Köpek Bakımı ve Beslenmesi

Yeni Köpek Sahiplendikten Sonra İlk 24 Saatte Yapılması Gerekenler

Köpek sahiplendikten sonra ilk 24 saat oldukça önemli ve yapmanız gereken bazı hususlar vardır. Birçok hayvan severin düşünceleri ve istekleri arasında yer alan köpek sahiplenme durumu önem gerektirir. Oldukça cana yakın ve sevimli tavırları ile dikkatimizi çeken canlı türleri aslında bir o kadar emek isteyen canlılardır. Özellikle apartman dairelerinde yetiştirilmeye çalışılan köpeklerde azami dikkat gösterilmesi gerekir.

Köpek sahiplendikten sonra ilk 24 saat

Bakım, sağlık, eğitim, ilgi, besleme ve sürekli kontrol edilmelidir. Bunların yanı sıra bazı uğraşların da olması mümkündür. Bu süreçleri iyi kontrol etmeli ve sahiplendiğiniz köpeğe en iyi şekilde bakmanız gerekir. Aynı zamanda ilk sahiplenmenizin ardından gelişecek süreçleri de takip etmelisiniz.

Yavru veya yetişkin köpek sahiplenmeniz oldukça heyecan verici olabilir. Ancak ilk 24 saatte yapılması gereken bazı uygulamalar olacaktır. Bu süreç özellikle köpeğiniz için oldukça stresli ve yorucu olacaktır. Hiç tanımadığı yeni bir yer, tanımadığı kişi/kişiler ve ona yabancı gelecek cisimlerin arasında kalacaktır.

Bu durum onun için oldukça karışık ve korkmasını sağlayacağı yönler oluşturur. Sonuç olarak sizi ilk defa tanıyor ve sizinle aynı ortamda ilk defa birlikte duracaktır. Ancak bu süreçte onu rahatlatmanın ve bulunduğu bölgeye alışmasını sağlamanın bazı yolları vardır.

Yeni Köpek Sahiplenenlerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Yavru ya da yetişkin köpek sahiplenmenizin ardından dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Yabancılık çekmesinden ötürü ilk hafta özellikle oldukça huysuz ve size karşı savunmacı yaklaşım sergileyebilir. Tabi bu durumun tam tersi sonuçlar ile karşılaşmanız mümkündür.

Tamamen aldığınız köpeğin ırkı ve karakter yapısına göre farklılıklar görebilirsiniz. Özellikle yavru köpeklerde anne ve babasından ayrılmasından ötürü kısmi sorunlar yaşamanız mümkündür. Bu ayrılık onların psikolojilerini bozabilir ve duygusal olması mümkündür.

köpek sahiplerinin yapması gerekenler

Eve İlk Getirdiğinizde Sakin Ortam ile Karşılaşmasını Sağlayın

Köpekler bazı durumlarda çekingen davranmaları ve anlık güvenme sorunları yaşamaları mümkün canlılardır. Yeni ayrıldığı ortamından farklı yerlere gitmesi ise onun için değişecek kavramları beraberinde getirir. Onun için bu süreç oldukça stresli olacaktır.

Gürültülü ortam ve etrafında çeşitli insanların olmamasını sağlayın. Böylece korkusu biraz daha azalacaktır ve kolayca evinizi gezinmeye başlayacaktır. Dolayısıyla hayvanda oluşacak stresin azalması da böylece daha kolay olacaktır.

Köpeğinizi gezmeye çıkarın

Köpeğinizi yeni evine getirmenizin ardından kesinlikle dışarıya dolaşmaya çıkarmanızda fayda olacaktır. Strese girmesi mümkün olduğundan ötürü tuvalet ihtiyacı olacaktır. Tabi bu durumda kesinlikle kalabalık yerlere götürmekten çekinmelisiniz. Evinizin bahçesi ya da etrafınızda sakin bölgeleri tercih etmenizde fayda olacaktır.

Bu tip alanlarınız yoksa ve köpeğinizin aşıları yapılmamışsa kesinlikle evinizde bir bölge oluşturmalısınız. Böylece ihtiyaçlarını karşılayabileceği alanı da tanıtabilirsiniz. Eğer hazırladığınız alanda ihtiyaçlarını karşılarsa onu kesinlikle net bir ses tonu ile ödüllendirmeyi unutmayın. Aynı zamanda aranızda bağ oluşması için küçük ödül yemi de verebilirsiniz.

Yeni Yerini Tanımasına İzin Verin

Evcil köpek sahiplenen ebeveynler ilk etapta ona kalacağı ortamı tanıtması gerekir. Evinizde ilk adımlarını atmaya başlayacak ve tanımadığından ötürü biraz durgun tavırlar sergileyecektir. Ancak bir süre sonra dayanamayıp etrafı koklamaya ve algılamaya çalışacaktır.

Bu süreçte onu yalnız bırakmayın, ancak müdahale de etmeyin. Keyfine göre gezinerek evin belirli alanlarını zihnine kazımasına izin verin. Böylece kendisini daha rahatlamış ve güvence hissedecektir. Aksi halde alışma süreci biraz daha uzayabilir.

köpek sahiplenince yapılması gerekenler

Yanında Olduğunuzu Ona Hissettirin

Köpekler bahsettiğimiz gibi duygusal ve sevecen canlılardır. Yalnız kalmayı pek sevmeyen ırkları bulunmaktadır. Eğer onu dost olarak görüyorsanız kesinlikle yalnız bırakmayacağınızı hissettirmelisiniz. Tabi bu durumda onu daraltmayın ve üsteleme gibi hatalar yapmamalısınız.

Yanında olduğunuzu hissetmesi ona biraz daha güven verecektir. Ancak bu süreçte siz köpeğinizin yanına gitmeyin, onun size gelmesini bekleyin. Böylece aranızda ki bağ oluşumu daha kolay olacaktır. Artık size güvendiğini ve ona zarar vermeyeceğinizi anladığını gösterir. Size yakınlaşmadığında endişelenmeyin bu durum bazen zaman alabilir.

Köpeğinize Yatağını Gösterin ve Bir Hediye Verin

Köpeklerde yatak seçimi yaparken oldukça titiz olmalısınız. Köpeğiniz belirtilen adımları tamamlamasının ardından günün yorgunluğunu atacağı ve streslerinden uzaklaşacağı aktivitesini gerçekleştirmek isteyecektir. Ona evinizin güzel alanlarından birisini tahsis etmenizi ve yatağının biraz konforlu olmasını öneririz.

Bu onun oldukça hoşuna gidecek ve rahat etmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda yatağında onu bekleyecek küçük bir oyuncak hediye alabilirsiniz. Bunu hoş geldin hediyesi olarak vermenizde fayda olacaktır. Özellikle yavru köpekler oyuncakları aşırı derecede sever ve vakit harcamasına sebep olur.

Rutinlerini Öğretmeyi, Belli Rutini Yoksa Yenisini Oluşturmayı Unutmayın

Köpekler anne karnından çıkmasının ardından belli rutinlere alışmaya başlar. Beslenme, egzersiz, bakım, tuvalet gezintisi ve eğleneceği aktiviteler konunun başında yer alır. Sizde sahiplendiğiniz kişi tarafından bu rutinleri öğrenebilir ve devam ettirebilirsiniz.

Fakat köpeğinizin standart rutini yoksa kesinlikle onun için bir planlama yapmalısınız. Tuvalet ihtiyacını karşılayacağı gezintileri hangi aralıklarda dışarıda yapabilir. Beslenme öğünleri ve hangi aralıklarla olacaktır. Egzersiz yapması hangi sürecin ardından gerçekleşecektir. Bunlara dikkat etmeli ve köpeğinize öğretmelisiniz. Eğlenceli vakitlerini kısıtlamamanızı öneririz. Özellikle ilk sahiplenmenizde kesinlikle bu aktivitesine karışmamalısınız.

Köpeğinizin Sizinle Beraber Geçireceği İlk Gecesi

Köpekler alışacağı ortamı tanıma sürecinin ardından yorgunluğunu atmak için uyumak isteyecektir. Tabi bu durum oldukça rahat bir gece geçirmenizi sağlayabilir. Fakat tam tersi durumlar ile karşılaşmanız mümkündür. Tamamen köpeğinizin karakter yapısına göre değişiklik göstereceğini bilmelisiniz.

Köpeğinizin ırkına ve karakter yapısına göre değişim gösterecek huy yapısını kabullenmelisiniz. Bu süreçte oldukça sabırlı ve tutarlı davranışlar sergilemenizde fayda olacaktır. İzleyeceğiniz en iyi yol onun davranışlarını bir süre takip etmektir.

yeni köpekle ilk gece

İlk Gecede Huysuz Davranırsa Kafes Kullanmayı Tercih Edin

Karakter yapısına göre köpeklerin huysuz davranışları sergilemesi mümkün olan köpeklerde ilk tercihiniz kafes kullanımı olabilir. Tabi bu sadece ilk 24 saat içerisinde yapmanız gereken uygulamadır. Kesinlikle sürekliliğe devam etmeyiniz. Size oluşacak güveni ve rahat etmesini olumsuz etkileyecektir.

Kafes tercih etmenizin ardından yanında bulunmayı ihmal etmeyin. Böylece sizin kokunuzu rahatlıkla alabilecek ve yavaşça alışacaktır. Aynı zamanda dolaşamadığı için süreci hızlandıracaktır. Böylece kafesi uyuyacağınız alana yakın tutmanız yeterli olacaktır.

Köpeğiniz sızlanmaya başlarsa neler yapmalısınız?

Köpeklerde sızlanma gibi durumları yeni evinde ve alışma sürecinde sıklıkla görülebilir. Bu durum birçok düşünceye kapılmanıza sebep olacaktır. Tuvalet ihtiyacı, korkması veya dikkat çekmek amacıyla yapabilir. Kesinlikle bu durumu görmezden gelmemelisiniz.

Tuvalet ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız ya da kararsız kaldıysanız her ihtimale karşı bu sorunu çözmeye çalışın. Kısa süreli çözüm olarak evinizde ihtiyacını karşılayacağı bölgeye götürebilir ya da bahçeye çıkarabilirsiniz. Dışarıya çıkarma seçeneğinde tasma kullanmayı ihmal etmeyin.

Yalnız olmasından ötürü korkmuş olabilir. Bu durumda onu sakinleştirmenize ihtiyaç duyar ve kesinlikle dikkat etmelisiniz. Ona dokunmayacak şekilde yanına yaklaşın ve sakinleştirecek ses tonu ile muhabbet edin. Bir süre sonra sızlanması geçecektir.

Şayet iletişim kurmanız etkisiz oluyorsa ilk etapta bir süre daha devam edin ve köpeğinize kızmayın. Sabırlı olmanızda fayda vardır. Sorun hala devam ediyorsa diğer sorunlarının olabileceğini düşünmelisiniz.

Korkma gibi durumlarında kesinlikle oyun oynamamalı ve temasta bulunmamalısınız. Aksi halde bu durumu lehine çevirecek ve sürekli uygulamaya başlayacaktır. Sizin ilgileneceğinizi bileceğinden ötürü kurnazlık yapması mümkündür. Tabi sızlanma durumlarında görmezden gelmeniz ise zararına olacaktır ve onu hüsrana uğratacaktır.

Köpeğinizin beslenme ihtiyacını karşılarken dikkat etmelisiniz

Köpeklerin günlük olarak sıklıkla uygulanması gereken en temel ihtiyaçlarından birisi beslenme konusudur. Kesinlikle aksatılmamalı ve izlenen yolun doğru olması gerekir. Sahiplenmek istediğiniz canlının sağlığını etkileyecek herhangi durumla karşılaşmak istemeyeceksinizdir.

Sağlıklı beslenme özellikle yavru köpek sahiplendiyseniz gelişimini ve vücut direncini yükseltecektir. İlk etapta kesinlikle kullanacağınız mamayı tercih etmelisiniz ve köpeğinize uygun olduğunu doğrulamalısınız. Seçtiğiniz mamayı bir süre boyunca değiştirmeden vermeniz faydalı olacaktır. Tabi bunun yanında beslenme programı oluşturmayı ihmal etmemelisiniz. Aynı şekilde takviyelerinizi de iyi şekilde seçmelisiniz.

yavru köpek sahiplendikten sonra

Köpeğinize hangi mamayı vereceğinize emin olun ve uygunluğuna dikkat edin

Köpeklerde mama tercihi oldukça önemli ve maksimum dikkat gerektiren yönlerden birisidir. Seçilen mamanın köpeğinize ne kadar uygun ve sağlığına ne denli etkiler sağlar bunları bilmek gerekir. Tabi mamayı en çok yiyecek kişinin beğenmesi önemlidir. Aksi halde yeterince yemeyebilir veya hiç yemeyebilir.

Seçtiğiniz mamayı uzun süre değiştirmeyin

Köpeklerde mama seçimi ardından kesinlikle değiştirmeyi erken süreçte yapmayın. Mümkünse ilk haftalarda kesinlikle eski sahibinin kullandığı mamayı tercih etmenizde fayda vardır. Aynı şekilde mama üzerinde bulunan kullanım talimatlarına dikkat etmeniz gereklidir.

Anlık beslenme düzeninde oluşacak değişiklikler bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Sindirim sisteminde bozukluk ve strese girmesi mümkündür.

Köpeğiniz için sakin ortam oluşturun ve mamasını rahat yemesini sağlayın

Evcil hayvanınız yemek yediği sırada kesinlikle rahat bir ortam oluşturmaya özen gösterin. Huzursuz olmaması onun beslenmesinde oldukça etkili ve iştahlı olmasını sağlayacaktır. Aynı şekilde evinizde farklı pet yetiştiriyorsanız kesinlikle ayrı bölgelerde olmasında fayda vardır.

Belirleyeceğiniz öğünlere dikkat etmelisiniz ve uygun şekilde sağlamalısınız. Örneğin günlük bir ya da iki büyük öğün uygulamak yerine, az uygulayarak üç veya dört öğün şeklinde verebilirsiniz. Böylece sağlık sorunlarının önüne geçebilir ve rahatsız olmamasını sağlayabilirsiniz. Büyük ödülleri ise eğitim ve davranışlarını düzenleme durumlarında kullanarak verebilirsiniz.

Köpeğinizi veteriner hekime götürmeyi ve aşılarını kontrol etmeyi unutmayın

Köpeklerin belirli aralıklarla veteriner hekim tarafından muayene olması faydalı olacaktır. Olası sağlık sorunlarının önüne geçmenizde oldukça etkili yönlerden birisidir. Veterinere götürmeyi sadece sorun oluşumunda tercih etmemelisiniz.

Köpeğinizin aşısı ve diğer sağlık kontrollerinizi sağlamanız ilerleyen sürecinizi daha etkili kılacaktır. Özellikle yavru köpeklerde kesinlikle rutin bakımlarının yapılması gereklidir. Yapılmayan aşılarının tamamlanması ise gelişim ve farklı sağlık sorunlarının önüne geçecektir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu