Uncategorized

Macaw Papağanı Özellikleri ve Bakımı

Macaw Papağanları ile ilgili olarak, ırk özelliklerinden bakım şartlarına kadar öğrenilmesi gereken pek çok şey bulunmaktadır. Bu yazımızda Macaw Papağanı özellikleri ve bakımı konusunda birçok şeyi bulabileceksiniz. Macaw Papağanları genel özelliklerinden şu sırayla bahsedilebilmektedir:

Macaw Papagani Ozellikleri ve Bakimi

Macaw Papağanı Özellikleri

  • Papağanlar arasında boyut olarak en büyük cinslerden birisidir. Hem gövdesi hem de gagası büyük olduğu için heybetli bir görüntü sunmaktadır.
  • Ara Papağanı ya da Sümbül Papağanı gibi farklı isimlerle de adlandırılmaktadır.
  • Maksimum yaşama süresi 30 yıl kadar olduğu için en uzun ömürlü hayvanlar arasında yer almaktadır.
  • Eğitime uygun bir cinstir. Eğitildiğinde oldukça sosyal ve ilgi çekici özelliklere kavuşabilirler.
  • Arkadaşlıkları ve ilişki kurmayı severler. Bu nedenle yeni gördükleri kişilerle ses ile iletişim kurmaya çalışırlar.
  • Mavi, altın ve sarı gibi farklı renk grupları bulunmaktadır. Ortalama olarak 18 çeşit türü olduğu bilinmektedir.
  • Heybetli ve uzun kuyruklu olmaları nedeniyle büyük bir kafes içerisinde yaşamaları gerekmektedir.
  • Yağ oranı yüksek olan besinler ile beslenirler. Kuruyemiş ve sebze gibi besinleri rahatlıkla tüketebilirler.
  • Otçul olarak beslenen hayvanlardır, avlanma özellikleri olmaması nedeniyle et tüketmezler.
  • Kişilik yapısı bakımından eğlenceli ve oyun sever türlerdir. Özellikle ahşap oyuncakları tercih ederler.
  • Çiğneme ihtiyaçları oldukça fazladır. Bu nedenle sık sık oyuncak alınması gerekli görülebilmektedir.
  • Gagalarının uzaması durumunda doğru şekillerde kısaltılması ve törpülenmesi gerekli görülmektedir.
  • Yüksek ses şiddetine sahip oldukları için apartmanda yaşayanların zorlanacağı bir tür olarak bilinmektedir.
Evde Macaw Papagani Beslemek

Macaw Papağanları Nerelerde Yaşar?

Macaw Papağanlarının yaşam alanları, yağmur ormanları başta olmak üzere otlak olarak bilinen yerleri de kapsamaktadır. Genellikle Amerika kıtasında görülmekte olan bu tür, nesli tükenmekte olduğu için risk altında bulunan türler arasında değerlendirilmektedir.

Doğal yaşam alanları Amerika kıtası içerisinde ağırlıklı olarak Peru ve Meksika gibi yerlerde bulunmaktadır. Bu kıtaların dışında çimenli orman olarak bilinen yerlerde de yaşamlarını sürdürmeleri mümkün olmaktadır.

Evde kafeste yaşamaları durumunda ise eğitilmeleri mümkün olduğu için zorluk yaşanmamaktadır. Yalnızca içinde bulundukları kafesin kendi fizyolojik yapılarına uygun olması beklenmektedir.

Önerdiğim Yazı: Cennet Papağanı Hakkında Her Şey

Macaw Papağanı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Macaw Papağanı bakım koşulları, öncelikle kuyruk yapılarına uygun bir kafes tipinin edinilmesi ile sağlanmaktadır. Küçük kafeslerde kuyrukları kırılabileceği için tavsiye edilmemektedir.

Bu türün bakımı yapılırken beslenmesine dikkat edilmesi de oldukça önemlidir. Doğal yaşam alanları içerisinde genellikle ağaç yapraklarından beslenmektedirler. Bu ağaçların zengin yağlar barındırmaları nedeniyle yeterli gücü alabilmektedirler. Bu nedenle ev içi beslenmede de yeterli miktarda yağ aldıklarından emin olunması gerekmektedir.

Macaw Papagani Genel Ozellikleri

Macaw Papağanının Genel Özellikleri Nelerdir?

Macaw Papağanının genel özellikleri, büyüklükleri başta olmak üzere güçlü yapıları ile ifade edilmektedir. Hem seslerinin şiddeti hem de boylarının uzunluğu bu papağanların görkemli bir yapıya sahip olmalarını sağlamaktadır.

Görüntüleri bakımından oldukça renkli ve göz alıcı bir yapıları vardır. İlk girdikleri ortamlarda sessiz ve sakin olmalarına rağmen konuşma eğitimi aldıktan sonra daha sosyal bir hale gelerek kısa sürede iletişim kurabilmektedirler.

Oyuncaklar ile oynamayı çok sevdikleri için kafeslerinde oyuncak bulundurmanız önerilmektedir. Özellikle ahşap oyuncakları ağızlarında çiğnemeyi çok sevdikleri için keyif verici bir aktivite olacaktır.

Macaw Papağanının Renkleri Nasıldır?

Macaw Papağanının renkleri, onların türlerini temsil etmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir:

  • Sarımsı Macaw Papağanı
  • Mavi Boğazlı Amerika Papağanı
  • Büyük Yeşil Macaw Papağanı
  • Kırmızı Önlü Amerika Papağanı
  • Mavi Başlı Macaw Papağanı

Bu renklerin yanı sıra özellikleri bakımından da farklılaşmakta olan Macaw Papağanları bulunmaktadır. Toplamda dokuz tür olarak bilinmekle beraber nesli yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır.

Macaw Papagani Renkleri

Macaw Papağanlarının Biyolojik Özellikleri

Macaw Papağanlarının biyolojik özellikleri başta boy uzunluklarını içermektedir. En küçüğü 30 cm, en büyüğü ise 90 cm boyundadır. Göz çevresi oldukça iridir bu nedenle bakışlarının çok anlamlı olduğu düşünülmektedir.

Tüy bakımından oldukça parlak bir görüntüye sahip olan Macaw Papağanları, tüm bu özellikleri nedeniyle en çok tercih edilen türler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda 30 yıl yaşam ömürleri olduğu için uzun süreli bağ kuranlar için de iyi bir tercih olarak bilinmektedir.

Cinsiyetleri görünüşte anlaşılamamaktadır. Fakat çoğu zaman dişilerin ve erkeklerin kafa yapılarının birbirinden farklılaştığı görülmektedir. Buna rağmen özellikleri bakımından herhangi bir farklılık bulunmamaktadır.

Gagaları oldukça uzundur fakat bu uzunluk bazı durumlarda onların yaşamını zorlaştırabilmektedir. Bu nedenle uzayan gagaların kısaltılması ve törpülenmesi gerekli görülmektedir.

Macaw Papağanları Neyle Beslenir?

Macaw Papağanlarının beslenmeleri, ot türlerinden olmaktadır. Avcılık yapamayan ve et ile beslenmeyen bu papağanlar yağ oranı yüksek olan ağaçların yapraklarını kemirerek ya da belirli çiçekleri yiyerek beslenirler.

Macaw Papagani Neyle Beslenir

Macaw Papağanlarının evde beslenmesi durumunda da otçul beslenme düzeninin takip edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda kuruyemiş gibi besin değeri yüksek olan yiyecekleri de severek tükettikleri için ara öğünlerde verilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.

Macaw Papağanlarının beslenmesi ile ilgili olarak öncelikle doğru ölçüde beslenmenin yapılmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Doğal yaşam alanlarında yeterli beslenen papağanlar daha uzun yaşarken ev düzeni içerisinde yanlış beslenme ile karşılaşmaları durumunda ömürlerinin kısaldığı bilinmektedir.

Önerdiğim Yazı: Sultan Papağanı Bakımı Nasıl Olmalı? (REHBER)

Papağanların Hastalık Durumları Nasıl Anlaşılır?

Papağanların hasta olduğunun anlaşılması, doğru bir biçimde gözlemlenmesi ile mümkün olmaktadır. Bu gözlem içerisinde genel özelliklerinde farklı bir nedene bağlı olmadan değişim oluştuğunun gözlemlenmesi, papağanın hasta olduğuna işaret edebilmektedir.

Macaw Papagani Hastaliklari

Gözlem esnasında dış görünüşe bakıldığında ise papağanda hafif bir kamburluk oluşumu, titreme ya da daireler çizerek yürüme gibi belirtilerin görülmesi söz konusu olabilmektedir. Aynı zamanda hasta olan bir papağan, kendi tüylerini yolmaya başlayabilir ve gagasını kafesten çıkarmaya çalışabilir.

Tüm bu işaretler ile birlikte hastalanan papağanlarda yoğun kilo kaybının da görüldüğü bilinmektedir. Kilo kaybı gözle görülebileceği gibi aynı zamanda bir hayvan tartısıyla da anlaşılabilmektedir.

Papağan Hastalıkları Nelerdir?

Papağan hastalıkları, yalnızca papağan familyasında görülen ve en sık rastlanan hastalıklar olarak bilinmektedir. Bilinen hastalıklardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Macaw Papagani Renleri
  • Papağan humması: İnsanlarda görülen ateşli hastalığa benzer belirtilerin görüldüğü bir hastalık türüdür. İştahsızlık, ishal gibi belirtiler ile anlaşılır. Veteriner hekimler tarafından önerilen antibiyotiklerin doğru bir şekilde kullanılması ile kısa sürede tedavisi yapılmaktadır.
  • Polyoma virüsü: Bulaşıcı bir virüstür. Kuşlar arasında bulaştırıldığı için mutlaka aşı yapılması gerekmektedir. Virüsün bulaşmasından sonra herhangi bir tedavi uygulaması bulunmamakta ve kısa sürede öldürmektedir.
  • Pacheco hastalığı: Virüs yoluyla bulaşan hastalıklardan birisidir. Genellikle kronik uyuşukluk hali ve ishal gibi belirtileri vardır. Virüs taşıyıcısı olan papağanların çok üzülmeleri durumunda hastalık belirtileri ortaya çıkmaktadır. Fakat antibiyotik ile tedavisi mümkündür.
  • Giyardiya kisti: Cilt yüzeyinde kızarıklık, kuruluk ve kaşıntı gibi belirtileri bulunmaktadır. Virüs yoluyla bulaşan hastalıkların arasında yer almaktadır. Kafeslerin pislenmesi nedeniyle oluştuğu için önlem alınabilmektedir. Hastalık oluşması durumunda ise antibiyotik ile tedavi edilebilmektedir.
Macaw Papagani Bakimi

Macaw Papağanları da bu hastalıklardan birine yakalanma riski taşımaktadırlar. Bu nedenle yavruyken alındığında aşılarının yaptırılması ve hastalık belirtilerinin görülmesi durumunda mutlaka bir veteriner hekime başvurulması gerekmektedir.

Hastalıkların anlaşılması doğru bir gözlemle mümkün olduğu gibi kısa sürede de tedavilerin başlatılması gerekmektedir. Erken tedavi edilen papağanlar kısa sürede iyileşirken geç kalınan tedavilerden istenen sonuçlar alınamamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu