum ile karşılaşıldığı zaman, kedim tuvaletini dışarıya yapıyor diye şikâyet etmek yerine, kedinizin tuvaletine kumu dışına yaptığını anladığınız zaman kedinizi tuvalet kabına götürmelisiniz. Bunu yaparken de kedinize sinirlenmemeli ve nazik olmalısınız. Kedim tuvaletini dışarı yapıyor diye sinirlenerek tuvaletine götürürseniz, kediniz tuvalet kabına her götürüldüğünde kendine kızılacağı izlenimi ile tuvaletini yapmak için bundan sonra tuvalet kabını tercih etmeyecektir. 

Kedilerin tuvalet dışına kaka yapması durumunda, bu durumu fark ettiğiniz anda kedinizi kendi kumuna götürmenin yanında, kedinizin dışarıya yapmış olduğu kakayı da bir poşet veya eldiven yardımı ile alarak kedi kumuna koymanız gerekir. Böylece kediniz tuvaletini kuma yapması gerektiğini tekrardan hatırlayacak ve tuvaletine kedi kumuna yapacaktır. Burada önemli olan bir diğer ayrıntı da kediniz tuvaletini dışarıya yaptığı esnada bırakmış olduğu koku nedeni ile tekrardan tuvaletini kedi kumu dışına yapmak isteyebilir. Bundan dolayı bedeninizden tuvaletini yapmış olduğu noktayı, koku kalmayacak şekilde temizlemeniz gerekir.  

Tuvalet Kabı Temizliği ve Yer Değişimi 

Kedim tuvaletini dışarı yapıyor sorunu için tuvalet kabanın yerini değiştirmeniz gerekebilir. Kediler mahremiyete oldukça fazla önem veren hayvanlardır. Belki de şu anda tuvalet kabının durmakta olduğu yerden memnun olmayan kediniz, bu durumdan hoşnut olmadığını belli etmek için tuvaletini dışarıya yapıyor olabilir. Böyle bir durum karşısında, kedinizin tuvalet kabının yerini daha sakin ve kedinizin sevecek olduğunu düşündüğünüz bir yere koyarak değiştirmeyi düşünebilirsiniz.  

Kedi kakasını neden dışarıya yapar sorusu için kimi kişilerin yaşamış olduğu sorun da evde birden fazla kedi beslenmesine bağlı olarak, kedilerin tek bir tuvalet kabına tuvaletlerini tek bir tuvalet kumuna ortak olarak tuvaletlerini yapmaları mümkün olmamaktadır. Bundan dolayı da kimi zaman kedilerden birisi tuvaletini kum dışına yapabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınız zaman, diğer kedim tuvalet için kum olmasına rağmen tuvaletini neden kuma yapmıyor diye sormak yerine, ikinci bir tuvalet kabı alarak, kedinizin kendinizin kendine ait tuvaletinin olmasını sağlayabilir ve sorunu çözebilirsiniz.  

Ayrıca tuvalet kumunda koku oluşumunu engellemek istiyorsanız, Oprobiotic doğal koku giderici kum kullanabilirsiniz. Oprobiotic kumu kullanmaya başladıktan sonra göreceksiniz ki kumun kalitesi de artmış.  

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu