Muhabbet Kuşu

Muhabbet Kuşları Kaç Yıl Yaşar?

Muhabbet kuşları kaç yıl yaşar? sorusu muhabbet kuşu beslemek isteyen insanların merak ettiği konuların başında geliyor. Muhabbet kuşlarının türüne ve bakım şartlarına göre cevap değişebilir fakat biz bu yazımızda ortalama olarak aralık vereceğiz. Fakat öncesinde muhabbet kuşlarını biraz tanıyalım.

Muhabbet Kuslari Kac Yil Yasar
Muhabbet Kuşları Kaç Yıl Yaşar?

Muhabbet kuşları ülkemizde kedi ve köpekten sonra en çok beslenen evcil hayvan türüdür. Bu sevimli canlıların bu kadar popüler olması altında yatan sebeplerden bazıları şunlardır;

  • Bakımının çok kolay olması.
  • Bakımının masrafsız ve ulaşılabilir olması.
  • Eğitilebilir olmaları.
  • İnsan seslerini taklit edip konuşabilir olmaları.
  • Çocuklarla ve aile bireyleriyle yakın dostluklar kurabiliyor olması.
  • Renkli tüyleri ile çok güzel görünmeleri.
Muhabbet Kusu Ne Kadar Yasar
Muhabbet Kuşu Ne Kadar Yaşar

Muhabbet Kuşlarının Ömrü Ne Kadar?

Muhabbet kuşlarının ortalama ömrü 8-12 yıl arası kadardır. Fakat bu durum sizin kuşunuza ne kadar iyi baktığınızla alakalıdır.

Eğer kuşunuza en ideal ortamı hazırlar ve doğru bir şekilde bakarsanız uzun yıllar sağlıklı bir şekilde size dostluk edebilir. Şimdi muhabbet kuşunun daha uzun ve sağlıklı yaşaması için yapmanız gereken birkaç küçük ipucu vereceğim.

Daha öncesinde muhabbet kuşu alırken dikkat etmeniz gereken şeyleri öğrenmek için aşağıda önerdiğim yazıyı okuyabilirsiniz.

Önerdiğim Yazı: Muhabbet Kuşu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yesil Muhabbet Kuslari
Yeşil Muhabbet Kuşları

Muhabbet Kuşunun Uzun Yaşaması İçin Yapmanız Gerekenler

Evde Duracağı Konum

Muhabbet kuşunun evde duracağı konum ve bu konumun koşulları çok önemlidir. Muhabbet kuşları hem sıcağa hem soğuğa dayanamazlar. Onların duracağı oda ortalama 22-25 derece arasında yani oda sıcaklığında olmalıdır.

Esen Bölgelerden Uzak Tutun

Muhabbet kuşları özellikle cereyanda kaldıklarında çok çabuk ölürler. Bu kuşları cereyan yapan alanlarda yani rüzgar esen yerlerde kesinlikle bırakmayın. Muhabbet kuşunuz uzun yıllar yaşasın istiyorsanız bu duruma dikkat etmeniz gerek.

Muhabbet Kuslari
Muhabbet Kuşları

Uygun Kafes Seçin

Muhabbet kuşunuzun kafes içinde rahatça hareket etmesi ve kanatlarını açabilmesi önemlidir. Ayrıca kafes üzerinde veya kafes içinde kuşunuza zarar verebilecek sivri cisimler olmamalıdır.

Stresten Uzak Tutun

Muhabbet kuşlarında hastalıkların ve ölümün sebeplerinden biri strestir. Muhabbet kuşlarınızı stres yaratacak şeylerden uzak tutmalısınız. Bunu sadece gözlem yoluyla anlayabilirsiniz. Kuşunuzu strese sokabilecek bazı durumlar;

  • Ani ve yüksek ses çıkarabilecek şeyler.
  • Kuşunuzu çok fazla sıkıştırmak. Özellikle küçük çocukların kuşu kafeste çok fazla sıkıştırması kuşunuzu strese sokabilir.
  • Kuşunuzun korkacağı başka bir evcil hayvan bulunması. (Alıştırıldığında sıkıntı olmaz ama genelde kendilerini huzursuz hissederler)
Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com

Hastalıklara Önlem Almak

Muhabbet kuşları da tüm canlılar gibi hastalanabilir ve bu onların yaşam sürelerini azaltabilir. Bu nedenle muhabbet kuşlarımız hastalandığında onlarla güzel bir şekilde ilgilenmeliyiz. Muhabbet kuşlarında en sık görülen hastalıklardan biri ishaldir. Muhabbet kuşlarında görülen ishale önlem almak için Muhabbet kuşlarında ishal tedavisi: https://evcilblog.com/muhabbet-kusu-ishal-sebepleri-ve-tedavisi/ yazımı okuyabilirsiniz.

Yedirdiğiniz Şeylere Dikkat Etmek

Muhabbet kuşları yemle beslenmelidir. Bunun dışında bazen ödül olarak veya vitamin ihtiyacını karşılamak için bazı sebzeler verilebilir. Fakar verdiğimiz şeyin muhabbet kuşlarında ki etkisini daha önceden araştırmalı ve çok fazla vermemeliyiz.

Muhabbet Kusu Kac Yil Yasar
Muhabbet Kuşu Kaç Yıl Yaşar?

Muhabbet Kuşları Ne Kadar Yaşar? (Sonuç)

Yukarıda da belirttiğim gibi muhabbet kuşları iyi bakıldığında 12 yıla kadar yaşayabilir. Ama muhabbet kuşlarımız için elimizden gelen en iyi ortamı hazırlamalıyız. Bu sevimli dostlarımız gerçekten sevgi ve ilgimizi fazlasıyla hak ediyor. Siz ona bir sevgi verirseniz o size on verecektir. 🙂

Evcilblog.com takip ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Tüm sorularınızı yorum kısmından veya Soru/Cevap sayfamızdan sorabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu