Köpek Sağlığı

Köpeklerde Stresi Geçirmenin Yolları

Köpeklerde stres oluşumu gibi süreçler karşılaşabileceğimiz sorunlardan birisidir. İnsanların yaşantıları ve günlük streslerini baz alarak köpeğinizin de bu tür durumlar ile karşılaşacağını unutmamalısınız. Bu süreç kimi zaman umursanmayan yönlerden birisi olabiliyor. Ancak köpeğinize ciddi sağlık sorunları yaşatabilir.

Köpeklerde stres belirtileri

Çeşitli stres kaynaklı sorunlardan arınmak ve bu süreçleri en iyi şekilde atlatmak için bazı yönlere dikkat etmelisiniz. Öncelikle stresi nasıl tanımlayacağınızı ve bu gibi durumlarda nasıl yol izleyeceğinizi bilmelisiniz. Böylece bazı kısa çözümler ile köpeğinizi eski durumuna getirmeniz oldukça kolay olacaktır.

Aynı zamanda ilerleyeceğiniz süreçte kesinlikle sabırlı ve titiz olmalısınız. Malum stresli köpeğinizin durumunu daha kötüye ilerletmek ya da çeşitli oluşacak sağlık sorunlarına izin vermek istemeyeceksinizdir. Dilerseniz şimdi strese neden olan kaynaklar, stresi geçirmenin yolları ve bu süreçte ne gibi uygulamalar önemlidir bunları öğrenelim.

Köpeklerde stres belirtileri nelerdir?

Köpeklerde stres belirtileri kimi zaman oldukça kolay şekilde anlaşılabilir. Ancak bu durumun tam tersi sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz. Birçok ebeveyn köpeklerinin sadece bakım, besleme ya da yanına arkadaş alarak ihtiyaçlarını karşıladıklarını düşünürler. Bu durum oldukça yanlış ve bazı durumlarda sakıncalıdır.

Duygusal ve zeki olmaları ile bilinen köpekler veya çeşitli ırkları aslında birçok konuda hissiyatı yüksek canlılardır. Gördüklerinden, duyduklarında, hissettiklerinden ve birçok durumdan etkilenmeleri söz konusudur. Bu süreci en iyi şekilde tanımlamalı ve bazı önlemler almanızın faydalı olacağını bilmelisiniz.

Evcil hayvanlar için stres gibi durumlar oldukça doğal ve sıklıkla görülebilecek oluşumlardan birisidir. Davranış bozukluğu veya ruh hali değişiklikleri bu tip durumlarda en hızlı fark edilecek yönlerinden birisidir. Böylece oluşabilecek herhangi stres odaklı problemi erkenden fark edebilir ve önlemleri alabilirsiniz.

Köpeklerde stres belirtileri

Bu tip durumlarda birkaç adımdan oluşan çeşitli belirtiler bulunmaktadır. Özellikle ses tonlaması ve yüz hareketlerinde farklılıklar görmeniz mümkündür. Bu gibi durumların sıklıkla görülmesi durumunda kesinlikle dikkate alınmalı ve gerekli müdahalelerin edilmesi gerekir. Dilerseniz şimdi köpeklerde stres belirtilerine göz atalım.

Seslerinde oluşan farklılıklar: Bir köpeğin stres durumlarında en çok salgıladığı belirtilerinden birisidir. Ses değişiklikleri yaşanması veya sürekli tekrar etmesi gibi oluşumlarda farkına varmanız gerekir. Ağlama ve homurdanma şekilleri stresli olduğunu gösterir. Bahsi geçen seslerin sadece bu sorununda görüldüğü bilinmektedir.

Davranış bozuklukları: Davranışlarında farklılıklar oluşması ve bunların sıklıkla gözlemlenmesi mümkündür. Birden fazla davranış bozukluğu sergilemesi ve bunları rahatsız olacağı şekilde belirtmesi fark edilebilir.

Başı aşağıda yürüme, kuyruğunu sallamama, kuyruğu düşük pozisyonda yürüme, kuyruğunu bacak arasına sıkıştırma, sürekli titremesi veya belli aralıklarla titreme durumlarının belirtileri stres yönündedir. Sürecin en çabuk etkisini gösteren belirtileri bu yöndedir.

Yüzünde görülecek farklı hareketler ve mimikler: Köpekler birçok sıkıntısını konuşma yeteneği olmadığından ötürü mimik ve yüz hareketleri ile belli eden canlılardır. Beden dilini kullanarak kimi zaman her isteklerini anlatmış olsalar dahi stres durumlarında sıklıkla karşılaşabileceğiniz durumdur.

Yüzünde kısmında en çok rastlanan gözleri, kulağı ve başı eğik dolaşması bazı zamanlarda gerçekleşen stres belirtilerini kapsamaktadır. Tabi bunların yanı sıra bazı durumlarda söz konusudur. İlgilendiğinizde kafasını çevirmesi, burnunu sürekli çekmesi ve yemek yemediği halde yalanma durumlarında kesinlikle stres belirtileri gözlemlenir.

Sürekli itaatkar yaklaşım sergilemesi ve ilgi görmesi için bazı süreçlerde size sırnaşması da görülebilir. Bu gibi durumlarda kesinlikle ona karşı hoşgörülü olmalı ve biraz sabretmelisiniz.

köpeklerde stresi geçirmenin yolları

Bazı sağlık sorunlarının gözükmesi: Bahsi geçecek sağlık sorunlarının çok nadir gözükeceğini bilmeniz gerekir. Bu süreçte çok fazla tanı koyulmasını sağlamaz, ancak kimi zaman köpeklerde bu durumlar görülebilir.

Tüy dökülmesi, alerji, iştahının kesilmesi ve takıntılı davranışlar sergilemesi köpeklerde stresin belirtisini gösterebilir. Tabi bu süreçte köpeğin daha çok zarar görmemesi ve öngörülen farklı sağlık sorunlarına dönüşmemesi için dikkat etmeniz gerekecektir.

Köpeklerde stresi azaltma ve geçirmenin yolları nelerdir?

Köpeklerde stres belirtilerini öğrendiğimize göre artık bu süreci en iyi şekilde kontrol etmeyi de görebiliriz. Köpekler başlarda belirttiğimiz gibi duyguları ile hareket etmeye eğilimli canlılardır. Ona karşı davranışlarınız ve geçirdiğiniz vakitlere önem vermektedir.

Ebeveyni olarak sizinle yaşayacağı her güzel anı onun için moral ve motivasyon kaynağı olacaktır. Bu durumdan anlaşılacağı üzere sevimli dostunuza biraz ilgi göstermeniz gerekecektir. Böylece sağlıklı ve stresten uzak yaşaması mümkün olabilir. Ancak bu süreçte izleyeceğiniz bazı çeşitli yollar vardır.

Köpeğinizi bir süre boyunca sessiz ortamda bulundurmaya özen göstermelisiniz. Bahsettiğimiz durum tamamen karanlık oda veya insan sesi duyamayacağı kuytu köşeler değildir. Evinizin içerisinde ya da bahçenizde istediği zaman geri gelebileceği bir alanda bulundurabilirsiniz.

Bu süreci atlatması ve başa çıkması için biraz zaman tanımış olursunuz. Böylece kendisini biraz daha iyi hissetmesine olanak sağlarsınız. Bu durumun bir farklı benzeri ise onun yanına aldığınız başka evcil hayvan olabilir. Yeni evcil hayvanınızdan uzak tutmalı ve ikisine de ayrı alanlar oluşturmalısınız. Köpeklerde stresi geçirme yöntemlerinin en temel yollarından birisidir.

Köpekler genel olarak oldukça haylaz ve enerji dolu yapıya sahip canlılardır. Bu durumu en iyi şekilde değerlendirmenizde fayda vardır. Köpek gibi duygusal hayvanlar genel olarak ilgi görmeye bayılır. Tabi bunun tam tersi durumlarda ise strese girmesi muhtemel seçenekler arasında yer alır.

Stresin etkileri

Onu süreli dışarıya çıkartın ve yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin. Aynı zamanda stres döneminde ise bazı oyun aktivitelerini uygulayabilirsiniz. Ancak bu çözümler işe yaramazsa ve köpeğinizin durumu devamlılık gösteriyorsa kesinlikle veteriner hekime göstermelisiniz. İhtiyacı olan bakımı alabilmesi için bu önemlidir.

Köpeklerde strese sebep olan durumlar nelerdir?

Köpeklerde strese sebep olan durumlar azdır, fakat etkili ve evcil hayvanınızın sorunlar yaşamasında öncülük eder. Farklı durumların gözlemlenmesi ve ilginiz dahilinde düzelmesi olası durumlardır. Ancak köpeğinizin strese girmesini maalesef engellemenin zorlukları ve sebep olan durumları ortadan kaldırma ihtimalleriniz olamayabilir.

Köpekler alıştıkları ortamları ve bulundukları bölgeleri tanımalarının ardından değişikliği pek sevmeyen canlılardır. Rutin yaşantısını sürdürmeyi ve her gün aynı şeyleri yapmayı hedefleyebilir. Bu süreçte taşınma gibi durumlarda köpeklerinizin ortam değişikliği nedeniyle strese girmesi mümkündür.

Bundan ötürü taşınma durumlarınızı sıklıkla yapıyorsanız köpek sahiplenme durumunu tekrardan gözden geçirmelisiniz. Bu durumların yanı sıra evcil hayvanların taklit ve çabalama yetenekleri gelişmiş düzeydedir. Böylece ona en büyük referans siz olmaktasınız.

Ancak bu durum bazen sakıncalı sorunlara sebebiyet verebiliyor. Ebeveynlerin hareketleri, davranışları ve olumsuz yönlerini en iyi şekilde gözlemleyebilirler. Kimi zaman olumlu yönlerinizi görseler de bazı süreçlerde olumsuz sonuçlara maruz kalabilirler. Bu durum stres bozukluğunda ki en büyük nedenlerden birisidir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu