Muhabbet Kuşu

Muhabbet Kuşum İshal Oldu (Muhabbet Kuşu İshal Sebepleri ve Tedavisi)

Merhaba Evcilblog takipçieri. Bu yazımızda muhabbet kuşlarında sıkça rastlanan ishal konusunu ele alacağız. Elimizden geldiğince muhabbet kuşlarında ishal sebepleri ve tedavisini anlatmaya başlayalım.

Muhabbet Kuşu İshal Sebepleri ve Tedavisi
Muhabbet Kuşu İshal Sebepleri ve Tedavisi

Muhabbet Kuşu

Muhabbet kuşları küçük, renkli ve sevimli halleriyle ülkemizde en çok beslenen evcil hayvanlar arasında ilk üçte yer alıyor. Bakımlarının kolay, masrafsız ve eğitilebilir olması çok fazla beslenmelerinin sebeplerinden sadece birkaçı.

Muhabbet kuşlarının bakımı kolay ve masrafsız olsa da onlarla ailemizden biriymiş gibi olmalı. Tüm hastalık durumlarında sağlığına kavuşması için elimizden geleni yapmalıyız.

Muhabbet Kuşu Alırken Bilinmesi Gerekenler (REHBER)

Muhabbet Kuşlarında İshal

İshal problemi muhabbet kuşlarında en sık görülen problemlerden biridir. Her hayvanda olduğu gibi muhabbet kuşlarında da ishal sebebi bilinmez ve tedavi edilmezse kuşumuz da büyük problemlere yol açabilir hatta ölümüne sebep olabilir.

Muhabbet Kuşum İshal ve Halsiz
Muhabbet Kuşum İshal ve Halsiz

Muhabbet Kuşu İshal Sebepleri

Muhabbet kuşları çok sık ishal olabilmektedir ve bu ishal olmasının birçok sebebi vardır. Muhabbet kuşlarında ishalin sebeplerinden bir kaçını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Yanlış besleme (Kuşa aşırı derecede meyve sebze verilmesi gibi.)
  • Hava değişikliği
  • Kirli su
  • Bayat yem
  • Aşırı stres ve psikolojik durum
  • Soğuk algınlığı gibi hastalıkları
  • Enterekok, stafilokok, streptekok gibi bakteri türleri
  • Böbrek rahatsızlıkları
  • Zehirlenme (Kanlı ishal görülür ve çok tehlikelidir.)
  • Sindirim sisteminde bulunabilecek tümörler
Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com

Muhabbet Kuşunuzun İshal Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Muhabbet kuşu ishal olan kişilerin bu durumu fark etmesi çok kolaydır. Öncelikle ishal olan muhabbet kuşunun dışkısı normalde göre aşırı cıvık şekilde olur.

Sıcak hava ortamlarında kafeste bulunan dışkı hızlı bir şekilde kuruyacağından kuşunuzun ishal olduğunu dışkıya bakarak anlayamaya bilirsiniz.

En güzel yöntem kuşumuzun anüs bölgesindeki tüylere bakmaktır. İshal olan bir kuşta bu bölgedeki tüylere sürekli dışkı yapışır. Eğer kuşunuzun anüs bölgesindeki tüyler kirli ve dışkı bulaşmışsa kuşunuz ishaldir.

Muhabbet Kuşu İshal Tedavisi

Muhabbet kuşumuz ishalse ve onu tedavi etmek istiyorsak ilk olarak ishalin sebebini anlamalıyız. Şimdi adım adım ishal olan bir muhabbet kuşu için ne yapmamız gerek bakalım.

1. Adım

İlk adım olarak muhabbet kuşumuzun yemini ve suyunu değiştirelim ve günlük olarak taze su ve yem vermeye dikkat edelim.

2. Adım

Kuşumuzun kafesine ikinci bir suluk takalım ve bu suluğu doldurduktan sonra içine 3 damla elma sirkesi damlatalım. Elma sirkesi bu konuda gerçekten çok iyi bir tedavi edicidir.

3. Adım

Muhabbet kuşumuza çok az miktarda patates veya pirinç haşlayıp küçük parçalara ayırıp yedirebiliriz.

4. Adım

Ev içinde kuşunuzu strese sokacak herhangi bir durum varsa onu ortadan kaldırmaya çalışalım ve çok fazla yalnız bırakmayalım.

5. Adım

Kuşumuzu evin içinde esen yerlere bırakmayalım (kuşlar için ölümcül olabilir). Muhabbet kuşlarımız için 22-23 derece oda sıcaklığı idealdir.

6. Adım

Bir süre boyunca meyve ve sulu sebzeleri vermeyi keselim.

7. Adım

Tüm bunları yaptıktan sonra kuşumuzu güzel bir şekilde gözlemleyelim. Muhabbet kuşumuz da ishal sorunu devam ediyorsa veya artış varsa mutlaka veteriner hekime başvuralım. Ayrıca ishali kanlıysa baştaki hiçbir adımı uygulamadan direkt veteriner hekime başvuralım.

Muhabbet Kuşu
Muhabbet Kuşu

Muhabbet Kuşlarında İshal (Sonuç)

Sonuç olarak başta da belirttiğim gibi muhabbet kuşlarında ishal problemi çok sık görülmekte ve birçok sebepten meydana gelebilmektedir. Eğer hafif ilerleyen bir ishal problemi ise bahsettiğim adımları yaparak kuşumuzu rahat bir şekilde sağlığına kavuşturabiliriz. Fakat ileri derecede ki hastalık durumlarından kaynaklanan ishallerde mutlaka kuşunuzu uzman bir veteriner hekime götürmelisiniz.

Sizlere elimizden geldiğince muhabbet kuşlarında ishal nedenleri ve tedavisini anlatmaya çalıştık. Değerli yorumlarınız bizler için çok önemli sağlıcakla kalın 🙂

Bir Yorum

  1. merhaba, kuşumda tam olmasada ishale yakın bir durum söz konusu ayrıca tüylerindeki sıkılık gevşedi ama dökülme yok. Biraz çekiniyorum açıkçası. Acaba bir hastalık belirtisi mi yoksa geçici bir durum mu? ona göre veterinere götüreceğim. Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu