Muhabbet Kuşu

Muhabbet Kuşu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler (REHBER)

Muhabbet kuşları birçok kişinin severek beslediği küçük, güzel ve bir okadar da konuşkan kuşlardır. Evimizi paylaştığımız tüm evcil hayvanlar gibi, muhabbet kuşu alırken de dikkat etmemiz gereken birçok unsur vardır. Bu unsurları iyi bilmek ne kadar sağlıklı bir kuşa sahip olacağımızı belirleyen en önemli şeydir. Gelin şimdi beraber kuş alırken nelere dikkat etmemiz gerek tek tek bakalım.

Muhannet Kuşu Alırken Bilinmesi Gereken Şeyler
Muhabbet Kuşu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Muhabbet Kuşu Alırken Bilinmesi Gerekenler

Muhabbet Kuşu Alacağınız Yerin Seçimi

Muhabbet kuşu alırken ilk dikkat etmeniz gereken konu muhabbet kuşunu nereden alacağınızdır. Muhabbet kuşları gerek yerli üreticilerde üretilerek gerekse yurt dışından ithal edilerek ülkemize getirilmekte ve evcil hayvan mağazalarına (Hiçbir petshop tan canlı hayvan almamanızı tavsiye ediyorum) dağıtılmaktadır. Bu süreçte hayvanlar çok fazla yıpranıp, kötü koşullarda bakılmaktadır. Bu sebeple kuşlar sağlığını kaybedebiliyor veya çok fazla kuş bir arada bulunduğu için birbirlerine hastalık bulaştırabiliyor.

Eğer mümkünse kendi kuşlarının yavrusu olan bir kişiden almanızı veya çevrenizde tanıdığınız, kuşlarına nasıl baktığını bildiğiniz birinden almanızı tavsiye ediyorum.

Cinsiyet Seçimi

Özellikle kuşlarda dişi ve erkek arasında çok bariz farklar oluyor. Bu sebeple kuş besleyen insanlar cinsiyet seçme yoluna gidebiliyor. Muhabbet kuşlarında cinsiyet ayrımı aşırı kolaydır ve gaga üzerindeki renkten kolayca anlaşılabilir. Renk beyaz ise dişi, mavi veya mor gibi renklerdeyse erkektir. Erkek muhabbet kuşları dişilere göre biraz daha hareketli, konuşkan ve cana yakındır. Daha uzun ötüşler yapıp öterken sık sık kafalarını sallarlar. Dişiler erkeklere göre biraz daha agresif tavırlar sergileyebilirler. Ayrıca erkek kuşlar genelde dişilere göre daha fazla kelime öğrenme kapasitesine sahiptir. Tabi ki tüm bu olgular sizin kuşla ilgilenme şeklinize ve onu yetiştirme şeklinize göre çok fazla değişecektir.

Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com

Muhabbet Kuşunun Sağlık Durumu

Muhabbet kuşu alırken dikkat etmeniz gerek en önemli konu budur. Evde birlikte yaşayacağımız bir canlının sağlıklı olmasını ve birlikte uzun yıllar geçirmeyi isteriz. Bu sebeple kuşunuzu alırken sağlığına çok dikkat etmeniz gerekir.

Muhabbet kuşlarında sağlıklı bir kuşla sağlıksız bir kuş arasında farkları çok rahat bir şekilde ayırabilirsiniz. Kuşunuzun tüylerinin canlı, düzgün ve gür durması önemlidir. Ayrıca sağlıklı bir muhabbet kuşu dik durur, genelde çok hareketlidir ve çevresiyle çok alakalı bir kuştur. Eğer kafası yatık, hareketsiz ve çevrede olanlara karşı tepkisiz bir hali varsa muhtemelen kuşunuz hastadır.

hasta muhabbet kuşu
Hasta Muhabbet Kuşu

Ayrıca nezle olmuş bir kuşta sürekli tıksırma ve akıntı görülür. Derisinde ve ayaklarında pullanma varsa parazit kökenli bir hastalığı olabilir. Bir muhabbet kuşu almadan önce tüm bu detaylara dikkat etmeniz önemlidir.

Yavru Olup Olmaması

Muhabbet kuşu alırken karar vermeniz gereken diğer bir değişken de kuşunuzun yaşı. Yavru bir kuş aldığınızda onu eğitmeniz ve konuşturmanız daha kolay olacaktır. Yetişkin bir kuşun artık karakteri oturmuş ve öğrenme sürecini büyük ölçüde tamamlamıştır. Fakat bu yetişkin bir kuşun asla konuşturalamayacağı gibi bir düşünce oluşturmasın. Sevgi, sabır ve emekle yetişkin bir kuşta söylediklerinizi güzel bir şekilde öğrenecektir. Sadece biraz zaman alabilir.

Muhabbet Kuşu

Yetişkin bir kuşla yavru bir kuşu birbirinden ayırmak kolaydır. Öncelikle yetişkin kuşla yavru kuş arasında boyut farkı olacaktır. Ayrıca yavru muhabbet kuşlarının gözleri simsiyahtır. 4 ayıktan sonraki kuşların göz bebeğinin çevresinde gri veya beyaz bir halka bulunur. Yavru muhabbet kuşlarının kafasının arkasından başlayıp öne kadar uzanan çizgiler vardır. Bu çizgiler yetişkin kuşlarda kafanın üst kısmına kadardır.

Muhabbet Kuşu Türleri ve Renkleri

Muhabbet kuşları da tüm diğer hayvanlar gibi kendi içinde hem tür olarak hemde renk olarak ayrılır. Muhabbet kuşu türleri kuşun karakterini, yaşam süresini ve daha başka birçok şeyi etkilerken renk sadece güzellik meselesidir. Ayrıca ücretli bir şekilde alacağınız kuşlarında türe ve renge göre fiyat aşırı derece değişebilir. Kuşlar ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için Buraya Tıklayarak Muhabbet Kuşu kategorimize göz atabilirsin.

Sonuç

Muhabbet kuşları da evde beslediğimiz tüm diğer hayvanlar gibi canlıdır. Muhabbet kuşu beslemeden önce gerekli olan tüm bilgileri öğrenmeli ve bir canlıya bakmanın sorumluluğunu alabilmemiz gerekir. Tüm sorumlulukları aldıktan sonra yukarıda anlattığımız adımları takip ederek bir muhabbet kuşu edinebilirsiniz.

Kaynak: http://muhabbetkusum.com/

2 Yorum

  1. Muhabbet kuşu sahiplenmek isteyenler için geniş bir kaynak olmuş. Muhabbet kuşu alırken öncelikle kendimize sormalıyız. Ne istediğimizi anlamalıyız. Mesela kafeste dursun arada ötsün mü? yoksa elime alışsın benimle oynasın mı? eğer 2. seçenek ise mutlaka yeni yeme düşmüş muhabbet kuşu tercih etmelisiniz. Bu sayede elinize alıştırmak kolay olacaktır. Genelde yeni yeme düşmüş kuş için bulunduğunuz yerdeki muhabbet kuşu üreticilerine bakmalısınız, sanırım petshoplar hep büyük kuşlar bulunur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu