Kedi Sağlığı

Kedim Yemek Yemiyor?

Kedim yemek yemiyor? Ne yapmalıyım? sorusunu her kedi sahibi eminim bir kere sormuştur. Kedilerin yemek yemesi genelde kedinizin sağlık sorunu olduğuna işarettir. Çünkü kedilerin bir sıkıntısı olduğunda hemen yemekten ve sudan kesilirler.

Bu yazımızda kedilerin yemek yememe problemlerini, altında yatan sebepleri ve bu şekilde bir problemle karşılaşırsanız ne yapmanız gerektiğini anlatacağız.

Kedim Yemek Yemiyor
Kedim Yemek Yemiyor

Kedim Yemek Yemiyor? Problem Ne Olabilir?

Kediniz Ne Zamandır Yemek Yemiyor? Durum Acil Mi?

Öncelikle kedinizin yemek yemediği durumlarda hemen panik yapmanıza gerek yok. Öncelikle sıkı bir gözlem yapıp kedimizin ne zamandır yemek yemediğni gözlemlememiz gerek.

Örneğin kedimiz sadece bir gün yemek yemediyse bu önemli bir durum değildir veya kedimiz bir iki öğünü yemediyse pek önemli değildir.

Kediler bazen sıcak havalarda, ortam değişiminden veya evdeki bir şeylerin değişmesinden dolayı strese girebilir ve yemek yemeye bilir. Bu gibi durumların %90’ında herhangi bir sağlık problemi yoktur.

Fakat kediniz yemek yememeye devam ediyorsa ve bu durum 2. güne uzadıysa kedinizin veteriner kontrolü gerektirecek bir sağlık sorunu olabilir.

Kedinizin yemek yemesini engelleyecek sağlık sorunları nelermiş gelin beraber inceleyelim.

Kedi Problemleri
Kedi Problemleri

Mide, Bağırsak ve Sindirim Sorunları

Kedimizin midesinde veya bağırsaklarında herhangi bir sindirim sistemi problemi olduğunda kedimiz yemek yemeyi keser. Yediği yemekler sürekli midesini bulandırdığı için yemek yememeyi tercih eder. Mide ve bağırsaklarında yemek yememesine yol açacak problemler şunlar olabilir;

  • Sindirim sisteminde bir takım parazitler olabilir. (Tenya, kancalı kurt veya yuvarlak kurtlar gibi)
  • Mide ve Bağırsakta oluşabilecek kanser.
  • Enflamatuar bağırsak hastalıkları, kolit veya pankreatit kaynaklı iltihaplanma.
  • Kıl, ip, oyuncak veya herhangi bir cismin yutulması.

Önerdiğim Yazı: Kedilere Ev Yemeği Verilir Mi?

Kedilerde mide ve bağırsak kaynaklı hastalıklardan meydana gelen yemek yeme sorununda kusma, ishal, kilo kaybı veya aşırı şişkinlik durumları gözükebilir. Bu ve buna benzer durumlarda acil veteriner hekim müdahalesi gerekir.

Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com

Diş Hastalığı

Kedilerin ağız ve dişlerinde oluşabilecek tüm problemler kedinizin yemek yemesini engelleyebilir. Bu problemlerden bazıları;

  • İltihaplı diş etleri
  • Kırık dişler
  • Ağız ülserleri
  • Diş kökü apseleri

Tek tarafında ağrı olan kediler yalnızca diğer tarafla çiğneme yapabilir ve genellikle mamayı ağızlarında düşürürler. Bunun dışında salyaları akabilir ve yalnızca yumuşak yiyecekleri yiyebilirler.

Bu tür problemler olduğu düşündüğünüzde kedinizi direkt olarak uzman bir veteriner hekime götürmelisiniz.

Kedi Sağlığı
Kedi Sağlığı

Hepatik Lipidoz

Hepadik Lipidoz uzun süre yemek yemeyen kediler için çok ciddi bir problemdir.

İnsanlar uzun süre aç kalarak ve enerjilerini yağ depolarından kullanarak hayatta kalabilir. Fakat kedilerin karaciğeri bu duruma uygun şekilde yaratılmamıştır.

Kedimiz aç kalırsa ve vücuttaki yağı kullanmak zorunda kalırsa karaciğer aşırı yağa maruz kalır. Karaciğer ağırlının %5’inden fazla trigliserid birikimi olursa bu Hepatik Lipidozis olarak adlandırılır.

Bu hastalık kedilerde çok sık görülen ve kedinin ölümüne yol açabilen çok ciddi bir hastalıktır. Kedilerin bu duruma maruz kalma hızı kediden kediye çok fark eden bir durumdur. Fakat obez kedilerin bu durumla karşılaşma olasılığı daha yüksektir.

Böyle durumlarla karşı karşıya kalmamak için iki günden fazla yemek yemeyen kedilerinizi direkt olarak uzman bir veteriner hekime göstermelisiniz. Hepadik Lipidoz hakkında daha detaylı bilgi almak için Fırat Üniversitesi İç hastalıkları Anabilim Dalında hazırlanan şu makaleye buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.

Hasta Kedi
Hasta Kedi

Böbrek Hastalıkları

Böbrek hastalıkları kedinizin yemek yemesini engelleyecek kadar hasta hissettirebilir.

Böbrek hastalığı olan bir kedi genelde az yemek yer, çok su içer ve çok idrar yapar. Bunun yanında kedide aşırı zayıflama görülür.

Yaşlı kediler böbrek hastalıklarına daha yatkındır. Bunun yanında bazı ırklarda genetik olarak böbrek hastalıkları görülmektedir.

Önerdiğim Yazı: Yavru ve Yetişkin Kedi Maması Arasındaki Farklar Nelerdir?

Herhangi bir böbrek hastalığı veterineriniz de yapılacak muayene ve klinik testler sonucunda ortaya çıkarılabilir.

Mama Değişikliği

Bazen tüm bu problemlerin dışında kedinizin mamasını değiştirmenizde kedide mamayı reddetme durumuna yol açabilir.

Önerdiğim Yazı: Kedi Maması Seçmeden Önce Dikkat Etmeniz Gereken 5 Şey

Kedinizde yeni bir mamaya geçerken direkt olarak yeni mamayı vermemenizi tavsiye ediyoruz. İlk olarak önceki mamasıyla az bir oranda karıştırıp verin. Daha sonra bu karışım oranını her geçen gün arttırarak ortalama 5 gün sonunda tamamen yeni mamayı vermeye başlayın.

Evcilblog Soru_Cevap
Evcilblog Soru_Cevap

Sonuç

Kedilerde mamayı reddetme başta da dediğim gibi önemli bir duruma işaret olabilir. Kedilerde uzun süre mama yememe durumun da acil olarak Veteriner Hekiminize başvurmanız kediniz ve sağlığı açısından gerçekten çok önemlidir. Lütfen bu gibi durumlarda yavrularımızı kendi haline bırakmayalım ve 2 günden fazla yemek yemezse acil olarak Veterinere götürelim

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu