Köpek Bakımı ve Beslenmesi

Köpeklere Yat Komutu Nasıl Öğretilir

Köpeklere yat komutu öğretmek ve komutu uygulaması için itaat etmesini sağlamanız gereken bazı püf noktalar vardır. Her köpek cinsi eğitime açık olmaması ile beraber agresif davranışlar sergileyebilir. Bunun tam tersi türleri de mevcuttur. Eğitim süreçlerini seven hatta eğlence ve oyun olarak gören cinsler vardır. Fakat iş ne kadar zor veya kolay olursa olsun tamamen sabır isteyen süreçtir. Köpeklere eğitim verilirken dikkat etmeniz gereken ve bu süreçte kullanabileceğiniz bazı ekipmanları önerdik.

köpeklere yat komutu nasıl öğretilir?

Köpeklere komut eğitimi nasıl verilmelidir?

Köpeklere komut eğitimi vermek ve bunun sonuçlarını görmek sanıldığı kadar kolay değildir. Öncelikle köpeğinizi ve bağlı olduğu ırk özelliklerini bilmeniz gerekir. Karakter özellikleri, huyları, bağlılığı, eğlenceli yönleri, agresif yönleri ve itaat etme durumuna hâkim olmalısınız. Böylece eğitim sürecinde işleriniz daha kolay olacaktır.

Köpeğiniz ile alakalı gerekli bilgileri edinmeniz ardından eğitim sürecinde izleyeceğiniz yollara karar vermelisiniz. İlk etapta hangi komutu vermeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bu komutları sırasıyla vermek önemlidir. Aksi halde ne yapacağını kavrayamaz ve yanlış hareket etmesine sebep olur.

Köpeğe yat komutundan önce otur komutunu öğretmeniz daha doğru dolacaktır. Bu sayede köpeklere yat komutunu daha kolay bir şekilde öğretebilirsiniz. Köpeklere otur komutunu öğretmek için bu konuda yazdığımız yazıyı okuyabilirsiniz: https://evcilblog.com/kopeklere-otur-komutu-nasil-ogretilir/

köpek eğitimi

Köpeklere Yat Komutu Eğitimi

Köpeklere yat komutu için ilk aşamayı tamamlayarak otur komutunu öğretmiş oldunuz. Sırada yeni bir komut için çalışmaya başlamanız gerekir. En basit yollardan sıralamayı takip edersek oturmanın ardından yatma tercihi söz konusudur. İtaat etmeyi ve ödül alacağını otur komutu ile kavramıştır. Böylece bu süreçte daha hızlı ilerleyeceksiniz.

Başlangıçta köpeğinizi otur komutu ile karşınıza almanız gerekir. Uygulaması halinde ödül maması alır ve diğer komutunuzun gelmesini bekler. Ardından bir mama veya sevdiği oyuncak yardımı ile oturma pozisyonundan, yatma pozisyonuna götürülür. Tek seferde yapamayabilir, bunun için sakin ve sabırlı olmalısınız.

Ardından kullandığınız oyuncak veya mamayı patilerine doğru götürün. Odak noktası tamamen elinizde bulunan nesne olacaktır. Patilerinden başlayarak hareket ettirin ve elinizi takip etmesini sağlayın. Böylece yatma pozisyonun getirmeye çalışın ve tekrar edin. Yavaşça uzanmaya başladığını göreceksiniz ve komutunuzu tekrarlamaya başlayacaksınız.

köpeğe ya nasıl öğretilir?

Yat komutunu uzatarak söylemeye başlayacaksınız. Tek seferde kestirip atılacak şekilde söylememeniz gerekir. Uzatmanın mantığı köpeğinize bu kelimeyi aşılamaktır. Örneğin: “yyyaaaaaaattt” şeklinde söylemeniz daha çabuk kavramasına ve kızmadığınıza yönelik belirtiler gösterir.

Köpek için eğitim sürecinde neler kullanılmalı ve nelere dikkat edilmeli

Köpekler duyguları ve zekâları gelişmiş canlılardır. Bu bağlamda eğitim sürecinde kullanacağınız ekipmanlar ise onlara karşı tutumunuzu sergiler. Kimi köpekler tür fark etmeksizin tasmayı sever ve alışık olurlar. Kimi köpekler ise tasma kullanıldığında özgürlüğünün kısıtlandığını düşünecektir. Bu süreci en iyi şekilde kontrol etmelisiniz.

köpeğime yat komutu öğretiyorum

Köpeğinize komut ve itaat eğitimi verirken ilk etapta tasma kullanamamanız faydalı olacaktır. Tabi bu her komut ve itaat eğitimi için geçerli değildir. Özellikle eğitimi gerçekleştirdiğiniz alanın kaçma ihtimalleri bulunmayan şekilde hazır olması gerekir. Aksi halde köpeğiniz kaçabilir.

Köpeğinizin sevdiği oyuncak veya ödül mamalarını sürekli yanınızda bulundurmalısınız. Bunların yanında olduğunuzu bilmesi onun azmini arttıracaktır. Öğrettiklerinize karşılık vermesi durumunda onu ödüllendirmeniz, devamı gelecek eğitimlerde işinizin kolaylaşmasını sağlar. Bu durum köpek için moral verir ve doğru şeyi yaptığını ifade eder.

Köpeğinizle her zaman kesin ve net ses tonu ile yaklaşmalısınız. Bu süreçte kesinlikle yanlış karşılık vermesi durumunda kızmamalısınız. Her zaman güler yüzlü ve sevecen yönünüzü fark ettirmelisiniz. Duyguları ile hareket etmeleri ile bilinen hayvanlardır. Aksi durumlarda size karşı bakışı ve görüşü değişebilir.

temel itaat eğitimi

Cezalandırma yöntemi kullanan bazı eğitmenler olabiliyor. Bu duruma karşıyız ve uygulanmasında pek fayda olacağını düşünmüyoruz. Aksine onu hırçınlaştırabilir ve saldırgan içgüdülerini ortaya çıkarabilirsiniz. Böylece eğitimin asıl amacının dışına çıkmış olursunuz. Sevecen yaklaşımınız ve ona önem vermeniz size karşı saygısını arttıracaktır.

Eğitim Verirken Kullanabileceğiniz Ödüller

Köpeklere yat komutu öğretirken veya diğer eğitimleri verirken kullanabileceğiniz bazı ödülleri sizler için aşağıya link olarak bırakıyorum.

Köpeğe Yat Komutu Öğretmek İçin Kaynak Olabilecek Videolar

https://www.youtube.com/watch?v=chUYdkd0OF0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu