Köpek Irkları

Rottweiler Özellikleri ve Bakımı

Bu yazımda sizlere koruma konusunda çok başarılı olan, görüntüsü sebebiyle bir çok insanın korktuğu Rottweiler ırkı köpekleri anlatacağım. Rottweiler özellikleri ve bakımı bu ırkı sahiplenmek isteyen insanlar için bir merak konusu.

Bu yazının sonunda Rottweiler ırkı köpeklerle ilgili herşeyi öğrenmiş olacaksınız. 🙂 merak ettiğiniz tüm soruları Soru/Cevap kısmından veya yorum kısmından sorabilirsiniz.

Rottweiler Özellikleri ve Bakımı
Rottweiler Özellikleri ve Bakımı

Rottweiler Özellikleri

Öncelikle Rottweiler ırkı birçok koruma ve bekçi köpeği gibi Alman kökenli bir ırk. Baskın ve çok güçlü bir ırk. Güçlü olduğu için geçmişte Almaya da çok uzun süre bekçi ve koruma köpeği olarak kullanılmış. Hatta çoban köpeği olarak kullanıldığı bile olmuş. Çok güçlü olmasından dolayı uzun süre Alman Kasabı lakabını taşımış. Bizdeki vazgeçilmez lakabı ise ”ROT” :):)

Şimdi öncelikle her zaman yaptığımız gibi köpeğimizin ortalama karakterini gösteren bir tablo vereceğim ardından da köpeğimizin detaylı özelliklerine ve nasıl bakılması gerektiğine gireceğim. Okumaya devam edin 🙂

Rottweiler Yavru
Rottweiler Yavru

Rottweiler Karakteristik Özellikleri Tablosu

NOT: Tabloda yer alan değerler ortalamadır. Unutmayalım tüm köpeklerin ayrı ayrı karakteri vardır ve buna göre tüm değerler değişebilir. Ayrıca eğitim ve yetiştirme şekliniz bir köpeğin karakterini çok fazla etkilemektedir.

Egzersiz İhtiyacıYüksek
Enerji DüzeyiOrta-Yüksek
Baskın KarakterÇok Yüksek
OyunculukOrta
BekçilikYüksek
KorumaYüksek
Yabancılara DavranışMesafeli
Bakım İhtiyacıYüksek
İlgi İhtiyacıYüksek
Başka Köpeklerle AnlaşmaDüşük
Çocuklarla AnlaşmaOrta
Rottweiler Karakter Özellikleri Tablosu
Irk Ozellikleri
Irk Özellikleri

Rottweiler Irkı Köpekler Hakkında Herşey

  1. Özellikle bu ırkı sahiplenecek kişilerin daha önce mutlaka köpek bakma deneyimi olan biri olması gerek.
  2. Baskın karakter olma eğiliminden dolayı doğru manipüle edilmesi çok önemlidir. Aksi takdirde baskın karakter olmaya çalışacak ve davranış bozuklukları ortaya çıkacaktır.
  3. Güçlü ve dayanıklı bir yapısı olduğu için hem ev içi hemde bahçede beslemeye uygundur.
  4. En az havlayan ırklar arasındadır. Gereksiz havlama yapmadıkları için ev içinde beslemeye de uygundur.
  5. Evde beslenecekse günlük egzersizleri çok iyi bir şekilde yaptırılmalıdır. Egzersiz ihtiyacı orta-yüksek olan bir ırktır ve egzersiz yapmayan köpeklerde davranış bozuklukları görülmektedir.
  6. Görüntü olarak çok korkunç olsa da düzgün yetiştirildikleri takdirde oldukça sadık ve oldukça uyumlu olabilirler.
  7. Rottweiler ırkına yine baskın karakterinden dolayı düzgün bir itaat eğitimi verilmelidir.
  8. Çene ve kas kuvveti oldukça yüksek bir ırktır.
  9. Yine ırk olmasından kaynaklı bir takım genetik hastalıklara yatkınlığı yüksek bir ırktır. Rottweiler ırkı sağlığı kısmında bu konulara daha detaylı gireceğim.
  10. Yemek yedikten hemen sonra egzersiz yaptırılmamalı çünkü aynı Doberman ırkı gibi mide dönmesine yatkın bir ırktır.
  11. İnsan ve çocuklarla arasını küçük yaşta düzeltmek gerekiyor. Aksi takdirde ileri yaşlarda bir takım sosyal problemler ile karşılaşılabilir.
  12. Tüyleri siyah-kahverengi veya siyah-bronz rengindedir.
  13. Yetişkin Rottweler ırkı köpekler 45-60 kilo arası olabilir.
Rottweiler Egitim
Rottweiler Eğitim

Rottweiler Irkı Köpekler Nasıl Beslenmeli

Tüm evcil hayvanlarımızda olduğu gibi Rottweiler ırkı köpeklerde de beslenmeye dikkat etmeliyiz. Sağlıklı ve kaliteli beslenmeyen köpekler hastalıklara daha yatkın hale gelirler.

Bu ırkı beslerken ani beslemelerden kaçınmamız gerekiyor. Ani beslemeden kastım yani çok aç bırakıp sonra aniden bol miktarda mama vermek veya susuz bir köpeğe aniden bol miktarda su vermek gibi.

Bu ani besleme veya su vermeden kaçınmamızın sebebi mide dönmesine yatkınlıklarından dolayı. Bu tip ani beslemeler mide dönmesini tetikleyebilecek şeylerdir.

Köpeğimiz için kaliteli mama derken yüksek fiyatlı mamalardan bahsetmiyorum. Köpekler için kaliteli mama nasıl seçilir bilmiyorsanız aşağıda linkini bıraktığım yazıya tıklayarak mutlaka bu konuda bilgi sahibi olmalısınız.

Önerdiğim Yazı: Doğru Köpek Maması Nasıl Seçilir?

Rottweiler Fiziksel Yapisi

Rottweiler Irkı Köpeklerde Sık Görülen Hastalıklar

Her ırk gibi Rottweiler ırkının da bazı genetik ve diğer hastalıklara yatkınlığı vardır. İşte Rottweiler ırkında sık görülen bazı hastalıklar;

Dirsek Displazisi

Dirsek displazisi dirsek çıkıklığı olarakta bilinir. Bir nevi kalıtsal bir problemdir. Özellikle büyük ırk köpeklerde görülür.

Rottweiler
Rottweiler

Kalça Displazisi

Kalça displazisi kalça çıkıklığı olarakta bilinir. Yine dirsek displazisi gibi büyük ırk köpeklerde çok sık görülür.

Mide Dönmesi

Mide dönmesi köpeğimizi kaybetmemize neden olabilecek baş belası problemlerden biridir. Birçok köpek bu sebeple hayatını yitirebilmektedir. Köpeğimizi bu problemden korumak için dolu mide ile çok fazla oynatmamalı, çok fazla zıplatmamalı ve ani besleme yapmaktan kaçınmalıyız.

Kemik Problemleri

Özellikle büyük ırk köpeklerin yakalanabildiği ve agresif bir kemik kanseri türü olan Osteasarkom olma ihtimalleri vardır.

Rottweiler 2

Rottweiler Bakımı (Sonuç)

Bir Rottweiler sahiplendiğimiz zaman onu küçük yaşlarından itibaren doğru bir şekilde sosyalize etmeliyiz. Çocuklara ve insanlara alıştırıp onlara karşı duyarsız hale getirmeliyiz. Aksi takdirde koruma dürtüsü çok yüksek olan bu köpekte aşırı agresif durumlarla karşı karşıya kalırız.

Baskın karakteri aslında en büyük sorunlardan bir tanesidir. Bu karaktere karşı onu bastırabilecek deneyimli bir sahibinin olması gerek. Yine bu dürtülere karşı itaat eğitimlerini doğru şekilde vermek yada verdirmek gerek. Eğer siz köpeğinize karşı baskınlık kuramazsanız o size karşı kuracak ve çok büyük davranış problemleri ile karşı karşıya kalacaksınız.

Rottweiler Sagligi

Güçlü tüy, kas, kemik yapısı sayesinde bahçede beslemeye çok uygun bir ırktır. Bulunduğu alanı istenmeyen kişilere karşı gayet başarılı şekilde koruyacaktır.

Aynı zamanda en az havlayan köpek ırkı olarak bilinmektedir. Gereksiz havlamadıkları için ev içinde beslemeye de uygundur. Fakat evde Rottweiler besleyecek kişiler egzersiz konusuna dikkat etmesi gerek.

Görev köpeği olduğu için bir Rottweiler sahiplendiğiniz zaman onun egzersiz ihtiyacını karşılayabilmeniz gerek. Gün içinde sık sık egzersiz yapılmalı, oyunlar oynanmalı ve ona görevler verilmeli. Egzersiz ihtiyacı karşılanmadığı takdirde aşırı saldırganlık, agresif tutumlar, ev içindeki eşyaları parçalama gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Sahiplendiğimiz canların sağlığını da göz önünde bulunduralım. Rottweiler ırkı köpeklerimizin düzenli veteriner kontrollerini yaptırmalı, aşılarını düzenli bir şekilde yaptırmalı ve herhangi bir hastalık durumunda ailemizden biriyle nasıl ilgileniyorsak onunla da öyle ilgilenmeliyiz.

Rotweiler Irki Kopekler

Benim Rottweiler ırkı ile ilgili anlatacaklarım bu kadardı. eğer sizin eklemek istediğiniz birşey varsa veya bir hatamı gördüyseniz yorum kısmından bildirmeyi unutmayın 🙂

Önemli!!! Sokakta ve barınaklarda yardımımıza muhtaç onlarca köpek var. Satın almadan önce lütfen ilk olarak bu seçenekleri gözden geçirelim. Gerçekten size görebileceğinizden daha fazla sevgi gösterecek birçok köpek bulacaksınız. Ayrıca merdiven altı üreticiler köpekleri çok sağlıksız koşullar altında büyütüyor ve hep yakın akraba köpekleri çiftleştirdikleri için köpekler genelde hastalıklı ve problemli oluyor. Petshoplardan köpek alarak bu üreticilerin ekmeğine bal sürmeyin!

Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu