Köpek Bakımı ve Beslenmesi

Köpeğim Mama Yemiyor Ne Yapmalıyım?

Merhaba değerli evcilblog ziyaretçileri. Bu yazımda sizlere son dönemde çok sorulan ve birçok köpek sahibinin genel sorunlardan biri olan Köpeklerin mama yememesi hakkında bilgilendirmek istiyoruz. Köpeğim Mama Yemiyor Ne Yapmalıyım? sorusunu tüm bilgi ve tecrübelerimizle yanıtlayacağız.

Köpeğim mama yemiyor. Ne yapmalıyım?
Köpeğim mama yemiyor. Ne yapmalıyım?

Köpeğim Neden Mama Yemiyor?

Köpeklerin mama yemesi, verilen mamayı reddetmesi çok sıklıkla karşılaşılan bir sorun. Özellikle yaz aylarına girdiğimizde bu sorunla daha fazla karşılaşıyoruz. Bu durumda evcil hayvan sahipleri çok fazla panik yapıyor ve alternatif yöntemler aramaya başlıyor. Alternatif yöntemler bazen gerekli olsa da bilinçli bir şekilde yapılması çok önemlidir. Aksi takdirde daha büyük sorunlarla karşılaşmamız muhtemeldir.

Köpeklerin Yaz Aylarında Mama Yememesi

Aslında bu sorun çoğunlukla yaz aylarında görülse de diğer mevsim geçişlerinde de yaşana bilecek bir durum. Köpekler, özellikle yaz aylarında geçtiğimizde klima adaptasyonu dediğimiz bir döneme geçer. Yani değişen hava sıcaklıklarına kendini adapte etmeye çalışır. Bu adaptasyonun sebebi sıcaklıktan dolayı köpeklerin enerji ihtiyacının azalmasıdır. Kış aylarına göre enerji ihtiyacı azalan köpek, bu değişime ayak uydurmak için mama reddi yapmaktadır.

Aynı şekilde bu dönem köpeğin tüy dökme dönemi olduğu için, tüy dökmeye bağlıda iştahsızlık olabilir.

Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com

Köpeklerin Egzersiz İhtiyacına Dayalı Mama Yememesi

Köpeğim neden mama yemiyor? sorusunun bir cevabı da köpeğin enerji ihtiyacının az olmasıdır. Özellikle ev ortamında yaşayan küçük ırklara sahipleri çok fazla egzersiz yaptırmıyor. Egzersiz yapmayan, dışarıda koşup oynamayan köpeğin haliyle enerji ihtiyacı olmuyor. Bu duruma vücudun verdiği bir tepki olarak mamayı reddedebiliyorlar.

Kopegim Mama Yemiyor

Köpeğiniz Hastalık Sebebiyle Mama Yemiyor Olabilir

Eğer köpeğiniz mama yemiyorsa bu köpeğiniz de bir sıkıntı olabileceğine işaret olabilir. Köpeğiniz bu durumda hasta olabilir ve herhangi bir enfektif durum yaşıyor olabilir. Köpeğinizin hastalık sebebi ile mi yoksa sadece klima adaptasyonu sebebi ile mi mamayı reddettiğini anlamak çok kolaydır. Tek yapmanız gereken köpeğinizi doğru bir şekilde gözlemlemek.

  • Köpeğiniz normalden farklı davranışlar sergiliyor mu?
  • Normal olduğundan daha pasif davranıyor mu?
  • Onu heyecanlandırmak için yaptığınız hareketlere ne tepki veriyor?
  • Kusma gibi bir durum mevcut mu?
  • İdrar ve dışkı yapma da bir problem var mı? İshal mi?

Bu soruları yanıtladığını da genel olarak köpeğinizin hangi her hangi bir rahatsızlığı olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz. Eğer köpeğiniz de bu konularda bir değişim yoksa, köpeğiniz neşeliyse, oyun oynamaya istekliyse, kusma ve dışkı problemleri yoksa muhtemelen hastalığa bağlı bir mama reddetme değildir.

Köpek Hastalıkları
Köpek Hastalıkları

Köpek Sahiplerinin Davranışlarından Dolayı Mama Yememe

Bazı durumlarda köpeklerimiz maalesef bizlerin davranışlarından dolayı mama yememe gibi bir alışkanlık edinebiliyor. Köpeğimiz mama yemediğin de istemsiz olarak panikliyoruz ve köpeğimize aşırı ilgi göstererek mamayı yedirmeye çalışıyoruz. Sık sık mama kabının yanına gidip onu telkin etmeye çalışıyor, mamasını yemezse direkt olarak mamayı değiştiriyor veya mamanın içine farklı şeyler ekleyerek mamayı yedirmeye çalışıyoruz.

Bu davranışlar köpeğimiz de eğer mama yemezsem bana daha fazla ilgi gösterecek veya mamayı yemezsem daha farklı bir mama verilecek gibi öğretilere dönüşebiliyor. Bu sebeple köpeğiniz mama yemediğin de bu gibi aşırı davranışlardan kaçınmalı ve sadece durumu analiz etmeye çalışmalıyız.

Köpeğim Kuru Mama Yemiyor

Yaz Aylarında Kuru Mama Kaynaklı Mama Yememe

Köpeklerimizin yaz aylarında mama yememe sebeplerinden biride kuru mamaya olan ilgisinin kaybolmasından kaynaklanır. Özellikle havalar aşırı derecede ısındığı için kuru mama köpeğe cazip gelmeyebilir. Köpeklerine çiğ besleme yapanlarda yaz aylarıyla kış ayları arasında ki iştah farkı yok denecek kadar azdır. Bunun sebebi çiğ beslenme de besinin sulu ve taze olmasıdır. Köpeğini kuru mamayla besleyen bir kişinin köpeği mama yemiyorsa köpek sahibi şu yolu deneyebilir. Köpeğinize mamayı reddettiği bir anda daha taze ve sulu herhangi bir şey uzattığında köpek heyecanlanıyor ve onu yemek istiyorsa tek sebep köpeğinizin sıcak havada kuru mama yemek istememesidir.

(Not: Mama yememenin dışında köpeğiniz, depresif, mutsuz ve normalde olduğunda farklı davranışlar gösteriyorsa herhangi bir hastalık olasılığı ile ilgili veteriner hekiminizle iletişime geçmenizi tavsiye ediyorum.)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu