Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Kısırlaştırılmış Kediye Yetişkin Kedi Maması Verilir Mi?

Kısırlaştırılmış kediye yetişkin kedi maması verilir mi? Bu soru genelde kedisini kısırlaştırmak isteyen veya kedisini kısırlaştırmış kişilerin, yetişkin kedi maması ile kısır kedi maması arasındaki farktan dolayı sormuş oldukları sorudur. Kısırlaştırılmış olan kedinize vermiş olduğunuz yetişkin kedi maması, kediniz tarafından afiyetle yendiği için ilk etapta herhangi bir sıkıntı olacağını düşünmeseniz de daha sonraki süreçte, kısırlaştırılmış olan kediniz için seçmiş olduğunuz yetişkin kedi kuru maması tercihinden dolayı problem yaşama olasılığınız çok yüksektir.  

Kediler için üretilen mamalar yetişkin, yavru ve kısırlaştırılmış olan kediler için sınıflandırılmaktadır. Bu sayede kedinizin en sağlıklı şekilde hayatını sürdürmesi hedeflenmektedir. Veteriner hekim tarafından gerçekleştirilen operasyon sonrasında, kediniz için kısır kedi maması almadığınız taktirde kedinizin sağlığı uzun vadede bozulacaktır. Bu sağlık problemleri de genelde mamadaki seçim hatasına bağlı olarak idrar yolunda taş ve kedinizde obezite şeklinde görülecektir. Kediler için obezite her ne kadar sorun olsa da idrar yolundaki taş oluşumu çok daha tehlikelidir. Kedinizin ölmesine dahi yol açabilme riski bulunmaktadır. Kedinizin kısırlaştırma operasyonu sonrasında da hayatına sağlıklı bir şekilde devam etmesi için mutlaka kedinize uygun kısır kedi mamasını tercih edilmelidir.  

 

kisirlastirilmis kediye yetiskin kedi mamasi verilir mi
kısırlaştırılmış kediye yetişkin kedi maması verilir mi

Kısırlaştırılmış Kedi Maması ile Normal Kedi Maması Arasındaki Fark  

Kısırlaştırılmış kedi maması ile normal kedi maması arasındaki fark besin değeridir. Kediler genelde haraketli hayvanlardır. Bundan dolayı da besin değeri yüksek mamalar ile beslenmeleri önerilmektedir. Özellikle bu durum yavru kediler için geçerlidir. Çok fazla enerji harcadıkları ve yemiş oldukları mamayı çabuk erittikleri için yavru kediler için üretilen mamalar yüksek besin değeri içermektedir. Yetişkin kediler için üretilen mamalar ise yavrularınkine kıyasla biraz daha az besin değerine sahiptir. Kısırlaştırılmış olan kedilerde ise besin değeri diğer mamalara kıyasla çok daha düşüktür.  

Kısırlaştırılmış kediye yetişkin kedi maması verilir mi sorusuna hayır cevabını vermiştik. Bu cevabı vermemizin asıl nedeni de aslında kısırlaştırılmış kedi maması ile normal kedi maması arasındaki besin farkından dolayıdır. Operasyon ile kısırlaştırılmış olan kedinin iştahı artmasına bağlı olarak her ne kadar yemeğe karşı olan ilgileri artsa da kedinizin istediği mamayı fazlasıyla vermeniz yanlış olacaktır. Kısırlaştırılmış olan kediniz iştah artışının yanında, eskiye nazaran daha az hareketli olacağı için fazla yemiş olduğu mamayı eritemeyecektir.  

Kısırlaştırılmış olan kedi maması içerisinde yer alan fosfor, kalsiyum ve magnezyum oranı diğer mamalara kıyasla daha az oranda olacak şekilde ayarlanmaktadır. Bu sayede kedinizin aşırı kilo alması ve idrar yolunda yetişkin veya yavru kedi mamalarını yemesine bağlı olarak oluşacak olan sağlık sorunlarının önüne geçilmiş olacaktır. Kedi maması tercihi yaparken kedinize uygun olan mamayı seçmeniz, kedinizin sağlıklı bir yaşam sürmesinde etkili olan faktörler arasında yer almaktadır. Kısırlaştırılmış kedinizin hayatına sağlıklı bir şekilde devam etmesi adına, kesinlikle kısır kedi maması ile beslenmelidir. 

Kediler hakkında daha fazla bilgi edinmek için kediler hakkında yazmış olduğumuz yazılara bakabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu