Köpek Bakımı ve Beslenmesi

Köpeklerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?

Köpeklerde tüy bakımı hayvanın ırkına ve yapısına göre değişiklik göstermektedir. Her köpek cinsinin kendine has deri yapısı ve tüy şekli bulunmaktadır. Hassas veya oldukça sert yapılarının yanı sıra uzama gibi değişkenlikleri de vardır.

Köpeklerde tüy bakımı nasıl yapılır

Köpeğinizin cinsine, yavru ya da yetişkin olmasına göre tüy bakımı yapabilirsiniz. Cins ve ırk değişkenlik gösterdiği gibi yavru ya da yetişkin olması da bakım yapacağınız durumların sürecini değiştirebilir. Aynı şekilde kullanmanız gereken ekipman ve destek ürünlerinde de değişiklik gösterecektir.

Köpeğinize bu tip bakım uygulamadan önce kesinlikle nelere dikkat etmenizi bilmeniz gerekir. Aksi halde onun için zararlı yöntemler uygulayabilirsiniz. Bu durumun en kötü sonuçlarından birisi ise tüy yapısının bozulması olacaktır. Böyle bir durum ile karşılaşmak istemeyeceksiniz.

Ayrıca şunu bilmekte de büyük fayda var. Gerek köpeğin genel sağlığı gerekse tüy sağlığı için ilk adım beslenmedir. Beslenmenin kaliteli olduğu yerde sağlık ve bakımda kendiliğinden gelecektir.

Yetişkin Köpeklerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?

Yetişkin köpeklerde tüy bakımı birçok alanda kolaylık sağlayabilir. Ancak bazı durumlarda faydasını göremeyeceğiniz, hatta zararlı yönlerin oluşması mümkün olabilir. Tabi bu sürecin sonucunu belirleyecek kişi ebeveynidir. İlk etapta köpeğinizin ırkı hakkında detayları bilmeniz gerekir.

köpekler tüy sağlığı

Tüy yapısı, deri yapısı, yıkanma süresi ve tüy dökme dönemlerine hâkim olmanız gerekir. Bu durum yapacağınız bakımın daha nitelikli ve işlevsel olmasını sağlayacaktır. Her hâlükârda bakımı yapmanız ardından olumlu sonuçlar almanız yüksek ihtimallerde olacaktır.

Yetişkin köpekler, yavrulara göre daha zorlu süreçlerden geçebilir. Yaşı ilerledikçe tüy yapısında ve deri bölgesinde değişiklikler gözükebilir. Bu durum oldukça muhtemel yaşanacaklar arasındadır. Ancak düzenli bakım yapılması ve kullanılan ekipmanın iyi seçilmesi durumunda gelişimi göreceksiniz.

Haftalık bir defa olacak şekilde tüy tarama işlemi yapmanız yeterli olacaktır. Ancak bu durum köpeğinizin ırkına göre değişiklik gösterebilir. Köpekler çoğu zaman patileriyle kendisini kaşır, bunun zararlı ya da ölü tüyleri dökmek amaçlı olduğunu anlamayabilirsiniz.

Ancak köpeğiniz ölü tüyleri derisinden atmak için bu işlemi yapmaktadır. Hijyenik açıdan sıkıntılı olduğu kadar, köpeğinizin sağlığı için oldukça zararlı süreçtir. Köpek patisi ile kendisini kaşırken deri üzerinde yaralar açabilir. Böylece mikrop ya da iltihaplanma gibi sorunlar yaşayabilir.

Tüy bakımında en çok dikkat edilmesi gereken ve olumlu sonuçlar oluşturan yönlerden birisi ise yıkamaktır. Köpeğinizin parlak ve tertemiz tüy yapısına sahip olması için düzenli aralıklar ile yıkamanız gerekir. Tabi bu süreçte kullanacağını şampuan ve ekstra malzemelerin seçimi de özenle yapılmalıdır.

Yavru Köpeklerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?

Yavru köpeklerde tüy bakımı ırk fark etmeksizin daha kolay ve alternatif seçeneklerden birisidir. Elinizde büyüyen köpeğinizi tüy bakımına alıştırmanız yetişkinlik dönemlerinde de işinize yarayacaktır. Hatta alışmış olmasından ötürü size zorluk yaşatmayacaktır.

Yavrularda her gün uygulanması gereken bakım ihtiyacıdır. Ölü tüyleri deriden rahatlıkla atabilir ve uzama durumlarında daha düz tüylere sahip olabilir. Böylece kısmi bölgelerde yaşayabileceğiniz dökülmeler ve deri yaralanması gibi durumlardan da arınmış olur.

köpek tüy bakımı için tarama

Okşanmayı ve tüylerinin taranmasını seven yavrular bakım sürecinde sorun yaşatmayacaktır. Tüyleri tararken kesinlikle alacağınız ürüne dikkat etmeniz gerekir. İnsanların saçını taramak için kullanılan modelleri kullanmamanızda fayda vardır.

Petshoplar ve hayvan ürünleri satan yerlerden kolaylıkla köpek tarağı almanız mümkündür. Ancak alacağınız tarağın uçlarında sivri bölgeler olmamasına dikkat edin. Aksi halde deriye zarar verebilir ve köpeğinize acı çektirebilir.

Yavru köpekler, yetişkin köpeklere göre daha az ve mevsime göre değişiklik gösterecek şekilde yıkanmalıdır. Sürekli yıkamak hastalık sorunları getirebilir. Ancak düzenli aralıklar ile yıkamak ve ardından tüylerini taramak bakım sürecinizi daha etkili kılacaktır.

Köpeklerde Tüy Bakımı İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tüy bakımında dikkat edilmesi gereken birçok unsur vardır. Bu süreçlerden bazılarını yukarı da açıkladık. Ancak orada bahsi geçenlerin çoğu köpeğinizin ırkına göre değişkenlik göstermekteydi. Burada genel olarak nelere dikkat etmelisiniz ve hangi adımları izlemelisiniz daha iyi anlayabilirsiniz.

Tüy Bakımında Mama Seçiminin Önemi

Köpeklerde tüy bakımı kadar mama seçimi de önemli konulardan birisidir. Özellikle yavru köpeklerde yedireceğiniz mama ve öğününü iyi şekilde ayarlamalısınız. İnsanların yediklerine oldukça ilgili duyduklarını ve sürekli yemek istediklerini biliyoruz. Ancak bu durum onlara karşı sakıncalıdır.

Kendi yediklerinizi kesinlikle yavruyken köpeğinize vermeyin. Acındıracak ve içerlenmenize sebep olacak bakışlar atabilir ancak bu tüyleri açısından zararlı olabilir. Yetişkinlik dönemlerinde zaman zaman kendi yiyeceklerinizden verebilirsiniz. Ancak önceliğiniz her zaman mamadan yana olmalıdır. Aynı şekilde mama seçimini yaparken de kaliteli olmasına özen göstermelisiniz.

Köpekleriniz için mama seçmekte zorlanıyorsanız Doğru Köpek Maması Nasıl Seçilir? (En İyi Köpek Maması) isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Tüy Bakımında Yıkamanın Önemi

Köpekler genel olarak yıkanmayı sevmeyen ve aşırı ilgi duyanlar olarak ikiye ayrılmaktadır. Yavru köpeklerde bu durumu erkenden sevdirebilirsiniz ancak yetişkinlerde daha zordur. Bu süreçte ona yaklaşımınızı ve kötü bir şey olmadığını hissettirmeniz işinize yarayacaktır.

köpek şampanı ile yıkama

Tüy bakımında düzenli aralıklar ile yıkamak köpeğinizin sağlığı ve derisi açısından oldukça önem taşıyan süreçtir. Her gün yıkanmayacağı gibi kış aylarında daha az tercih etmeniz gerekir. Aksi halde tüyleri için bakım sağlarken sağlık sorunları yaşatabilirsiniz.

Yıkama işleminde kullanacağınız şampuanın içeriğine dikkat etmelisiniz. Bitkisel şampuanların tercihi daha makul olacaktır. Ancak fazla kimyasal barındırmayacak şekilde farklı çeşitlerine de yönelebilirsiniz.

Önerdiğim Yazı: Köpekler İçin Pet Kuaförü Seçimi

Köpeğinizin Tüy Dökme Dönemlerini Bilmenizde Fayda Var

Irk fark etmeksizin her köpek tüy dökme dönemlerinden geçmektedir. Bu durum kaçınılmaz ve engellenemez, ancak dökülen tüyler daha az seviyeye indirilebilir. Bu sürece en çok katkısı olacak yöntemler ise yıkama ve tüyleri tarama süreçleridir.

Köpeklerin sıklıkla kış ve yaz aylarının başında, yılda iki defa olacak şekilde tüy döktüğünü söyleyebiliriz. Tüy dökme dönemlerinde daha çok taranması ve daha az yıkanması yararlı olacaktır. Özellikle taramanızın ilerleyen süreçte işinizi kolaylaştıracağını söyleyebiliriz. Tabi tüylerin daha pamuksu ve düzgün çıkacağını da unutmamalısınız.

Köpeklerde Tüy Bakımı Yaparken Taramanın ve Tarak Seçiminin Önemi

Tüy bakımlarında en çok tercih edilen ve uygulanması gereken yöntemlerden birisi taranmadır. Bu süreci sıklıkla tercih etmenizde fayda vardır. Tüy yapısını oldukça düzgün şekle sokacaktır ve tüy dökme döneminin ardından daha iyi biçimde büyüyecektir.

köpek tüy açma tarağı

Ancak tüyleri tararken dikkat etmeniz gereken en önemli husus kullanacağınız taraktır. Köpek tarağı seçerken uçlarının sivri veya keskin olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Aksi halde deride yaralar oluşturabilir ve bu durum mikrop kapmasına sebebiyet verebilir.

Örnek Köpek Tarakları;

Köpek Tüy Spreyi ve Eldiveninin Faydaları Nelerdir?

Köpek tüy spreyi bakım sürecinde en çok tercih edeceğiniz katkı ürünlerinden birisidir. Deri bölgelerine nüfus eder ve tüylerin düzene oturmasını sağlar. Tüylerin rahat taranmasını ve makas gerektirmeyen yerlerin ferahlamasını gerçekleştirir.

Ayrıca daha parlak, canlı ve bakımlı tüyler için kesinlikle kullanılması önerilen ekstra ürünlerden birisidir. Böylece mevsime dayalı olmayan tüy dökme sorunlarının da önüne geçecektir. Ayrıca seçim yaparken kesinlikle sprey içerisinde kullanılan katkı maddelerine dikkat etmelisiniz. Önceliğiniz bitkisel ürünlerden oluşmuş spreylerden yana olmalıdır.

Tüy toplama eldiveni ise uçlarında bulunan tırtıklı yapı sayesinde kısmen tarak görevi görmektedir. Aynı zamanda köpeğinizin tüylerini toplarken kaşınma ve okşama işlevi sergiler. Bu durum köpeğinizin hoşuna gidecektir ve patisini deriye vurma ihtiyacından kurtulacaktır. Böylece olası yaralanmaların ve sağlık sorunlarının önüne geçmeniz mümkündür.

Köpeklerde Tüy Bakımı Videoları

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu