Köpek Sağlığı

Köpeklerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılmalı? (Videolu)

Köpeklerde kulak temizliği arada bir olmak üzere mutlaka yapılmalıdır. Köpeklerin kulak yapıları girintili çıkıntılıdır. Bu nedenle kulak içi enfeksiyonlarına kedilere oranla çok daha sık yakalanabilirler. Üstelik bu rahatsızlıklar kulak zarına zarar verebilir, köpeğinizin stabil dengesini olumsuz etkileyebilir ve bir süre sonra ev içinde olan rutin hareketlerinde farklılıklar gözleyebilirsiniz.

Yazının sonunda video tercih edenler için köpeklerde kulak temizliği ile ilgili videolar bıraktım. İsteyen o videoları izleyebilir isteyen yazıyı okuyabilir. 🙂

Köpeğimin kulağını nasıl temizleyebilirim?

Köpeklerde Görülen Başlıca Kulak Rahatsızlıkları

En basiti ve herkesin elbette aklına ilk gelen, bazı mikroorganizmaların patinin kulağında yer etmesi ve zamanla sorun oluşturmasıdır. Bunun yanında tümör, kulağa ot kaçması, yıkanma ya da yüzme esnasında su kaçması durumlarına da rastlanabilir. Aynı zamanda bazı minik afacanlar, kulakları etrafında oluşan uzun tüyleri sebebiyle de rahatsızlık duyarlar. Kiminde egzama, başka bir kısmında bazı deri hastalıkları ya da mantar oluşumu görülebilir.

Köpek kulak rahatsızlıkları

Genetik olarak kulak hastalıklarına yatkın patiler olabileceği gibi, yaşam kalitesi yetersizlikleri sebebiyle bu tür bir rahatsızlığa maruz kalanlar da olabilir. Peki köpeğimizin kulak problemi olduğunu ne gibi durumlarda anlarız:

  • Başın sürekli eğik durması
  • Kulakta kötü koku
  • Kulak akıntısı ve kızarıklıklar
  • Sürekli kaşınma
  • Sancısından dolayı sahibinin kulağına bakmasına izin vermeme
  • Kötü kokan iltihap çıkması
  • Aşırı sinir, depresyon
  • İlgisizlik, mutsuzluk ve komutları geç algılama
  • Yalnız kalma isteği
  • Ateş, halsizlik ve oyun oynamama
  • Kulak Hematomu

Bu belirtiler, elbette sadece kulak enfeksiyonunu aydınlatmaz. Ancak bu belirtiler mutlaka bir hastalığın habercisidir ve kesinlikle es geçilmemelidir.

Önerdiğim Yazı: Köpeğim İshal Oldu? (Köpeklerde İshalin 6 Temel Sebebi)

Erken Tanı Ve Tedavi

Yukarıdaki belirtiler görüldüğünde endişe etmeden direkt onu bir veterinere götürün. Eğer bir cisim kaçmışsa küçük bir operasyonla alınacaktır. Bunun dışında iltihap kurutucu antibiyotik ilaçlarla tedavisi sürdürülür ve duyma kaybının önüne geçilir.

köpek kulağı

Evde yapacağınız birkaç küçük yardımla da köpeğinize daha konforlu bir hayat sunabilirsiniz. Yazının devamında sunacağım yönergeleri takip edin, bu sistemi belirli gün aralıkları vererek uygulayın. En önemlisi patinizin hayatında iyi bir gözlemci olun. Ne istiyor, nesi var bunları ancak siz fark edebilirsiniz. Kulak temizliği için bir sistem oturtmak isterseniz, sizlere önerim bunu haftada bir kez uygulamanızdan yanadır. Sarkık ya da geniş kulak yapısı olan patiler için bunu sıklaştırabilirsiniz.

Ekstrem Durumlarda Kulak Temizliği

Özellikle doğa ve deniz gezintilerinde, olası bir enfeksiyonun önüne geçmek gerekir. Bu nedenle dışarı çıktığınızda yaşadıklarına göre, patinin kulaklarını gün sonunda temizlemelisiniz. Doğa gezintilerinde böceğin kulağa kaçması, ot girmesi gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bunun yanında yağmur suyu ya da deniz suyunun kulakta tahribat yaratması da söz konusu olabilir. Eğer banyo düzenini oturttuysanız, bu zaman dilimine de kulak bakımını ekleyebilirsiniz. Temizlemenin ardından mutlaka güzelce kurutulmaları gerektiğini lütfen atlamayalım. 😊

köpeklerde kulak temizliği

Adım Adım Köpeklerde Kulak Temizliği

  • Kontrol: Patinizin kulaklarını rahatça görebileceğiniz bir pozisyon alın. Kulak içinde kan ya da kahverengi, kırmızı, sarı tonlarında ya da gri bir akıntıya rastlarsanız direkt veterinerinize gidin. Enfeksiyon başlamış demektir. Bunun dışında sadece pisliğe denk gelirseniz, güzelce temizliğe başlayabilirsiniz.
  • Kene temizliği: Eğer kulak içerisinde keneye denk gelirseniz, ki kene bulaşması için çim ya da toprak alanda köpeğinizin fazlaca kalması gerekir, panik yapmayın. Asla keneyi deriden sıyırarak almaya kalkışmayın, pamuklu bir kumaştan bu konuda yardım alabilirsiniz. Kumaşı alkole batırıp çıkarın. Kulakta, kenenin tam üzerine bastırın ve birkaç saniye orada öylece tutun. Daha sonra kumaşı hafifçe kaldırın. Kene deriden ayrılmazsa yine aynı işlemi yapabilirsiniz.
  • Kulak içine sürülenlere dikkat: Alkolü kulak dışı temizliğinde kullanırken, kulak içi temizliği konusunda evcil hayvanlara zararsız solüsyonları deneyebilirsiniz. Patinizin hem kulak sağlığını hem de paralelinde cilt sağlığını bu yolla korumuş olursunuz. Aldığınız ürünün içeriği hakkında kesinlikle veterinerinize danışmalısınız.
  • Gerektiğinde profesyonel yardım: Bazı veterinerler ve pet kuaförleri, kulak temizliği hizmeti de veriyorlar. Eğer evde yanlış bir şey yapmaktan korkuyorsanız, en azından ayda bir kere bu hizmetten faydalanabilirsiniz. Kulakların yıkanması, insan eliyle ulaşılamayan ince kanallarda biriken kirin de atılması açısından önemlidir.

Yukarıda köpeklerin kulaklarının neden temizlenmesi gerektiği hakkında bilgiler verdim, bu temizlik işlemini nasıl yapacağınızı anlattım. Aklınıza bir şey takılır, patiniz ile kulak temizleme konusunda bir anınız olur ya da ilginizi çeken farklı bir konu olursa, yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz. Pati dolu günler 😊

Köpeklerde Kulak Temizliği Videolar

Köpeklerde kulak temizliğiyle ilgili birkaç videoyu sizler için bu yazının altına ekliyorum. Bu videolardan da faydalanarak köpeğinizin kulağını rahatça temizleyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu