Köpek Bakımı ve Beslenmesi

Köpek Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı? Hangi Eğitimler Verilmeli?

Köpek eğitimine başlama zamanı, köpeğin çevreyi tanıması ve eğitim için yeterli dikkati toplayabilmesinden sonraki zaman dilimidir. Köpek eğitimi zamanı ortalama olarak 4 ay ile 6 ay aralığında başlayabilmektedir.

Kopeklere Hangi Egitimler Verilmeli
Köpeklere Hangi Eğitimler Verilmeli?

Köpek eğitimine başlanmadan önce sahibi ve köpeğinin yeterli ilişki düzeyine de ulaşması gerekmektedir. Bunun için eğitimden önce ilişki kurması amaçlanmaktadır. Köpek sahibine alıştıktan sonra eğitim süreci daha kolay bir biçimde ilerleyebilmektedir.

Köpek eğitiminde aynı zamanda gelişim özellikleri de önemli olmaktadır. 4 aydan küçük olan bir köpek henüz çevreyi tanıma sürecinde olduğu için verilen komutları ancak kısa süreli olarak hafızasında tutabilmektedir. Bu nedenle istenen nitelikte bir eğitimin verilebilmesi için yeterli gelişim süresinin tamamlanması gerekmektedir.

Önerdiğim Yazı: Köpeklere Otur Komutu Nasıl Öğretilir? (Köpeklerde Otur Komutu)

Köpek eğitiminde öncelikle temel davranışların öğretilmesi gerekmektedir. Ev içerisindeki yaşama uyum, tuvalet ya da ev içi tehlikelerin öğretilmesinden sonra itaat eğitimine başlanması uygun olmaktadır.

Tuvalet Egitimi

Sabır, tutarlılık, gelişim dönemleri gibi pek çok faktör köpek eğitim sürecinin başlıca belirleyicileri olarak bilinmektedir. Bu nitelikler olmadan yeterli düzeyde bir sonuç alınması beklenmemektedir. Bu nedenle öncelikle eğitimcinin sürece hazır olması gerekli görülmektedir.

Köpek Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpek eğitimi sürecinde dikkat edilecekler, öncelikle eğitim süreci hakkında yeterli bilginin alınması olarak bilinmektedir. Köpek eğitim merkezlerinde verilen eğitimler başlı başına yeterli olmamakla birlikte eve geldikten sonra köpeğin asıl eğitim sürecinin verilen yönergeler doğrultusunda sürdürülmesi gerekmektedir.

Köpek eğitiminde dikkat edilmesi gereken en önemli konu sabırdır. Eğitim sürecinde köpek birden fazla defa yanlış davranış sergileyebilir. Bu davranışlar karşısında eğitim çizgisinden çıkmadan hareket edilmesi gerekmektedir.

Kopek Egitimi

Köpek eğitimi aynı zamanda tutarlık isteyen bir iştir. Evde bulunan bir köpek aile üyelerinden kimler ile iletişim halindeyse her birinin köpek ile iletişimi ya da ödüllendirmeleri aynı şekilde olması gerekmektedir.

Köpek eğitimi yanlış geri bildirim verilmesi ya da yanlış ödüllendirmenin yapılması durumunda sekteye uğrayabilmektedir. Bu nedenle aile üyelerinin hep birlikte gerekli eğitim süreci hakkında bilgilendirme almalıdırlar.

Önerdiğim Yazı: Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir? ( Ev İçi Davranış ve Tuvalet Eğitimi)

Köpek için itaat eğitimi olarak bilinen süreçte şiddet değil disiplin olması gerekmektedir. Disiplinin sağlanmadığı durumlarda şiddet yoluna başvurmak istenen sonucu vermemektedir. Bu nedenle temelden eğitim kıstaslarına göre davranılması gerekmektedir.

Köpek eğitimi başlı başına gelişimsel bir süreçtir. Her köpek ırkında farklı bir gelişim süreci olacağı göz önünde bulundurularak eğitime başlanması gerekmektedir. Tüm köpekler için yapılan genellemeler yanılsamaya neden olacaktır.

Koruma Egitimi

Yavru Köpeğin Temel İtaat Eğitimi

Yavru köpek için verilen temel itaat eğitimi, köpeğin üçüncü ayını doldurmasından sonra gerçekleşmektedir. Bu dönemin öncesinde herhangi bir itaat eğitimi başlanmamakta yalnızca iyi bir ilişki kurulmasına odaklanılmaktadır.

Köpek eğitimi aşamalarından birisi olan temel itaat eğitimi, köpeğin yaşadığı ortama uyum sağlaması için gerekli olan koşulları öğrenme süreci olarak bilinmektedir. İlk aşama olduğu için yalnızca ödüllendirme üzerinden komutlar sürdürülmektedir.

Köpek istenen komutu her yaptığında ödül olarak oynamayı sevdiği topu verilmekte ve bu davranış birden çok defa tekrarlanarak köpeğin koşullanması sağlanmaktadır. Bu nedenle köpek ile ilgili olarak sabırlı bir biçimde komut vermeye devam etmek gerekmektedir.

Temel Itaat Egitimi

İtaat eğitimi denen süreç için köpeğin de hazır olması önemlidir. Her köpek aynı zaman diliminde itaat eğitimine başlamayacağı için öncelikle sevgi bağını güçlendirmek, eğitimin kalıcı ve sağlıklı olmasına yardımcı olmaktadır.

Önerdiğim Yazı: Köpek Sahiplenmeden Önce Ne Kadar Bütçe Ayırmalıyız?

Köpekler İçin İleri İtaat Eğitimi

İleri itaat eğitimi, köpeklerin temel itaat eğitimi evresini tamamladıktan sonra daha ileri komutları gerçekleştirmelerine yönelik yapılan eğitim süreci olarak bilinmektedir. Bu eğitim sürecine başlanabilmesi için köpeğin 7 ay dolaylarında olması beklenmektedir.

Bu eğitim sürecinde yanlış bir davranışın değiştirilmesi de olduğu için köpekler için daha zorlayıcı bir eğitim süreci olarak bilinmektedir. Ödül ve ceza bir arada kullanılabilir. Burada önemli olan tutarlı ve disiplinli şekilde devam etmektir.

Bodyguard Egitimi

İleri itaat eğitiminde aynı zamanda köpek ile kurulan sevgi ve saygı bağının da sürdürülmesi gerekmektedir. Aksi durumda istenen eğitimin köpek tarafından alınması mümkün olmadığı gibi eğitimcinin de motivasyon düşüklüğü meydana gelebilmektedir.

İleri itaat eğitimi her köpek için verilebilecek bir eğitim değildir. Bazı köpekler ırklarının genel özellikleri nedeniyle ileri itaat eğitimini sürdürmekte zorlanabilir ve süreçte istene performanslar gösterilemeyebilir.

Köpek Eğitimine İlk Hangi Aşama ile Başlanmalıdır?

Köpek eğitiminin başlangıç evresi, yeterli sevgi ve güven bağının oluşmasının ardından tuvalet eğitiminin verilmesi olarak bilinmektedir. Tuvalet eğitimini almayan bir köpeğin temel itaat eğitimine geçiş yapması mümkün olmamaktadır.

Kopek Egitimine Ne Zaman Baslanmali

Tuvalet eğitimi verilmesi için köpeğin iki aylık ya da üç aylık olması yeterli olmaktadır. Tuvaletini istene yere yapması halinde ödül verilerek doğru davranış yerleştirilmeye çalışılır. Bu süreçte tutarlı olunmadığında diğer eğitimlerde de problem olacağı düşünülmektedir.

Tuvalet eğitimi ile birlikte tasma eğitimi de verilmesi uygun olmaktadır. Bu iki eğitim, itaat eğitimlerine hazırlık olarak bilinmekle birlikte köpeğin ödül sistemini tanıması ve koşullanması için ilk basamak olması nedeniyle önem arz eden bir aşama olarak bilinmektedir.

Köpek Eğitiminde Ceza Nasıl Uygulanır?

Köpek eğitiminde ceza uygulaması, sürekli değil tutarlı şekilde yapılması gereken bir uygulamadır. Köpeği sürekli engellemek ile cezalandırma yapılmış olmayacaktır. Yeterli gelişim döneminde olan köpeğe yalnızca istenmeyen davranışlar sonrasında ceza verilmesi gerekmektedir.

Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir

Ceza uygulaması yapılırken aynı zamanda davranış soğumadan hızlı bir şekilde uygulamanın yapılması gerekmektedir. Köpek yaptığı olumsuz davranışı hafızasında tutmayacağı için geç verilen ceza herhangi bir olumlu davranış sağlamamaktadır.

Ceza uygulaması yapılırken köpeğin gelişim özelliklerinin de dikkate alınması gerekmektedir. Yeni doğan bir köpeğin diş kaşıma ihtiyacı olduğu için bazı eşyaları ısırabilir. Bu durumun cezalandırılması halinde diş kaşımasına alternatif olarak farklı nesnelerin de verilmesi ceza öncesi ilişkinin kurulmasını sağlamaktadır.

Köpeğin ceza olarak algıladığı şey yüksek ses tonu ve sert bir ifadedir. Bu nedenle yapmasını istemediğiniz bir şeyle karşılaştığınızda hemen ardından yüksek bir ses çıkararak onun bu davranışı yapmamasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda bu uygulamanın birçok defa yapılması, eğitimin kalıcılığı açısından önemlidir.

Köpeklerde Otur Komutu

Köpek Eğitiminde En Önemli Kriterler Nelerdir?

Köpek eğitiminde önemli olan kriterler öncelikle köpeğin ırk ve gelişim özellikleridir. Her ırk aynı şekilde eğitilmediği gibi her yaş döneminde de farklı uygulamaların yapılması etkili olabilmektedir. Bu nedenle öncelikle köpeğinizi doğru bir biçimde tanımanız gerekmektedir.

Köpek eğitimi için önemli olan bir diğer konu ise tutarlı davranışlar sergileyen bir eğitimci olmaktır. Tutarlı olmayan davranışlar, köpeğin yanlış algılarına neden olacak ve olumlu davranışların da ortadan kalkması gibi sonuçlar doğurabilecektir.

Tutarlı olmanın yanı sıra köpek eğitiminde aile üyeleri ile iş birliği yapabilmek de önemlidir. İş birliği olmaması halinde köpek birden fazla farklı mesaj alacak ve istenen davranışı gerçekleştirme süresi gecikecektir.

Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com

Eğitim için hem köpeğin hem de eğitimcinin istekli olması gerekmektedir. Sürekli eğitim komutu alan bir köpek duyarsızlaşabilir ya da bıktığı için yanlış algılayabilir. Bu nedenle köpek eğitimi sürecinde hazır bulunuşluk da oldukça önemlidir.

Köpek eğitimi yalnızca 5-10 dakika içerisinde gerçekleşebilecek bir süreç değildir. Uzun zaman gerektirebilir. Buna hazır olarak beklentileri uygun düzeyde tutmak, eğitim sürecinin daha sağlıklı geçmesine yardımcı olmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu