Köpek Aşı Takvimi & Güncel Köpek Aşı Fiyatları 2021
Köpek aşı takvimi ve güncel köpek aşı fiyatları yazımızı köpek sahiplenen insanların işini kolaylaştırmak ve bu konuda bilgi sahibi olmasını sağlamak için hazırladık. Köpek aşıları, hem kendinizi patiden geçebilecek olumsuz hastalıklardan korumak hem de köpeğinizin virüs ve bakterilerin zararlı etkilerine karşı savaşmak adına önemlidir.

Köpek aşı takvimine uyarak düzenli aşılama, köpeğin yaşam kalitesinde belirgin bir iyileşme sağlayacaktır. Hastalığa neden olabilecek etmenlerin zayıflatılmış orantılarıyla köpeğin vücuduna enjekte edilmesine aşılama denir. İlk aşılama, yeni doğan yavrunun 45. Günü tamamlandığında uygulanmalıdır.
İçerik
Aşı Karnelerinde Gördüğüm Simgelerin Anlamları Ne?
- H: Viral hepatitis – karaciğer iltihabı
- D: Distemper – gençlik hastalığı
- Pi: Parainfluenza – üst solunum rahatsızlığına neden olan virüs
- P: Parvovirüs – kanlı ishal
- L: Leptospirosiz – sarılığa sebep olan mikroorganizma
- C: Corona – Viral ishal
- R: Rabies – Kuduz

Aşı Takvimi Nasıl Uygulanır
Aşı takvimini uygularken özellikle köpeğin hasta olmadığı muayene ile belirlenmelidir. Bağışıklık güçlendiren diğer aşılardan önce, parazit uygulamaları düzenli ve eksiksiz yapılmalıdır. Köpeğiniz sosyal süreçte her an parazit riskiyle burun burunadır, parazit de köpeğinizin bağışıklık sistemini güçsüzleştirir.
Dişi köpekler, eğer çiftleştirilecekse mümkünse gebelik başlamadan aşılanmalıdır. Plasenta ya da süt yoluyla annenin vücudundaki antikorlar, yavruya da yardımcı olacaklardır. Yavru ilk aşamada, kendi başına antikor üretemediği halde 45 gün kadar bir süre, pek çok hastalıktan doğal olarak korunurlar. Aşı yaptırmak, önlem niteliğindedir. Bu nedenle mutlaka hastalık belirtilerinden önce planlanmalıdır.

Köpek Aşıları Ve Fiyatları
Aşağıda aşıların ne amaçla, ortalama ne sıklıkta yapıldığından bahsedeceğim. Bunun yanında şehirden şehre, klinikten kliniğe değişebilecek aşı fiyatlarını sizler için sunacağım.
- İç dış parazit: periyodik olarak yaptırılır. Bağışıklık güçlendiricidir, kısmi tedavi edici özellikleri de vardır. Rutinde ortalama 60 gün dolaylarıyla tekrarlanmalıdır. Bu süreç köpeğinizin sosyal düzenine göre veterineriniz tarafından şekillendirilebilir. 110 – 130TL arasında değişir. Ağız yoluyla hap yutturularak da bu aşıyı vücuda aldırabiliriz. Bunun fiyatı da 50 – 70TL dolaylarındadır.
- Karma aşı: iki doz olarak, ayın ilk ve ikinci yarısında birer kez uygulanır. Her yıl birer kez uygulaması tekrarlanır, içeriğinde tam 5 hastalığa karşı koruma faktörleri vardır. Ortalama 110 – 130tl
- Corona Aşısı: 85 – 120TL
- Kuduz Aşısı: yasal yükümlülüklerce kesinlikle yapılması zorunlu kılınmıştır. Yaşını doldurmuş köpeklere uygulanır. 90 – 110TL
- Lyme: bir çeşit parazit aşısı denebilir. Keneler taşıyıcısıdır ve bu hastalık eğer aşılama yaptırılmazsa insanlara da bulaşabilir. 130 – 160TL
- Bronchine: Yıllık tekrarı gerekir. Köpeğinizin cinsine, vücut özelliklerine göre veterineriniz 6 ay aralıklarla yaptırılmasını da isteyebilir. 110 – 130TL
- Mantar: Yaptırılması zorunlu bir aşı değildir. Sıcağa ve neme karşı koruma kalkanı olması amacıyla önerilir. 110 – 130TL
Yavru köpeklerin aşı takvimi 45 gün itibariyle başlar. Bundan sonra aşılama rutin şekilde devam etmeli ve köpeğinize bir karne düzenlenmelidir. Bazı aşıların hem köpeğimizi hem de bizi koruma adına yaptırıldığını sakın unutmayınız.
Köpek Aşısı Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeli?
Köpeğinize aşı yaptırırken aklınızda bulunmasını önemle istediğim birkaç hususta bilgiler vermek istiyorum. Bunları ve çok daha fazlasını muhtemelen veterinerinizden de duyabilirsiniz, atlamamanızda yarar var:

- Hasta köpeğe rahatsızlığı geçene dek aşı yaptırılamaz.
- Aşılama öncesi ve sonrasında kesinlikle banyo yaptırılmaz.
- Aşılama işlemi başlamadan, kortizon ilaçları /kortikosteroid/ ilaçların kullanılması halinde veterinerinize bilgilendirme yapmalısınız.
- Aşı öncesinde köpeğinizin ateşi ölçülmelidir. Olağan değerlerin dışındaysa (38.5 – 39.5) dolaylarında seyretmiyorsa o gün aşı yaptırmamalısınız.
- Aşı öncesi ve sonrası stresli süreçleri baş gösteriyor. Daha hassas, ilgili davranmalısınız.
- Aşılamanın başladığı ilk gün, yavru 1.5 ayını tamamladığında, tüm sağlık kontrolleri yaptırılmalıdır. Hastalık tespit edilirse aşılama yapılamaz.
Köpeklerde Muayene Ve Diğer İşlem Ücretleri
2020 yılına özel, ortalama köpek muayene ve diğer pet işlemlerinin ücret bilgisini aşağıda bulabilirsiniz. Bunların şehre, kliniğe, kliniğin konumuna göre çeşitlilik arz edeceğini unutmayınız.
- Genel Muayene: 90 – 140TL
- Kontrol muayenesi: 40 – 80TL
- Acil durum muayenesi: 100 – 160TL
- Mikroçip Takımı: 100 – 150TL
- Kulak yıkama ve temizleme: 100 – 150TL
- Pansuman: 50 – 70TL
- Yara temizleme, basit: 60 – 90TL
- Yara temizleme, komplike: 160 – 190TL
- Gözyaşı testi: 60 – 90TL
- Lavman: 100 – 150TL
- Tırnak kesimi: 50 – 70TL
- Buruna kaçan cismi çıkarma: 110 – 350TL
- Kan transfüzyonu: 380 – 550TL
- Kan alma: 50 – 70TL
- Dışkıdan muayene: 700 – 1000TL
- Tomografi: 550 – 850TL
- MR: 650 – 950TL
- Kısırlaştırma (Erkek): 500 – 700TL
- Kısırlaştırma (Dişi) 900 – 1350TL
- Sezaryen Doğum: 1000 – 1300TL
- Göğüs kanseri operasyonu: 900 – 2000TL
- Deri Kanseri: 600 – 1600TL
- Kalça çıkığı operasyonu: 500 – 1200TL

Yukarıda pek çok işlemin ortalama ücretlerini vermeye çalıştım. Pati dostlarımızın bunlardan daha fazla sorunları olabilir, gereken her durumda mutlaka veterineriniz yol gösterici olacaktır. Aklınıza takılan konuda, bir sorunuz olduğunda ya da “bu konuyu da işler misin?” dediğiniz her konu hakkında yorum kısmından bana her zaman ulaşabilirsiniz. Sizler, dünyanın en içten, en sevgi dolu pati dostlarısınız çünkü burada onlara nasıl yardımcı olabileceğinizi araştırıyor, ihtiyaçlarını belirliyorsunuz. Patinizle bir ömür sağlıkla 😊
Önerdiğim Yazım: Köpek Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı?